Suuri IPO / kaupankäynnin ketju: tekniset kysymykset

Eipä juuri mitään uutta, Kempower mainittu lyhyesti:

“Uusimmista listautujista Kempower varasi liian vähän osakkeita yleisölle, kun yhtiön johtokaarti ohitti muut yleisöannissa. Sääli, sillä yhtiön tulevaisuus on kiehtova.”

2 tykkäystä

Nyt on Nordnetiin palautuneet tilille kaikki Kempoweriin merkatut rahat ja edelleen näkyy merkintäsitoumusrivikin täysillä merkatuilla määrillä. Varmaan päivittyy iltaan mennessä ja jäljelle jää vain ne piensijoittajan muruset.

3 tykkäystä

Näin ei saisi käydä, että piensijoittajille jää vain muutaman kympin potti. Huono startti yritykselle, kun ei pysty enempää osakkeita takaamaan, moni pettyy samantien.

Voittaja on toki välittäjä. Tätä määrää ei ole järkevää edes myydä, joten taitaa alle satasen potti jäädä monella salkkuun. Lisää ei ainakaan heti uskalla ostaa, kun kurssi seilannee avauspäivän ja noussee ainakin 50%. Täytyy odotella hinnan tasaantumista.

4 tykkäystä

Hei Musti,

Kiitos vastauksestasi, näin itsekin arvelin. Ihmettelin vain miten nyt näkyy kaikki, kun muistaakseni muissa anneissa mihin olen ottanut osaa, on vain osa merkkaamistani osakkeista näkynyt heti.
Olen ihan aloittelija näissä IPOissa, sijoitellut jo kuitenkin jonkun aikaa, noviisi kuitenkin :relieved:.
Sama välittäjä.

Terv. Mari

1 tykkäys

Samaa mieltä. Kun tätä pitkällä tähtäimellä merkitsin, niin tervehdin ilolla instikkojen vahvaa presenssiä. Vaikka ärsyttäähän se toki hieman, että 50k€ merkintäyritys vaihtui n. 1000€ kokoluokkaan.

Ymmärrän, että jos pikavoitot kiiluivat silmissä saattaa närkästyttää. Toisaalta on mielestäni aika paljon oireellisempaa se, että närkästyttää pikavoittojen menetys kuin vahvojen tukijalkasijoittajien mukaan tulo.

Huominen kurssireaktio tulee olemaan kyllä mielenkiintoinen. Siellä suurimalla osalla varmaan on 10-50, joilla ei kyllä välityspalkkiot huomioiden tehdä juurikaan voittoa vaikka nousisi isostikin.

19 tykkäystä

Kun katsoo viimeisen vuoden ajalta listautumisanteja ja välittäjätilastoja, niin melkoisen surutta ne instikatkin dumppaa osaketta laitaan :grinning_face_with_smiling_eyes:

Kovin on muutamassa vuodessa muuttunut käsitys siitä mikä on “ankkuriomistaja”.

40 tykkäystä

Olisi kiva joskus nähdä anti, jossa ankkurisijoittajille ei luvattaisikaan sitä vähintään 70-80 prosentin toteutumaa merkintäsitoumuksesta vaan esimerkiksi jotain 30-80 prosentin väliltä riippuen yleisöannin suosiosta eli tosi suositussa annissa se olisikin vain 30 prossaa ja yleisöantiin siirrettäisiin näitä osakkeita sitten reilusti.

10 tykkäystä

Samaan kiinnitin huomioni. Kaikki rahat palautettu. Jotenkin nämä yhtiötapahtumat, annit, jakaantumiset yms on kyllä käsittämätöntä sekoilua, nytkin on Nordnetin salkussa ilmeisesti tuloillaan olevia osakkeita kolmea sarjaa, Kenpower, Mercedes-Benz ja Daimler Trucks, mutta salkussa näkyy edelleen jollain hinnalla vanha Daimlerin osake, jonka arvo ei täsmää tulevien osakkeiden kanssa, sitten ilmeisesti salkun arvoon on laskettu sekä saamatta jäävät Kempowerin osakkeet että palautettavat merkintärahat, salkun todellisen markkina-arvon selvittäminen on pikkuisen hankalaa. Luulisi, ettei nykymaailmassa olisi näin vaikeaa.

5 tykkäystä

En tiedä millä perusteilla ovat päätyneet kyseiseen 10 + 2.5%, mutta mielestäni buustaa hyvin kurssin nousua ensimmäisinä päivinä. Kun vähän miettii muuttujia kurssin reagointiin, niin seuraavaa tulee mieleen:

  • suurin osa IPOon osallistuneista on piensijottajia, tämä tarkoittaa, että päästäkseen omilleen (joka suurimmalla osalla on todennäköisesti minimiodotus) kurssin pitäisi nousta vähintään 15%. Tästä voisi karrikoiden vetää johtopäätöksen, että 5.74€ x 1.15 = 6.60€ muodostaa eräänlaisen vastustason avaustunteina-päivinä. Kaikki tämän alle tehtävät pikavoittomyynnit tulee siis olemaan hätiköimistä. Piensijottajille on siis jätetty karrikoiden mahdollisuus vain holdata/ostaa lisää. Tarkoittaen että myyjistä on todennäköisesti odotettua enemmän niukkuutta. Lisäksi mitä kauemmin positio pysyy salkussa, niin sitä todennäköisempää tulee se olemaan että se jää longiksi.
  • Perjantaina listautunut Charge Panel jakaa varmasti myös paljon sijottajia Kempowerin kanssa. Charge Panel nousi ensimmäisenä kurssipäivänä 16% (oli kuitenkin halvemmin hinnoiteltu teknisesti kuin Kempower, mutta hype oli pienempi). Tähän kun yhdistää vielä, että IPOilijoita on hellitty Spinnovan ja Norrhyddron anneissa, ja nyt on muutenkin markkinatilanne ylöspäin pienen notkahduksen jälkeen ja sähköautohype käy kuumana, niin saatetaan tulla näkemään kivoja parabolisia piikkejä ensimmäisenä päivänä.
1 tykkäys

Joka IPOssa tulee kuitenkin samat tapahtumat.

Merkintää vastaavat rahat pois ja sitoumus tilalle, sitten myöhemmin sitoumus pois ja rahat takaisin, ja allokoitujen osakkeiden tuonti salkkuun ja vastaavan rahasumman poisto.

Ihan loogista.

6 tykkäystä

Tuo omille pääsemisen tasohan riippuu saadusta osakemäärästä sekä kunkin kaupankäyntikuluista. Esim- omalla kohdalla saaliiksi tulee peräti 15 osaketta, joiden myyntikulut on 5 euroa, jolloin hankintahinta on 86,10 euroa ja jotta pääsee tuohon, pitää myynnistä saada 91,10 euroa, jolloin yksikköhinta on 6,07 euroa. Tämän jälkeen alkaa tulla roppakaupalla voittoa. Pointtina tässä siis se, että varsinaista vastustustasoa ei muodostu “omille pääsyn” perusteella, kun tuo omille pääsyn hinta vaihtelee edellä mainitusti kunkin osakkeiden määrän ja myyntikulujen mukaan.

4 tykkäystä

Jep. Vaikuttaa siltä että ihmiset olettavat että kun yrityksen hallitus tekee päätöksen allokaatiosta ja lyö leiman paperiin, niin sillä samalla hetkellä annin järjestävän tahon pitäisi veloittaa allokaatio merkkaajilta ja palauttaa loput rahat tilille.

Kai tämmöiset päätökset ovat kuitenkin vähän virallisempi prosessi, kun se jos nyt vaikka Nordnetin sovellukseen syöttää ostosumman osakkeelle ja painaa “Osta” nappia. Mutta ehkä siihen ei sitten ole totuttu että kaikki asiat maailmassa ei tapahdu reaaliajassa, vaikka paljon on edistystä tapahtunut. Harva varmaan haluaisi ainakaan takaisin sinne osakejonoon kadunvarteen :sweat_smile:

1 tykkäys

Ennemmin tuonne sekoilua-osastolle silti laskisin tuon, että joka annista tulevat tapahtumat “Jättö siirto”, “Nosto”, “Talletus”, “Osto” ja “Ap otto”. Sekään ei ole kovin loogista, että koko merkintäsumma palautuu tilille ja vasta selvästi (tunteja?) myöhemmin osakkeet ilmestyvät ja lopullinen hinta lähtee tililtä. Tuossa välissä ei kannattane käyttää koko saldoa tyhjäksi?

3 tykkäystä

Jep. Nordeassa VACSPAC annissa tapahtumahistoriasta löytyy tasan yksi rivi. Tapahtumatyyppi “Directed issue” ja samalla lähteneet rahat ja ilmestyneet osakkeet.

Tämähän alkaa vaikuttaa aikamoiselta rahastukselta Kempowerin johdon osalta. Ei anna kovin hyvää kuvaa yhtiöstä.

Siis se, että johto on ostolaidalla, eikä myyntilaidalla IPOn yhteydessä, kuten myös joissain anneissa tapahtuu?

9 tykkäystä

Nii kyllä, mun päässälaskumatikka ei ollut ihan linjassa. Ajatuksena oli, että suuri osa on ostanut max muutamalla tonnilla ja plussallepääseminen on näille aika samoissa. Kunhan nopeasti kasailin ajatuksiani kaikkien kritisoitavaksi, joiden perään lähden sitten katsomaan avauspäivänä. Joka tapauksessa odotan avauspäivää, joka paljon suuremmalla todennäköisyydellä päättyy 20% nousuun, kun 10% laskuun. Tulevat viikot tulee olemaan mielenkiintoisia, kun onhan tuo hieman kalliisti hinnoiteltu.

Taitaa olla niin monta merkkaajaa että nordnetin serveri käy punasella :sweat_smile:
Toivottavasti osakkeet ilmestyvät ennen kaupankäynnin starttia …

Ei vaan se, että yhtiön johtoporras hamuaa yleisöannistakin paljon suuremman osan (alennuksella?)kuin tavallinen pulliainen. Ei tarvita ennustajan lahjoja päätellä mihin se johtaa kun tietää kysynnän ja tarjonnan lait. Eiköhän nämä välittömät myynnit ole estetty joksikin aikaa ainakin joiltakin johtoportaan hamstraajilta?
Vai lieneekö niin, että yleisöannista saadut ja ostetut osakkeet saa myydä johtoporraskin milloin haluaa?

Vastaus tähän löytyy listautumisesitteestä s. 22 ”Luovutusrajoitukset” otsikon alta.

https://investors.kempower.com/wp-content/uploads/2021/12/kempower_markkinointiesite_2021-1.pdf

3 tykkäystä