Supertriplasi kuluvalle vuosikymmenelle Helsingin pörssistä?

Pörsseissä kuohuu ja kuplii ympäri maailman, 2020-luku on ainakin alkanut hyvin odottamattomissa merkeissä. Moni tuntuu maanisesti etsivän ylituottoa uusista teknologioista, Robin Hood -armeijan vetämistä pienistä kuplista, sekä muista kummista anomalioista. Tässähän ei ole mitään väärää, ja moni uskalias onnistuu näissäkin vesissä luovimaan hurjia tuottoja - siitä kaikille rohkelikoille onnittelut! Kiviä tarpeeksi kääntämällä kaikki on sielläkin mahdollista eikä väärää keinoa pärjätä ole.

Meikäläinen koittaa kuitenkin toistaiseksi enimmäkseen olla polttamatta omia näppejäni näissä geimeissä, ei ehkä ole sitten vain sitä kuuluisaa omaa “circle of competencea” nämä hommat. Halusinkin avata tämän “vähän” pitempään tähtäimeen perustuvan leikkimielisen kilpailun.

Innoittajina toimi erityisesti kaksi asiaa. Ensinnä viime joulukuussa ilmestynyt huikea InderesPodi "Millaiset yhtiöt menestyvät pitkällä aikavälillä?" (Jos jollakin on vielä kuuntelematta, ehdoton suositus! Ihan parhaita podeja Inderesiltä tähän mennessä!). Toisena tuli kerrattua loistavan Saber Capital Managementin John Huberin kirjoituksia, ja tämä kirjoitus kilpailuedusta markkinoilla puhutteli jälleen kovasti. Täällä tulee silti lähes viikottain todistettua kun aktiiviset kanssakirjoittelijat kaivavat sellaista tietoa, etenkin Helsingin pörssin pienemmistä yhtiöistä, joiden epäilen täysin olevan (vielä) yleistä tietoa koko markkinoilla. Mutta se mikä tuossa kirjoituksessa osui ja upposi oli tuo kolmas pointti, Time-horizon Advantage. Uskon, että meistä jokainen pystyy saamaan etua markkinoille tätä kautta. Kyllä välissä markkinat vain ovat hieman liian lyhytnäköisiä joidenkin yritysten kohdalla, ja tästä välittämättä, ja etenkin tätä hyödyntämällä voisi indeksin pieksemiseen olla mahdollisuuksia!

Siispä ehdotankin, että valittaisiin vähän vuotuisten TOP 3 -skabojen henkeen kukin kolme parasta pitkän aikavälin keissiä. Jos tämä saa tuulta alleen, sitoudun keräämään dataa ja päivittämään tilannetta puolivuosittain. Kvartaalihan on meille ihan liian lyhytjänteistä, mutta ettei ketju ihan pääse kuolemaan :wink: Kuka tietenkään oikeasti tietää, onko Inderesin foorumit kymmenen vuoden päästä hengissä, tai missä muodossa, ja kuinka pitkään allekirjoittaneella riittää motivaatiota seurata kisaa. Tapana on kuitenkin olla pitkäjänteinen, joten kokeillaan!

Säännöt:

  • Rajataan osakeuniversumia hieman helpotuksen vuoksi pelkästään Helsingissä tällä päivämäärällä listattuihin yrityksiin.

  • Kilpailu on avoinna osallistujille kuukauden päivät. Otan 18.8. veikkaukset kyseisen tiistain päätöskursseilla ylös ja siitä seuranta alkakoon! Kannustan kuitenkin tekemään valintoja jo nyt heti, tuskin yhden kuukauden säteellä kovin merkittävää osaa lähes kymmenen vuoden tuotosta tehdään…

  • Kilpailu päätty 31.12.2029 - jos tämä oikeasti sinne asti olisi kasassa. Mutta onhan näitä pitkäikäisiä foorumeita nähty?

  • Top 3 per osallistuja - eli valitset kolme yritystä.

  • Jos yrityksesi tulee ostetuksi pois pörssistä, et voi valita uutta tilalle. Joudut ikään kuin tällä päivämäärällä lukitsemaan rahasi kolmeen yritykseen. Voit ottaa tämän huomioon arvioidessasi parhaita mahdollisia kandidaatteja.

  • Kun kilpailu tapahtuu leikkirahalla on hurja riskinotto tietenkin mahdollista. Halutessasi voit kuitenkin heittäytyä täysillä kilpailuun ja valita yrityksesi kuin oikeasti joutuisit niihin kiinni koko tämän vuosikymmenen.

  • Osingot lasketaan mukaan kokonaistuottoon. Osinkojen uudelleen sijoittaminen samaan yhtiöön on kuitenkin omalla vastuullasi, eikä tätä oletusta tehdä.

Jos tulee muita seikkoja, joita kannattaisi ottaa huomioon, niin olen korvana! Liityin foorumeille vasta eilen, mutta pitkään sivusta seuranneena en ainakaan muistanut mitään täysin tämän kaltaista. Huomauttakaa toki, jos tässä on jotain foorumeille sopimatonta.

Itse ajattelin liittyä kilpailuun “put money where your mouth is” -hengessä oman salkkuni top 3 -omistuksilla. Pistän ne vähän tuonnempana pienin perusteluin, mikäli tämä kilpailu saa jengiä liittymään mukaan.

TL;DR Top 3 2020-luku, Helsingin pörssi?!

Tuli vähän pitkä sepustus, onkohan tää mun tapana? Pahoittelut kärsimättömille lukijoille, toivottavasti olet kuitenkin kärsivällinen osakepoimija :sweat_smile:

Edit. Ja jotta tämä olisi mahdollisimman hedelmällistä, niin jos kehtaatte niin laittakaa vaikka lyhyet perustelut mukaan. Kaikki kuitenkin tietenkin otetaan mukaan, ei mitenkään pakko ole perustella jos haluat pitää korttisi piilossa :grin:

47 tykkäystä

TOP3: Kamux, Gofore ja QT (suurimmat possat salkuissa).

Perustelut lyhyesti:

Kamux: mielestäni maltillisesti arvostettu, iso potentiaali Ruotsin ja Saksan liiketoimintojen onnistuessa. Käytettyjen kauppa vetää nousu– ja laskusuhdanteessa.

Gofore: hyvä suorittaja IT-palvelusektorilta, mutta miinuksena liiketoiminnan skaalautuvuuden heikkous. Tämän kolmikon ehdottomasti turvallisin sijoitus.

QT: hyvin skaalautuva tekkifirma, tämän kolmikon todennäköisin multibaggeri. Tosin nykyinen arvostus vähän kuumottaa, hyppäsin kyytiin 26 euron paikkeilla :sweat_smile:

Toivotaan että vuonna 29 tämän ketjun veikkaukset (ja omat possat) ovat edelleen olemassa :v:

12 tykkäystä

Loistavaa! Game is on!

Kiitoksia pelin aloittamisesta! :blush:

1 tykkäys

Jes, tässä minun näkemykseni tulevista tämän vuosikymmenen kovimmista nousijoista nykykurssiin nähden.

  1. Nordic ID tulee kasvattamaan myyntiä kiihtyvästi kohti vuosikymmenen loppua. Kurssinousu tulee siis olemaan suurinta vasta muutaman vuoden kuluttua, mutta potentiaali yli 10x tuottoihin on hyvä.

  2. Fodelia tullee kasvamaan sekä Suomessa että muualla Pohjoismaissa merkittävästi. Kurssinousupotentiaali 5-10x.

  3. Remedy tulee kasvamaan kuten muukin peliala. Markkina-arvossa rikotaan miljardi tällä vuosikymmenellä. Potentiaali >4x.

Nordic ID:n osalta on suurin pelko, että se ostetaan pois ennen kuin päästään kunnolla edes nousun alkuun. Omissa salkuissa Fodeliassa suurin panostus, Nordicia näistä vähiten (koska erittäin epälikvidi ja epäilys, että nousu jää 35 prossan yritysostopreemioon).

7 tykkäystä

Palaan oma vastaukseni kanssa asiaan myöhemmin…

Meanwhile laitan tänne inderesin compunder-podista poimintoja… nimittäin inderesillä ovat sisäisesti tehneet epävirallisen huutogallupin juuri tästä aiheesta tuon compunder-podin yhteydessä.

Inderesläisten konsensusta:

image

15 tykkäystä

@StockTycoon tosi kiinnostavia, ja samaa mieltä, että kussakin potentiaalia löytyy vaikka muille jakaa!

@Aston_Livingstone Tänks! Samat nimet tuli aikanaan kiivasti näppäiltyä ylös kun tuota podia kuuntelin. Joitakin sittemmin lisää tutkineena tuli ostettuakin myöhemmin.

Jos jaksatte tulevat kilpailijat kommentoida, niin olisi hauska aina kuulla, mitä löytyy jo omasta salkusta, ja mitä vasta oikean rahan kanssa tarkkaillaan vierestä.

Miten osingot huomioidaan? Ehdottaisin että ne laskennallisesti sijoitetaan(verottomana) samaan firmaan osakkeen irtoamispäivän päätöskurssiin. Vaatii hieman enemmän työtä mutta tasoittaa kisaa osinko vs kasvu yritysten välillä.

3 tykkäystä

Hemmetin hyvä pointti, joka jäi käsittelemättä ekassa viestissä. Lisään sinne.

Tarkoitus ottaa osingot mukaan, tietenkin! Osingot ovat osa kokonaistuottoa ja voivat olla merkittäväkin osa sitä riippuen yhtiöstä. Se, että isoa osinkoa jossain kohtaa maksavaa yhtiötä veikannut saisi “lisäpanostusta” siitä, että laskennallisesti lyötäisiin osingot edellisten päälle on epäreilua. Jokainen päättää mitä saamillaan osingoilla tekee :wink:

Eli toisin sanoen, lasken osingot mukaan kokonaistuottoon. Esimerkiksi yhtiö XYZ maksoi 18.8.2020 10 euroa, 31.12.2029 20 euroa, ja maksoi tänä aikana 10 euroa osinkoa. Kokonaistuotto on tällöin veikkauksellesi 200 %, eli ihan hyvä veikkaus!

Vielä pieni perustelu, miksi en laske kullekin kilpailijalle osinkoja sijoitettuna samaan firmaan. Jos tämä on parasta mahdollista pääoman käyttöä, eikö itse firman kannattaisi allokoida omaa pääomaansa omien osakkeiden ostoon? Valitaan siis paras firma 2020-luvulla, myös tuolla pääoman allokoinnin saralla. Tämä taito voi nousta arvoon arvaamattomaan tässä näin pitkällä aikajänteellä. :wink:

Mutta tälläisessä kisassa et voi päättää mihin sijoitattasit osingot uudelleen ja haudot sitten käteistä merkittävän määrän. Tämä on erittäin suuri etu kasvuosakkeille.

Eikös kuitenkin perinteisesti lasketa kokonaistuottoa kurssinousulla + saaduilla osingoilla?

Voin vielä harkita tätä, mutta mielestäni jos firma on niin hyvä että osinkojen osuus vapaasta kassavirrasta (tai mitä lie) siihen kannattaa panostaa takaisin omaan liiketoimintaan (mitä osingot takaisin sijoittava käytännössä tekee, paitsi verottaja ottaa omansa välissä), kannattaisi se tehdä ko. yhtiön johdon toimesta jonka luulisi olevan parhaiten perillä asiasta.

Eikä asia ole niin yksinkertainen että nyt kasvuyhtiöt voittavat. On kasvuyhtiöitä ja kasvuyhtiöitä. Monet kasvuyhtiöt tuhoavat kannattamattomalla kasvulla omistaja-arvoa pidemmällä aikavälillä.

Tarkoitus ei ole syrjiä osinkoja painottavia sijoittajia. Itselläkin on monia hyvää osinkoa maksavaa yhtiöitä salkussa, ja monet näistä ovat myös pitkällä aikavälillä todistettu huikeiksi yhtiöiksi. Monet S&P 500:ssa pisimpään roikkuneista ja siellä parasta tuottoa sijoittajille tehneistä yrityksistä ovat jakaneet merkittävät määrät tuloksestaan vuodesta toiseen osinkoina omistajilleen ulos.

Kokonaistuotto summattuna toimii oikein hyvin noin laskettuna lyhyellä aikavälillä esimerkiksi nämä vuoden mittaiset kisat. 10vuotta on jo sen verran pitkä periodi että laskentatapa muuttaa merkittävästi lopputulosta.
Tutkin hieman miten eri firmojen kokonaistuottolaskurit nämä näyttää ja yleensä siellä on täppä “Osingot uudelleen sijoitettuna”
https://www.olvigroup.fi/sijoittajille/osaketieto/kokonaistuottolaskuri/

Mutta varmasti oma mielipiteeni tuli jo esille. Mitä mieltä muut ovat?

Jos maksettuja osinkoja ei sijoiteta uudelleen, niin kyllähän se huonontaa osingonmaksajien asemaa tässä vertailussa. Vaatii tietysti lisää työtä laskea osingot uudelleensijoitettuna, siksi ymmärrän helpomman lähestymistavan (vaikka onkin hieman epäreilu :wink:).

Kuulen miellelläni lisää kommentteja, koska KalleH nosti ihan validin pointin, mutta mielellään kommentoin tarkemmin. Ehkä senkin takia, koska aihepiiri on lähellä sydäntäni sijoittamiseen liittyen. En halua vältellä tätä sen takia, että joutuisin x kertaa vuodessa excelissä lyömään joukolle yhtiöitä uudet summat sijoitetuiksi.

Mielestäni se että jaetaanko osinkoa, sijoitetaanko lisää liiketoiminnan kasvattamiseen, ostetaanko omia osakkeita, käytetäänkö omaa osaketta yritysjärjestelyissä, on niin olennainen osa kunkin yrityksen menestystä, että tämä meidän sijoittajien tulisi jättää sen kunkin yrityksen päätettäväksi. TAI ainakin löytää yrityksiä, jotka kykenevät kyseisiin päätöksiin jatkuvasti omistaja-arvoa kasvattaen.

Kun valitsee yritystä niinkin pitkälle aikavälille kuin kokonaiselle vuosikymmenelle, eikö tulekin mieleen, että sen täytyy olla parasta a-luokkaa sekä operatiivisessa suorittamisessa että siinä, miten se hallussaan olevat pääomansa allokoi?

Tätä taustaa vasten en edelleenkään näe mitään epäreiluutta “osinkofirmat” vs. “kasvufirmat”. Moni kasvufirma vain tekee sen päätöksen sijoittaa lisää kasvuun, toinen palkitsee jo osakkaita. Ihan kumpi vain voi olla kannattavaa. Huikeita tuottoja esim sekä Revenio että eQ edellisellä vuosikymmenellä.

Ihan reilua se on käsitellä tilannetta niin, että osinkoa ulos maksavat eivät näe pystyvänsä tarjoamaan sille rahalle parempaa tuottoa eli niiden osingot vuosikymmeneltä lasketaan lopuksi yhteen ja lisätään kurssiin, mitään osingon uudelleensijoittamista osakkeeseen ei tehdä, koska ei esimerkiksi Nordnet tarjoa sitä asiakkailleen. Kun katsoo esimerkiksi edellistä vuosikymmentä, niin todennäköisesti tässä kilpailussa pärjää parhaiten, kun valitsee enimmäkseen markkina-arvoltaan alle 100Me kasvufirmoja, mutta sen aika näyttää.

1 tykkäys

Koska tarkastellaan prosentuaalista tuottoa, niin käsittääkseni riittää tarkastella aina yhtä osaketta kultakin yhtiöltä. Tämä on myös järkevämpää, kuin antaa vaikka touhutonni ja murehtia myös vaihtorahoja. Esimerkiksi tonnilla strategiaan astuu mukaan ostohinnan optimointi lähelle tasarahaa, sekä osakemäärien osuuksien pohdinta. Näin jotkin yhtiöt rajautunevat huonosti istuvan kurssin vuoksi pois.

Aika kovan osinkokoneen saa sitten yhdellä ostetulla osakkeella löytää, että vuosikymmenessä netto-osingoilla saa ostettua toisen osakkeen. Kovin suuresta ongelmasta ei siis ole kyse. Mahdolliset splitit sen sijaan aiheuttavat enemmän draamaa. Etukäteen niitäkään ei silti tarvitse murehtia. Mikään ei myöskään kiellä valitsemasta kasvuraketteja osinkopapereiden sijaan, jos kokee jonkin sortin vääryyttä. Tässä kun saa valita mitä tahansa.

Jään kuitenkin vielä pohtimaan osallistunko ja jos niin millä hevosilla.

4 tykkäystä

Vielä kysymys miten verot lasketaan. Osingoista pois kyseisen vuoden veroprosentti(85% * 30% nykyinen) ja arvon noususta pääomavero mitä se sitten onkaan 10v päästä? Nämä ovat sellaisia muuttujia mitä voi ottaa etukäteen aika vähän huomioon koska tuppaavat vaihtelemaan riippuen maailman menosta.

Aion liittyä kilpailuun samassa hengessä, vaikka säännöt vielä hieman elävät. :smiley: Valinnat olisi silti samat. Kaikkien kolmen arvostukset ovat neutraaleja tai kireän makuisia, mutta kilpailun aikajänteen vuoksi osakkeen kalleus ei merkitse ihan niin paljoa.

Remedy

Tälle hyvin hoidetulla, fokusoituneella tripla A -peliyhtiöllä pidempi aikajänne tekee oikeutta. Yhtiö pelaa “pitkää peliä” ja hallitsee pedantisti riskejä. Tähän asti moniprojektistrategiaa on pystytty lupausten mukaan toteuttamaan ja samalla pidetty organisaatio hyvin mukana. Yhtiön strategia ja tarina ovat uskottavia ja kymmenen vuoden aikana yhtiölle saattaa osua matkaan jopa myyntimenestyksiä. Kaiken lisäksi maailmassa on reilu kymmenen vastaavanlaista studiota samalla kun isot alustat yrittävät ostaa itselleen eksklusiivista sisältöä.

Maailmassa tuotetaan kaikenlaista sisältöä enemmän kuin koskaan, mutta ainutlaatuisen hyvää sisältöä mikä pitää ihmiset otteessaan on harvassa ja uskon sen arvon nousevan isosti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Remedy on tässä vahvoilla.

Kuten kaikkialla, myös riskejä riittää. Pahin kenties olisi, jos yhtiö antautuisi ottamaan liikaa riskiä useassa projektissa samaan aikaan tai ei onnistuisi pitämään sidosryhmistään (erityisesti työntekijät) huolta kasvun keskellä. Toistaiseksi näitä huolia rajoittaa yhtiön tähänastinen riskit edellä eteneminen.

Qt

Qt:lla on myös uskottava kasvustrategia ja mitä on luvattu, on pystytty myös toimittamaan. Yhtiö on käytännössä sijoitus kosketusnäyttöjen massiivisesti kasvavaan määrään seuraavien vuosien tai vuosikymmenten aikana niin autoissa, kahvinkeittimissä kuin moottoreissa.

Isoimpana riskinä pidemmässä juoksussa lienee teknologian kehitys: Qt on ollut olemassa jo pitkään, mutta ei ole takeita siitä onko sen työkalut oikea ratkaisu ongelmiin kymmenen vuoden päästä. Tässä mielessä lukittuminen teknologiayhtiöön kymmeneksi vuodeksi on hieman hazardia, mutta tähän astiset näytöt puhuvat sen puolesta että yhtiö pysyy ajassa kiinni.

Admicom

Admicom on salkkuni kolmanneksi isoin sijoitus, ja mietin pitkään pitäisikö valita Revenio tai Kamux tämän tilalle joiden kasvupotentiaalit ovat nykyperspektiivistä suuremmat, vaikka kasvuvauhti on hitaampi. Menen silti Admicomille, meni syteen tai saveen.

Admicom on superkannattava (ebit % ~40) kasvuvaiheen Saas-yhtiö, joka on ylivoimainen omilla valituilla alueillaan, mutta kasvuyhtiön ongelma on rajattu potentiaalinen markkina. Tähän asti uusille aloille on pystytty hissukseen hivuttautumaan, ja kymmenen vuoden aikajänteellä luulisi löytyvän uusia markkina-alueita, missä jatkaa kasvua.

Liikevaihdosta 90 % on toistuvaa ja koska johtajuusasemaa ei heti saa vietyä, on itse liiketoiminnan riskit rajatumpia kymmenen vuoden säteellä. Admicom kehitti tuotettaan melkein kymmenen vuotta kellarissa kunnes lähti valloitusretkelle: nytkin jossain suomalaisessa tai muunmaalaisessa kellarissa voi hiki virrata koodin pätkien päälle, mutta toistaiseksi Admicom on pystynyt taklaamaan uhkia. Vuolas kassavirta ja mehevä nettokassa antaa mahdollisuuksia yritysostoille (kuten nyt keväällä) tai sitten omistajien muistamiseen kasvavalla osinkovirralla, joka tuntuu jo 10 vuoden säteellä tarkasteltaessa.

Sen sijaan osakkeen arvostus on sellainen, että on todellinen mahdollisuus jollei uusia kasvualueita löydetä että se on samalla tasolla vuosien päästä kuin nyt. :smiley: Näin siinä voi käydä, kun yritysarvo eli nettokassan ( tai -velan) huomioiva arvo on noin 350 miljoonaa euroa ja viime vuoden liikevaihto 16 miljoonaa euroa. Jotta tuotto olisi tyydyttävä tämän ketjun kontekstissa, pitäisi Admicomin käytännössä murtaa tiensä yritysarvojen miljardiklubiin kymmenen vuoden päästä. Se vaatisi ainakin 100 MEUR liikevaihtoa (olettaen hurjan 50 % ebitin) ja senkin jälkeen kohtuulliset kasvunäkymät. Vuodesta 2019 laskien liikevaihdon pitäisi kasvaa siis noin 18 % vuodessa vuosikymmenen läpi. Nyt vauhti on ollut 30-40 % mutta sellaista vauhtia ei voi odottaa loputtomattomiin.

Lisäys: Vaikka nämä kolme ovat salkun top 3 sijoituksia juuri nyt ja ne tällä hetkellä näyttävät hyviltä minkä vuoksi valitsen ne tähän skabaan, voi tottakai salkku muuttua tyystin vuosien varrella. Hyville yhtiöille tulee myös vastoinkäymisiä: joskus sellaisia, ettei niistä omistajan näkökulmasta enää toivuta jolloin niistä voi olla järkevää luopua.

Lisäys 2: Ketju on tosi hyvä avaus, koska se pakottaa miettimään yhtiöitä pitkäjänteisesti. Kymmenen vuoden perspektiivissä ei paljoa kvartaalit tai korona paina.

38 tykkäystä

Omia heittoja… pidätän oikeuden muuttaa vastauksia deadlineen asti.

Qt Group.
Verneri avasi keissiä hyvin yllä. Yritän vielä jotain pointteja rustailla lisäksi:

  • IoT- ja kosketusnäyttöjen megatrendi on erittäin voimakas tällä vuosikymmenellä.
  • Erittäin suuri tuottopotentiaali, mikäli Qt:n globaali myyntiverkosto onnistuisi valtaamaan markkinaosuutta odotuksiamme enemmän. Tällä hetkellä kukaan uskottava taho ei ole esittänyt julkisesti arvioita siitä, mikä Qt:n jakelulisenssien kohdemarkkinan koko on globaalisti muutaman vuoden päästä.
  • Taskussa on oletettavasi nelinumeroinen lukumäärä kehittäjä- ja jakelulisenssisopimuksia. Tämä kertoo jotain teknologiasta sekä myyntiorganisaatiosta.
  • Kilpailua on ollut vielä rajallisesti, mutta olettaisin kilpailun kiristyvän. Toisaalta Qt:lla on jo globaali myyntiverkosto ja miljoona käyttäjää open source -puoli mukaan laskien.
  • Suuri kysymysmerkki on Ingmanin tahtotila. Hän viime kädessä vaikuttaa siihen, ostetaanko tämä ennen kilpailujakson päättymistä pois pörssistä. Iso mahdollisuus siihen on.
  • Valitsen tämän, koska IoT:n ym. myötä kohdemarkkinat kasvavat vuosien saatossa joten Qt voi kasvaa voimakkaasti valtaamalla markkinaosuutta muutenkin kasvavassa globaalissa markkinassa.
  • Arvostus on kurssinousun myöstä hieman haastava, koska vaikea tästä on nykykurssilla enää tenbaggeria leipoa. Multibagger-potentiaali on joka tapauksessa olemassa.

Talenom:

  • Teknologinen etumatka voimistuu ajan myötä.
  • Kohdemarkkina on erittäin fragmentoitunut ja kasvun varaa riittää ylivoimaisen teknologian myötä lienee koko 2020-luvulle.
  • Arvostus on myös haastava lähtötilanteen kannalta, mutta lienee multibagger-potentiaali on olemassa kohdemarkkinan laajuuden johdosta.
  • Tahkolat viime kädessä sanelevat ostetaanko pois pörssistä kesken kaiken.

Kamux:

  • Toimiva liiketoimintamalli ja koon kasvaessa saa jotain rajallista kilpailuetua suuruuden ekonomian myötä.
  • Markkinalla on myös kasvupotentiaalia koko 2020-luvulle.
  • Hinnoittelu on varsin maltillinen ajatellen kilpailun lähtötilannetta. Multibagger-potentiaali on selkeä.
  • Kalliokosti viime kädessä sanelee, ostetaanko pois pörssistä.

Jätin ulkopuolelle esim Remedyn. Remedy olisi varmaan listalla, mutta pidän varsin todennäköisenä että yhtiö ostetaan pois 2020-luvulla ja siten tämän kilpailun kannalta se on “game over”. Yritän siis valita top3:n sellaisia yhtiöitä, joissa on edes teoreettinen mahdollisuus että pääomistaja on pitkällä tähtäimellä mukana.

Sitten se suurin huoleni:

Kuten nähdään, on Helsingin pörssissä oikeastaan vain puoli tusinaa yhtiöitä, joilla on selkeä ja realistinen mahdollisuus multibaggeroitua nykytiedon valossa. Jokaiseen näistä yhtiöistä kohdistuu ulkomaisten pääomasijoittajien ostouhka… Huoleni on, että parhaiden yhtiöiden poistuessa areenalta emme tule saamaan pörssiin uusia kuutteja, talenomeja, remedyitä ym. laatuyhtiöitä…

Jokerina voisin valita yhtiön X. Yhtiö X on vielä meille melko tuntematon teknologiayhtiö, joka listautuu Helsinkiin vuonna 2023. Yhtiö on jossain teknologiassa edellä muita ja laadukkaasti johdetun liiketoiminnan johdosta se kehittyy, kasvaa ja tenbäggeröityy vuosina 2023-2030 ennen kuin pääomasijoittajat napsivat sen pois.

21 tykkäystä

Miten ajattelit sitten laskea, jos yhtiöstä X listataan erilliseksi yhtiöksi osa Y?

Jos yhtiön X osakkeen omistajat saa yhtiön Y osakkeita 1kpl per 4 X osaketta? Lasketko osakkeen Y:n tuoton mukaan osakkeelle X? ( 25%:na jos mennään vain 1kpl per osake)

Jep. Eli mietin vielä tätä kokonaistuottoa. Mun mielestä se vain menee niin, että kurssinousu+osingot raakana on se mikä lasketaan. Tehkää valintanne sen mukaan. Ei muuten ole huono diili valita sellaisia lafkoja, joilla on pääoman allokointi hallussa.

Hästäk Outsiders

3 tykkäystä