Suomen ja Euroopan energiakriisit

Äänestyskopissa oli paljon vaihtoehtoisiakin numeroita, sellaisia jotka eivät kannata ajaa alas kotimaista fossiilista sähköntuotantoa nopeutetulla aikataululla. Eli tämä korkea sähkön hinta on noin 80% suomalaisista äänestäjistä ok. Ja epäilen ettei tilanne paljoa muutu seuraavissakaan vaaleissa, joten sitä saa mitä tilaa, suurin osa korkeita sähkölaskuja kauhistelevista äänestäjistä voisi katsoa peiliin etsiessään syyllistä isoon sähkölaskuun.
Ei kannata syyttää päättäjiä kun he vain noudattavat äänestäjien antamaa mandaattia.

2 tykkäystä

On ollut huvittavaa seurata Twitterissä Kokoomuksen kapitulaatiota markkinataloudesta hintakattojen kannattajaksi. Ei Kokomuus mikään oikea markkinatalous puolue ole ikinä ollut. Sen sijaan luonnollisia monopoleja heillä on ollut kova hinku yksityistää mikä kuvastaa puolueen talousosaamista. Samaa tasoa kuin SDP:n Mäkysen kanssa.

Mutta politiikointi sikseen. Markkinaa luodessa tuli sellainen valuvika että katsotaan vain hintaa. Jos tilaat kotiin remppaa tai vaikka nettiyhteyttä niin katsotko vain hintaa? Ei katsot myös laatua. Mutta eihän sähköllä ole laatua. On sillä se yksi tärkeä laatuatribuutti ja se on luotettavuus. Telecom puolella on käytössä SLA (service-level agreementit) joilla sovitaan luotettavuudesta. Nyt markkinoilla on tuulivoimaa jonka luotettavuus on mitä sattuu ja se hyötyy luotettavuus-komponenti puuttumisesta. Ei tolla ydinvoimallakaan ole viimeaikoina hyvin mennyt mutta onneksi Ranska on saanut patojaan hiukan kuntoon ja tämä tulee näkymään ihan Suomessa asti. Eli luotettavalle toimittajalle pitää maksaa extraa ja epäluotettavalta pitää ostaa halvemmalla. Näinhän se markkinataloudessa menee. Nyt vaan pitää implementoida toi sähkömarkkinalle.

Edit: Tässä oli viittaus tweettiketjuun joka ei mitenkään liittynyt siihen mitä kirjoitin yllä. Siinä lähinnä listatiin tämän päivän sähkön hintoja esim uk 2 puntaa/kwh. Poistin sen koska @OldFeki kertoi että se oli jonkun kielletyn henkilön kirjoittama. Jos sulla on @OldFeki jotain kommenttia itse asiaan eli siihen että luotettavuus pitäisi olla mukana sähkön markkinahinnasta niin anna tulla vaan.

6 tykkäystä

Pitäisiköhän tämän saman sisältöisen viestin toistelu laittaa vaikka tuonne politiikkaketjuun. Euroopan energiakriisi kun ei ratkea perähikiän äänestyskopeissa.

8 tykkäystä

Sentään joku on hereillä eduskunnassakin.

– Tuuli-, vesi- ja ydinvoima kustantaa yhtä vähän kuin pari vuotta sitten. Sähkön hinta on silti kymmenkertainen. Tämä yhtälö on syvästi väärin, Vestman sanoo tiedotteessa.

14 tykkäystä

Kovasti toivon, että ehtisin näkemään ensimmäisen fuusioreaktorin käynnistymisen. Näin tuskin tulee kuitenkaan käymään. Toisaalta – en ole ihan varma siitäkään näkisinkö seuraavan Suomeen rakennettavan ydinvoimalan käynnistymistä. :slight_smile:

Mutta tuleville sukupolville tämä on täyttä totta. Mielenkiintoista lukea huomiseksi luvatun tiedotustilaisuuden aineisto kokonaisuudessaan.

image

Laajempi juttu ja TM:n jutun lähde →

11 tykkäystä

Valitettavasti tämä oli nähtävissä ja siksi siitä moneen kertaan kirjoitin. Vielä tälle ehtisi jotain tekemäänkin, mutta olisi suoranainen ihme, jos hallituksesta sellaista järkeä löytyisi.

Yrityksiä painaa erityisesti raaka-aine- ja energiakustannusten nousu. Yli kolme neljännestä vastaajista ilmoitti, että on pystynyt siirtämään joko vain hieman tai ei ollenkaan kohonneita kustannuksiaan loppuhintoihin.

Vajaalla puolella vastaajista oli määräaikainen, yli 6 kuukautta voimassa oleva sähkösopimus.

Kolmanneksella yrityksistä taas oli alle 6 kuukautta voimassa oleva tai pörssisähköön sidottu sopimus. Tämän seurauksena nämä yritykset ovat hyvin alttiita kärsimään energian hinnan vaihteluista.

Koko juttu löytyy tuolta →

2 tykkäystä

Afry on Teknologiateollisuuden ja Sähkönkäyttäjien (Elfi) toimeksiannosta selvittänyt sähkömarkkinamekanismin kehittämistä.
EU:han YRITTÄÄ kehittää mallia 1Q2023, koska nykymallin on havaittu johtavan tolkuttomiin hintoihin.

Afryn simulaatioiden perusteella malli, jossa
-sähkön tuntihinnat tarjotaan kuten nyt
-muodostetaan halvimpien 90% tarjousten perusteella hinta
-em päälle jyvitetään kalleimman 10% tarjoushintojen ylimääräiset kustannukset
-näin hintasignaalit kuten ennenkin, mutta 90% saa hintaa kuten tarjosivat sekä päälle lisätty korkeimman 10% extrakulut. Kallein 10% saa tarjoamansa mukaan.

Tietenkin mukava näin omalla rahalla laskunsa maksavana, että muutama Pena ja Kalle Hiacen perässä vedettävän dieselagregaattinsa kanssa ei sanele koko yhteiskunnan sähkötaakkaa. Penan ja Kallen meiningin tuntevat markkinoilla muutkin toimijat eli energiayhtiöiden tuotnato-osastot, jos ei kartellikabinettikeskusteluitten johdosta niin kyllä markkinoilla asiat opitaan.
Huom esimerkki kärjistetty ja keksitty!

Parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui jakosuhde 10/90 %, joka leikkasi jopa 74 prosenttia ja 150 €/MWh huippuhinnoista. Koko vuoden keskimääräinen huojennus oli -14 prosenttia. Lisäksi malli tuottaa kysynnän ja tarjonnan ollessa normaalilla tasolla samanlaisia kohtuullisia hintoja kuin nykyinen sähkömarkkinamalli ilman leikkausta. Tämä on olennaista, jotta taloudellinen kannustin investoida uuteen tuotantoon säilyy riittävänä, Soimakallio painottaa.

10 tykkäystä

Ei hetkeäkään liian aikaisin. Pistäkää muistiin. Tätä en tule sanomaan kovin usein. SDP on oikeassa!!!

16 tykkäystä

Vappusatanen → Vappukymppi → Vappuvero → ja uutuutena vaalisähköt :smiley:

19 tykkäystä

Olet oikeassa “ikävä kyllä”, mutta peukuttamaan en sentään pystynyt :wink:

5 tykkäystä

Suora lainaus. Arvatkaa mistä ja miltä päivämäärältä.

“Joulukuun ensimmäisellä viikolla hinnat kuitenkin kääntyivät taas jyrkkään nousuun, ja spot-hinnat nousivat pahimmillaan yli 120 snt/kWh.”

Vastaus:

Siis Sahkon-kilpailutus.fi blogi ja päivämäärä 4.1.2022. Sähkön hinta 120 c/kWh koski siis joulukuuta 2021. Jos sähkön korkea hinta johtuu nyt Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan 24.2.2022 alkaen, niin sähkön hintapiikki vuosi sitten joulukuussa ennakoi sitä jo yli 2 kk aiemmin.

10 tykkäystä

Hintakatto. Milloin alkaisi? Kansa ehkä toivoo, että heti ja haaveilee takautuvia hyvityksiä. Valtion on mahdoton määrätä hintakattoa alkamaan kesken sähkönmyyntisopimuskauden ja futuurisopimuksiin eivät voi puuttua. Mutta tietysti valtio voi hyvittää suoraan kuluttajille 20 s/kWh ylittävän hinnan vaikka viime kesästä alkaen . Tässä on rajana vain valtion kassan riittävyys.

Vertaa Norja malli. Siellä hintakatto on 7 s/kWh ja valtio maksaa 90% yli menevästä osasta. 50 s/kWh pörssisähköhinta tarkoittaa siis norjalaiselle 11,3 s/kWh. Rikas valtio ja hallitus ollut ajoissa liikkeellä. Hintalappu NOK 41 miljardia eli noin 4 miljardia euroa. https://www.norwegianamerican.com/electricity-subsidies/

Meillä Suomessa hallitus jälleen kerran oli tekemättä mitään ja ajoi meidät kriisiin. Saarikon sanoin: “Valitettavasti taas kerran”. Eikä tunnu vieläkään ymmärtävän hintalapun kokoa. Lintilän mukaan yli miljardi ja Lintmanin mukaan korkeintaan satoja miljoonia.

Talouselmä 10.1.2022 Norja kasvattaa kotitalouksien energiatukea: jopa satoja euroja kuukaudessa – Näin energiakriisi kurittaa Pohjoismaita | Talouselämä

Norjan hallitus päätti lauantaina kasvattaa poikkeuksellisen korkean sähkönhinnan johdosta maksettavaa energiatukea kotitalouksille. Tuki kattaa nyt 80 prosenttia sähkön hinnasta, joka ylittää 70 äyriä kilowattitunnilta (noin 0,07 euroa/kWh) tammi- ja maaliskuun välillä.

”Sähkö on perushyödyke, jota kaikki Norjan kaltaisessa pimeässä ja kylmässä maassa tarvitsevat. Hallituksen tavoite on pienentää eroja ja tehdä tavallisten ihmisten arjesta kaikkialla maassa helpompaa”, totesi valtiovarainministeri Trygve Slagsvold hallituksen tiedotteessa.

Suomen Uutiset 29.8.2022 Norja tukee kansalaisiaan korvaamalla 90 prosenttia ylisuuresta sähkölaskusta - Suomen Uutiset

Kotitalouksien sähkötuki nousee Norjassa 80 prosentista 90 prosenttiin syyskuun alusta. Korotus tapahtuu kuukautta suunniteltua aikaisemmin, kertoo NRK. Hallituksen tarkastelulistalla ovat edelleen sähkötuki yrityksille sekä kiistelty sähkönviennin rajoittaminen.

Kun norjalaiskuluttajan sähköstään maksama hinta nousee yli 70 äyriin (0,072 euroa) kilowattitunnilta, valtio kompensoi ylittävästä hinnasta 90 prosenttia syyskuun alusta lukien. Vielä elokuussa hintatuki on ”ainoastaan” 80 prosenttia.

Otteita YLE:n uutisista tänään https://yle.fi/a/3-12684642:

SDP:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt Riitta Mäkinen ehdottaa määräaikaista hintakattoa, joka rajaisi kotitalouksien sähkön hinnan esimerkiksi alle 20 senttiin per kilowattitunti.

SDP:n ehdotuksen mukaan hintakaton tuki voitaisiin rahoittaa niin kutsutulla windfall-verolla.

Missään tapauksessa ei puhuta miljardeista euroista, vaan pikemminkin korkeintaan sadoista miljoonista euroista, Lindtman sanoo.

Omien laskelmieni mukaan koti- ja maataloudet maksavat sähköstä ensi vuonna 3,2 milljardia ylihintaa, kun määräaikainen sähkösopimus on 20 s/kWh. SDP siis ehdottaa meidän lisälaskuksi 3,2 miljardia euroa ja yli menevä osa menisi sitten valtion piikkiin. Nähdäkseni tuo yli menevä osa on hoidettavissa pitkälti arvonlisäveron lisätuotolla (10% * 3,2 miljadia = 320 miljoonaa), jos ymmärsin oikein Lintmanin ajatuksen tukisummista.

On hyvä, että hallitus heräsi edes nyt. Akuutti kysymys on isolla rahalla ratkottavissa. Sähkökriisin ratkaisu vaatii toimia. Kyllä ne nyt taitaa käynnistyä, koska eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023. 109 päivää aikaa vakuuttaa äänestäjä.

Riskinä on tietysti, että sähkön kulutus kasvaa, kun se onkin yllättäen halvempaa. No, ei mennä siihen vielä. Sähkökatkoja tulee sitten, jos sähköä ei riitä.

5 tykkäystä

Sanoisin, että yllättävän maltillisina pysyi lopulta pörssihinnat tänään ja huomenna näinkin kovilla pakkasilla näissä oloissa. Kun Oskarshamn kytketään takaisin verkkoon ensi viikoksi, niin se rauhoittaa tilannetta taas jo ihan kivasti. Ja kun ol3 kaikesta parjauksesta huolimatta kytkeytyy verkkoon joulukuun lopussa, tai viimeistään tammikuun alussa, se rauhoittaa jo merkittävästi meillä hintoja. Heiluu edelleen voimakkaasti tuuliolojen ja pakkasten mukaan, mutta kyllä noi katkaisee kaikkein tujuimmat hintapiikit ja toisaalta tuulisilla säillä sitten jo voi olla taas jopa halpaa ajoittain.

4 tykkäystä

Sähkön riittävyys on tietenkin ongelma, mutta ei tuolla 20c/kWh kauheasti rällätä, jos kulutus on isoa. Mutta ehkä, EHKÄ, jopa mieluummin sähkökatkoja kuin ylisuuria laskuja. Kyllähän tämä tilanne pitkittyessään ajaa kotitalouksia nurin. Mielestäni tuki on akuutti lämmityskaudella. Ei ehkä sen ulkopuolella?

3 tykkäystä

Eikös se just näin menekin? Kodista vaan pääkytkin nollalle niin säästöä tulee. Miksi se katko pitää olla jonkun toisen tekemä :wink:

Energiakriisiin auttaisi muuten järjettömän paljon jos toteutettaisiin isommat joustot kulutuksessa. Ja ketä se hyödyttäisi? Ensi sijassa sitä joka laskun maksaa, mutta lopulta koko verkkoa.

8 tykkäystä

Edellinen viestini liputettiin, niin kiteytetään keskeiseen: ajatus monilla tuntuu tosiaan olevan, että ei voida olettaa yksilöiden ottavan minkäänlaista vastuuta omasta taloudestaan. Parempi, että joku toinen hoitaa. Myös sähköjen katkaisun.

Todella surullista.

9 tykkäystä

Meillä Sipoossa oli viime yönä n 2 tunnin sähkökatko. Sisälämpö (kaukolämpö)ei juuri laskenut. Jääkaappi ja pakastin ovat ok. Vedin vessan.

Minun puolestan sähköt saa katkaista tunniksi pariksi vaikka joka yö.

2 tykkäystä

Se yöaika ei ole ongelma. Aamun ja päivän kulutuspiikit ovat ja näihin ei yölliset sähkökatkot auta millään tapaa

7 tykkäystä

Onko pointtisi siis että jos joku on tyytymätön nykyisen markkinamekanismin tuottamaan sähkön hintaan niin kuluttamisen voi lopettaa pääkatkaisijasta vääntämällä? Ratkaisu kansakunnan sähkölaskuihin olisi niinkin yksinkertainen kuin pääkatkaisijan asento?

Vaikka itse olisi kuinka sissi niin voin taata että sosiaaliviranomaiset olisivat kyllä ovella kolkuttelemassa jos sisälämpötila kovin paljon alle 10C asteen laskisi, jos lapsia siis. Siihen menisi alle viikko jos lähtökohtana olisi vaikka 20C. Pakkasessa putket alkavat jäätyvät, joten pitäisi olla vesijärjestelmässä tyhjennysmahdollisuus.

Käsittääkseni @samamies pohdiskeli että EHKÄ ja jopa mieluummin sähkökatkoja kuin ylisuuria sähkölaskuja. Taustalla hänellä lienee logiikka ei niinkään kyvyttömyydestä nollata sähkänkulutus pääkatkaisijasta vaan yksinkertaisesti ajatus että jos kulutusta leikataan kiertävillä katkoilla niin tarjonta riittäisi ja sähkönhinta asettuisi johonkin tolkulliseen tasoon.

Mitä noita markkinaosapuolien höpinöitä ja do-it-yourself -sähkömarkkinaekonomisteja on lukenut niin noinhan sen väitetään olevan - pieni lasku kysynnässä laskisi huomattavasti sähkön hintaa. Se on nyt käytännössä nähty että noinhan ei ole tapahtunut nykyisessä systeemissä. Systeemi on mikä on, ja se oppii myös pelaamaan arvelluttavillakin säännöillä
-Iso tausta ongelma: alasajettu kapasiteetti back-up ennen kuin tuulivoiman vaihtelevuuden ongelma on ratkaistu, on se sitten mikä tahansa. Esim 1400 MW Inkoo/Tahkoluoto/Kristiina. Taannoin Yle julkaisi uutisen, jossa arvioitiin että em kapaisteetin ylläpito odottamaan varalle olisi maksanut joitain kymmeniä miljoonia per vuosi. Helen jatkaa 400MW sähkökapasiteetin osalta samalla linjalla keväällä.
-OL3 ei pelitä. Jos pelittäisi se lähinnä paikkaisi Venäjän tuonnin odottamattoman alasajon, vaikkakin voi myös todeta että vastuullisten tahojen olisi voinut olettaa ammattimaisuutensa johdosta nähdä tuontiriippuvuuden riskin. Vrt armeija ja varautuminen tuleviin kriiseihin.
-Fingrid on vastannut viranomaisena siitä että sähkö riittää, ei niinkään siitä että se on järkevän hintaista balanssin vähän keikahtaessa. Eikä kukaan muukaan.
-syyttävän sormeni osoitan ennenkaikkea poliitikoille, jotka erilaisten välttämättömien markkinoiden kuten sähkömarkkinan regulointia ja viranomaistehtävien regulointia harrastavat osana työtään. Poliitikon vastuu tosin on perinteisesti ollut perävalotakuun luokkaa. Esimerkiksi kuitenkin sähkönjakelu ja kaukolämpö ovat kuitenkin ns kohtuullisen tuoton piirissä.

Olen muuten ihan samaa mieltä että Suomessa voisi toivoa yksilöiden kantavan isompaa vastuuta itsestään taloudellisesti, niin tuloissa kuin menoissa, ja monissa muissa asioissa. Toisaalta toivoisi että verovaroilla isosti sponssatut poliitikot ja virkamiehet hoitavat leiviskänsä ennakoiden.

Sähkön hinta on perinteisesti (1998-2020) ollut 4,2 c/kWh ml 24% alv, ja 3,4 c/kWh alv 0%. Korkeimmillaan 2010 7,0 c/kWh (alv 24%) ja 5,7 c/kWh (alv 0%)
Nykyinen taso on siihen peilaten sangen arvaamattoman korkealla, ja ennakointi on melko haastavaa koska perusvalinnat lämmitysmuodon yms suhteen on tehty jo 0-100 vuotta sitten.
Eipä silti, jonkin verran voi sähkölämmittäjäkin kulutukseen vaikuttaa esim lisäeristyksillä, Ilmalämpöpumpuilla, sisälämpötilan jonkinlaisella laskemisella, varaavan takan käyttö jos sellainen on, yms.
Kaikesta historiallisesta mahdollisuudesta huolimatta, keskimääräisen sähkölämmittäjän kulutus on noin 20000 kWh/vuosi (120m2). Ennen vanhaan alle 1000 EUR/vuosi. Nyt talvikuukausia 5-10 -kertainen, eli 1000 EUR/kk voi kolista talvikuukaudet. Samasta sähköstä. Jollain enemmänkin riippuen pinta-alasta, talon rakenteista jne.

Eipä silti, oma persaus kestää. Sen verran on ikää ja digittiä tileillä. Ja ollut kykyä ennakoida valtion holtittomuutta, toisaalta myös halua leikata turhia sähkömenoja. Mutta kaikilla ei persaus kestä.

Kaikesta huolimatta, mikä eniten pännii on sähkön hinnan järjettömyys mihin tahansa lähihistorian referenssiin.

Puhutaan Venäjän sodan energiakriisistä, mutta totuus on että maksamme aivan samasta tuotannosta aivan samoille tuottajille maksataan kiristyshintaan. Kiristyshintaan joka luodaan “pesemällä” järkevä tuotantokustannus törkeäksi sähköpörssissä.
Sotahintaa EI siis suinkaan makseta Venäjälle ! Se on höpö-höpöä. Tuonti on seis. Itse maksan Helenille, joku toinen Fortumille, joku kolmas paikallisella energiayhtiölle.

Tuolla yllä myös @Avokado peilasi että näitä nykyisiä sähkömarkkinan tuottamia hintoja vastaisi öljy 800 USD/barreli, bensa 20 EUR/litra yms. Olisi aivan poskettomia hintoja, ja niin on sähkön hintakin

Eli jotain rotia nykysysteemi kaipaa. Toivon ja odotan poliitikoilta paitsi rahareaktiivia asioita (sähkön alv-kanta, sähkönhintavähennykset, kohtuullinen hintakatto) ennen kaikkea itse markkinoiden toimintaa korjaavia toimenpiteitä. Kuten vaikka tuota Afryn arvioita, jossa edullisin 90% määrittäisi markkinahinnan ja kallein 10% saa preemiota joka kerätään tuolta 90% sakilta. Tästä todettakoon että joutuu luottamaan että oletukset toimivat… Muistaakseni Espanjassa kerätään massalta kolehti jolla pidetään kallein tuotanto (kaasu) mukana

Vielä terveiset sähköyhtiöille: kuinka te kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte !

16 tykkäystä

Tuo AFRY:n malli voi kuulosta houkuttelevalta, mutta käytännössä se tuhoaisi investoinnit. Jos jo nyt on haastavaa löytää sitä tahoa, joka seuraavaksi investoisi uuteen ydinvoimalaan kaikkine riskeineen, niin jos pitää 10 % yht’äkkiä antaa lisähyvää markkinahinnassa, niin kyllä raha löytäisi äkkiä muita investointikohteita. Kaikki sääntely ja markkinoiden paskominen johtaa väistämättä lopulta vain kalliimpaan hintaan ja/tai epävarmempiin markkinoihin.

Ja on myös turha väittää, että markkinahinnoissa on jotain ilmaa. Kyllä se vain on kysynnän ja tarjonnan hinta, eikä siinä ole mitään mystistä. Ymmärrän,e ttä iltapäivälehtien palstoilla tämä on vaikea hyväksyä, mutta kyllä sijoitusfoorumilla pitäisi ymmärtää vapaan, hyvin monen tahon (kaukana monopolista) selkeillä säännöillä operoiman markkinan toimivan ihan tehokkaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Tämä viikko on ollut karmea. Oskarshamn 3 on lyhyellä huoltoseisokilla viime perjantaista sunnuntaihin asti ja samaan aikaan juuri iski talven kovimmat pakkaset.

Tilanne tulee rauhoittumaan kuitenkin jo lähipäivinä, kun sää lämpenee, oskarshamn palaa verkkoon ja tuulikin taitaa taas vähän viritä. Ja kyllä: se ol3 tulee myös pian verkkoon. Siinä kohtaa tilanne on jo ihan siedettävä. Halpaa tästä talvesta ei saada, mutta uskon, että tämä viikko on yksi talven pahimmista, ellei lopulta se pahin jopa.

4 tykkäystä