Kaasuhanojen sulkeminen oli Venäjän paras kaupallinen kortti. Nyt sillä on jäljellä Eurooppaa vastaan enää sotilaallisia keinoja. Tuskin niitä uskaltaa käyttää.
Kaasukortin kaikkia vaikutuksia ei ole kyllä vielä nähty, mutta Euroopalla on mahdollisuus vastata tuohon ottamalla sähkömarkkinalle hintakatot ja/tai erottamalla kaasun hinta sähkön hinnasta. Tällä voidaan pelastaa monia eurooppalaisia teollisuusyrityksiä ja säilyttää yhteiskuntarauha Euroopassa. Tuo taistelu on vielä edessä, mutta kortit ovat Euroopalla itsellään.
Venäläisen öljyn hintakatto on globaalimpi kaupallinen kortti, joka toivottavasti puree. Itse uskon näin.
Itse perustan sijoituksiani ennustukseeni tulevista tapahtumista:
- Ensi syksyyn mennessä Venäjä tekee johtopäätöset ja on valmis väliaikaiseen rauhaan Ukrainassa.
- Rauhan myötä länsi poistaa joitakin pakotteita, ehkä öljyn hintakaton.
- Maakaasu alkaa virtaamaan Eurooppaan.
- Eurooppaan rakennetaan omaan hallintaan kaasuvarastoja, joiden kapasiteetti on moninkertainen nykyiseen verrattuna. Koska Venäjään ei luoteta, mutta kaasu on halpaa, ja Euroopan kemianteollisuus tarvitsee kaasua.
- Tuulivoiman ja sähkön siirtoyhteyksien kapasiteettia nostetaan.
- Vuonna 2030 kaasun kulutus Euroopassa on laskenut hieman tämän vuoden tasosta, uusiutuvien energianlähteiden kulutus on tuplaantunut.
- Venäjän kanssa käydään kauppaa, ja Venäjällä toimii eurooppalaisia yrityksiä. Koska Venäjällä on kaasua, öljyä ja metalleja, joista on maailmanlaajuinen pula.
- Jokin toinen kiista on jo ennen vuotta 2030 kriisiytynyt. Kiina voi olla ottanut haltuun Taiwanin puolijohdeteollisuuden tai arktisella jäämerellä tapellaan öljystä ja kaasusta.
- Ilmastonmuutos on edennyt huonoon suuntaan.