Osakesijoittaminen

Stora Enso sijoituskohteena

Metsäteollisuusyritys Stora Ensolla on 11.11.2020 pääomamarkkinapäivä, mikä on loistava syy avata oma ketju yhtiölle. Stora Enson markkina-arvo on noin kymmenen miljardia euroa, mikä tekee siitä myös pörssimme TOP10 arvokkaimpia yhtiöitä.

Ruotsalais-suomalaisen yhtiön historia juontaa Storan puolelta 1200-luvulle asti, tehden siitä yhden maailman vanhimmista yrityksistä. 2000-luvulla koko toimiala on tehnyt Suomessa suurta muutosta hiljalleen pois paperista kohti uusiutuvia materiaaleja: brändäähän yhtiö itse itseäänkin kuvauksella “the renewable materials company”. Paperia pidetään auringon laskun alana, mutta metsäyhtiöt ovat hiljalleen päässeet kiinni tulevaisuuden megatrendeihin liittyen kestävään kehitykseen ja biotalouteen.

COVID-19-kriisi on nopeuttanut paperin laskua, ja mielenkiintoisesti tänä vuonna meidän Antin ennusteilla paperi kontribuutio liikevaihtoon on jo pienempi, kuin pakkausmateriaalien.

Stora Enson CMD löytyy täältä https://www.storaenso.com/en/investors/stora-enso-as-an-investment/capital-markets-day

Metsäyhtiöille löytyy myös yleisketju täältä.

17 tykkäystä

Hei,

Voit seurata Stora Enson virtuaalista pääomamarkkinapäivää (CMD) 2020 huomenna keskiviikkona 11.11.2020 klo 14.00 alkaen.
Linkki webcastiin: https://storaenso.videosync.fi/2020-cmd/register

Ohjelma on seuraava:

— Tervetuloa – sijoittajasuhdejohtaja Ulla Paajanen, tilaisuuden moderointi
— Strategia – toimitusjohtaja Annica Bresky
— Taloudellinen katsaus – talousjohtaja Seppo Parvi
— Q&A
— Päätöskommentit – toimitusjohtaja Annica Bresky

Voit esittää kysymyksiä webcastin aikana tai täällä tähän ketjuun. Vastaamme kysymyksiin tällä palstalla tilaisuuden jälkeen.

12 tykkäystä

Aamulla tulikin jo melko odotetusti tiedote päivitetystä strategiasta uusista taloudellisista tavoitteista, jotka on luettavissa täältä.

Strategian isoissa linjoissa ei ollut ainakaan alustavasti massiivisia yllätyksiä vaan kasvua haetaan etenkin kartongeista ja pakkauksista sekä Wood Productsin ja Biomaterialsin korkeamman lisäarvon osa-alueista (rakentamisen sovellukset ja ligniinijalosteet). Näiden kasvuliiketoimintojen selkänojana ovat metsäomaisuus, sahat ja sellutehtaat. Lähivuosien pelikirja vaikuttaa kuitenkin hyökkäysvoittoiselta ja yli 5 %:n (pl. Paper, aik. markkinoita nopeampi kasvu) ei ole ainakaan ambitiotason alennus. Forestin jättäminen yli 13 %:n ROCE-%:n tavoitteen laskennan ulkopuolelle oli myös odotettua, sillä taserakenne on muuttunut merkittävästi edellisen tavoitteen asettamisen jälkeen ja tulevalla taserakenteella (sis. merkittävä määrä ylöskirjattua metsää) aiempi tavoite oli muuttunut kivikovaksi.

Skoghallissa suunnitellaan myös isoa sellu- ja kartonki-investointia. Myös vuoden 2021 investointiennuste ylitti omat ennusteeni ja melko todennäköisesti myös konsensuksen, mikä mielestäni indikoi myös pelikirjan hyökkäävää luonnetta.

Sen verran paljon oli aamun tiedotteissa uusia asioista, että varmasti on mielenkiintoiset esitykset tulossa!

4 tykkäystä

Ehkäpä näillä kysymyksillä saa hieman jäätä rikki. :wink:


-Strategiapäivityksen keskeiset muutokset?

-Pakkaustuotteita ja sellua tukee useita vahvan tuntuisia kasvuajureita Aasian keskiluokan kasvusta aina kestävään kehitykseen. Silti pääosassa tuoteryhmiä markkinakasvuennusteet ovat BKT-kasvuennusteiden tasolla tai niiden alapuolella. Ovatko tarina ja numerot teidän mielestänne ristiriidassa?

-Stora Enso on sijoittanut viime vuosina merkittävästi kilpailijoita enemmän tuotekehitykseen. Miten mittaatte tuotekehityspanostusten tuottavuutta ja millaisia tuloksia olette panostuksilla saavuttaneet? Millaisia tuloksia sijoittajien pitäisi odottaa tuotekehitystyöltä jatkossa?

-Väläytitte CMD:llä merkittäviä markkinakokoja ja erittäin korkeita marginaalipotentiaaleja tietyille uusille pakkaustuotteille, rakennuskomponenteille ja biokemikaalisovelluksille. Mihin arviot perustuvat?
Mitä yli 13 %:n ROCE-%:n (pl. Forest) saavuttaminen vaatii?

-Taseen osalta Stora Enso tavoittelee alle 60 %:n nettovelkaantumisastetta ja nettovelka/käyttökate-suhdetta alle 2x. Nettovelkaantumisaste on jo melko selvästi alle tavoitteen ja Q4:n metsäomaisuuden ylöskirjaukset laskevat sitä luultavasti edelleen. Toisaalta nettovelka/käyttökate on yli tavoitteen. Mitä sijoittajien pitäisi ajatella Stora Enson pääoman käytöstä lähivuosina? Miksi ette käytä halpaa velkavipua aiempaa enemmän, kun nyt taseessa on selvästi viime vuosia enemmän matalan riskin ja tuoton metsäomaisuutta?

2 tykkäystä

Hei Verneri,
Kiitos kysymyksistä! Tässä vastauksia.

K: Strategiapäivityksen keskeiset muutokset?

V: Olemme uudistaneet strategiaamme ja pitkän tähtäimen taloudellisia tavoitteitamme, jotta liiketoimintamme tukisi paremmin kasvua ja arvonluontia. Samalla jatkamme arvon luomista biotaloudessa uusiutuvilla tuotteillamme, jotka ratkaisevat globaaleja kestävyyshaasteita. Keskitymme vastaamaan asiakkaidemme vaatimuksiin ympäristöystävällisistä ja kiertotalouteen perustuvista ratkaisuista sekä panostamme innovaatioihin.

Stora Ensolla on jatkossa kolme kasvun painopistealuetta:

Packaging Materials ja Packaging Solutions, joita ohjaavat muovittomien ja ympäristöystävällisten, kiertotalouden näkökulmasta suunniteltujen pakkausten suuri kysyntä. Olemme markkinajohtajia ja näemme houkuttelevia investointimahdollisuuksia näissä liiketoiminnoissa.

Wood Products -divisioonaan kuuluva Building Solutions, jota ohjaavat puurakennusten kasvavat markkinat. Tarjoamme vaihtoehtoja fossiilipohjaisille rakennusmateriaaleille ja olemme johtava globaali toimittaja.

Biomaterials -divisioonassa innovaatio-ohjelmamme keskittyy ligniiniin, ja innovaatiot kohdistuvat vahvaan kasvuun uusissa sovelluksissa ja uusilla markkinoilla.

K: Pakkaustuotteita ja sellua tukee useita vahvan tuntuisia kasvuajureita Aasian keskiluokan kasvusta aina kestävään kehitykseen. Silti pääosassa tuoteryhmiä markkinakasvuennusteet ovat BKT-kasvuennusteiden tasolla tai niiden alapuolella. Ovatko tarina ja numerot teidän mielestänne ristiriidassa?

V: Uusimpien ennusteiden mukaan Packaging Materials divisioonan pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat hyvät. Kuluttajapakkauskartongin ja aaltopahvin raaka-aineen yhteenlaskettujen markkinoiden arvioidaan kasvavan 2020-2030: Kiinassa +2,9 %, muualla Aasiassa +2,9 % ja Euroopassa +1,7 % vuosittain. Nämä markkinat kasvavat nopeammin kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikan markkinat, joka ei ole meille painopistealue. Kiinan markkina on kooltaan merkittävä – 61 miljoonaa tonnia vuodessa, kun Euroopan markkinan koko on 42 miljoonaa tonnia ja Muun Aasian 41 miljoonaa tonnia. Fossiilisista raaka-aineista valmistetun muovin korvaaminen uusiutuvilla materiaaleilla on merkkittävä pitkän aikavälin kasvuajuri, joka tukee liiketoimintaamme. Lisäksi verkkokaupan kasvu lisää aaltopahvipakkausten tarvetta, mikä luo kysyntää tuotteillemme.

Stora Enso on kuluttajapakkauskartongissa markkinajohtaja Euroopassa ja neljänneksi suurin toimija globaalisti.

K: Stora Enso on sijoittanut viime vuosina merkittävästi kilpailijoita enemmän tuotekehitykseen. Miten mittaatte tuotekehityspanostusten tuottavuutta ja millaisia tuloksia olette panostuksilla saavuttaneet? Millaisia tuloksia sijoittajien pitäisi odottaa tuotekehitystyöltä jatkossa?

V: Innovaatiomme perustuvat ajatukselle, että kaikki mitä tehdään nyt uusiutumattomista raaka-aineista, voidaan tulevaisuudessa tehdä puusta. Uuden strategian mukaisesti innovaatiohankkeemme tulevat keskittymään uusiin, vastuullisiin pakkausmateriaaleihin ja barrier-päällysteisiin sekä ligniinin tarjoamiin mahdollisuuksiin biokemiassa. Lisäksi tavoitteenamme on tuoda uusia tuotteita markkinoille yhä nopeammin.

Olemme investoineet tutkimukseen ja tuotekehitykseen enemmän kuin kilpailijamme sekä absoluuttisesti että suhteellisesti. Vuonna 2019 T&K-investointimme olivat 141 miljoonaa euroa eli 1,4 % liikevaihdostamme.

K: Väläytitte CMD:llä merkittäviä markkinakokoja ja erittäin korkeita marginaalipotentiaaleja tietyille uusille pakkaustuotteille, rakennuskomponenteille ja biokemikaalisovelluksille. Mihin arviot perustuvat? Mitä yli 13 %:n ROCE-%:n (pl. Forest) saavuttaminen vaatii?

V: Arviot perustuvat kattavaan strategiatyöhön, joka on toteutettu yhtiössä vuoden 2020 aikana. Keskitymme johtaviin asemiin ja kasvun kiihdyttämiseen Packaging Materials- ja Packaging Solutions -divisioonissa sekä Building Solutionsissa ja Biomaterialsin innovaatioissa. Uusi pitkän aikävälin ROCE tavoitteemme on >13 % ilman Forest-divisioonaa. Edellä mainittujen kolmen painopistealueen kannattavuustasot ovat korkeita ja kasvamalla näissä liiketoiminnoissa on mahdollista saavuttaa konsernin operatiivisen sijoitetun pääoman tuoton (ROCE) tavoite.

K: Taseen osalta Stora Enso tavoittelee alle 60 %:n nettovelkaantumisastetta ja nettovelka/käyttökate-suhdetta alle 2x. Nettovelkaantumisaste on jo melko selvästi alle tavoitteen ja Q4:n metsäomaisuuden ylöskirjaukset laskevat sitä luultavasti edelleen. Toisaalta nettovelka/käyttökate on yli tavoitteen. Mitä sijoittajien pitäisi ajatella Stora Enson pääoman käytöstä lähivuosina? Miksi ette käytä halpaa velkavipua aiempaa enemmän, kun nyt taseessa on selvästi viime vuosia enemmän matalan riskin ja tuoton metsäomaisuutta?

V: Yksi meidän keskeisimmistä kilpailueduista on merkittävä metsäomaisuutemme. Se takaa meille uusiutuvan ja hinnaltaan kilpailukykyisen kuidun. Alustavat arviot, jotka perustuvat transaktioihin alueilla, joilla Stora Ensolla on metsämaata, osoittavat, että konsernin metsäomaisuuden arvo vuokrattu maa mukaan lukien on 6,5–7,0 miljardia euroa verrattuna kolmannen vuosineljänneksen lopunkirjanpitoarvoon 5,4 miljardia euroa. Noin 30 % konsernin puuraaka-aineen tarpeesta katetaan omista lähteistä tai pitkäaikaisilla toimitussopimuksilla maailmanlaajuisesti.

Taseemme on tällä hetkellä vahva. Vuoden 2020 kolmannen neljänneksen lopussa likvideettiasemamme oli 2,2 miljardia euroa mukaan lukien rahavarat, luottolimiitit ja käytettävissä olevat rahoituslähteet. Uudessa strategiassa velkaantuneisuutta mittaavat taloudelliset tavoitteet ovat pysyneet ennallaan. Nettovelka / operatiivinen EBITDA tavoitteemme on <2,0x ja nettovelkaantumisasteelle < 60 %. Kun tarkastelemme tasettamme, haluamme korostaa, että haluamme ylläpitää investment grade-tason luottoluokituksen ja olla hyvä osingonmaksaja.

Voit tutustua Stora Enson CMD 2020 esitysmateriaaleihin täällä:
Stora Enso CMD 2020 presentations

12 tykkäystä

Uutinen ei näy kuin tilaajille, mutta kyseessä ilmeisesti Oulun uuden kartonkikoneen putkiston rakentaminen, jossa tullut sunnitteluvirhe. Kallis paukku.

@Antti_Viljakainen Terve! Alla olevasta tiedotteestahan saadaan suoraan verrannollisesti Storan Ruotsin metsäomaisuuden arvoksi 18 mrd e. Millaisia mietteitä tämä herättää?

1 tykkäys

Moi! Omassa ajattelussani metsäomaisuus on Stora Ensolle strategista enkä usko koko omaisuuserän tai merkittävän osan siitä olevan myynnissä (toki optio on tähän olemassa). Tämä laimentaa jonkun verran intoani spekuloida metsäomaisuuden markkinahinnalla, sillä sijoittajillehan metsomaisuuden markkina-arvolla tai tasearvolla ei ole suurta merkitystä, jos metsää holdataan ajasta ikuisuuteen. Tässä ikuisen omistamisen skenaariossa metsäomistuksessa olevan arvon pitäisi tulla läpi etenkin teollisen liiketoiminnan kilpailukyvyn, kannattavuuden ja vakauden sekä metsäomaisuuden luoman kassavirran nousun kautta. Näin ollen pitkäaikaisena sijoittajana katsoisin yhtiössä etenkin koko taseen pääomalle luomaa tuottoa ja pääoman kustannusta sekä toisaalta hintalappua ja omaa tuottotavoitettani , kun arvioisin kokonaisuuden houkuttelevuutta sijoituskohteena.

En millään tapaa kiistä, etteikö Stora Enson Ruotsin (ja myös Suomen) metsäomaisuus olisi arvokasta nykyisillä markkinahinnoilla (ja korkotasoilla), mutta tuossa koko potin arvottamisessa 18 miljardiin menisi mielestäni pari aika jyrkkää mutkaa suoraksi. Ensinnäkin Etelä-Ruotsissa hehtaarihinnat ovat jotain muuta kuin pohjoisemmassa Ruotsissa. Lisäksi pienemmissä kaupoissa hehtaarihinnat ovat usein korkeampia kuin suurissa (ts. koko potti olisi vaikeampaa myydä tuolla hehtaarihinnalla).

2 tykkäystä

YLE Areenassa löytyy pörssipäivän joulukuussa tehty jakso jossa hyvää pohdintaa metsäyhtiöistä

Pidätkö mitenkään mahdollisena sellaista skenaariota, että metsäomaisuus spinnattaisiin omaksi yhtiöksi ja listattaisiin, mutta Stora jäisi merkittäväksi omistajaksi? (Tai yhteisyritys esim eläkeyhtiöiden kanssa)

Vapautettaisiin pääomia emolle käyttöön ja spin-off saisi keskittyä metsän/maan tuottopotentiaalin tehostamiseen. TINA-maailmassa saattaisi löytyä runsaasti kysyntää vakaalle assetille.

1 tykkäys

Kyllähän tuo spin-off olisi ainakin jotenkin mahdollinen. Tosiaan kysyntää luultavasti löytyisi, sillä sopivalla pääomarakenteella (ts. terveellä vivulla) esimerkiksi joku eläkeyhtiö voisi saada tuon tyyppisestä omaisuuserästä varsin hyvän riskikorjatun tuoton omalle pääomalle, vaikka sijoitettu pääoma ei ylöskirjausten jälkeiselle sijoitetulle pääomalle nykyisellä tulostasolla 2-3 % korkeampaa tuottoa tarjoakaan. Myöskään metsä aiempaa nopeampi kasvu (ts. tulevaisuuden tuloskasvu) tai muut tuoton parantamiseen tähtäävät toimet eivät ihan helpolla tuota sijoitetun pääoman tuottotasoa tuntuvasti nosta, kun huomioidaan millainen omaisuusmassa jakajassa on. Siksi vivun käyttö on mielestäni avainroolissa tuontyyppisessä omaisuuserässä varsinkin, kun halpaa ja pitkäaikaista rahaa on ylenmäärin tarjolla. Vipu ja vivun käytön rajallisuus on myös yksi syy, miksi itse en ole käytännön elämässä huomattavan innostunut pelkistä ylöskirjauksista metsäyhtiöden osalta (ts. ilman vipua ROE-% ja matalahkolle ROCE-%:n tasolle). Esimerkiksi.Stora Enso velkatavoitteet ovat pysyneet samoina, vaikka taseen toiselle puolelle on tullut / on tulossa huomattava määrä vakaata, myös jollain tapaa likvidiä, ja toisaalta koko konsernin tuottotavoitteisiin peilattuna alhaisen tuoton omaisuutta.

Tietyistä houkuttelevista elementeistä huolimatta ongelmaton yhteisyrityskään ei tietysti olisi, joten erityisen todennäköisenä skenaariona en kuitenkaan spin-offia pidä Stora Enson tapauksessa ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Ehkä fundamentaalisin ongelma olisi mielestäni se, että isossa kuvassa enemmän puuta käyttävä kuin omista metsistä hakkaava Stora Enso (tai mikä tahansa muukin metsäyhtiö) hyötyy omasta metsäomaisuudesta huolimatta alhaisesta/laskevasta puun markkinahinnasta, kun taas muiden spin-off yhtiön osapuolten etu olisi luultavasti korkea/kohoava puun hinta. Tämä taas voisi pitkässä juoksussa johtaa jonkinsorttisiin ongelmiin. Käsittääkseni tuontyyppiset haasteet olivat ainakin osasyy Bergvik Skogin (BS oli juuri metsän omistamiseen keskittynyt yhteisyritys) purkamiseen, jota Stora Ensokin oli ajamassa vain reilut 1-2 vuotta sitten.

2 tykkäystä

Mikä Stora Ensoa kiskoo? Odotellaanko isoja uutisia muiden metsäjättien tapaan vai riittääkö iso mainos hiihtokisoissa nostamaan kurssia?

1 tykkäys