Suomi Natossa

No, jopas sattui!

20 tykkäystä

Olihan ne koplattu täysin, mutta kun varmistui ettei Ruotsi pääse lainkaan jäseneksi suomen oli pakko jättää Ruotsi. Viime viikollahan ne sitä spekuloi että Ruotsi täytyy unohtaa. Siihen saakka kaikki vakuutelleet kuinka pysytään yhdessä. Suomi olisi ollut jäsen jo monta kuukautta ilman tuota kummallista Ruotsi kytköstä.

1 tykkäys

Ei olisi Turkin vaalit ovat pian, Erdogan ottaa kaiken mahdollisen poliittisen hyödyn irti kaikesta mahdollisesta. Maanjäristykseen varautuminen ja sen tuhojen hoitaminen meni ketuiksi, nyt tarvitaan jotain ulkopoliittista onnistumista johon sopii mainiosti Suomen hyväksyminen Natoon ja Ruotsin jättäminen odottamaan. Unkarin viivyttelyyn Suomi-Ruotsi kimppa ei vaikuta.

8 tykkäystä

Olisikohan tässä päästy sellaiseen kaikkia tyydyttävään kompromissiin.

Lähtötilanne oli siis se että Turkki ei suostu hyväksymään uusia jäseniä ennenkuin jenkit sitoutuvat myymään F16 ja jenkit eivät suostu myymään F16 ennen kuin Turkki hyväksyy uudet jäsenet.

Laitetaan riita poikki keskeltä, Turkki hyväntahdon eleenä hyväksyy Suomen ja näyttää että sen sanaan voi luottaa. Jenkit vastineeksi sitoutuvat F16 myyntiin siitä hyvästä jonka jälkeen Turkki tulee hyväksymään myös Ruotsin.

Näin kummankaan osapuolen ei tarvitse menettää kasvojaan tai luottaa sokeasti siihen että toinen osapuoli pitää lupauksensa.

“Esteiden poistamisesta aseteollisuuden yhteistyöltä” on keskusteltu kuten Hesari raportoi:

12 tykkäystä

Paitsi että ei rajoita, vaan Turkilla on periaatteessa vapaat kädet päästää aluksia läpi, jos kokevat “sodan uhkaa”.

When Turkey is at war, or feels threatened by a war, it may take any decision about the passage of warships as it sees fit.

Kompromissi olisi jos USA myisi F8-hävittäjiä.

4 tykkäystä

Mitäköhän Orban Turkissa tekee?

Ettei vaan tulisi vielä joku kiva pikku jumi…

1 tykkäys

Esimerkiksi sellainen missä Turkki hyväksyy Suomen jäsenyyden ja Unkari Ruotsin.

6 tykkäystä

image

1 tykkäys

Itse en usko, että tulemme pääsemään Natoon niin kauan kuin Unkarilla ja/tai Turkilla on mitään sananvaltaa asiaan. Kyllä ne olis meidät jo ratifioinut jos olisi aikomus niin tehdä.

Pelko pois! Saattepa nähdä, että tässä käy hyvin. :innocent:

4 tykkäystä

Hitaammatkin varmaan nyt huomaavat, että Suomen ja Ruotsin hakemusten välillä ei ollut mitään kytköstä. Kaksi eri hakemusta jotka on jätetty suunnilleen samaan aikaan. Ja nyt näyttää siltiä että Suomi etenee ensin ja Ruotsi myöhemmin. Vaikka yhä 2 ratifiointia uupuu, niin ainakin retoriikka on muuttunut ensi kerran sitten hakemusten jättämisen. Eli olemme ainakin uudessa tilanteessa, joka näyttää aiempaa positiivisemmalta.

9 tykkäystä

Tulihan tosta tiistaina signaali että Ruotsikin on hyväksynyt sen että Suomi menee ensin Natoon.

Erdogan saa tossa lisäboostia “vaaleihin” kun voi näytellä suurta johtajaa joka armollisesti päästä todellisen supervallan eli Suomen hakemaan heiltä Nato lipukkeen. Parasta on vielä että Unkarin johtaja tulee myös suuren Erdoganin luo.

Kaikki on niin varmaa kuin olla voi eli 95% Suomi saa Turkin vierailulla hyväksynnän. Taustalla Salen jenkkivierailu, yllättävä sunnuntain kokous valtioneuvostossa, Ruotsi koplauksen purku ja nyt Suomi, Unkari ja Turkki kokoustavat.

Ainoa jännitysnäytelmä on enää onko Suomi virallisesti Natossa ennen kuin OL3 aloittaa säännöllisen sähkön tuotannon.

18 tykkäystä

… ja homma voi tapahtua jopa näinkin ripeästi:

Asian­tuntija: Näin nopeasti Suomi voi olla Natossa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009457093.html

:mechanical_arm:

Onks jengillä jo samppakaljat kylmässä?

:clinking_glasses:

14 tykkäystä

Laitetaas se uutisen pihvi myös tänne. Eli kun ratifioinnit on saatu, saadaan homma maaliin päivissä.

ULKOPOLIITTISEN INSTITUUTIN tutkija Henri Vanhanen on tilanteen etenemisestä optimistinen.

– Kun ratifioinnit saadaan, niin Suomesta tulee Naton jäsen niin nopeasti kuin se itse haluaa, Vanhanen toteaa.

Suomen tulee Turkin ja Unkarin ratifioinnit saatuaan toimittaa oma ratifiointinsa Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washington DC:hen.

– Se tapahtuu nopeasti, sillä Suomen päässä asiat on hoidettu ja lainsäädäntö on pistetty kuntoon.

Käytännössä esimerkiksi Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala toimittaa asiakirjan Yhdysvaltain hallitukselle. Eduskuntavaalien tai hallitusneuvottelujen ei siis pitäisi hidastaa prosessia.

Totta kai on kuplivat olleet kohta vuoden kylmässä odottamassa N-hetkeä :slight_smile:

13 tykkäystä

Ratifiointien suhteen saattaa olla vielä jokin näytelmä edessä. Olisiko Orban mennyt Turkkiin puhumaan Erdoganille “järkeä” yrittää vielä puhua ympäri…miksi turhaan nyt signeerata, kun on etuja vielä saatavilla. Orbanilla ihan eri tilanne, kuin Erdoganilla. En usko että toimii suostuttelu kuitenkaan.

Yle välitti AFP:n uutisen, joka kertoo Niinistön NATO-jäsenyyden tiimoilla tehtävästä Turkin vierailusta ja Venäjän kommentista vierailuun liittyen.

Värkkäsin – ehkä joidenkin mielestä hieman ennenaikaisen – mutta todennäköisen vastineen.

13:12

Venäjä: Emme ole uhka Suomelle

Not Anymore Shea Brennan GIF - Not Anymore Shea Brennan Sam Elliott GIFs|262.5x262.5

38 tykkäystä

Vastailen näin kahvihuoneen puolelle tähän…

Nyt kun näyttää siltä että Suomi päätyy Natoon ennen Ruotsia, meidän ei parane olla liian sinisilmäisiä ja kaikkein pahinta olisi, jos maailmalla luultaisiin että elämme lintukodossa. Niinpä meidän pitää heti näyttää, ettemme ole ummikoita ja tiedämme kuinka politiikkapeliä pelataan. Kun olemme Natossa, meidän pitää siis myös ratifioida Ruotsi, kun he tulevat perässä. Päivän kysymys kuuluukin: Mitä me vaadimme Ruotsilta, että ratifioimme heidät?

  • Globen pitää nimetä Den Glider In -halliksi
  • Suomi toiseksi viralliseksi kieleksi Ruotsiin ja pakolliseksi oppiaineeksi
  • Kakkosoluen myyntikielto Ruotsissa (Kakkosolut on kauhistus Suomalaisille)
  • Nuuskanmyynti Suomeen kotiin toimituksella
  • Nordean kotipaikka vaihdetaan Suomeen ja pankki nimetään Norpaksi. Logoksi Kuutti.
  • Jokaiselle Suomalaiselle pitää lahjoittaa ämpäri jonka kyljessä on valokuva Wasa-laivasta jonka kannella on Paavo Nurmen patsas
0 äänestäjää

Muita ideoita?

12 tykkäystä

Kyllä. Kaikkiin. :grin:

Merkit täyteen

1 tykkäys

Jos Suomi hyväksytään Naton jäseneksi ennen Ruotsia, tuleeko eduskunnan erikseen ratifioida Ruotsin jäsenyys?

– Ei tarvitse, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen.

– Kun eduskunta hyväksyi hiljattain Suomen Nato-jäsenyyden ja sitä koskevan ulkoasiainvaliokunnan mietinnön, näihin ikään kuin sisältyi etupainotteisesti mahdollisuus Ruotsin ratifiointiin ilman erillisiä toimenpiteitä, Vanhanen jatkaa.

9 tykkäystä