Suomen ja Euroopan energiakriisit

Hyvä twiittiketju lutettavaksi heille, jotka haluaisivat palata takaisin halvan Venäläisen kaasun aikaan.

5 tykkäystä

Kun katsoo Venäjän toimia viime viikkoina ei voi välttyä ajatukselta, että itänaapurin kortit on lyöty pöytään liian aikaisin. Samaiset kortit olivat paljastuneet jo aikoja sitten. Kaasuhanojen renkkaaminen ja sulkeminen vaikuttavat pikaistuksissa tehdyiltä poliittisilta päätöksiltä, jotka eivät tee pidemmän päälle mitään järkeä. Kaasun liruttaminenkin Saksalle ja Eurooppaan olisi ollut järkevämpää, kuin koko NS1:n sulkeminen. Saksassakin tiedetään nyt täsmälleen, missä mennään eikä suomettuneinkaan poliitikko löydä vastakaikua Venäjän energia- tai geopolitiikan myötäilylle.

Ajatuksenahan saattaa toki olla edelleen se, että Euroopan kaasu ei riitä talven yli, mutta eiköhän niitä toimitusta estäviä öljyvuotoja olisi pitänyt keksiä jo paljon aiemmin – ennen Euroopan kaasuvarastojen täyttymistä.

Venäläisen öljyn hintakatto tulee repimään Venäjän taloutta rajulla kädellä. Se on viisas tapa asettaa pakotteita. Miksi ampua samalla omaan jalkaan, kun voi tehdä tällaisia järkeviä päätöksiä, jotka satuttavat varmasti hyökkääjää ja pienentävät sen mahdollisuutta kontrolloida tilannetta?

Venäjän talous kärsii ensi vuoden alusta lähtien rajusti öljyn hintakatosta. Venäjän uhkaus öljynviennin lopettamisesta hintakattoa noudattaviin maihin on sen sijaan täysin absurdi. Voihan Venäjä sitä kokeilla, mutta kyseessä on Venäjän ylivoimaisesti merkittävin tulonlähde, joten kokeilun tulos on selvä jo nyt.

Mitä tämän jälkeen? Eurooppa on pakotettu sopeutumaan elämään ilman Venäjältä tuotavaa energiaa. Ja siihenhän Eurooppa myös sopeutuu, kun on pakko. Uusiutuvan energian rakentaminen elää renessanssia seuraavat vuodet – myös ydinvoima saattaa nousta uuteen kukoistukseen. Eikä Eurooppa varmasti tukeudu enää ikuna Venäläiseen energiaan, jos ja kun tästä selvitään. Venäjä kuihtuu ja johto vaihtuu.

45 tykkäystä

Kieltämättä tässä jää pitkän päälle musta pekka venäläiseen käteen. Kun kaasuruuvi on nyt kiinni, ei ole enää mistä kiristää. Enää ei voi myöskään olla kenellekään epäselvää ettei venäläisiin voi luottaa energian toimittajina.
Tästä kriisistä voi tulla Euroopalle pitkällä aikavälillä jotain hyvääkin: Ydinvoiman pannan päättyminen, parannetaan energiatehokkuutta, kehitetään omia uusiutuvia energianlähteitä ihan uudella vimmalla, eikä enää ruokita purevaa kättä (esim. Venäjä).
Tuosta Venäjän vallan vaihtumisen seurauksista voi olla hieman eri mieltäkin. Kyllä, Putin tuskin pysyy vallassa mikäli Ukrainasta tulee selkeä tappio. Seuraaja voi nousta kuitenkin Putinin lähipiiristä eli sama eliitti jatkaa “putinistista” äärikansallismielistä linjaa. Tämän tien päässä häämöttää pohjois-Korean malli, jos jatketaan tarpeeksi kauan samaan suuntaan. Venäläisillä on turhan pitkä perinne istua tekemättä mitään vaikka omat hallitsijat tuhoavat maan lyhytnäköiselle politiikalla. Demokratian perinne puuttuu. Autoritarismi on normi Venäjällä.
Kuihtumisen osalta olen täysin samaa mieltä, jos pakotteita pidetään voimassa. Laittaisin ehdoksi pakotteiden poistamiselle, että Venäjän tulee vetää joukkonsa Ukrainan lisäksi myös Moldovasta ja Georgiasta. Venäläiseen kalloon on pakko iskostaa: “imperialismi ei kannata”.
Mikäli tätä viimeisin viesti menisi perille, pääsisi Venäjä takaisin sivistysmaiden kerhoon. En ole kovin luottavainen aitoon muutokseen lähivuosikymmeninä. Venäläiset voivat toki luvata kaikenlaista, mutta “Nordstream 1 on huollossa”, “venäjä ei käy sotaa Ukrainassa” jne. valheita on kuultu liikaa.
Ken Venäjään luottaa, se altistaa itsensä tragedialle.

16 tykkäystä

Hiukan toisenlainen näkökulma. Energia- ja raaka-aine jakeluiden jakelun supistaminen on yksi harvoja joten kuten onnistuneita Venäjän tekoja tämän sodan aikana. Erityisesti kaasun jakelun supistaminen heikentää koko Eurooppaa, aiheuttaa taantuman ja lisää levottomuutta.
Viljan ja lannoitteiden viennin rajoittaminen tekee tämän ruoka-puolella, ja lisää eurooppaan- ja samalla maailmaan sekasortoa (huomio: Myös kiina on rajoittanut lannoitteiden / niiden raaka-aineiden vientiä). Tietyllä tavalla looginen vastaveto länsimaiden pakotteisiin. Venäjä haluaa hajaannusta Eurooppaan ja sitä se on saanut.

MUTTA näitä jekkuja voi käyttää vain kerran, ja sen jälkeen vastapuolen luotto on mennyt, sopimuksia tehdään jatkossa enemmän muiden kanssa. On myös vaarallista pelata valtapelejä omien päävientituotteiden kanssa. Voi tulla ja tässä tapauksessa tulee omille näpeille.

Muuten olen samaa mieltä. Venäjä on maalannut itsenä osittain nurkkaan ja kaverit vähissä. Se on taantuva maa, oli jo ennen kriisiä mutta nyt alamäki on jyrkentynyt entisestään. Eurooppa on vaikeuksissa mutta pystyy toivottavasti mukautumaan.

17 tykkäystä

”Venäjän ensivaiheen strateginen suunnitelma oli selvä. Ukrainan nappaaminen ja siinä sivussa Valko-Venäjän. Sen jälkeen kaasuhanat kiinni ja Euroopan suut tukkoon valtapolitiikan edessä. Tätä ansaa oli viritetty 10-vuotta. EU:n kykenemättömyys nähdä sen tulevan on yksi suuri geostrateginen tunarointi”, Aaltola analysoi Twitterissä.

15 tykkäystä

Kaasuhanojen sulkeminen oli Venäjän paras kaupallinen kortti. Nyt sillä on jäljellä Eurooppaa vastaan enää sotilaallisia keinoja. Tuskin niitä uskaltaa käyttää.

Kaasukortin kaikkia vaikutuksia ei ole kyllä vielä nähty, mutta Euroopalla on mahdollisuus vastata tuohon ottamalla sähkömarkkinalle hintakatot ja/tai erottamalla kaasun hinta sähkön hinnasta. Tällä voidaan pelastaa monia eurooppalaisia teollisuusyrityksiä ja säilyttää yhteiskuntarauha Euroopassa. Tuo taistelu on vielä edessä, mutta kortit ovat Euroopalla itsellään.

Venäläisen öljyn hintakatto on globaalimpi kaupallinen kortti, joka toivottavasti puree. Itse uskon näin.

Itse perustan sijoituksiani ennustukseeni tulevista tapahtumista:

  • Ensi syksyyn mennessä Venäjä tekee johtopäätöset ja on valmis väliaikaiseen rauhaan Ukrainassa.
  • Rauhan myötä länsi poistaa joitakin pakotteita, ehkä öljyn hintakaton.
  • Maakaasu alkaa virtaamaan Eurooppaan.
  • Eurooppaan rakennetaan omaan hallintaan kaasuvarastoja, joiden kapasiteetti on moninkertainen nykyiseen verrattuna. Koska Venäjään ei luoteta, mutta kaasu on halpaa, ja Euroopan kemianteollisuus tarvitsee kaasua.
  • Tuulivoiman ja sähkön siirtoyhteyksien kapasiteettia nostetaan.
  • Vuonna 2030 kaasun kulutus Euroopassa on laskenut hieman tämän vuoden tasosta, uusiutuvien energianlähteiden kulutus on tuplaantunut.
  • Venäjän kanssa käydään kauppaa, ja Venäjällä toimii eurooppalaisia yrityksiä. Koska Venäjällä on kaasua, öljyä ja metalleja, joista on maailmanlaajuinen pula.
  • Jokin toinen kiista on jo ennen vuotta 2030 kriisiytynyt. Kiina voi olla ottanut haltuun Taiwanin puolijohdeteollisuuden tai arktisella jäämerellä tapellaan öljystä ja kaasusta.
  • Ilmastonmuutos on edennyt huonoon suuntaan.

16 tykkäystä

Venäjä pelasi alkupelin taitavasti. Se hyödynsi useiden länsimaiden, erityisesti Saksan, typeryyttä ja sai erittäin suuren markkinaosuuden ilman nopeasti käytössä olevia korvaavia vaihtoehtoja. Toiseksi se oli saanut merkittävän osuuden Saksassa olevista kaasuvarastoista ja ajanut varastotasot alas.
Venäjä käytti myös taitavasti kaasutoimitusten vähentämistä kiristyskeinonaan ja sai sen avulla osan turbiineista kunnostettua.

Nyt katkaisemalla ennestäänkin vähäisen kaasun tulon Venäjä teki pahan strategisen virheen ja menetti loputkin vähäisestä uskottavuudestaan ja luotettavuudestaan. Nyt tilanne on se, ettei Venäjän kanssa tehtyihin sopimuksiin luoteta lainkaan, eikä tilannetta auttaisi vaikka se nyt alkaisi toimittamaan kaasua täydellä kapasiteetilla.

13 tykkäystä

Suomi ilmoittaa varmasti tänään tai viimeistään maanantaina ennen pörssien aukeamista energian myyjien hätärahoituksesta. NS1 täysi sulku todennäköisesti laittaa kaasufutuurit taas kerran taivaisiin ja näkyy sähkön hinnan kohoamisena heti maanantaina, kun markkinat aukeavat, vaikka LNG hinta on laskenut loppuviikosta sen vuoksi, että kaasuvarastot on saatu ennakoitua nopeammin täydemmiksi. Tämähän ei sovi Venäjälle.

Tähän on varmasti vaikuttanut mm. Saksan kaasunkulutuksen vähentyminen alkuvuonna enemmän tai vähemmän vapaaehtoisin keinoin.

8 tykkäystä

Päättäjät yrittävät rikkoa maakaasun ja sähkönhinnan “Pariteettia”. Saa nähdä mitä tällä viikolla tapahtuu.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/maakaasun-hinta-kaantyi-jyrkkaan-nousuun-opec-miettii-oljyntuotannon-leikkauksia/8904f95a-1d3f-482b-9c24-c91522590277

Ainakin tälle aamulle maakaasu pomppasi reilusti NS1 tyrehdyttyä

edit

6 tykkäystä

Pariteetin rikkominen ei oikeastaan yllätä. Joko viedään kaikki EU-maat pesuveden mukana, tai sitten keskitytään Saksaan ja muutamaan muuhun Keski-Euroopan maahan.

Nykyisellä järjestelmällä on hienoiset lama-fibat. Inflaation laukatessa korkojen kiristystahti ei tunnu kerkeävän kontrolloituun markkinavakauteen.

Eipä tässä korkoja tarvitse paljoa nostaa kun talous ajaa seinään ilmankin? Mitä.hyötyä korkojen nostamisesta on tilanteessa jossa inflaatio johtuu energiasta johon euroopan koronnostot eivät vaikuta? Suurilla koronnostoilla ei saada kuin vielä suurempi äkkipysähdys ja lama aikaiseksi.

9 tykkäystä

Palkat alkaa olemaan takamatkalla ja reilusti. Inflaation alas ajoon alkaa olemaan jo kiire, tai palkkojen nousu jatkaa inflaatiokierrettä energiahintojen alas tullessa, mutta siirtyessä taas seuraavaan paikkaan.

Mites ajat inflaatiota alas? Ei se energian hinta laske vaikka löisit korkoa lisää… sieltä se valuu muualle joka tapauksessa…

3 tykkäystä

Onko tässä vähän hankaluus, että Eurooppa etenkin taitaa olla ongelmissa, mutta usa enemmän ok, toki siellä on korot…?

Sopii hyvin jatkoksi eiliselle vuodatukselleni. Venäjältä on tämän pelin kortit loppu.

Ydinaseissa on se huono puoli, että niitä on myös vastapuolella – vähän niinkuin kaasua ei ole. :slight_smile: Mitä ydinaseiden käyttöön tulee – venäjän viaton kansakin voisi olla kollektiivisesta itsemurhasta vihdoin eri mieltä hapertuneen johtajansa kanssa.

15 tykkäystä

Venäjä voi toki uhkailla ydinaseilla, mutta siihen se jää. Ainoa, jota voisi sellaisella poksautella ilman vastaiskua, on Ukraina. Ja Ukraina ei antaudu ydinaseuhkailun edessä. Ei Mariupolin tapahtumien jälkeen. He sanoisivat Venäjälle, että “Do your worst”. Ja sikäli, jos Putin antaisi käskyn laukaista, voisi tapahtua jokin seuraavista:

  • Putinin lähipiiri sanoisi, että “Fuck you, meitä ei kiinnosta hukkua sinun kanssa” ja nappi otsaan.
  • “Yllättävä tekninen ongelma” estäisi laukaisun.
  • Jos ase laukaistaisiinkin Kiovaan, niin Ukraina voisi kertoa lännelle, “Told you so. You are next”. Venäjän vähätkin kaverit kaikkoaisivat. Nykyiset sanktiot näyttäisivät kulmien kurtistelulta. Kiina & muut maailman maat eivät halua hirttää itseään ydinasehyökkäystä käyvään maahan. Niiden tuki loppuisi. Venäjän koko kansa ymmärtäisi viimein, että tästä ei ole enää ulospääsyä voittajana. Putinin regiimi laitettaisiin sileäksi hyvin nopeasti.
14 tykkäystä

Jos Venäjä käyttäisi ydinaseita Ukrainassa ja yrittäisi näiden käytöllä saada aikaan sotilaallisen tavoitteen saavuttamisen olisi jenkkien “pakko” vastata tähän. Miksi?

Muutoin Venäjä käyttäisi tätä jokaiseen ei-NATOon kuulumattomaan maahan myös jatkossa ja voisi näin kiristää itselleen kaikki Keski-Aasian luonnonvarat. Mitä jos Venäjä lähtisi tätä samaa kiristyskorttia käyttämään myös Afrikkaan? Tuolle ei tulisi loppua ja samaa pelikirjaa tulisivat käyttämään myös muut ydinaseita omistavat diktatuurit.

Tästä syystä on liikkunut huhuja, että jenkit olisi tehnyt selväksi Venäjälle, että Venäjän ydiniskua seuraisi massiivinen ja nöyryyttävä ohjusisku venäläisiin tukikohtiin, jolla rampautettaisiin täysin Venäjän kyky tehdä vastaavia iskuja jatkossa.

11 tykkäystä

Pieni lisäys että ei ydiniskua tehdä maasta ammuttavilla, sitä varten on sukellusveneet joilla mennään niin lähelle että torjunta ei kerkee mukaan ja saadaan yllätysetu josta toinen ei enää tokene ja game is over

Venäjä tuo nyt avoimesti julki motiivinsa.

“Elämästä tulee selvästikin huonompaa ihmisille, liikemiehille ja yrityksille Euroopassa”, tiedottaja totesi. “Tietysti näiden maiden tavallisella kansalla tulee olemaan enemmän ja enemmän kysymyksiä heidän johtajilleen.”

Minulla olisi heti näin kärkeen kysymys maamme hallitukselle. Koska lähetämme joukkojamme Ukrainan tueksi?

18 tykkäystä

Sinänsä tuo poistaa viimeisen esteen kaasun ostajilta hakea korvauksia Gazpromilta sopimusrikkomuksista. Enää ne eivät voi lopettaa kaasun vientiä.

6 tykkäystä