SRV - Hinnoitellaanko rakennusalalle taantumaa?

1Q2024 kommentoitu, ja tavoitehinnoissa muutoksia:
Inderes: 4,0 (lisää) → 4,9 EUR & Vähennä
Evli: 4,0 (pidä) → 4,3 EUR & Pidä

2 tykkäystä

Onhan tämä SRV:n tekeminen parantunut aikaisemmasta kun vaikeassakin markkinassa pysyy voitollisena kun aikaisemmassa hyvässä markkinassa teki tappiota. Johtuu sitten ja missä määrin tekemisen yleisestä parantumisesta ja/tai ongelmaprojektien välttämisestä.

Helmikuussa tehnyt henkilöstön sopeutukset eivät vielä juurikaan/lainkaan näkyneet Q1:n tuloksessa kuin korkeintaan lomautusten kautta. Irtisanomiset eivät ehtineet vielä Q1:lle vaikuttaa säästöinä irtisanomisajoista johtuen. Nämä säästöt alkavat näkyvät Q2:sta eteenpäin.

Myymättömien asuntojen kulurasite (hoitovastikkeet + yhtiölainojen korot) kuukausitasolla suurusluokassa +100.000 euroa, millä kuitenkin vain rajallinen vaikutus tulokseen, kunhan menevät järkevässä ajassa kaupaksi.

1 tykkäys

Pari kauppaa julkistetua kauppaa toukokuussa, yht n 100 meur.
Projektin kesto kun on noin 2 vuotta niin tuon verran ja vähän päällekin pitäisikin saada joka kuukausi jotta liikevaihto pysyy nykytolalla.

Muuta erityisempää en noteerannut firman puolesta kun tsekkailin mikä “mättää” kun kurssi ei mörnikkään, vaan on noussut 3 kuukaudessa 60-70%. Ollaan lähellä kahden vuoden huippuja ja toisen pelastusannin (2022) jälkeisellä tasolla.

Ehkä sitten 2025 ja asuntoaloitukset alkavat herättelemään varhaisimpia optimisteja, samalla kun firman peruskuorma on kunnossa, nettovelkaantuneisuutta ilman IFRS16 ei ole ja myymätöntä asuntokantaakaa ei ole kuin se 100 kpl tms.

Eipä siinä mitään, hyväksytään tämäkin uusi tilanne.

5 tykkäystä

Vielä tuli toukokuulle kolmaskin kauppatiedote, 57meur jossa
-keväästä 2024 vuoden päivät suunnitellaan
-sitten 2,5v eli 2027 loppuun asti rakennellaan

Tuollaisella kaupalla ja toteutustahdilla saa SRV sellaiset vajaat 2,5% kuormaa katettua jos 700meur liikevaihto/v olisi tähtäimessä…

5 tykkäystä

Opa; Mielestäni olet liian negatiivinen tämän yksittäisen rakennushankkeen vaikutuksesta SRV:lle.

Käsittääkseni suurimmassa osassa SRV:n hankkeita toteutusaika on 2-3 vuotta.

Kun koko ajan tulee tällaisia hankkeita, niin käytännössä liikevaihto lopulta nousee samalle tasoille kuin uusia hankkeita tulee sisään.

Eli jos kk-tasolla tulisi 150 miljoonan edestä uusia tilauksia säännöllisesti ja koska projektien kesto on keskimäärin samaa luokkaa (2-3 vuotta sopparista luovutukseen), niin liikevaihdoksi tulee keskimäärin samainen 150 miljoonaa kuukaudessa.

Uusia tilauksia 150 miljoonan euron edestä yhden kuukauden aikana on loistava suoritus tässä markkinassa. Jos tulisi 200 miljoonaa keskimäärin kvartaalissa, niin urakoinnin vuosiliikevaihdoksi tulisi 800 miljoonaa euroa ja siihen päälle asuinrakentamisen piristyessä omaperustaisia hankkeita 300 - 400 miljoonaa, niin päästäisiin liikevaihdossa 1.1 - 1.2 miljardin euron hujakoille.

5 tykkäystä

Jälleen hyviä uutisia tilausrintamalta.

SRV on valittu Kuopion poliisitalon allianssikumppaniksi Senaatti-kiinteistöille. Hankkeen arvo SRV:lle 70 miljoonaa euroa.

Tilaus kirjattaan SRV:n tilauskantaan, kun valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta on puoltanut, sisäministeriö on tehnyt päätöksen vuokran rahoituksesta sekä Senaatti-kiinteistön hallitus tehnyt investointipäätöksen ja rakentamislupa saatu. Näiden ehtojen täyttymiselle ei ilmeisestikään ole käytännössä minkäänlaista epävarmuutta.

Hyvää tekemistä SRV:ltä.

12 tykkäystä

Maksumuurien takana on kirjoiteltu lyhyesti SRV:stä.
BTW painetussa Talouselämässä otsikoitu “Aiemmin tötöillyt SRV välttää nyt riskejä”, muuten sama.
Sinänsä asiallinen ja positiivinen pikkujuttu Talouselämässä “viikon osake” -osiossa.

Graafeista näkee että kurssi on viimeisen 5 vuoden aikana ehkä -80% kun OMX Helsinki on pikkuplussalla. Antien myötä osakkeitahan on hulppeasti enemmän kuin ennen.

Tavoitehinnaksi mainitaan 4,60 EUR.
Vaikuttaisi olevan Inderes 4,90 (Vähennä) + Evli 4,30 (Hold). Em arviothan on tehty 1Q2024 osarien jälkeen, eli melko tuoretta tavaraa. Mutta kurssinoususta johtuen voisi odotta vähintään “Myy” suositukseen päivittämistä, jos tavoitehintoja ei nosteta?

Danske ei SRV:tä analysoi, mutta YIT:n se jollain verukkeella tempaisi 1,80 → 3,00. Carnigie teki saman tempun YIT:lle eli 1,90 → 3,70 EUR. Mutta en pääse näkemään ovatko nämä aivan puhtaasti yrityskohtaiseen kehitykseen (kuten rahoituksen uusinta) perustuvia, vai onko jotain yleisempääkin taustalla.

Sinänsä uutisvirta sen jälkeen on ollut
-positiivista/ neutraalia

    • SRV saanut uutta kauppaa vähintään samaa tahtia kuin sitä luovutetaan, eli rakentamiskuopan kuorma on turvattu koko ajan eteenpäin
    • EKP teki ensimmäisen koronlaskun

-negaa

    • asuntokauppa ei käy, uudiskohteet eivät myy

Tässä briiffi:
-SRV väistänyt YIT-pommin eli SRV:llä alle 100 myymätöntä asuntoa (YIT 1359)
-SRV myös nettovelaton IFRS-vuokravastuista oikaistuna
-SRV pienellä plussalla
-myymättömien asuntojen ja nettovelattomuuden taustalla ovat isot alaskirjaukset (Redi, Tampereen Areena., Venäjän sota/ ostarit) joiden takia järjestettiin parikin antia ja ei ollut rahaa aloittaa omaperustaisia asuntohankkeita
-nyt SRV:llä on tiukka riskienhallinta, jossa omaan taseeseen vain omaperustaisia asuntoja, jotka nekin rajoitettu tasesuhteella. Rediä tai Tampereen Areenaa ei voi tätä riskien hallintaa enää tulla.
-katepitoa on parannettu vuosia, ja systematiikalla budjetteja ei enää ylitetä vaan jopa alitetaan niukasti
-2027 tavoite operatiivinen liikevoitto = 50 MEUR ja liikevaihto >900 MEUR, ja sinne matkaa 2023 luvuista (liikevaihto 610 MEUR, operatiivinen liikevoitto 1,1 MEUR)(
-100 MEUR market cap kertoo sijoittajien matalista odotuksista, SRV:llä kerrotaan olevan hyvä mahdollisuus yllättää sijoittajat positiivisesti
-taulukosta (Factset, Alma Business Insight)

    • 2024 liikevaihto 694, liiketulos 12,5 meur, EPS 0,22 eur
    • 2025 liikevaihtoi 766, liiketulos 21,3 meur, EPS 0,61 eur

Maksumuurit molemmissa

5 tykkäystä

Hyvä kauppa taas asuntorakentamisen kuoppaan Turun keskustassa.
13.000 m2, 2/3 asuntoja, 1/3 toimistoa.
Jokainen 1keur/m2 noin 13 meur

3 tykkäystä

Onko rakennusoikeuden hinta 1000 euroa neliöltä vai laskitko jo SRV:n voiton?

Kunhan laskin suuruusluokkaa eli 13.000 m2 niin jokaista 1000€/m2 liikevaihtoa kohde. tulisi 13 meur.
Mutta kai tuollaisella sijainnilla hintataso olisi 5-10keur/m2 eli 65-130 meur projekti.

Mutta eipä tässä kun tarkemmin tavaa kuin vasta tonttia katseltiin

Metsä Groupin kuitutuotetehtaan (20.000 m2) kehitysvaiheesta päästy soppariin, varsinainen Metsä Groupin investointipäätös tulee myöhemmin jos on tullakseen.

Hyvä että näitäkin kuplii tuolla pinnan alla, uutisilmatilaa vallitsevan asuntokaupan laman höysteeksi.

SRV ja Metsä Group ovat allekirjoittaneet sopimuksen Rauman tehdasalueelle suunniteltavan uuden noin 20 000 neliömetrin laajuisen kuitutuotetehtaan kehitysvaiheen käynnistämisestä. Uusi puukuituja hyödyntävä pakkausmateriaalien tuotantolaitos käyttäisi täysin uutta valmistusmenetelmää. Kehitysvaiheen aikana tehtävän esisuunnittelun tavoitteena on selvittää hankkeen investointikelpoisuus vuoden vaihteeseen mennessä. Toteutuakseen hanke tarvitsee Metsä Groupin erillisen investointipäätöksen. Hanke kirjataan SRV:n tilauskantaan rakentamispäätöksen varmistuttua.

Yhteistoiminnallisena projektinjohtourakkana toteutettavan hankkeen välittömästi käynnistyvä kehitysvaihe sisältää muun muassa teknisten suunnitelmien sekä toteutus- ja projektisuunnitelman kehittämistä ja näihin liittyvien ratkaisujen innovoimista.

3 tykkäystä

Hyvää tekemistä SRV:ltä.

Ilmeisesti yhtiö hoiti Äänekosken projektin asiakkaan näkökulmasta mallikkaasti kun ovat halukkaita tilaamaan seuraavankin hankkeen SRV. Tämä hyvä asia.

2 tykkäystä

SRV tiedotti tänään allekirjoittaneensa sopimuksen Laakson yhteissairaala -hankkeeseen kuuluvasta Mäntsälän Ohkolaan rakennettavasta oikeuspsykiatrian sairaalarakennuksesta. Allekirjoitettu tilaus on arvoltaan noin 38 miljoonaa euroa.

Tilaus on kirjattu kesäkuulle 2024.

Nyt allekirjoitettu tilaus on osa Laakson yhteissairaala -hankkeen noin 800 miljoonan euron sopimusta.

2 tykkäystä

SRV tiedotti tänään saneerausurasta, jossa yhtiö toteuttaa tilat Lääkärikeskus Aavalle ja Pikkujätille reilu 1000 m2 tilat Keravalle.

Sopimuksen arvo ei kerrottu, mutta pääasia, että tilauskantaa kasvaa.

Hyvää tekemistä yhtiöltä.

3 tykkäystä

Raksamies Olli on antanut ennakkokommenttinsa, kun SRV ilmoittaa Q2-tuloksestaan ensi viikon torstaina. :slight_smile:

SRV raportoi Q2-tuloksensa torstaiaamuna 18.7.2023. Odotamme liikevaihdon nousseen vahvasti vertailukauden tasolta toimitilarakentamisen volyymien nousun myötä. Tuloksen odotamme kääntyneen positiiviseksi, mutta tason olevan vielä kokonaisuutena alhainen. Tulos on arviomme mukaan heikko, kun suurin osa nykyisestä liikevaihdosta tulee matalakatteisesta toimitilaurakoinnista ja asuntomarkkina on edelleen hiljainen. Markkina on ollut alkuvuonna haastava, mutta yhtiön tilausvirta on piristynyt ja ensimmäisiä viitteitä myös asuntomarkkinan piristymisestä seurataan raportissa tarkasti.

3 tykkäystä

Evlin tulosennakko ohessa, samassa yhteydessä nostaneet tavoitehintaa 4,3 → 5,2 EUR & Pidä
Siedettävän matalaa arvostusta povattu 2025/6

image

image

image

4 tykkäystä

8 MEUR vaade liittyen 2020 tulipaloon Jyväskylän Palokan tulipaloon.

SRV:n mukaan heillä ulkopuoliset arviot, joiden mukaan SRV:n rakennettua kohteen kokonaisurakalla tilaajien laatimien suunnitelmien mukaan - jotka ovat olleet “puutteelliset”
→ kanteiden hylkäämiselle vahvat perusteet.

Market Cap juuri nyt noin 85 MEUR (4,98 eur), joten 8 MEUR luokkaa 10%. 50% / 50% 4 MEUR olisi 5%.

KE, HEINÄ 17, 2024 11.30 CETReport this content

SRV YHTIÖT OYJ SISÄPIIRITIETO 17.7.2024 KLO 12:30

SISÄPIIRITIETO: SRV Yhtiöt Oyj:n tytäryhtiö SRV Rakennus Oy:tä vastaan nostettu kanteita liittyen vuoden 2020 Jyväskylän Palokan tulipaloon

SRV Yhtiöt Oyj:n tytäryhtiö SRV Rakennus Oy:tä vastaan on nostettu sen rakentaman, Jyväskylän Palokassa sijaitsevan kerrostalon vuoden 2020 tulipaloon liittyviä kanteita Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Tilaajien ja vakuutusyhtiöiden vireille laittamien kanteiden yhteenlaskettu summa on noin 8 miljoonaa euroa.

Yhtiö on eri mieltä kanteista. Ulkopuolisten oikeudellisten arvioiden perusteella kanteiden hylkäämiselle on olemassa vahvat perusteet. SRV on rakentanut kohteen kokonaisurakkamuodolla tilaajien laatimien suunnitelmien mukaan, ja vuoden 2020 tulipalon ja sen leviämisen syynä ovat olleet rakennuksen puutteelliset suunnitelmat.

Yhtiöllä ei ole tällä hetkellä tietoa kanteiden käsittelyn aikataulusta.

2 tykkäystä

Ohessa vielä kaikkein kaikkein innokkaimmille

Ohessa selosteen johtopäätökset


https://turvallisuustutkinta.fi/fi/index/tutkintaselostukset/muutonnettomuudet/tutkintaselostuksetvuosittain/2021/senioritalontulipalojyvaskylassa10.7.2020.html

Asiasta en mitään osaa sanoa, mutta SRV:n tapauksessa, vaikka toteuma olisikin negatiivinen, antaa nykyinen 30 MEUR:n käteispositio ihan hyvin suojaa tämmöiselle. Toki omistajan taskusta aina pois ja mainehaitta selkeästi langettavan tuomion myötä on varmasti isompi. SRV:n mukaan kanteen hylkäämiselle tietenkin vahvat perusteet.

Harmittava tilanne kokonaisuudessaan, mutta ei ole varmasti yhtään rakennusyhtiötä Suomessa, joka ei olisi raastuvassa jostain syystä käynyt, kun virheiden syitä etsitään tai sopimuksien kokonaisuuksista riidellään.

3 tykkäystä

Olis kiva kuulla yhtiöltä myös siitä, onko ja missä määrin korvausvastuu olisi vastuu- tai muulla vakuutuksella katettu.

Mikäli rakentaminen tehty tilaajan suunnitelmien mukaisesti, vastuun syntyminen epätodennäköistä.

Kantajalla saattaa olla taktiikkana sovinto, jotta saisivat jotain korvausta.

2 tykkäystä