Osakesijoittaminen

SSAB - Ruotsin teräsjätti

Avataanpas ketjun länsinaapurin teräsjätille. Mitä ajatuksia herättää tämä ylikapasiteetin piinaaman toimialan edustaja? Omistaako joku? Itse olen seuraillut jo jonkin aikaa ja kyllä tämä kotoiseen Outokumpuun verrattuna vaikuttaa hyvältä.

2 tykkäystä

Tervetuloa vaan surkeaan seuraan, jos tätä päätät ostaa. Kyllähän osaketta poljettiin hetki sitten ihan kuin markkinat olisi unohtanut ettei SSAB ole samassa jamassa kuin 2015. Harmi että olin keväällä ja alku kesästä niin malttamaton, että alkoi positio paisumaan sen verran etten enää tuolta 2e korvilta viitsinyt tankata lisää.

SSAB lähtenyt vissiin urakalla vastuullisuuteen/kestävään kehitykseen? Oliko tavoitteena täysin hiilidioksidivapaata terästä. Jos itse lähtisin harkitsemaan ostoa, käyttäisin p/b lukua tässä apuna. Nyt näyttäisi olevan p/b 0,47. Miltähän tasolta tätä on historiallisesti kannattanut ostaa kyseistä tunnuslukua käyttäen? Entä miten korkealle tätä on korkeimmillaan hinnoiteltu tasekertoimella?

Vanhoina hyvinä aikoina Rautaruukkia hinnoiteltiin parhaimmillaan p/b 2 paikkeilla ( jos muistan oikein)

1 tykkäys

Pidemmällä aikavälillä tuo päästöttömyysprojekti on kova juttu. Jos se onnistuu hyvin ja pystytään toteuttamaan kustannustehokkaasti on yhtiöllä käsissään päästötön tuote (vrt. esim. biopolttoaineet vs. fossiiliset). Se olisi iso kilpailuetu yhä ympäristötietoisemmassa maailmassa. Lisäksi sillä teknologialla voi samanaikaisesti ratkoa osan uusiutuviin liittyvästä säätöongelmasta. Kyse on paljon isommasta asiasta, kuin mitä äkkiseltään arvaisi.

Nyt vain pitäisi osata arvioida, mitkä teräsyhtiöt kykenevät tekemään kustannustehokkaasti päästötöntä terästä. Ja millä aikataululla näitä viedään eteenpäin. Uusiutuvien (lähinnä tuulivoiman) saatavuus järkevällä etäisyydellä tehtaista on yksi olennaisimmista jutuista tässä. SSAB voi olla vahvoillakin tässä mutta olisi kiva kuulla, jos joku tuntee alaa paremmin!

Hyvä, että avasit ketjun SSAB:lle!

image

Tuossa on 2010-luvun historiallinen tasepohjainen arvostus ja mediaani. Niin kuin näkyy, vuoristorataa on ollut :smiley:

Tässä ote laajasta raportista ja SSAB:n hankkeen aikataulusta:
HYBRIT-hanke on vielä aikaisessa vaiheessa, mutta yhtiö on aloittanut pilotointiin soveltuvan laitoksen rakennustyöt Luulajassa vuoden 2018 aikana. Vuosien 2021-2024 pilotoinnin jälkeen on tarkoitus aloittaa laitoskokeet vuosina 2025-2035, joiden onnistuessa yhtiön olisi mahdollista aloittaa tuotanto uudella tuotantomuodolla. Yhtiö aikoo myös muuntaa nykyisiä korkeampipäästöisiä masuunejaan valokaariuuniksi, mikä vähentää päästöjä.

1 tykkäys

https://areena.yle.fi/1-50275417

Juttua SSAB. Olis pelin paikka keventää sähköverotusta yhtiöille nyt, kun samalla Hanhikivelle tulee ydinvoimala -> Halpaa vetää sähköjohdot sieltä Raahen tehtaalle. ( Kun aikanaan sinne masuunit korvataan sähköä vaativilla valokaari uuneilla)