Suomen presidentinvaalit 2024

Hakemuksenne on hylätty.

(Nimi on pannassa kaikissa äänestyksissä.) :slight_smile:

14 tykkäystä

Hmm…
Meitä mahtuu moneen junaan…
VKK - Valta Kuuluu Kremlille ei sittenkään ole vitsi??

⁠Kannattajakorttien keräämiseen Turtiainen uskoo saavansa apua Venäjältä.

– Keskustelu on käynnissä itänaapurin suurvallan kanssa siitä, miten he voivat siinä asiassa auttaa. Tällainen projekti tässä on käynnissä, Turtiainen kertoo Youtube-videollaan.

7 tykkäystä

Hjallis ei ollut mukana? Muuten olisi saanut ääneni Haaviston ja Väyrysen lisäksi.

PS. En itse äänestäisi Li Anderssonia (muuta kuin Haavistoa tai Väyrystä vastaan), mutta en myöskään muuttaisi maasta jos hänet valittaisiin. Muuten sosialistien ehdokkaista Urpilaista voisin kuvitella jopa äänestäväni. Ja Haaviston ja Väyrysen valinnan jälkeen pitää tosiaan etsiä joku muu kotimaa.

3 tykkäystä

Vuoden 1994 vaalehin mun kauhuskenaario oli että toisella kierroksella olisivat olleet Sorsa ja Väyrynen. Sorsaahan ei sitten yllättäen valittukaan demarien ehdokkaaksi, vaan Ahtisaari.

Muistan joskus lapsena 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa kun vanhemmat sanoi, että jos Väyrynen valitaan persidentiksi, niin meidän perhe muuttaa ulkomaille. Pelotti kovasti. :slight_smile:

Muutettiin lopulta ihan muista syistä muutamaksi vuodeksi, mikä omalta kannalta oli tosi hyvä juttu (opin toisen äidinkielen.)

PS. Mennään vähän kauas 2024 vaaleista, joten palatakseni aiheeseen… toivottavasti ei tosiaan käy kuten edellä jokunen nimimerkki on esittänyt. Eli Haavisto ja Halla-aho toisella kierroksella. Olisi varmaan paras mahdollisuus Haavistolle tulla valituksi.

1 tykkäys

Saattaa hyvinkin olla, oli juuri puheenaiheessa vieraana:

Pohdin taas tuota viimeisintä “todellista” galluppia eli MT:n 9.8 julkaisemaa. Kokoomusehdokkaiden kannatus oli siinä yhteensä 6,2%, se on todella vähän, odotan mielenkiinnolla seuraavaa “todellista” galluppia, moniko aikoo äänestää Stubbia 1. kierroksella.

Rohkenisin sanoa, että seuraava gallup, tai varmaan niiden tiheästi tuleva sarja, voi hyvinkin kertoa kuka lähtee Haaviston pariksi 2. kierrokselle. Rehn on todennäköisesti yhä jumissa lähellä Keskustan kannatusta, eli ratkaisevaa on kuinka lähelle Aaltolaa Stubb pääsee. Jos etäisyyttä on 5%-yksikkö tai enemmän, en usko että saa enää kiinni.

Toki tässä pitää huomioida, että kyselyssä tuskin huomioitiin “en aio äänestää” porukkaa, eli prosentit tulevat heittämään vaali-iltana. 17% ei osannut sanoa tai “ei ketään heistä”.

2018 äänestysprosentti oli 66,7%, tosin osa jäi varmaan kotiin kun Niinistön tilanne näytti niin varmalta.

2 tykkäystä

Meinaakohan saada samasta lähteestä valmiiksi täytetyt äänestysuurnat?

8 tykkäystä

Äänestystulos lämmittää sikäli että vaikka vasemmisto-oikeisto kulttuurisotaa käydään tälläkin palstalla, niin Väyrynen onneksi johtaa tätä kyselyä tällä hetkellä 76 prosentilla! :smile:

9 tykkäystä

Gallupit elää omaa elämäänsä vielä ainakin muutaman kuukauden. Aiemmissa vaaleissa, esim 2000 Uosukainen putosi joulukuun 29% kannatuksesta 12% kannatukseen tammikuun vaaleissa. Nyt ollaan vasta elokuussa…

1 tykkäys

Piti ihan googlettaa mistä Uosukaisen joulukuun romahdus johtui, jos siis vertaa asetelmia 2024:een ja voisiko vastaava toistua.

Naiset halusivat naispresidentin, jopa siinä määrin, että 28% SDP:n naisäänestäjistä kannatti alkuun Uosukaista, koska hän oli vahvin naisehdokas, kun Halonen alkoi nousta (tv-tentit ja Uosukaisen ulkopoliittinen osaaminen?), nämä luonnollisesti siirtyivät Halosen taakse ja kun vaikutti siltä, että 2. kierroksella on konservatiivi-porvareiden kauhistus: aviottomassa suhteessa elävä punainen sosialisti Halonen, niin Kokoomuslaiset alkoivat taktikoida, kuka on vahvin ehdokas Halosta vastaan ja sehän oli Aho. Gallupit alkoivat toteuttaa itse itseään viikko viikolta.

Näin Uosukainen hylättii kahdesta suunnasta: naiset ja Kokoomuslaiset.

Itse pidän juuri taktisen äänestämisen takia merkittävänä sitä, jos Stubb on selvästi jäljessä Aaltolaa, sillä siitä kehittyy herkästi vankkuri-ilmiö. Toistuuko Uosukaiset, eli Kokoomuslaiset hylkäävät oman ehdokkaan?

2 tykkäystä

Kiitos tästä gallupista, tämä pakottaa minut pohtimaan aiemmin tähän ketjuun kirjoittamaani kantaa uusiksi! Nähtävästi Haaviston hyväksyttävyys - jos tällaista termiä voi käyttää - on korkeampi kuin mitä itse olisin otaksunut. 52 % voisi kuvitella äänestävänsä Haavistoa.

Jännät presidentinvaalit tulossa kyllä - pitkästä aikaa! :slight_smile:

En ole huomannut missään analyysia, tai selitystä Haaviston suosiolle. Mihin se perustuu tällä hetkellä!

1 tykkäys

Monimutkainen kysymys, mutta jotain hajatelmia kuitenkin: Syksyllä 2011 Haavisto oli tunnettu poliitikko joka oli kuitenkin presidenttiehdokkaana tuore kasvo, pikkupuolueen ehdokas jolla ei katsottu olevan mahdollisuuksia. Moni alkoi kiinnittää TV-väittelyissä huomiota siihen, että hän pysyi aina asiallisen hillittynä ja tyylikkäänä silloinkin kun muut ärhentelivät. Hiljalleen hän alkoi saada ensin oman puolueensa kannatusta taakseen, missä auttoi, että vihreät karsastivat voimakkaasti demareiden Lipposta – edellisissä vaaleissahan todella moni vihreä meni jo ensimmäisellä kierroksella Halosen taakse. Alkuun pienestä noususta alkoi kasvaa lumipallo, joka voimistui viimeisten parin viikon aikana, kun Haavistolla alettiin nähdä jotain mahdollisuuksia kammeta Väyrynen ulos toiselta kierrokselta. Syntyi ilmiö, jota käytännössä kukaan ei olisi voinut ennustaa, tuskin edes Haavisto itse.

Vuoden 2012 toisen kierroksen paikka teki Haavistosta vihreissä samanlaisen ikonin kuin Elisabeth Rehnistä RKP:ssä, ja tällä vahvalla asemalla hän onnistui ainoana Niinistön haastajana pitämään oman puolueensa kannattajia takanaan vuonna 2018. Toisaalta tuolloin Haaviston kannatus oli pienempi kuin vihreiden silloinen gallupkannatus, joten paljon vihreitäkin vuosi Niinistölle.

Viime vuosina Haavisto on jatkuvasti nähty potentiaalisena kärkikamppailun ehdokkaana. Kun ihmisiltä on kysytty seuraavasta presidenttikamppailusta, monen ensimmäinen assosiaatio on ollut ulkoministeri Haavisto. Hänellä on ollut korkea status hyvin muistissa olevana toisen kierroksen ehdokkaana. Näin ollen on mahdollista, että korkeissa gallupluvuissa on näkynyt ihan se, että muuten presidenttipeliä on menty pitkälti sammutetuin lyhdyin. Nyt ehdokasasettelu valmistuu ja ihmiset näkevät muita konkreettisia mahdollisuuksia.

21 tykkäystä

No niin,

äänestys inhokkiehdokkaasta on edelleen auki, mutta yritän avata kyselyn tähän astista tulosta niin objektiivisesti kuin kykenen. Kyselyn äänimäärähän kelpaisi jo kyselyitä tekeville yhtiöillekin, joskin äänestäjiä saisi olla pari-kolme kertaa enemmän.

Mutta mutta, kysely on tehty sijoitusfoorumilla enkä ole nähnyt montaa vastaavaa kyselyä, jossa se näkyisi yhtä selvästi. Yllättäen käänteinen “inhokkiehdokkaan” valinta paljastaa ideologiset erot paremmin kuin suosikin valinta(?)

Pahoittelen ensinnäkin Väyrysen valintaa – valinta oli manipulatiivinen. Tilalle olisi voinut valita vaikka Hjalliksen tai Saara Huhtasaaren. Toisaalta Essayahin, Urpilaisen tai Andersonin olisi voinut jättää pois, sillä yksikään näistä ei ole käsittääkseni ilmoittanut halukkuudestaan kilpaan.

Väyrynen oli siis varma ykkönen ja suosikki-inhokki jo etukäteen, mutta saattoi parantaa äänestysinnokkuutta. Toisaalta Anderson ja Urpilainen oli pakko sisällyttää ehdokkaisiin, jotta oikeisto/vasemmisto -asetelma olisi tasapainoisempi.

Mielestäni kyselyssä näkyy äänestäjien ideologiset erot selvästi. Li Anderson on yksi suosikkini, mutta hänen edustamansa ideologian takia valtaosa sijoitusfoorumin jäsenistä ei häntä äänestäisi – en minäkään. Heti Andersonin takana tulee SDP:n Urpilainen, joka ei myöskään ole sijoittajien suosikkeja.

Keskikastissa on älykkönä tunnettu Henriksson, joka tuskin aiheuttaa kummoisia tunteita muissa kuin ruotsin kielen vastustajissa ja hallituskohun ansiosta ehkä perussuomalaisissa. Samaan keskikastiin kuuluu Halla-aho, Haavisto ja Essayah. Näistä jokainen jakaa kansaa erilaisista ideologisista syistä ja henkilökohtaisen historiansa ansiosta. Poimin tähän sanan jokaisesta: Halla-aho – “maahanmuuttovastaisuus”, Haavisto – “vasemmistovihreys”, Essayah – “uskonnollisuus”.

Mikä yllätti ehkä eniten on oikeistokolmikko Aaltola-Rehn-Stubb, joka erottuu vastauksista poikkeuksellisen selvästi. Jollain hieman toisenlaisella foorumilla kyselyn tulos tuskin näyttäisi tältä.

Iso yllätys on myös Rehnin sijoittuminen Stubbin jälkeen. Rehn ei ole tunnettu suurten tunteiden herättäjänä. Ehkä se on joillekin syy olla äänestämättä häntä. Ehkä todennäköisempää kuitenkin on, että noin 10% foorumin äänestäjistä on ideologisesti kallellaan vasemmiston puolelle eikä voisi äänestää oikeistoehdokasta.

Stubb on tunnettu varsin kärkkäänä kommentoijana, jonka kanssa ollaan myös eri mieltä. Se ei näy lainkaan tämän kyselyn tuloksissa. Stubb on kuitenkin ollut pitkään pois kaikista parrasvaloista, mikä auttanee tällaisessa kyselyssä.

Mielenkiintoinen tulos. Otetaan myöhemmin uusiksi.

4 tykkäystä

Ensimmäinen hieman enemmän suuntaa-antava kysely julki Iltalehden toimesta: IL-kysely: Haavisto 32 %, Stubb 19 % – Muut presidenttiehdokkaat selvästi takana

Haavisto ylivoimainen, Stubb toisena. Jos itse pitäisi veikata, lähentyy nämä kaksi vaalien alla enemmän ja enemmän toisiaan - ja Aaltolan suosio tippuu noin viiden prosentin luokkaan.

6 tykkäystä

Olen itse päinvastoin yllättynyt, että Andersson sai noin vähän ääniä sijoitusfoorumilla. Luulisi, että markkinaliberaalin vastakohta ei olisi kovin suosittu täällä (toki 59 % on korkea luku, mutta olisin odottanut väyrysmäisiä lukemia), jos vertaa vaikka Urpilaisen saamiin ääniin.

Oikeistoehdokkainen vähäiset äänet taas olivat kovin odotettuja. Ja koska kyseessä on tällainen foorumi, niin uskaltaisin väittää täällä olevan paljon nuoria, mikä ajaa liberaalien osuutta ylös, joten Stubb ei ehkä tämän takia kärsi yhtä paljon kuin muuten oikeistolaisten käsissä. Oikeistokonservatiivit eivät niin paljon aikaa tällaisilla Internetin palstoilla vietä.

Rehnin ja Stubbin ero on mielenkiintoinen. Ehkä Keskusta selittää noin pienen eron. Molemmilla kuitenkin luurankoja kaapissa diktatuurivaltioiden osalta esim. Venäjän ja Turkin suhteen, mutta näistäkin Stubbilla enemmän ja viimeaikaisempia.

1 tykkäys

IL:n gallupissa sekä Haavisto, että Stubb ovat korkeammalla mitä olisi voinut veikata, varsinkin Stubb, tosin hän varmasti hyötyi ajankohtaisesta julkisuudesta.

Kyseessä on Internet-paneeli, takavuosina se ei pärjännyt ollenkaan puhelinhaastattelulle tarkkuudessa, nyt virhemarginaaliksi ilmoitetaan 2,9%-yksikköä.

KD on asettamassa oman ehdokkaan, pienen puolueen pitää saada näkyvyyttä. RKP taas ilmeisesti ehkä ei, mitä voisin pitää yllättävänä, toiveet asetetaan Stubin voitolle. Saa nähdä alkaako PS:n ja Keskustan kannattajien keskuudessa laajempi taktikointi jos oma hevonen ei pärjää.

Haaviston tulos ei yllätä, mutta Stubbin korkea tulos kyllä yllättää. Todella kova startti kun miettii että Stubb on ollut aika taka-alalla viime vuodet ja ilmoittautui kisaan vastikään. Gallupin mukaan Stubb häviäisi toisella kierroksella, mutta ero ei olisi kovin suuri Haavistoa vastaan: 48 - 40 Haavistolle. Toisaalta, kuten aiemminkin, Halla-aho häviäisi Haavistolle lähes “lumierin” ja veisi ison potin oikeiston ääniä. (Omani myös).

Palstalla on eniten kokoomuksen ja PS:n kannattajie. Ihan mielenkiintoinen huomio näiden suhteen:

Perussuomalaisten Halla-aho saa puolueensa kannattajilta 66 prosentin tuen presidentiksi. Hän menettää presidenttikyselyssä perussuomalaisten puoluekannatusta etenkin Aaltolalle, mutta myös Rehnille ja Stubbille.

Kokoomuksen äänestäjät eivät halua perussuomalaisten Halla-ahoa presidentiksi. IL-kyselyssä vain kaksi prosenttia kokoomuksen kannattajista kertoi äänestävänsä Halla-ahoa.

3 tykkäystä

Iso yllätys on myös Rehnin sijoittuminen Stubbin jälkeen. Rehn ei ole tunnettu suurten tunteiden herättäjänä. Ehkä se on joillekin syy olla äänestämättä häntä. Ehkä todennäköisempää kuitenkin on, että noin 10% foorumin äänestäjistä on ideologisesti kallellaan vasemmiston puolelle eikä voisi äänestää oikeistoehdokasta.

Vai olisiko kyseessä kepulaisuus? Rehn toki profiloitunut ehkä jopa eurooppamyönteisenä ja liberaalina, mutta on kuitenkin kepulainen.

1 tykkäys