SSAB - Ruotsin teräsjätti

SSAB muutosneuvottelut ovat päättyneet, tässä on uutinen asiasta. Ei maksumuuria.

SSAB:n mukaan neuvotteluissa löydetyillä ratkaisuilla voidaan saavuttaa yli 10 miljoonan euron pysyvät vähennykset kiinteisiin kustannuksiin vuositasolla.

Neuvottelujen tuloksena yhtiö välttyi irtisanomisilta.

Ja tässä vielä yhtiön virallinen tiedote:

7 tykkäystä

Tämä on lehdistötiedote ei ns. kunnon tiedote. Eli ei mitään yllättävää uutta yhtiötä enemmän seuranneille.

Laitan sen tähän kokonaisuudessaan ilman ylimääräisyyksiä:

SSAB aloitti tänään valokaariuunin rakentamisen Oxelösundiin Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin läsnä ollessa. Kyseessä on historiallinen virstanpylväs Ruotsin teollisuudelle ja vihreälle siirtymälle fossiilivapaaseen teräksentuotantoon.

SSAB on aiemmin tehnyt strategisen linjapäätöksen koko pohjoismaisen tuotantojärjestelmänsä uudelleenjärjestelystä noin vuoteen 2030 mennessä ja päätti tänä vuonna investoida 6,2 miljardia Ruotsin kruunua uuteen valokaariuuniin ja siihen liittyvään raaka-aineiden käsittelyyn Oxelösundissa.

“Aloitamme nyt SSAB:n pohjoismaisen tuotantojärjestelmän mittavan rakentamisen ja muuntamisen. Masuunien vaihtaminen valokaariuuneihin on miljardi-investointi. Pohjoismaisen tuotantojärjestelmän uudelleenjärjestelyllä on positiivinen vaikutus sekä globaalisti että paikallisesti ja se auttaa lisäksi asiakkaitamme vähentämään hiilidioksidipäästöjään. Samalla säilytämme paikallisia työpaikkoja ja suojelemme ympäristöä”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Investointi Oxelösundiin on tärkeä askel SSAB:n siirtymisessä fossiilivapaaseen teräksentuotantoon ja suurelta osin fossiilivapaaksi yritykseksi. Se vahvistaa SSAB:n kilpailukykyä ja auttaa luomaan uusia maailman johtavia tuotteita ja ratkaisuja vahvempaan, kevyempään ja kestävämpään maailmaan.

“Investointi Oxelösundiin lisää SSAB:n joustavuutta ja tuottokykyämme. Siirtyminen valokaariuuniin tarkoittaa myös sitä, että voimme vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä noin 3 % pelkästään Oxelösundin tehtaamme uudistamisella”, sanoo Johnny Sjöström, SSAB Special Steels -divisioonan johtaja.

SSAB on jo valmistanut ja toimittanut pilottimääriä fossiilivapaata terästä (SSAB Fossil-free™ teräs) strategisille asiakkaille ja ottanut johtavan aseman terästeollisuuden vihreässä siirtymässä. Tänä vuonna otettiin toinen tärkeä askel, kun SSAB esitteli SSAB Zero™ -teräksen, joka perustuu kierrätettyyn teräsromuun ja on valmistettu fossiilivapaalla sähköllä ilman fossiilisia hiilidioksidipäästöjä.

9 tykkäystä

Onko valistuneita arvauksia mikä on saanut SSAB:n osakkeen näin hurjaan nousuun? Noussut käytännössä 50% alle 1,5 kuukaudessa. Löytyykö näistä jotain:

  • verrokit: ainakin Jenkkilässä nousseet viime aikoina, ei toki noin rajusti
  • HRC: noussut yli 50% 1,5 kuukaudessa
  • kruunun kurssi: mikä vaikutus?
  • omien ostot: ?
  • markkinasentimentti 6-12kk päähän: ?
3 tykkäystä

OMX Helsinki 25 indeksi hetkellinen pohja sattui samaan kohtaan 23.10. josta myös SSAB lähti kerkeään nousuun. Samaan päivään osui mm. teräskelojen hintojen nopea hintatason nousu niin cash kuin futuurimarkkinalla.

Yleisestikin tuo lokakuun toiseksi viimeinen viikko sai useat osakkeet ja indeksit jonkilaiseen nousuun.

3 tykkäystä

Puheittensa mukaan H2Green Steel aloittamassa vähäpäästöisen teräksen tuotannon jo 2025 lopussa/ 2026 alussa, aika hyvin koska kysessä on kuitenkin tyhjästä polkaistu yritys.

CFO kertoo tästä 95% päästöjä leikkaavasta set-upista linkatussa jutusta, ja että puhutaan 150eur/t preemiosta, ja saatavuutta halutaan varmistaa eri toimialoilla. 150eur/t vastaisi noin 20% preemiota päivän hintaan 770 eur/t. Pitääkö preemio?

Ridderstrom agreed that low-carbon steel adds a cost premium, putting this at around Eur150/mt, but said that the industry is already evolving.

He added that companies including carmakers, white goods manufacturers and constructors are already closing offtake supply agreements to secure low carbon production.

2 tykkäystä

Viesti näköjään katosi… SSAB -4% nyt, onko muita vaikuttavia tekijöitä kuin SAKn masinoima päivän lakko? Miten lakkopäivä vaikuttaa tuotantoon, eritoten liikevaihdon pieneminen ja toisaalta kulujen lisääntymine, voiko olla noin merkittävä seikka, että kurssi laskee selvästi, kun osittainen kilpailija Outo samaan aikaan +4%?

3 tykkäystä
3 tykkäystä

SSAB Europella koko kelabisnes, Special Steels pääsääntöisesti ja Jenkit kokonaan levyä. Eli tämä HRC-hinnan kehitys vaikuttaa erityisesti SSAB Europen tulokseen, joka sinällään hyvä koska liikevaihdosta Europe on noin 50%.

1 tykkäys

Mandatum tuli ja potki SSAB:n OMXH25-indeksilistalta, mutta tällä ei taida olla vaikutusta muutakuin indeksirahastoihin tai mahdollisesti listan perusteella sijoittaviin (eläke)yhtiöihin?

Kauppalehden uutinen viime viikolta:

Laitetaan linkki nyt tähänkin ketjuun, niin oleellisesti liittyy SSAB:n tulevaisuuteen. Eli sähköä pitää saada jostakin lisää ja paljon.

6 tykkäystä

(Halvan) sähkön saannin turvaaminen on jäänyt webcasteissa yllättävän vähäiselle huomiolle viime vuosina. Muistelen että ainakin muutamaan otteeseen analyytikot ovat asiasta kysyneet, ja tjn vastaukset ovat olleet tyyppiä “olemme luottavaisia luvituksen saamiseen” ja siinä kaikki. Ehkä tulevassa puhelussa nousee raportinkin nostamana isommin keskusteluun.

1 tykkäys

SSAB oli ihan syystä mukana Hanhikiven projektissa, mutta sen kaaduttua ei ole kuulunut mitään uutta asian tiimoilta. Joku ydinvoimala tarvitaan lisää jos teräksen valmistus aiotaan muuttaa vetypelkistykseen perustuvaksi.

Tuohon olisi melko helppo ratkaisu mutta taitaa jäädä tekemättä tai asiaan herätään liian myöhässä.
Tällä hetkellä varmaan yksi parhaista kokonaisuuksista voisi olla seuraava:
Rolls-Roycelta SMR reaktoreira tilaukseen esim. 4 kpl (4x 470MW) ja niiden kylkeen Bloom Energyn SOEC elektrolyysereitä jokin sopiva määrä (esim. 1500MW). Siitä saisi sitten tarpeen mukaan sähköä/vetyä. Sijoituspaikka jonnekin Raahen ja Tornion välille.
En nyt muista mitä RR on sanonut noiden SMR:ien aikataulusta mutta tämä voisi olla 5 vuoden sisällä toteutettava hanke.

SSAB: Year-end report: Strong cash flow despite weak European market | Kauppalehti

Tulos ulos. Osinkoehdotus 5SEK, eli noin 44,3c päivän kurssilla.

5 tykkäystä

Ei tarvita jos vetyä ei pelkistetä Suomessa. Sellaistakin mahdollisuutta on kartoitettu että vety tuotettaisiin muualla ja saataisiin varastoitua Raahessa. Mutta kuinka realistinen tuo vaihtoehto on, en osaa sanoa.

2 tykkäystä

Lähde Luvut vuositasolla ja vuosineljänneksittäin - SSAB.

5 tykkäystä

Ihmetellyt jo hetken jos toisen, että miksei SSAB ei ole Inderesin seurannassa.
Tavoitehinta ja suositus nyt ainakin kiinnostaisi.

1 tykkäys

SSAB on enemmän ruotsalainen yhtiö ja meillä fokus on (ollut) Suomessa, minkä takia se ei kuulu noihin meidän ilman yhtiöseurantasopimusta seuraamiin isoihin yhtiöihin.

Aikoinaanhan me seurattiin yhtiötä noin vuoden verran, mutta yhtiön irtisanottua yhtiöseurantasopimuksen me myös päätimme seurannan. Tämä oli muistaakseni 2018-2019.

Tämän ja toisaalta yleisen markkinatiedon keräämisen vuoksi tulee satunnaisesti kyllä seurattua, mitä SSAB kertoo ja raportoi, mutta toki huomattavasti kevyemmällä tasolla kuin mitä aikoinaan, kun vastasin yhtiön seurannasta meillä.

12 tykkäystä

Henri Elo on tehnyt analyysin SSAB:sta. :slight_smile:

Teräksen spot-hinta kääntyi nousuun neloskvartaalin 2023 lopulla ja on pysynyt sen jälkeen korkeammalla kuin neljännellä neljänneksellä. Yhtiön tulokseen lyhyen aikavälin hintamuutokset heijastuvat muutaman kuukauden viiveellä.

Ohjeistuksessaan SSAB näkee kaikkien divisiooniensa hintanäkymät Q1/2024:llä hieman matalampina kuin Q4/2023, mutta toimitusnäkymät korkeampina, Special Steelsin osalta selvästi korkeampina.

Alaotsikot:

  1. Johto yllättynyt SSAB Zeron kysynnästä
  2. Tehostamista
5 tykkäystä