Pörssien suunta (Osa 2)

On se juuri noin helppoa, älä ota stressiä vaan katsele ihan rauhassa markkinoita ja siinä olet aivan oikeassa että suunta kyllä muuttuu jossain vaiheessa kun energiamarkkinat rauhoittuu ja sota saadaan päätökseen, mutta oma veikkaus on että seuraavan puolen vuoden aikana tullaan kyntämään syvemmälle, ja syy on se että sota selkeästi pitkittyy ja ei ole mitään nopeaa ratkaisua näköpiirissä ollenkaan, joten todennäköisempää on että lähdetään kyntämään jossain vaiheessa kohti uusia pohjia…tai sitten ei, mistäs näitä tietää.

Mutta pakkoa sanoa että omat aavistukset ovat osuneet pelottavan lähelle oikeata todella useasti, vaikka viestini useasti liputetaankin.

5 tykkäystä

Oikeasti taloutta ja pörssiä mullistavien tapahtumien ollessa aivan horisontissa, pörssi on ainakin 2000-luvulla ollut yllättävän vakaa ja tarjonnut asian tiedostaneille aikaa varautua.

Esim. Ennen finanssikriisin eskalaatiota pörssi kulki vaakalentoa vuoden ja ennen koronakriisiä ja sulkuja oli kuukausia aikaa nähdä talouden tapahtumat ja tehdä niistä johtopäätöksiä.

Yksityissijoittajana vain on hankalaa mennä markkinaa vastaan ja 9/10 kertaa epätuottoisaa sekä rahaston hoitajana jne suorastaan vaarallista jos haluaa pitää työpaikkansa. Kaikki tiedostavat, että kannattaa olla mukana pitkässä pelissä, mutta kaikille tulee kiire myydä kun tajutaan, että menneiltä ja tulevilta tuotoilta katoaa pohja hetkeksi aikaa. :sweat_smile:

Itse ainakin olen saanut aivan tarpeeksi karhuilusta ja tekisi mieli vaihtaa 100 % osakepainoon. Tuntuu vain liian epäloogiselta kun niin moni trendi on kääntynyt samaan aikaan ja vauhdilla pörssiä vastaan. :smiley: Mm kiristyspolitiikka, inflaatio, talouskasvu, globalisaatio jne.

7 tykkäystä

On hyvin mahdollista, että syksyllä 2023 nykyisistä ongelmista (sota, inflaatio, energia) on useampi jo paremmalla tolalla. Jos pörssi katsoo 6-12 kk eteenpäin, niin voi miettiä, milloin se siirtää katseensa tulevan talven yli, ensi kesään, syksyyn tai loppuvuoteen. :thinking:

43 tykkäystä

Niinpä. Kun tuntuu siltä että, pörssin pitäisi heikon uutisvirran takia laskea lattiasta läpi se voi tehdä jo päinvastoin ennakoiden käännettä parempaan.

Olisiko sijoittajien ostot dipeistä 2007–2008 olleet hölmöjä, jos Lehman Brothers olisi pelastettu tai otettu valtion käsiin? Jälkikäteen on helppo sanoa että 2005–2008 varoitusmerkit olivat ilmeisiä, mutta miksi 20 % lasku jatkui 50 % lisälaskulla ei ollut mielestäni kovin selvää sillä hetkellä. En siis sijoittanut vielä silloin mutta olen mm. lukenut paljon sen ajan uutisia yrittäen kuvitella, miten olisi sen hetken tiedoin tilannetta tulkinnut.

Nykypäivään: En itsekään pitäisi osakekurssien lisälaskua ihmeenä, koska arvostukset eivät ole yleisesti ottaen superhalpoja (HEX P/E vajaa 15x, Sp500 joku 16x) ja moni asia kuten energiakriisi ja inflaatio voi eskaloitua lisää. Tai Ukrainan sota. Tai jotain tapahtuu finanssisektorilla…

Toisaalta inflaatiota vastaan puskee yhä isompi deflatorinen voima maailmalla Kiinasta ja heikentyvästä taloudesta, eikä energian hinnat voi loputtomasti nousta pystysuoraan.

60 tykkäystä

Energian hintaa pyritään kompensoimaan kuluttajille eri muodoissaan lähes kaikkialla ja G7:ssa on tulossa hintakatto öljylle, euroopassa kaasulle talven ajaksi (ainakin).
Ostivoima vähenee muttei niin paljon kuin “haukat” pauhaa.

3 tykkäystä

G7-maat saivat siis tosiaankin eilen sovittua, että 5.12.2022 tulee voimaan hintakatto venäläiselle raakaöljylle ja 5.2.2023 öljytuotteille. Hintoja ei kerrottu vielä. Asiantuntija uskoo, että Kiina ja Intia tulevat ainakin osittain noudattamaan hintakattoa ja Venäjän öljytulot laskisivat.

Nähtäväksi jää tuleeko Venäjän öljytulot laskemaan ja mihin suuntaan öljyn markkinahinta kehittyy ennen joulukuuta ja sen jälkeen. Eilen ei nähty dramaattista reaktiota brentin hinnassa, ja hinta on laskenut kuukausien ajan samalla kun hintakatosta on puhuttu. Kaasuhanat tosin menivät heti kiinni. Riskinä on, että Venäjä toteuttaa uhkauksensa ja vähentää myös öljyn vientiä.

Tähän asti on näyttänyt, että öljyn hinta laskee hintakattosuunnitelman ansiosta tai siitä huolimatta, ja tätä kautta inflaatio hidastuu. Pidän positiivisena yrityksien tuloskehitykselle ja pörsseille. Muita ajatuksia?

22 tykkäystä

Hahmottelin hiukan missä oltaisiin ilman koronaa. GFCn jälkeen eli vuodesta 2009 vuoteen 2020 oltiin ylöspäin suuntautuvan aukeavan wedgen sisällä. Eka kuva

Koska USAn tai maailman BKT ei ole ottanut spurttia olisi järkevää ajatella että markkina palaisi ennen koronaa olleeseen tilaan. Nykyinen karhumarkkina muodostaa myös aukeavan wedgen mutta alaspäin. Pohjaa voisi tällä trendoviiva analyysillä hakea noitten kahden wedgen risteyksestä. Toka kuva.

Pohjat olisi siis jossain välillä

SP500 3050 11/2022
SP500 3250 12/2023

39 tykkäystä

En muista nähneeni tätä vielä täällä inflaatioon liittyen. Ruuan hinta laskenut jo 5 kk putkeen.

Lähde: https://news.un.org/en/story/2022/09/1125971

34 tykkäystä

DAX -3.3% avaukseen?

28 tykkäystä

Huomenta! Haluaisin näin viikon aluksi nostaa USA:n perjantaisista työllisyysluvuista yhden hyvän uutisen (niitä ei talousuutisten virrassa näytä olevan nykyään liikaa). Työhön osallistuminen, joka on Fedillekin pettymys ollut, nousi nimittäin vihdoin ja viimein erityisesti nuoremmissa ikäluokissa. Osallistumisaste oli siis elokuussa 62,4 % (nousua 0,3 %-yksikköä). Edelleen aste on koronapandemiaa edeltävän tason alapuolella noin prosenttiyksikön verran, mutta suunta on oikea. Luonnollisesti tämä lisää myös työn tarjontaa ja näin poistaa jumeja työmarkkinalla. Aiheesta lisää myös makrokommentissa.

43 tykkäystä

Tässäkin ketjussa on käsitelty sitä, että Saksa jatkaisi lopulta ydinvoimaloidensa käyttöä kun jopa Saksan vihreistä on alettu väläytellä, että tähän voitaisiin olla suostuvaisua (joskin uusimmat uutiset puoluejohdon suunnalta ovat että näin ei ilmeisesti kuitenkaan olisi vielä käymässä). Tämä näkyy mielestäni myös ehkä jossain määrin markkinoiden hinnoittelussa, koska tähän mahdollisuuteen vielä uskotaan.

Kuulin kuitenkin eräältä tutun tutulta saksalaiselta insinööriltä tähän erittäin mielenkiintoista näkökulmaa, joka viittaisi ainakin omasta mielestäni siihen, että ydinvoimasta on turha toivoa helpotusta. Disclaimerina hän toimii teollisuudessa, joskaan ei energiateollisuudessa tosin (ja tässä on vain yhden ihmisen mielipide), mutta mielenkiintoinen näkökulma silti.

Vaikka ydinvoimaloiden käyttöä päätettäisiinkin Saksassa lopulta jatkaa, kaikki tukitoiminnot on nykyisen aikataulun mukaan ajettu alas - kuten vaikkapa varaosahankinnat. Näitä varaosia ei todellakaan haeta mistään paikallisen Puuilon hyllystä, eli vaikka nyt päätettäisiinkin että jatketaankin ydinvoimalla, joutuvat laitokset ensin pysäyttämään toimintansa. Ylösajoon menee merkittävilläkin lisäpanostuksillakin vähintään vuosi ja luultavasti kauemminkin (hänen arvionsa mukaan).

No miten tämä sitten vaikuttaisi pörssien suuntaan? Jos realismi tämän suhteen iskee lopullisesti ja ydinvoimakortti vedetään lopullisesti pois nykyisestä akuutista tilanteesta, voisi tämä syventää laskua. Toki markkina on saattanut tämän jo huomioida, mutta tuntuu että tästä “ydinvoiman jatkamisesta” uutisoidaan sen verran hanakasti että kaikki markkinatoimijat eivät ole vielä sitä täysin huomioineet.

7 tykkäystä

Viime viikolla Nordea päivitti taas korttidatat. Data on 21.8 asti - eli yli puolet Q3:sta.
Pari ajatusta alla:

Tavarat → Palvelut tredi on voimistunut. Tavaroiden reaalinen kehitys baseline vuoteen 2019 verrattuna on tippunut viime vuoden lähes +10% tasoilta pienelle miinukselle. Etenkin Q3 vaikuttaa olevan selkeästi alle 2019 tason ja sitäkin voimmaammin alle 2021 tason. Palveluissa taas päinvastoin. Huomioikaa miten valtavasti tuo inflaatio näkyy: Ihmiset käyttävät saman rahan (kulutus jopa hienoisessa nousussa), mutta reaalisena kehitys on kylmäävää.
Verkkis Vs Noho

Päivittäistavarakauppa kesällä hivenen yli 2019 tason, siinä missä 2020 - 2021 oltiin pääasiassa yli 10% reaalisessa kasvussa. Kesko & Tokmanni

Tee se itse kategoria - koronajan voittaja, tämän vuoden häviäjä. Harvia & Puuilo.

Ravintolat. Kuluttajat eivät ainakaan vielä tingi ravintolakulutuksesta.
image

Kuriositeettina vielä polttoaine: Kulutus on selvästi joustanut alemmas hinnan mukana.
image

Yleistuntumani on, että OMXH:ssa on enemmän tavarat → palvelut trendin häviäjiä, kuin voittajia.

47 tykkäystä

Tässä tuota arvostustaso/inflaatio-tematiikkaa pohjainflaation kautta.

S&P 500 cape vs. U.S. core pce -inflaatio 1959–5/2022:

Euroalueen pohjainflaatio on 4,3 % ja suunta todennäköisesti lyhyellä aikavälillä ylöspäin.

Energiashokin siirtyminen pohjainflaatioon on enemmän tai vähemmän kesken. En usko että disinflatoriset voimat voittavat tuota ihan heti.

Tässä taas yksi esimerkki siitä että en näe indeksien tasolla kursseissa kummemmin pessimismiä. Jos pohjainflaatio menee 2 prosentista kohti 5 prosenttia ihan vaan talouden ylikuumenemisen kautta, ilman mitään kummempaa dramatiikkaa, euroalueiden pörssien lasku tähän mennessä olisi linjassa sen kanssa.

18 tykkäystä

On myös olemassa tällaisia kommentteja: “We can keep running, only need ok.”

Mikä lienee totuus?

14 tykkäystä

Hyvä pointti - ja tämä saattaa toki olla luotettavampi lähde koska tulee operaattorilta itseltään - toki heillä taas motivaationa on työpaikkojen säilyttäminen ja bisneksen jatkuminen eli saatetaan vähän kaunistella asiaintilaa.

Saa nähdä miten tässä lopulta käy, mutta itseä ainakin herätteli tuo kommentti ja tuli mieleen että onkohan monella liian ruusuinen kuva siitä, että “kyllä se Saksa lopulta myöntää virheensä ja jatkaa ydinvoiman käyttöä nappia painamalla”.

2 tykkäystä

Mä uskoisin noiden ongelmien kohdistuvan jo suljettuihin ydinvoimaloihin. Jonkin verran ollut keskustelua niiden uudelleen ottamisesta käyttöön.

3 tykkäystä

EKP:n pääkonttori tuli Frankfurtiin jotta D-markan halo tarttuisi euroon.

Eurosta ei niinkään haluttu liiran tai pesetan jälkeläistä.

EKP:n tehtävä on kuitenkin nyt taas QE:lla mahdollistaa uusi kierros massiivista julkista velkaantumista.

Sitten toisaalta tällainen puheenvuoro, jo ennen noita viimeisimpiä huonoja inflaatiolukuja:

Aika mielenkiintoinen soppa.

  • massiivinen uusi julkinen syömävelka ==> inflatorista.
  • QE:ta pakko jatkaa ==> inflatorista
  • koronnostot vastavoimana

Globaali taantuma on toki tulossa apuun EKP:lle.

Toisaalta finanssikriisissä massiivinen globaali kysynnän tuhoutuminen (maailman bkt:n volyymi laski 1,7 % vuonna 2009) alensi euroalueen pohjainflaatiota vain yhden prosenttiyksikön.

17 tykkäystä

Ottakaa suolan kanssa, mutta itse olen ollut pessimisti inflation peak:in suhteen, sen vaikutuksista yrityksien tuloksentekoon ja sitä kautta sen suhteen, että SP500 pohjat on nähty.

  • edit: @katuviisas kyllä, mutta kontraviestinä Malisen pitää tulla vielä kolme kertaa kellarista säilyketölkkikattausten parista, ennenkuin pohjat on nähty. Sama pätee tähän kaveriin.
3 tykkäystä

Kiyosaki on jenkkien Malinen. Aina huutelemassa romahdusta.

Kai tuolla joskus ihan asiaakin voi olla mutta itselle kyllä kuullostaa lähinnä rikkinäiseltä levyltä.

48 tykkäystä

Viimeisen kuukauden aikana en ole kaupassa käydessä enää huomannut enää mainittavaa hinnannousua, bensan hinta noin 2€litra ja kun ottaa huomioon kaikki tukipaketit inflaation vaikutukset tuskin niin dramaattisia kuin on hehkutettu joka tuutista…
Energian hinta varmaan heiluu vielä, oikeastaan Venäjä teki palveluksen kun pani poikki koko nordstream putken kaasun toimitukset, nyt vaan tuulimyllyjä ja aurinkopaneeleja, muutetaan kaasuputket vetyputkiksi.

6 tykkäystä