Lindex Group (Stockmann Group)

TILAAJILLE

Stockmann jatkaa katkeraa korvausriitaa vanhoista vuokrista – ”Asia ei jää tähän”, varoittaa yksi velkojista

15.11.202304:30

Lainaus KL tänään.Laaja juttu.Saneerausohjelmaa vastaan käydään.Vaikka vuosia. Juttu heittää minusta kylmää vettä niskaan nopeaan ratkaisuun uskoville.

1 tykkäys

Kommentti

Sijoittajaraivo repesi Ruotsissa: Stockmannin saneeraus näyttää erittäin epäreilulta

15.11.202304:30

Lainaus KL tänään. Mielipiteitä esitetään.Lopullisen ratkaisun tekee oikeus.

Miksiköhän KL aktivoitui kahden jutun verran ennen huomista “strategia” päivää ?

2 tykkäystä

Aikamoisia hit piecejä ja ihmettelen kyllä suuresti kuka tuolla huutelee nimettömänä.

Sitten tämä

Stockmann kertoi lokakuussa, että tavoitteena on saada yrityssaneerausohjelma päätökseen mahdollisimman pian. Vuokravelkojat ihmettelevät, miksi Stockmann yleensä vielä roikkuu vuonna 2020 alkaneessa saneerausohjelmassa.

Ööö what?

EDIT tuon kommenttijutun perusteella lähteenä on aika varmasi Nordika, ruotsalainen rahasto ei ymmärtänyt suomalaista oikeuskäytäntöä ja nyt kiukuttelee julkisuudessa näyttääkseen rahaston sijoittajille “ei ollut meidän moka”.

Kuulemma Stokkan ex-tilat Takomotiellä on jo löytänyt uudet vuokralaiset.

18 tykkäystä

Lainaus jutusta: ”Stockmann ja saneerausmenettelyn valvoja eivät halua keskustella tai neuvotella. Olemme turhaan hakeneet neuvotteluratkaisua”, ihmettelee yksi vuokravelkojista."

Tämä kuulostaa erikoiselta, kun Stocka on väittänyt neuvottelevansa kaikkien kanssa. Voi tietysti olla neuvottelutaktiikkaa, mutta hieman tuo lisää epävarmuutta saneerauksen kestosta. Pelkkä Nordikan juttu vie riitelyn vuoden 2025 lopulle jos valitetaan hoviin ja mahdollisesti valituslupaa korkeimmasta. Eli sopuratkaisuja vaaditaan, jotta tänä vuonna saadaan maaliin.

5 tykkäystä

Nyt pitää ymmärtää että valvoja ajaa saneerausohjelman toteuttamista ja kaikkien velkojien tasapuolista kohtelua, Nordika kuvittelee että se voi neuvotella paremman diilin Stokkan kanssa tajuamatta että valvoja ei voi hyväksyä sellaisia diilejä jotka asettavat velkojat erilaiseen asemaan.

Tämä kaikki on puhdasta kiukuttelua ja sitä ettei ruotsalaiset ymmärtäneet suomalaista velkasaneerausmenettelyä jossa 18kk vuokrat on varsin laajasti hyväksytty ratkaisu velkasaneerauscaseissa.

Nordikan kannattaa olla varovainen kiukuttelussaan, siellä on kuitenkin Stokkan taustalla kaikki eläkeyhtiöt, suomenruotsalaiset säätiöt yms joiden kanssa bisneksen teko voi olla hieman nihkeää jos lähetään pitkittämään casea hoviin. Ja kulujakin siitä tulee, todn. näk. useita satojatuhansia euroja maksaa keikka hovissa (oletuksella että häviää sielläkin).

Mutta käräjien jälkeen olemme viisaampia, voihan oikeus päättää toisinkin kuin uskon.

19 tykkäystä

Takomotie 1-3 Helsingin Pitäjänmäellä siirtyi Nordikan omistukseen toukokuussa 2017 (ostivat Varmalta).

Päätellen CEO:n lausunnosta, motiivina tuon portfolion hankinnassa on ollut monikin asia, kuten houkutteleva sijainti ja tekninen laatu. Kiinteistömarkkinakin näyttää hyvältä, ja kyseessä on “solid, high quality portfolio”, joka täydentää hyvin muita investointeja Suomessa. Kiinteistömarkkinoista tai rakennusten laadusta en tiedä, mutta sijainti ainakin on sama

Long leased and stable tenants kerrotaan, puolet portfoliosta kunnallinen vuokralaiset, puolet Stocka.

Liiketoiminnan suorittamisen haaste - no risk, no return, on tapana sanoa.

Stockmann ei osoittautunut “stable” tenantiksi. Käsi pystyyn virheen merkiksi, vai käräjille?
Laitan tuohon Stockan 2016 ja 2015 luvut. Optimisti voi nähdä, että ongelmat hoidetaan, mutta Stockan tilinpäätöksistä näkee bullerokin että “stable” negatiivinen tulos on tuossa 2015/2016.

En väitä Stockan alamäen jatkumista olisi ollut helppo nähdä, tai koronan vaikutusta tavaratalobisnekseen, jne, mutta omaan silmään tämä näyttää näillä liiketoiminnalta, jossa riskejä oli nähtävissä, niitä tuli otettua ja pelikaani lensi turbiiniin. Voi rähmä.

Mainittakoon vielä, että tuosta Nordikan 27.000 m2 kaupasta vain osa eli noin 15.000 m2 liittyy Takomotie 1-3 jossa Stocka majaili.

Vuokraisitko Nordikan omistaman toimiston, jos bisneksesi menee myttyyn ja niskaasi saat monenlaista harmia kaupanpäälle, voi myös potentiaalinen toimitilan vuokraaja pohtia. Tuo ajatus voisi olla Nordikalle motivaattori tehdä sopu, ja hyödyntää energiaansa tämän Takomotien kiinteistönsä houkuttelevaa mikrosijainti ja talon laatua vuokrausponnisteluissa.

Nordika acquired a lease office portfolio in Helsinki from Varma and Tristan
The portfolio comprises 27,000 sqm divided among two public tenant properties as well as the headquarters of Stockmann. About 50% of the rental income is derived from municipal tenants, and the remaining part is from Stockmann. The weighted average lease time is nine years.

Jonas Grandér, CEO of Nordika comments:
“It is a solid, high-quality portfolio that Nordika has acquired with long leases and stable tenants. The properties are located in attractive micro-locations and are of good technical standard. They are acquired in a situation where the Finnish economy has improved significantly, and optimism is increasing in the local transaction market. We also see the portfolio as a very good complement to our previous investments in Finland. ”

4.5.2017
https://www.nordika.se/news-press/nordika-acquired-a-lease-office-portfolio-in-helsinki-from-varma-and-tristan

9 tykkäystä

Tuota Tapiolan Stockan ja Lähitapiolan investointia tutkailin aiemmin, ja Lähitapiolan valtavassa kehittämisprojektissa Stockan osuus 9.000 / 50.000 m2 on rajallinen, ja tilat on suht helppo ottaa muuhun käyttöön.

3 tykkäystä

Tosiaan minun saamani tiedon perusteella Stokkan vanhat tilat on saatu jo vuokrattua eteenpäin.

Vaikea kuvitella mistä Nordika oikeasti haluaa riidellä, riippuen uuden diilin vuokratasosta niin tuskin ihan hirveästi jäivät tappiolle kun huomioidaan 18kk korvaukset Stokkalta.

3 tykkäystä

Takomotie 1-3:ssa on nyt vuokrattavana 4316 m2, yhteensä toimistotilaa vuokralla 11.000 m2 joten vajaakäyttö 39%. On se enemmän kuin Helsingin keskimääräinen 14.4% mutta sellaista se on, petrata heidän pitää. Onnekseen ovat ostaneet laadukkaan talon ja houkuttelevan mikrosijainnin.

Sitten on vielä varastoa 2600 m2, mutta sitä ei näy vuokrattavana jos edes oli Stockalla

Jos tuossa Takomotie 1-3:ssa on noin 15.000 m2 vuokrattavaa pinta-alaa, ja jos kaikki oli Stockalla, niin
1: 457+418 = 875 m2
2: 418 m2
3: 704 m2
4: 418+241+234+482+944 = 2319 m2

https://www.helsinginseudunsuunnat.fi/fi/asunto-ja-toimitilamarkkinat/toimitilamarkkinat/tyhjat-toimitilat

3 tykkäystä

Tähänhän tämä asia taitaakin tiivistyä. Kun on kerran riitelemään alettu ja pitkään jo riidelty, niin ei siellä taustalla tarvitse olla juurikaan ulkopuolisen silmin katsottuna loogisia perusteita jatkaa riitelyä. Kuten itsekin kirjoitit, niin kyseessä voi olla esimerkiksi tietynlaista Nordikan oman selän turvaamisajatusta omien asiakkaidensa suuntaan.

On helpompaa käyttää muutama satatonnia, millä ei isossa kuvassa ole yhtään mitään merkitystä, ja osoittaa olevansa valmiina taistelemaan omien asiakkaidensa rahojen eteen, kuin nostaa kädet pystyyn ja ilmoittaa että tässä on nyt ihan turhaan riidelty pitkän aikaa ja tuhlattu rahoja vaikka me oltiin väärässä. Etenkin kun tässä välissä on annettu välimiesoikeuden päätös joka ei noudattele tuota “normaalia” 18kk korvausta, niin jotenkin hankala on minun nähdä, että Nordika tästä enää mitenkään perääntyisi. Sen verran isoista rahoista tässä puhutaan, että jopa tietynlainen velvollisuus Nordikalla on asiaa jatkaa kun tosiaan yksi poikkeava oikeudenpäätöskin on jo nähty, vaikka olisivat itsekin sitä mieltä ettei tässä juuri mitään järkeä ole.

Vaikka olen siis itseasiassa melkolailla kaikessa muussa näihin oikeuskeisseihin liittyvissä asioissa kanssasi samaa mieltä, niin itse en lainkaan ihmettelisi sitä jos tämä saaga jatkuisi vielä pitkään. Riitely on riitelyä ja kun näin pitkällä jo ollaan, niin riitelyyn liittyvät tuotto-/vahinkolaskelmat on tehty jo ajat sitten eikä tästä eteenpäin sisään uppoavat kustannukset meinaa enää oikein mitään. Itse näenkin, että isolla todennäköisyydellä riidellään niin pitkään kuin oikeusasteet tämän sallivat, mutta tottakai muunkinlainen lopputulos on täysin mahdollinen.

12 tykkäystä

Niin siis yksi poikkeava ratkaisu on nähty VMK:ssa ja se olikin vähän muista poikkeava case.

Virallisissa oikeusasteissa kaikki jutut ovat päätyneet Stokkan voittoon eli saneerausohjelman mukainen 18kk on katsottu riittäväksi. En keksi miksi Nordikan case poikkeaisi tästä yhtään.

Voi olla että valittavat hoviin, ei sitä koskaan tiedä. Myös hovissa kaikki aikaisemmat caset ovat menneet Stokkalle joten todennäköisesti sieltä ei ole olettavissa kuin lisää kuluja.

8 tykkäystä

Luulisi kyllä, että oltaisiin lähellä sovintoa lopuissa keisseissä koska yhtiö antoi jo nimenvaihtotiedotetta ym. ulos ja muutenkin kommunikoi “saneeraousohjelman mahdollisimman nopeaa lopetusta” osarissa tavoitteenaan. Olisihan se vähän hassua, jos sitten mentäisiin oikeusteitse vuoteen 2025 tai pidemmällekin?

Kieltämättä silti tämä vähän pistää miettimään, onko aivan viime päivinä mennyt jotain neuvotteluissa vihkoon. Eihän se ole mahdotonta. Eipä taideta saada vielä huomenna näihin lisää vastauksia asioiden ollessa kesken. No eipä tässä auta jahkailu, vaan holdailu :slight_smile:

6 tykkäystä

Huomenna on sit Stockmannin pääomamarkkinapäivä 13:00 alkaen. :slight_smile:

23 tykkäystä

Musta todennakoisempaa on, etta kyseessa on eraanlainen iltalypsy.

Kun Stokka on tiedottanut kaikenlaista posiitivista tulevaisuudesta, on Stokkan kannalta perin ikavaa jos saneerausohjelma loppuunvieminen myohastyy. Ehka Nordikassa ajatellaan, etta Stokka maksaa muutaman miljoonan lisaa, jos vaihtoehtona on vaikka vuoden viivastys kaikesta tulevaisuuden kivasta.

4 tykkäystä

Vaan kun ei voi vaikka miten haluaisi, valvoja estää tämän. Jos olisi ollut pelkästään Stokkasta kiinni niin saneeraus olisi tod.näk. takanapäin.

2 tykkäystä

Kiitos! Velkasaneeraus ei ole mulle ollenkaan tuttu asia.

Onko siis niin, etta vaikka maksaja ja maksun saaja paasisivat yhteisymmarrykseen maksun suuruudesta, voi valvoja todeta etta ei kay?

Ymmarran kylla jos jollakin tavalla petollinen toiminta ei valvojalle kay. Sen sijaan molempia hyodyttavan sopimuksen (ja kolmansia osapuolia ei-vahingoittavan) torppaaminen ei kay maallikolle jarkeen.

1 tykkäys

Kyllä. Niinkauan kuin Stokka on saneerauksessa niin valvoja on periaatteessa ylin vallankäyttäjä - tai ainakin taho joka pystyy estämään tietyt toimenpiteet velkojen osalta.

3 tykkäystä

Katselen CMD:tä ja agendaslaidilta olisi pääteltävissä, että tavaratalot eivät ole heti menossa myyntiin vaan niitä yritetään kääntää voitollisiksi.

Tässäkin näkee uutta asetelmaa kun Lindex käsitellään ennen Stockmannia.

E: Stokkalle in mid-term: Positive free cash flow, OM 5% adjusted, revenue growth inline with market. Ehkä myöhemmin kerrotaan miten.

4 tykkäystä


CMD-slaideilta poimittu. Tiedotetaan sitten kun tiedotettavaa on, tänään asian käsittely pienemmällä painolla. Voi juurikin olla, että mietitään saataisiinko itse jollain tavalla käännettyä. Tai sitten CMD on eräänlainen mainos Stockmann-divisioonasta, että kyllä tämä keskipitkällä aikavälillä ihan hyvä keissi on kunhan joku sen ottaa.

11 tykkäystä

CMD esitys:

3 tykkäystä