Suomen presidentinvaalit 2024

Itseni on vaikea uskoa tuohon, että Haavisto voittaisi noinkin selkein lukemin Halla-Ahon toisella kierroksella.

Kuvitellaan epätodennäköinen tilanne, jossa ensimmäisen kierroksen lopputulos olisi jotakuinkin:
Haavisto 23%
Halla-Aho 21,5%
Stubb 21%
Rehn 16,5%
Andersson 7%
Urpilainen 5%
Aaltola 3%
Eassayah 2%
Harkimo 1%

Tällöin, jos toisella kierroksella leikitään Aaltolan, Essayahin ja Harkimon kannattajien ryhmittäytyvän täysin Halla-Ahon taakse, asettuisi Stubbin ja Rehnin yhteenlasketusta 37,5 prosentin osuutta äänistä edustavasta kannattajakunnasta vain noin 25% Halla-Ahon taakse. Eli siis karkeasti 75% nimellisesti Kokoomuksen ja Keskustan äänestäjistä valitsisi Haaviston.

Vielä, kun ottaa huomioon, että skenaarion toteutuessa, olisi Halla-aholla vielä kaksi viikkoa aikaa kampanjoida - luultavasti aivan eri kärjellä kuin tähän saakka, jolloin 37 prosentin tulos olisi toisella kierroksella täydellinen epäonnistuminen Halla-aholta.

5 tykkäystä

Pohdin asiaa myös tilastotieteen kannalta. Jos Halla-aho jakaa jo Suomessakin äänestäjien kantoja niinkin vahvasti, että Maaseudun Tulevaisuuden mielipidemittauksessa 46 % vastaajista ilmoittaa ettei missään tilanteessa voisi äänestää Halla-ahoa presidentinvaaleissa

Tilastotiede huomioiden, voisiko vastustus myös maailmalla on samaa luokkaa, jakaako liikaa mielipiteitä omapäisyydellä ja rasistisen oloisella maailmankatsomuksella?

Harvemmin laajasti inhotusta kaverista, tulee suosittua toisessa ympäristössä. Suomalaiset vielä ymmärtävät tarkoitusperiä ja voivat perustella käytöksen niillä, mutta miten mahtaa olla maailmalla?

5 tykkäystä

Tässä hieman erilaista presidentinvaalisisältöä. Osa ehdokkaista on tilanteessa hieman enemmän pilke silmäkulmassa kuin toiset. Lienee toki presidentin tehtävien hoitamista edellyttäviä valmiuksia arviotaessa kenties yhdentekevää tietää esim. että Alexander Stubb ottaisi mieluiten jalkahieronnan Li Anderssonilta, mutta tuskin tällainen keveämpi sisältö mitään haittaakaan.

2 tykkäystä

Katselin tossa äsken loppuneen vaali keskustelun tv-3:lta. Olipahan loppuakohden semmosta paskaa että voi pojat. Toimittajat voisivat skarpata kysymysten suhteen, miksi kysellä semmoisista asioista mitkä ovat presidentin vallan ulkopuolella, esim: tällähetkellä vellova työelämään liittyvät solmut. Kaikki huutaa mitä sattuu puoluekannasta riippuen, ainut joka osas siihen sanoo jotain järkevää oli Stubb, kun kerran ei kuulu pressalle toki voi kutsua osapuolet neuvotteluun mutta siinä kaikki. Meininki oli aika päätöntä. Eritoten Urpilainen flippas oikein kunnolla. Oikeastaan 4 kärkiehdokasta vastailivat edes jossainmäärin järkeviä ja ennenkaikkea presitentillisen arvokkaasti.

3 tykkäystä

Virhemarginaali ilmoitetaan näissä yleensä 95% luottamusvälin mukaan joten on vain 5% mahdollisuua että kannatus ei ole 25-29%.
Edellisessä gallupissa väli oli 29-33%. Joten erittäin todennäköisesti Stubin etumatka on oikeasti sulanut.

2 tykkäystä

Tentit ovat siis ohi ja kun Stubb ei suuremmin mokaillut, niin varmasti samalla paikkansa kakkoskierroksella. Haavisto sen sijaan jäi koko ajan vaan enemmän muiden varjoon, on kyllä selkeästi vaisuin kampanja Haavistolla kärkiehdokkaista. Halla-Aho voi hyvinkin mennä vielä ohi vaalipäivänä.

Jos mietitään puolen vuoden taakse, niin Haavisto on onnistunut tuhoamaan selkeän johtonsa ja jo 50% (vedonlyöntikertoimet) voiton. Niin vain taidetaan lyödä kolmas hopea kouraan, vaikka kaikki näytti jo todella hyvältä. Pahin epäonnistuja on toki Aaltola, joka taisi reilu vuosi sitten olla todella suosittu ja vielä puoli vuotta sitten 15% kannatuslukemilla. On tehnyt todella surkean kampanjan, tässä varmasti näkyy, ettei ole koneistoa takana.

Stubbin ei ole tarvinnut ihmeitä tehdä johtopaikkaan. Kannatti perua aiempi kieltäytyminen ja lähteä kisaan mukaan.

4 tykkäystä

Kyllä veikkaan että Halla-Aho tulee vielä nousemaan toiselle kierrokselle. Mies ei menetä malttiaan ja on terävä. Vaikken kaikista hänen mielipiteistä välitäkkään niin hän osaa kyllä argumentoida asiat yleensä hyvin.

Kun kannatus näytti alkujaan heikolta (ehkäpä manipulaatiota) niin voi olla että ihmiset ovat silloin antaneet gallupiin väärää infoa, nyt kun toiselle kierrokselle meneminen ei olekkaan epävarmaa niin se on taatusti saanut aktivoitua perussuomalaisten kannattajia vaaliuurnille. En kyllä pidä mahdottomana että Halla-ahosta tulisi jopa presidentti.

Itse en kyllä Stubbia äänestä, jotenkin paistaa joku ylimielisyys tms. kaverista. Jotenkin ärsyttävä tapaus vaikka en osaa edes tarkkaan sanoa mikä siinä persoonassa ärsyttää. Rehnille vielä voisikin antaa äänen, mutta aika näyttää kenestä tulee seuraava presidentti.

11 tykkäystä

Minusta Halla-aho on koominen hahmo. Ja kun hänestä tuli puhemies, niin kuinka hänen esiintymisestäån tuli tärkeilevää ja ylimielistä. Mieleen tulee aina Mr. Bean katastrofi elokuvat.

Ja kuitenkaan hän ei malttanut pysyä pois puolue politiikasta. Tuskin pystyisi siihen presidenttinäkään.

Jos häntä vertaa esim puhemies Vanhaseen, niin on ihan kuin jostain eri maailmassa. Toivoisin että näitä virkoja alettaisiin taas arvostaa ja niihin valittaisiin vastuullisia, epäitsekkäitä, älykkäitä aikuisia. Sellaisia jotka ei sorru tekemään asioita äänten kalastelua mielessä, vaan sen mikä on oikein ja välttämätöntä.

Useamminkin testeissä Halla-aho on lipsauttanut että, tekee asioita koska niillä saa ääniä tai ei tee koska niin ei saa ääniä

9 tykkäystä

Olisi todella mielenkiintoista, jos Halla-ahosta tulisi presidentti. Voi vaan kuvitella niitä kansainvälisen lehdistön otsikoita, joissa otettaisiin kantaa Jussi Halla-aho vuonna 2012 saamaan tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Puhumattakaan ilkeämmistä otsikoista tyyliin “Suomeen avoimesti rasistinen presidentti, joka on veljeillyt äärioikeiston kanssa”

Suomikuva muuttuisi auttamatta rasistiseksi. Halla-aho vienninedistämismatkalla, no joo. Kaverin habitus ei valitettavasti ole kovinkaan business-henkinen monellakaan tavalla ja sellaista jurottavan henkilön karismaa ei välttämättä ihan joka puolella arvosteta.

Mutta toisaalta, nyt valitaan Suomen presidentti, ei vienninedistäjää tai kansainvälistä keulakuvaa. Sanna Marin venytti rajoja monellakin tapaa, mikä on sopivaa pääministerille, miksei Jussikin voisi venyttää presidentin toiminnan rajoja. Miksi presidentti ei voisi ottaa kantaa päivänpolitiikkaan ja käyttää asemaansa agendansa ajamiseen. Uskon, että Jussi ottaa kantaa ainakin maahanmuuttoon ja sen aiheuttamiin ongelmiin jatkossakin, myös presidenttinä.

Edelleen, olemme hyvissä käsissä, tuli nyt kenestä hyvänsä presidentti.

2 tykkäystä

Eilisessä YLE:n vaalitentissä Halla-aholle annettiin avaimet käteen päiväpolitiikaan puuttumiseen.

Hän voisi presidenttinä ottaa kantaa päiväpolitiikkaan, sillä presidentin tehtäviin kuuluu kuulemma toimia arvojohtajana ja arvojohtaminen on ilmeisen laaja käsite.

Arvojohtamisen roolin taakse paketoitiin eilisessä TV-tentissä lähes kaikki olennaiset sisäpoliittiset ongelmat: talousvaje, velkaantuminen, kiistat AY-liikkeen ja hallituksen välillä, budjetin laatimisen ongelmat, verot ja niiden oikeudenmukainen jakautuminen ym. Ehdottipa muuan presidenttikandidaatti, että presidentti voi alkaa TikTokkaamaan nuorison kanssa ja näyttää arvojohtajuutta myös sitäkautta , ehkä kieli poskessa, mutta kertoo arvojohtamisen käsitteen laaja-alaisuudesta.

1 tykkäys

Vaaliväittelyiden seuraamisen kannalta oli hyvä että keskityttiin myös arvoihin. Tällä saatiin hiukan tunnelmaa ja eroja ehdokkaiden kesken.

On hyvä että keskustellaan arvoista, niin siinä näkee kuka pystyy olemaan puolueeton ja oikeudenmukainen. Asioista pitää pystyä keskustelemaan ja hakemaan ratkaisuja, ketään syyllistämättä.

Presidentin pitää olla arvo johtaja, mutta hän ei saa asettua kenenkään puolelle. Hänen pitää pystyä ymmärtämään kaikkien tilannetta. Ja tarvittaessa avaamaan sitä muille.

1 tykkäys

Olenko missannut jotain, koska halla-aho on tehnyt ministerin hommia ?

Näihin väitteisiin kannattaisi antaa lähteet. Mieluummin muita kuin jonkun toisen poliittisen osapuolen kertomaa.

9 tykkäystä

Ei kai tämä nyt vaadi kuin, että seuraa kotimaan politiikkaa. En Halla-ahon kommentteja puhemiehenä ala kaivaa, mutta kaikki vähänkin politiikkaa seuranneet eivät ole voinut välttyä

1 tykkäys

Ootko koskaan miettinyt, että tuossa on kyllä perää? Tähän alle voi jokainen listata asioita, joiden suhteen Jussi on ollut totaalisen väärässä:

Itse olen viimeisen päälle persu ja Mestarin kannattaja. Yksikään poliitikko ei varmaan historiassa ole saanut yhtä paljon paskaa niskaan, kun on ollut monessa asiassa eri mieltä kuin valtavirta ja pitänyt linjansa. On syytetty rasistiksi, “ahdasmieliseksi ihmisvihaajaksi” ja vaikka miksi. Ja missä mennään nyt? Ulkomaalaisjengit ryöstävät suomalaisilta merkkivaatteet päältä, ovat yliedustettuina monissa rikostilastoissa, työllisyystilastoissa jne. Kyllä te tiedätte. Ja Jussi puhui näistä jo pari vuosikymmentä sitten.

Kaikesta huolimatta jätkä on pitänyt linjansa ja tällä hetkellä kolmanneksi kannatetuin presidenttiehdokas.

45 tykkäystä

Onhan noita paljon muitakin kuin Arhinmäki, Väyrynen, Halla-aho…

Mutta kyllä presidentillä pitää olla hyviäkin ominaisuuksia ja kykyjä. Ei presidenttiä voi valita säälistä

2 tykkäystä

Olen yrittänyt vähän miettiä, miten klo 20 tuleviin ennakkoääniin pitäisi reagoida. Eduskuntavaaleissahan ennakkoäänistä voi monesti tehdä pitkällekin meneviä johtopäätöksiä, kun eri puolueiden kannattajilla on tyypilliset tapansa; kepun kannattajat äänestävät ennakkoon viikoittaisen kauppareissunsa yhteydessä, toisessa ääripäässä persujen kannattajat aktivoituvat vaalipäivänä. 2000-luvulla demareista ja muistaakseni eritoten demarinaisista on tullut innokkaita ennakkoäänestäjiä. Kokoomus on yleensä ollut melko keskimääräinen ennakkoäänipuolue.

Kun näiden tietojen pohjalta viime vuoden eduskuntavaali-iltana lävähti ruutuun järjestys kokoomus-demarit-persut jossa kahden jälkimmäisen ero ei ollut kovin suuri, oli helppo ennakoida että demarit jää kolmanneksi ja ainoa jännitys on, pystyykö persut kirimään kokoomuksesta ohi.

Presidentinvaaleissa tällainen ennakointi on paljon vaikeampaa. Puolueiden raja-aidat ryskyvät ja taktinen puoli voi vaikuttaa voimakkaasti vaalipäivän äänisssä. Toisaalta ennakkoäänten paino on yhä suurempi. Näissä vaaleissa 44% äänioikeutetuista äänesti ennakkoon. Jos äänestysprosentti on 75, 59% kaikista äänistä on ennakkoääniä. Tämä vaimentaa rakettimaisten nousujen mahdollisuutta vaalipäivänä. Pieni lisätwisti on vielä se, että valtiovalta ei ole varannut sunnuntaiksi riittäviä resursseja laskea ennätysmäistä ennakkoäänipinoa ajallaan, joten varsinkin suurista kaupungeista puuttunee ääniä klo 20.

Hesarin ja Ylen gallupit antavat osviittaa äänestäjien mielialoista ennakkoäänestyksen ollessa käynnissä. Stubbin lukemat olivat 24,2 ja 27 prosenttia, keskiarvona siis 25-26 prosenttia. Kun Stubbin runkona on luonnollisesti kokoomusäänestäjät, voisiko tuollainen haarukka olla odotuksissa klo 20? Stubb on ollut tammikuun mittaan pienessä laskutrendissä, toisaalta sitä kompensoi että ihmisten huomio kiinnittyy nyt kärkikolmikkoon.

Haaviston galluplukemat olivat 22,3 ja 23 prosenttia. Vihreät äänestävät yleensä aktiivisemmin vaalipäivänä, toisaalta runsas määrä demariääniä tasapainottaa. Kun huomioidaan taktikointi ja Halla-ahon pelko vihervasemmiston ja ehkä myös RKP:n riveissä, olisiko Haavisto pienessä nousussa tai vähintään neutraali vaalipäivänä?

Halla-ahon kohdalla on helppo sanoa, että hän nousee reippaasti vaalipäivänä. Kuinka paljon? Jos Halla-aho saisi vaikka 18% ennakkoäänistä, noustakseen lopputuloksissa 22 prosenttiin hänen tulisi saada vaalipäivön äänistä 28%, mikä tuntuu hurjalta. Kolmen prosenttiyksikön nousu vaatisi vaalipäivänä hieman yli 25% – olisiko se mahdollisuuksien rajoissa? Vaatisi ihan reilua vuotoa kokoomuksen konservatiivisiiveltä ja muualtakin.

Otetaan nyt jokin esimerkkiskenaario lähtötilanteesta:

Stubb 24%
Haavisto 22%
Halla-aho 19%

Tällöin Stubb voisi jo huokaista – Halla-aho ei voisi tuollaista eroa tavoittaa. Haavistokin voisi olla aika luottavainen. Jos Halla-aholla se kolmen prosenttiyksikön nousu lähentelee maksimia, Haaviston pitäisi olla samanaikaisesti laskussa.

Huima trilleri uskoakseni tulee jos Haavistolla on reilu kahden prosenttiyksikön johto Halla-ahoon.

Taas on aika nöyryyttää itseään tulevaisuuden ihmisten silmissä. Ekan kierroksen tulokset:

Ensi torstaina lävähtää gallup, jossa kyselyt on tehty maanantain ja tiistain aikana. Stubb johtaa Haavistoa 56-44. Vaaliviikon gallupeissa Stubbin johto on kaventunut 53 prosenttiin. Stubb saa ennakkoäänistä 54%, lopullisista 53%. Ero hieman kapenee koska Haavisto on debateissa lievästi niskan päällä ja Stubb sortuu pieniin asiavirheisiin.

Toukokuussa 2029 sosiaalisen median armottoman satiirin ryvettämä ja sangen epäsuosittu Stubb ilmoittaa, ettei tavoittele jatkokautta.

37 tykkäystä

Osallistutaan leikkiin omalla arvauksella ensimmäisen kierroksen tuloksesta.

Ennakkoäänten julkaisussa havaitaan pienoinen Rehn-ilmiö, mutta ei mitään suurempaa yllätystä. Prosentit Stubb 25, Haavisto 22, Halla-Aho 18, Rehn 16. Haaviston kannattajat huokaisevat helpotuksesta, mutta sitten alkaa tapahtua. Halla-ahon persujoukkojen vaalipäivän äänet nostavat tasaisesti Halla-ahon asemaa ja illan mittaan järjestys vaihtuu. Haaviston vaisu esiintyminen vaaliviikon tenteissä kostautuu. Osa niistä äänistä valuu yllättäen Rehnille sekä viimeisissä tenteissä voimakkaammin esiintyneille Anderssonille ja Urpilaiselle. Stubb saa pidettyä kärkipaikkansa horjutusyrityksistä huolimatta. Rehnin piikittely Stubbille “oliko virhe? Sori siitä” saa jotkut kääntymään Rehnin kelkkaan, mutta tämä vähemmän harmaa esiintyminen tuli liian myöhään. Ensimmäisen kierroksen lopputulos neljän kärjessä Stubb 24, Halla-aho 21, Haavisto 20, Rehn 16.

16 tykkäystä

Halla-ahon vaalipäivän noususta voi tulla tavallista rajumpi, koska kannatuskäyrä oli ylöspäin ja PS:n kannattajat tykkäävät äänestää vaalipäivänä. Kääntäen tämä tarkoittaa, että ennakkoäänissä Rehn voi olla Halla-ahon edellä ja “peli pelattu”, kunnes pienempien ja keskikokoisten kaupunkien äänet alkavat rymistä sisään. Tässä kehityksessä Halla-aho voi mennä jopa Haaviston edelle, kunnes loppuvaiheen pääkaupunkiseudun ja Tampereen äänet vetävät Haaviston taas kakkoseksi.

Itse en usko, että Halla-aho pääsee 2. kierrokselle, kun SDP:n ja Vasemmistoliiton kannattajat heittäytyvät maaliviivalla pelastamaan Haavistoa niin sankoin joukoin. Tämän tasapainottamiseen ei riitä Aaltolalta ja KD:sta vuotavat äänet. Myöskään Kokoomuksen oikea laita ei vuoda riittävästi Halla-ahon eduksi. Vain syvähorros-nukkujien herääminen voisi avittaa Haaviston ohi täpärästi.

4 tykkäystä

Nyt tuli Väyrystä ikävä:

Ja vertailuksi se kansantaiteilija Väyrysen tangoesitys:

8 tykkäystä