Starbucks - The Lidl Coffee Is Not Enough

Starbucks Corporation on yhdysvaltalainen monikansallinen kahvilaketju, jonka pääkonttori sijaitsee Seattlessa. Starbucks perustettiin vuonna 1971 ja siitä on tullut maailman suurin kahvilaketju. Marraskuussa 2022 yrityksellä oli 35 711 kahvilaa 80 maassa, joista 15 873 sijaitsi Yhdysvalloissa. Yli 8 900 Yhdysvaltain kahviloista on yhtiön omistamia ja loput toimivat lisenssillä.

Starbucksia pidetään yleisesti kahvikulttuurin toisen aallon edelläkävijänä, sillä se tarjosi asiakkailleen laajemman valikoiman kahvielämyksiä. Ketjun tarjontaan kuuluvat niin kuumat kuin kylmät juomat, kokonaisten papujen kahvit, pikakahvit, espressot, caffè latet, sekä irtolehtiteet. Lisäksi valikoimaan kuuluvat mehut, Frappuccino-juomat, leivonnaiset ja pikkupurtavat. Monet tuotteista ovat kausiluonteisia tai alueellisesti räätälöityjä. Useimmissa kahviloissa on myös ilmainen Wi-Fi, no mutta siinä ei ole mitään ihmeellistä.

Starbucks perustettiin vuonna 1971 Jerry Baldwinin Seattlessä. 1980-luvun alussa he myivät yrityksen Howard Schultzille, joka vierailtuaan Milanossa päätti muuttaa kahvipapuja myyvän liikkeen espressopohjaisia juomia tarjoavaksi kahvilaksi. Schultz toimi toimitusjohtajana vuosina 1986–2000, jolloin hän laajensi yritystä aggressiivisesti ensin Seattlessa ja sitten Yhdysvaltojen länsirannikolla. Schultz palasi toimitusjohtajaksi vuonna 2008 finanssikriisin aikana ja keskittyi yrityksen markkinaosuuden kasvattamiseen sekä vastuullisuusstrategioiden kehittämiseen. Vuonna 2017 Kevin Johnson seurasi Schultzia toimitusjohtajana, mutta Schultz palasi väliaikaisesti vuonna 2022. Laxman Narasimhan nimitettiin Schultzin seuraajaksi huhtikuussa 2023.

Starbucks tarjoaa kahvien ja ruokien lisäksi virallisia tuotteitaan, kuten mukeja, termospulloja ja kahvinvalmistusvälineitä. Tietyt “Starbucks Evenings” -kahvilat tarjoavat myös olutta, viiniä ja alkupaloja. Starbucks-brändättyjä kahvituotteita myydään myös päivittäistavarakaupoissa. Vuonna 2010 yritys lanseerasi Starbucks Reserve -ohjelman, joka keskittyy yksittäisten alkuperien kahveihin ja korkeatasoisiin kahvilakonsepteihin.

Mitä pohtii sijoittaja?

Starbucks on jatkuvasti innovoinut ja laajentanut liiketoimintaansa säilyttäen samalla asemansa yhtenä maailman tunnetuimmista kahvilaketjuista. Samaan aikaan aika dominoiva, mutta vikkelä liikkeissään.

Yhtiö hyötyy vahvasta digitaalisaatiosta, erityisesti mobiilisovelluksensa ja kanta-asiakasohjelmansa kautta, mikä parantaa asiakaskokemusta ja lisää myyntiä. Starbucks on myös innovatiivinen tuotekehityksessään ja tarjoaa jatkuvasti uusia erikoiskahveja sekä muita tuotteita, mikä auttaa sitä pysymään kuluttajatrendien kärjessä.

Starbucks kohtaa merkittäviä haasteita, kuten voimakkaan kilpailun kahvialalla ja riippuvuuden kahvista pääasiallisena tuotelinjana. Tämä riippuvuus tekee yhtiöstä alttiin kuluttajamieltymysten ja kahvin hintavaihteluille. Yhtiön hinnat ovat myös korkeampia kuin monilla kilpailijoilla, mikä voi rajoittaa sen houkuttelevuutta hintatietoisilla markkinoilla sekä haastavissa taloudellisissa olosuhteissa… Lisäksi kansainvälinen laajentuminen on ollut haastavaa, erityisesti Intiassa ja muilla kulttuurisesti erilaisilla markkinoilla.

Onhan yhtiö kiinnostava vahvan brändinsä ja innovatiivisuuden kautta, vaikka yhtiö kohtaa kilpailun ja markkinaolosuhteiden haasteita jatkuvasti, mutta sen kyky uudistua ja laajentua uusille markkinoille voi tuoda houkuttelevia tuottoja. Kestävän kehityksen sitoumukset ja digitaalinen strategia tukevat yhtiön pitkän aikavälin kasvua ja kilpailukykyä.

Lukuhommia:

2023

  • Liikevaihto: Kasvua 35,98 miljardia dollaria (2023)
  • Liiketulos: Kasvua 5,871 miljardia dollaria (2023)
  • Nettotulos: Kasvua 4,125 miljardia dollaria (2023)

2024/Q2

https://x.com/AlphaSenseInc/status/1818377913504252110

https://x.com/gurgavin/status/1818378477479043082

9 tykkäystä

Odotan innolla lähitulevaisuutta, kun saamme nähdä, että miten kahvilaketjusta kuoriutuu leffastudio :star_struck:


https://stories.starbucks.com/press/2024/announcing-starbucks-studios/

12 tykkäystä

Starbucks on kokenut hidastuneen kuluttajakysynnän kautta suuria haasteita viimeisen vuoden aikana, kohdaten pienentyviä käviämääriä, ja odotettua pienempää kertaostoerien kasvua. (Eilen julkaistun Q3 tuloksen mukaan global sales -3%, transaktiomäärät -5% ja keskim. ostot +2%). Yhtiö kuitenkin tekee jatkuvasti rahaa, jonka se pyrkii jakamaan ulos. Yhtiö on kasvattanut osinkoaan 57 kvartaalia putkeen ja CAGR on noin 20%.

Tällä hetkellä suurin kasvukeskittymä toimitusjohtajan katsauksien mukaan on Kiina ja muut kansainväliset markkinat, jossa ollaan koettu suuria hankaluuksia. Eilisen Q3 tuloksen mukaan international segmentin liikevaihto laski jopa 7% vuoden takaisesta ja operatiivinen marginaali laski 3,4 %-yks. Operatiivinen marginaali USa:ssa on 21% ja muualla 15,6% Osake onkin noin vuoden pohjissa.

Yhtiön keskiössä on Starbucksin Loyalty - ohjelmat, jossa tallettamalla rahaa virtuaalikortille. Loyalty ohjelman osallistujat saavat esimerkiksi etuja, ja voivat ostaa lahjakortteja suoraan sovellukseen yms. Koska tätä rahaa ei voi sovelluksesta nostaa pois, on Starbucksilla suuremmat rahavarannot kuin monella rahoituslaitokselle, ja tästä se saa "ilmaista kasvua"

Sijoittajana itseäni kiinnostaa yhtiön pitkäaikainen onnistuminen kaupallisen kahvilakulttuurin kehittämisessä Aasian markkinoilla ja pärjääminen suurinta kilpailijaa Luckin Coffeeta ja muita “pikakahvilapalveluita” vastaan. Yhtiön tuotteethan eivät ole niitä halvempia. Omien sanojensa mukaan yhtiö ei myy hyödykettä nimeltä kahvi, vaan palvelua nimeltä kahvi (kahvilakokemus).

Kiitos @Sijoittaja-alokas aloituksesta! Tämä on ollut jo pidempään omalla seurantalistallani.

10 tykkäystä

Ollin tuoreimmassa Tulosviikkosummauksessa oli mukana myös Starbucks ja video pitäis lähteä oikeasta kohtaa liikkeelle, toki kannattaa katsoa koko podi. :slight_smile:

2 tykkäystä

Howard Schultz erosi Starbucksin toimitusjohtajan tehtävästä viime vuonna, mutta hänellä on edelleen merkittävä vaikutusvalta “elinikäisenä emerituspuheenjohtajana”. Tämä diili sallii hänen osallistua hallituksen kokouksiin ja tarjoaa etuja, kuten pääsyn pääkonttoriin ja pysäköintipaikan. Schultzilla on myös osuus yhdestä yhtiön toimittajasta, ja yhtiö maksaa hänen yksityislentokoneensa käytöstä, mikä herättää huolta yrityksen johtamisesta ja hallintotavasta.

Schultz väittää seuraavansa yhtiötä etäältä, mutta hänen vaikutusvaltansa on jutun mukaan yhä vahva. Hän on edelleen Starbucksin suurin yksittäinen osakkeenomistaja. Howard on selkeästi yhtiön riskitekijä.

https://www.ft.com/content/e37d19ef-6507-4695-a83d-e17ede7019ea

3 tykkäystä

Uusi toimari nimitetty tänään.

Eilen tuli myös vastaan X ketju Starbucksista, josta mielenkiintoisin osuus mitä Kiinan kahvimarkkinoilla tapahtuu:

https://x.com/7innovator/status/1823060257402175565?s=46&t=qDMR_G-hy9voJ-cjq9_ZWA

2 tykkäystä

Kiitos uutisen jakamisesta ja tviittiketjusta. :+1:


Alla olevissa tviiteissä on vähän jo tuttua käsiteltyä asiaa, mutta jotain uuttakin. :slight_smile:

https://x.com/EconomyApp/status/1823392166913454503

https://x.com/Alphanso_AI/status/1823336529135116547

1 tykkäys

Starbucksin Pohjois-Amerikan toimitusjohtaja Michael Conway jää eläkkeelle 11 vuoden jälkeen. Hänen seuraajaansa ei nimitetä, vaan Pohjois-Amerikan vähittäiskaupan johtaja Sarah Trilling raportoi suoraan uudelle toimitusjohtajalle Brian Niccolille. Conway jatkaa neuvonantajana vuoden 2024 loppuun.

Trillingin suunnitelmissaan on erityisesti varmistaa, että myymälät toimittavat juomat ja ruoat ajallaan sekä palauttaa kahvilakulttuurin perinteet Starbucksille. Tämä tarkoittanee että Starbucks pyrkii vahvistamaan brändiään ja parantamaan asiakaskokemusta Yhdysvaltojen markkinoilla.

Starbucksin materiaaleista näkee, miksi tietysti USA:aan panostetaan korostetusti:

1 tykkäys

Starbucksin heikko suoriutuminen ei ole mun vika, vaikka perustin tän ketjun. :frowning:

Kuulemma Kiinan myynti on heikentynyt. Ei vahvasti mene ja jossain todettiinkin, että käänteeseen voi mennä aikaa ja pohdin, että tuleeko sitä edes… :slight_smile:

https://x.com/DividendTalks/status/1848820513616839165

1 tykkäys

Starbucks ja vastaavat eivät enää kiinnosta, vai käydäänkö hiljalleen pohjaamassa ja noustaan taas? :slight_smile:

https://x.com/finchat_io/status/1853044473967812862

Tässä on sijoittajalle ajatuksia herättävä tviittiketju Starbucksista, sinänsä viihdyttävätkin. En tiedä suoraan, kuinka paljon tämä hyödyttää sijoittajaa, joka harkitsee sijoittamista tähän yhtiöön… ehkä hiukan ainakin. :slight_smile:

https://x.com/BusinessGTX/status/1872990942380343585

Loppuosa tviittiketjusta







Starbucks vain avaa lisää uusia myymälöitä ja tässä on tviitti siitä. :slight_smile:

https://x.com/FinFluentialx/status/1882337537949147457


Starbucks raportoi neljättä peräkkäistä laskua samojen (vakiintuneiden, yli vuoden toiminnassa olleiden) myymälöiden myynnissä, mutta ylitti odotukset liikevaihdossa ja tuloksessa.

Liikevaihto oli 9,4 miljardia dollaria, eli samoin kuin viime vuonna. Yhdysvalloissa ja kansainvälisesti myynti laski 4 %, mutta Kiinassa myynti supistui jopa 6 prosenttia.


EDIT:

Nyt toimii.

https://x.com/StockMarketNerd/status/1884351662112006318


3 tykkäystä

Starbucksin uusi toimitusjohtaja Brian Niccol oli The Wall Street Journaliln haastattelussa, en ole itse siihen haastikseen tutustunut.

Haastattelussa kyseltiin yrityksen haasteista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Hän haluaa palauttaa kahvilakokemuksen keskiöön ja parantaa mobiilitilausten sujuvuutta. Hän korosti myös asiakasyhteyden merkitystä, lisäksi hän tuo takaisin “the condiment barin” ja panostaa kahviloiden mukavuuteen sekä brändin selkeyttämiseen.

https://x.com/EarningsNugget/status/1893749441703883078



3 tykkäystä

Starbucksin Starbucks Card -korttien arvo nousi 1,7 miljardiin dollariin neljännen kvartaalin lopussa.

Tämä järjestelmä muistuttaa Warren Buffettin hyödyntämää “float”-konseptia, jossa yritys saa rahaa etukäteen ennen sen käyttöä parantaen kassavirtaa. Tämä luo yritykselle kassavirtaa etukäteen, koska asiakas maksaa kortille, mutta ei käytä rahaa heti.

https://x.com/Quartr_App/status/1898429395976540548

image

1 tykkäys

Starbucksin kasvu Intiassa on hidastunut kulutuksen heikennyttyä inflaation ja luotto-ongelmien vuoksi.

Yhteistyökumppani Tata avasi vähemmän uusia liikkeitä kuin suunniteltu. Yhtiö uskoo silti pitkän aikavälin kasvuun ja harkitsee hinnan ja brändimielikuvan säätöjä houkutellakseen laajemman asiakaskunnan.

Starbucks has sought to cater to local favourite flavours in food, with offerings such as chilli paneer sandwiches, as well as smaller “Picco” cup sizes and milky “short” masala chai at Rs320 ($3.70) — a hefty premium to street-side stalls.