Lindex Group (Stockmann Group)

Q3 nähtiin karkeasti se mitä hyötyä on korkean gross marginin bisneksellä. Hennesin tulos romahti lähes nollille, Lindex teki silti mukavan marginaalin Q3.

Hennes

Lindex

31 tykkäystä

Stockmann arvostetaan TTM tuloksella P/E 9,4x tasolle tämän hetken kurssihinnalla. Onko se sitten paljon vai vähän tästä lähes velattomasta yhtiöstä, on jokaisen päätettävissä. Nykyhetkessä on vaikeinta ehkä haarukoida sitä, että kuinka normaali tämän hetkinen tuloskunto on? Vaikea tätä on ainakaan minun mielestä argumentoida mitenkään erityisen hyväksi talousympäristöksi. Silti P/E on absoluuttisesti kohtuullinen ja EV/EBIT -pohjaisesti vielä edullisempi (kassassa on edelleen 140 Me).

Lähikvartaalien kassavirta uppoaa pitkälti Lindexin jätti-investointiin, mikä on pitkän aikavälin kannalta varmasti oikea ratkaisu, mutta voi tuoda ensi kevään yhtiökokouksessa pettymyksen kun yhtiö ei todennäköisesti osinkoa tule vielä jakamaan.

25 tykkäystä

Eikö pääomanpalautukseen ole kuitenkin kohtalaiset mahdollisuudet jos ja kun saneeraus saadaan jossain kohtaa pakettiin? On kyllä kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa sen odottelu.

On siihen mahdollisuus, mutta luulenpa että tässä talousympäristössä Stockmannin johto priorisoi kassaa sen verran että sitä ei haluta ihan tyhjäksi päästää. Lindexin investoinnit tulevat kuitenkin syömään vielä kymmeniä miljoonia euroja ja se rahoitetaan pitkälti tulorahoituksella, joten osingon jakaminen tarkoittaisi käytännössä kassasta maksamista. Toki Stockmannilla on tosiaan kassaa 140Me edestä ja market cap atm vain 373 Me eli voisihan tuosta kelpo-osingot maksaa ilman että kassa kovin tyhjäksi pääsisi. Saas nähdä.

3 tykkäystä

Ettei jää vääriä kuvia niin TTM EPS on 0,33€ eli PE 7.4x

Viime vuoden Q4 oli tosi kova mutta jos edes Q3 verran saadaan tulosta niin EPSiä tulis 0.23€ ja PE siten pikkasen päälle 10.

Q4 yleensä on joulumyynteineen se vuoden paras joten realistista on odottaa että tehdään 0.12-0.17€ EPSiä vikalla kvarterilla.

10 tykkäystä

Kyllä se TTM EPS pitäisi olla 0,25e: 0,09e (Q4) -0,07e (Q1) + 0,14e (Q2) + 0,09e (Q3).

EDIT: Ja puhe siis luonnollisesti oikaistuista luvuista, kiinteistön myyntejä ei saa näihin sotkea. Lisäksi tuo Q2 oli Stockmannilta melkoista sekoilua ja hehän korjasivat lehdistötiedotteella jälkikäteen että 0,14e on lähempänä totuutta kuin se virallisessa Q2-lapussa ollut 0,01e.

@kabu tää on kyllä mielenkiintoinen huomio, että Stockmann tosiaan Q3-rapsasa mainitsee Q1-Q3/22 oikaistun EPS:n olevan 0,20e, vaikka käymällä nämä kolme raporttia läpi ja laskemalla itse oikaistun EPS:n pääsee ihan eri lukemaan (0,16 vs. tämä 0,20e). Liekkö sitten tosiaan osakemäärän kasvu tämän selittävänä tekijänä?

10 tykkäystä

Joo nyt mulla meni luvut sekaisin, näinhän se meni.

Tässä saa jokaista osaria olla suurennuslasin kanssa tuijottamassa kun oikaisuja niin hemmetisti plus sitten IFRS16 sekoilut päälle.

4 tykkäystä

Stockahan ilmoitti Q3 raportissa ttm oik. eps olevan 0.37 € sivulla 3. Mutta tässä taitaa olla tapahtunut diluutiota kun luvut lasketaan sen hetkisillä osakemäärillä.

Omilla arvioilla oik. liiketuloksista laskettuna rahotuskulujen ja 20 % verojen jälkeen sain 0.31 € epsiä. :man_shrugging:

1 tykkäys

Pari sekalaista poimintaa:

  • ainakin itselleni on tärkeintä tuo tämän vuoden ohjeistuksen vahvistaminen. Tässä ei pitäisi tulla ongelmaa, sillä vaikka q4 oikaistu liikevoitto laskisi n. -50% viime vuodesta niin ohjeistukseen päästään.
  • Lindexin tuloskunto piti mielestäni hyvin, pientä notkahdusta olikin odotettavissa. Valuuttakurssien tuoma vastatuuli (USD/sek) luulisi olevan isoimmilta osin takanapäin, lokakuussa vaihtokurssi on jo tasaantunut.
  • Stockmannkin näyttää pysyttelevän nenä pinnalla. Q4 pitäisi myös olla vahva kun on joulusesonki ja yli puolet hullareista q4 puolella.

Mutta vaikeaselkoisiahan nämä rapsat on kun joka jaksolla on niin paljon kaikkea kertaluonteisten ja vertailua on hyvin vaikea tehdä eri ajanjaksojen välillä kun ei ole mitään ”normaalia” vaan tilanne on koko ajan eri.

38 tykkäystä

Webcastin esitys:

https://www.stockmanngroup.com/documents/10157/1457639/Q3+2022+Presentation+FINAL.pdf/3f7b2723-5714-7610-0fbd-9f4a1613575d

3 tykkäystä

Eli jos ymmärsin oikein, Lindexin 28 meur investoinnit kvartaalilla pienentävät liiketulosta, myös oikaistua?

Raportista
Oikaistu liiketulos laski kolmannella neljänneksellä edellisvuodesta. Stockmann-divisioonan oikaistu liiketulos oli positiivinen ja ylitti myynnin kasvun ansiosta edellisvuoden tason. Lindexin liiketulos oli jälleen hyvä, mutta ei yltänyt edellisvuoden poikkeuksellisen korkealle tasolle strategisten kasvuinvestointien, epäsuotuisten valuuttakurssien ja normalisoituneempien kustannusten vuoksi.

Itsekin olen tästä hieman ymmälläni.

6 tykkäystä

Kiinteistöalalla työskentelevänä kuulostaa kovin erikoiselta että investoinnit huonontaisivat tulosta muuten kuin ajan kanssa poistojen ja rahoituskulujen kautta, mutta ehkä tämä ala toimii eri tavalla.

3 tykkäystä

Riippuu investoinnista, peltihalli menee taseeseen eikä se vaikuta liiketulokseen muuta kuin poistojen kautta.

Sit joku myyjien koulutus tms on vähän hähmäisempi ja se vaikuttaa liiketulokseen kaikella todennäköisyydellä.

Eli riippuu ihan investoinnista.

10 tykkäystä

Tuolla boldaamallasi kohdalla viitataan varmaan Lindexin pienempiin investointeihin, jotka on mainittu tässä:

Toiminnan kulut kasvoivat 1,8 miljoonaa euroa ja olivat 61,1 miljoonaa euroa (59,4). Tämä on seurausta korkeammista strategisista investoinneista digitalisaatioon ja uusiin brändeihin sekä lisäksi toimintaympäristön normalisoitumisesta pandemian vaikutusten ja koronatukien jälkeen.

Isommat investoinnit jakeukeskukseen eivät näy suoraan tuloksessa vaan myöhemmin poistoina.

Ja noihin ylempänä oleviin EPS:iin liittyviin keskusteluihin löytynee selvyys tästä kalvosta:

10 tykkäystä

Kiitos avusta kaikille kanssakeskustelijoille! Mitä enemmän tätä pureskelee, niin sitä pienemmältä tämä pettymys tuntuu. Eli olennaista ymmärtääkseni tarinassa on, että Lindex on kärsinyt inflaatiosta ja valuuttakursseista. Jotenkin vaikea silti nähdä, että joulumyynti menisi niin pahasti penkin alle, että oikaistu EPS koko vuodelta '22 olisi alle 0,30e. Pikemminkin veikkaisin, että ei jäädä tavattoman paljoa viime vuodesta, joten valistunut arvaukseni olisi oikaistu EPS 0,32-0,35e koko vuodelle.

Siis P/E jossain välillä 5,8x -6,4x (kurssi 2,035e kirjoitushetkellä). Vaikea tästä on olla tykkäämättä, jos ennusteisiinsa uskoo.

15 tykkäystä

Viime vuoden 4. kvartti oli kova, joten siihen tuskin päästään. Turvallisempaa odottaa suhteellisesti samanlaista suoritusta kuin q3, jolloin päästäisiin tuohon 0,3 tasolle fy-22. Katsottaessa ensi vuoteen, kysynnän epävarmuuteen ja alkuvuoden vahvoihin vertailulukuihin, voitaneen olettaa, että h1 jatkanee samaa hidastuvaa trendiä kuin nyt nähdään. Rullaavat 12kk tuloksetkin osoittavat jo alaspäin alkuvuodesta. Varovaisena oletan ens vuoden osakekohtaisen tuloksen olevan siis lähempänä 0,2 kuin 0,3 euroa ja osakkeen olevan aika oikein hinnoiteltu kahdessa eurossa. Niinpä dumppasin omani pois ja katselen hetken ainakin sivusta. Toki kassan huomioivat ev pohjaiset luvut ovat todella halpoja, mutta uskon saavani tätä vielä halvemmalla takaisin.

4 tykkäystä

Mietiskelin hieman noita valuuttojen vaikutuksia Lindexin EBITiin. Menneen kvartaalin gross margin oli 61,7%. 21Q3 gross marginista jäätiin 3,3%-yksikköä ja 22Q2 Gross marginista 3,7%-yksikköä. Susanne viesti webcastissa, että suurin osa gross marginin tiputuksesta tuli USD/SEK valuuttakurssista, joten jos vaikka ajatellaan, että 3%-yksikköä gross marginin tiputuksesta tuli valuuttakurssiesta, on tämän negatiivinen vaikutus Lindexin EBITiin noin 5 miljoonaa euroa Q3:lla. Ei näyttäisi siis omasta mielestäni olevan huolia Lindexin suhteen. Markkinat tosin taitavat olla eri mieltä, vaikka Retail vetikin hienosti plussalle vaikeassa ympäristössä.

8 tykkäystä

Mietinkin, että miksei näitä tuloksi voi ilmoittaa vertailukelvollisilla valuutoilla, kuten lähes jokainen firma?
Ennenkin mennyt metsään nämä “adjusted” luvut.

Olettaen, että 0.2€ EPS tänä vuonna, niin en näe tätä +2€ hintaa kovinkaan halvalla nykymakrolla ajateltuna.
Toisaalta kassaa löytyy ja tuloskin voi olla helposti 0.25-0.3€.

3 tykkäystä

Aikamoinen romahdus saa käydä jos Q4 EPS jää melkein nolliin. Ja kun Lindexin kohdalla huomioi vielä tuon vastatuulen valuutoissa (mikä on käytännössä kertaluontoista, myöhemmin myötätuulta), niin kyllähän valuaation lähestyminen “normalisoituna” kannattaa lähestyä enemmän tuloksella väliltä 0,25-0,35.

Ja tärkein: mikä on Lindexin tuloskyky kun tuo jätti-investointi alkaa näkymään tuloksessa? Stockmann on myös helposti nettovelaton.

14 tykkäystä

Ottamatta kantaa koko vuoden EPS:iin (etten mene solmuun), niin eikö Q3/22 tason suorittamisella voisi olla hyvin mahdollista, että Lindexin heikkous ja tavaratalojen parempi suorittaminen menevät kokolailla päikseen Q4/22 osalta? Lindexin Q4/21 oli liikevoitolla mitattuna selkeästi heikompi kuin Q3/21 (31,2meur vs. 24meur). Q3/22 tekivät liikevoittoa 22meur. Samantasoisella suorittamisella ei hirveästi jäädä Q4/21 luvuista.

Tavarataloilla taas juhlavuosi ja osa hulluista päivistä Q4:llä kuten edellä mainittu. Q3 myyntikatekin oli parempi kuin vuosi aiemmin.

2 tykkäystä