Lindex Group (Stockmann Group)

Parempaa hintaa ei yksinkertaisesti saatu? Tuntuu pieneltä pettymykseltä suhteessa odotuksiin. Toisaalta nyt epävarmuus osakkeen ympärillä hälvenee, kun velat saadaan kuitattua.

Erittäin vaikea sanoa, mitä tästä seuraa osakkeen hinnalle.

3 tykkäystä

Onhan tämä kauppahinta vähän pettymys odotuksiin, mutta toisaalta saa huokaista helpotuksesta että kauppa saatiin nyt maaliin.

3 tykkäystä

Kiinteistökaupan myyntituloilla Stockmann maksaa täysin takaisin sekä vakuudellisen saneerausvelan 342,6 miljoonaa euroa että riidattomat vakuudettomat saneerausvelat 21,8 miljoonaa euroa, jotka ovat tällä hetkellä yrityssaneerauksen maksuohjelman alaisia.”

Kaikki velat on siis kuitattu,ja vähän eteenpäin vuokraakin maksettu. Kassassa rahaa ennestään 200 miljoonaa.

4 tykkäystä

Jäi pois lainaus Kauppalehdestä.

OP aamarissaan:

"Kauppahinta on linjassa perusskenaarion oletuksemme kanssa, sillä olemme
viimeisimmässä yhtiöpäivityksessä olettaneet Helsingin tavaratalokiinteistön
arvoksi 400 milj. euroa. Perusskenaarion osien arvon summa-laskelmamme on
indikoinut osakekannan käyväksi arvoksi 2,2 euroa per osake. "

6 tykkäystä

Myönnetään, odotukset olivat sata tai parisataa miljoonaa korkeammalla. Tässä myyntiprosessin aikana tuntui kyllä jatkuvasti tulevan erilaisia vastoinkäymisiä inflaation, korkotason, Kiinan asuntomarkkinan ja nyt viimeisimpänä Ukrainan sodan muodossa, jonka vuoksi odotukset ovat kyllä takaraivossa tasaisesti laskeneet sieltä “Latvasen miljardista”, lähemmäksi toteutunutta myyntihintaa.

Nyt yhtiö pääsee kuitenkin vihdoinkin eroon saneerauksesta ja tämä syvästi voitollinen 287,29 M€ MCAP yhtiö omaa 200 M€ kassan. Retail pystyy mielestäni pinnistämään nollatulokseen nykyisellä vuokratasolla, joten markkina ei anna Lindexille juuri mitään arvoa, vaikka itsenäisenä yhtiönä sen hinta voisi olla lähempänä miljardia kuin sataa miljoonaa.

Odotankin kurssikehityksen olevan tänään ja tämän vuoden aikana olevan selvästi positiivinen :sunglasses:

52 tykkäystä

Toisessa markkinaympäristössä olisi voinut ehkä olla rahkeita saada enemmän ja varmasti kaikki toivoivat enemmän, mutta on hyvä muistaa, että TÄMÄ RIITTÄÄ. Yhtiö pääsee ulos saneerausveloista ja kassaankin jää yhä rahaa rahoittaa liiketoimintaa jotain 150-200 Me.

On hyvä huomata, että konsernin tasolla rahoituskulut nettona ovat olleet aika massiivisa jo vuosia, jotain -20 Me tasoa. Nyt noista päästään eroon. Rahoituskulujen vaihtuessa vuokrakuluihin, kulurakenne pysyy todennäköisesti yllättävän stabiilina, toisin sanoen en nousupainetta tässä oikein näe.

Lindexin hirmukunnostahan tämä on kiinni. Liikevoittoa (oikaistuna) 2021 reilut 80 Me. Retail tekee todennäköisesti tappiota jatkossakin, mutta mikäli Lindexin tuloskunto jatkuu hyvänä (koko sijoituscasen pihvi), niin kyllähän Lindex vetää tulevina vuosina koko konsernin tuloksen hyvälle tasolle. Market cap alle 287 Me ja yhtiö pystyy ihan realistisesti tekemään 30-50 Me liikevoittoa lähivuosina.

EDIT: Laskelmat tarkentuu tietysti paljon tässä hetken kuluttua kun kuulemme mikä on tulevien vuokravastuiden suuruus.

22 tykkäystä

Aika paljon tullut parjattua OP:n analyysia, mutta täytyy myöntää, että he olivat lopulta paremmin pallon päällä tämän kiinteistökaupan suhteen. Tosin olen aika varma, että hinta olisi ollut kovempi ilman Ukrainan sotaa.

Mutta kuten ylläkin sanottu, niin on tästä kaupasta positiivisiakin asioita löydettävissä. Sen lisäksi että päästään veloista eroon, niin kiinteistön vuokrataso ei myöskään nyt nouse ollenkaan mahdottomaksi tällä myyntihinnalla.

4 tykkäystä

Erikoisen laimeaksi jäi kurssireaktio => ehtii hyvin lisäilemään. Tuulihousujen sormet näköjään isosti myyntinapilla.

2 tykkäystä

Uskon että todella suuri osa piensijoittajista on tullut mukaan nimenomaan tämän kiinteistön myynnin erikoistilanteen vuoksi, eikä heitä kiinnosta omistaa Stockmannia pitkäjänteisesti. Nyt on hurja myyntipaine kurssissa kun onnenonkijat haluavat lapusta eroon niin nopeasti kuin mahdollista. Pitkäjänteinen fundamentteja tutkiva omistaja huomaa että firman kassa on täynnä käteistä ja Lindexin huippubisneksen saa nyt käytännössä ilmaiseksi.

42 tykkäystä

Katsoin myös välitystilastoja ja siltä tosiaan näyttää. Jos kolmas maailmansota ei syty, niin nyt saa erinomaisen halvalla 200 milliä käteistä, Stockmann-bisneksen ja koko 80 millin liikevoittoa tekevän Lindexin yhteensä noin 300 miljoonalla. Jos kukaan muu ei tähän herää, niin joku pääomasijoittaja kyllä ennen pitkää herää.

32 tykkäystä

Ohessa OP-skenaario, stocka 2,2 EUR kun Lindex EV/EBIT = 10.
H&M on noin 18

Kerroin 15 antaisi noin 1,5 eur arvoa lisää kokonaisuudelle, eli 3,7 eur

Eli osakkeen arvo tavaratalokuappojen jälkeen herkkä Lindexille, ja tietenkin Retaiökin pitäisi saada kannattavaksi vuositasolla

10 tykkäystä

Onko tuo OP:n arvio kiinteistön arvosta tehty ennen via jälkeen 24.2? Melkoinen meedio saa olla analyytikko jos ennen.

2 tykkäystä

Varmaan osana tuolla ‘korolliset nettorahoitusvelat pl irfs16’, päivä tiedotehan kertoi että kiinteistökaupalla maksetaan 364meur saneerausvelkoja

@Pilotti laskelman päivitystä odotetaan!

4 tykkäystä

Vuokravastuuvelat huomioidaan EV:ssä :thinking: Kuulostaa erikoiselta vai onko tämä vakiintunut malli?

Esimerkkinä…

EDIT: …

EDIT2: Menin solmuun omassa esimerkissäni :smiley: Unohtakaa. Pointti kuitenkin se, että takaisinvuokrauksesta tulee OP:n laskelmissa double negative: vuokrat laskevat ebitiä ja vuokrasopimusvelat nostavat EV:tä.

7 tykkäystä

Ja onhan siellä vaihto omaisuuttakin 154 milj.joulukuun lopun tilanteen mukaan.

6 tykkäystä

Nyt kun hieman pohdin pidemmälle, niin onhan noilla vuokrasopimusvelkojen huomioimisella ainakin tavarataloliiketoiminnan osalta selkeä peruste, sillä isojen liiketilojen pitkät vuokrasopparit sitoo yritystä ja vähentävät strategista liikkumavaraa. Lindexin tapauksessa en taas näe vastaavaa perustetta, sillä profiili on liiketilojen koon ja lukumäärän sekä liiketoiminnan kannattavuuden suhteen täysin eri.

1 tykkäys

Nyt sitten jäädään mielenkiinnolla odottamaan, mitä tuolla reilulla kassalla keksitään tehdä! Yhtiötähän ei ole pitkään aikaan päästy kehittämään kunnon resursseilla, joten uskon, että näille rahoille voi löytyä erittäinkin hyvää ja omistaja-arvoa luovaa käyttöä. Mielestäni markkina silti hinnoittelee virheellisesti tällä hetkellä, että tämä 200 miltsiä menisi edelleen Retailin elvyttämiseen/hengissä pitämiseen jatkossa. Niinhän ei tule tapahtumaan, jos/kun konsernin tulos on jatkossakin voitollinen.

Itse olen jo aiemmin huudellut verkkokauppapanostusten kasvattamisen puolesta. Löytyisikö tätä puolta vahvistamaan esim. joku sopivaa pieni yrityskauppa? Ihan ei nyt ehkä Stockan heti kannata lähteä aivan laukalle rahojen kanssa, mutta mielellään näkisin jonkun pienen strategisen yrityskaupan.

Ensi vuonna pitäisi muuten päästä todennäköisesti maksamaan osinkoakin, jos ei kaikkea kassaa yrityskauppoihin tms. työnnetä! Se jos mikä herättää viimeistään tuularisijoittajat ja Suomen uinuvan kauhukuvilla maalailleen talousmedian.

5 tykkäystä

Ylihuomisessa yhtiökokouksessa ei varmastikaan päätetä rahojen käytöstä vielä mitään. Voisi kuvitella, että ylimääräinen yhtiökokous pistetään tulille, kun rahat ovat tilillä ja saneerausvelat maksettu ja vähintään päätetään ylim. kassan kohtalosta.

2 tykkäystä

Kassan kohtalosta ei päätetä yhtään mitään ennenkuin saneerausohjelma on taputeltu.

2 tykkäystä