Suuri IPO / kaupankäynnin ketju: tekniset kysymykset

Aina voi listautua pörssiin!

Suomessa listautumisnarratiivi pyörii todella kummallisten asioiden ympärillä ja ylipäätään pörssilistautumiseen suhtaudutaan kuin kutsuun Linnan juhlille. Paljon on mediassa tyhjänpäiväistä puhetta siitä että pitää listautua silloin kun saadaan mahdollisimman hyvä hinta ja kurssi ei mitenkään saa laskea listautumisen jälkeen eikä listautumisprosessi saa missään nimessä epäonnistua. Vahvasti tuntuu siltä että yhtiöt kuuntelevatkin aivan liikaa kumppanina olevaa pankkia, joka haluaa saada sulan hattuun pystyäkseen houkuttelemaan itsellensä lisää asiakkaita, sen sijaan että he pohtisivat mitä sijoittajat aidosti haluavat tai tarvitsevat. Tässä muutama täky listautujille, jota pankit eivät välttämättä tuo esille:

  1. Pörssi ei ole kasvuyhtiöiden kaatopaikka eikä yrityksen kehityksen päätepiste! Me sijoittajat haluamme olla mukana kun kehitätte yhtiötä seuraavalle tasolle tulevien vuosien aikana ja tehdä rahaa teidän kanssanne. Te ette tule pörssiin maksimoimaan yrityksen listautumisarvoa vaan etsimään kumppaneita ja rahoittajia päästäksenne seuraavalle tasolle.

  2. Ei haittaa jos kurssi laskee listautumisen jälkeen! Osakkeen kurssin raju ja hallitsematon volatiliteetti kuuluu pörssin luonteeseen eikä siinä ole mitään pahaa jos listautumisen jälkeen mennään muutama vuosi vaakamamboa. En edes kykene ymmärtämään mistä tämä pelko tulee, eikä siitä kannata stressata.

  3. On parempi yrittää ja epäonnistua listauksessa, kuin olla yrittämättä! Pörssilistautumisen epäonnistuminen ei ole häpeällistä tai ongelmallista muuten kuin johtoryhmän omassa päässä. Länsinaapurissa on useita yhtiöitä pörssissä joilla on luokkaa alle 10 työntekijää, koska heille on normaalia pyrkiä pörssiin heti kuin mahdollista ja yrityksillä on rohkeus ottaa se askel aikaisessa vaiheessa ilman turhia pelkotiloja. Aina on hyvä hetki listautua ja sinunkin yrityksesi kykenee kyllä yrittämään listautumista pörssiin, jos vain löytyy oikeanlainen tahtotila!

  4. Jokainen pörssiyritys tarvitsee narratiivin ja numerot! Me haluamme tietää mihin käytätte listautumisessa saadut rahat ja paljonko tienaamme itse tulevaisuudessa rahaa sijoittamalla yritykseenne. Teidän pitää piirtää portaat nykyhetkestä tähän kultaiseen tulevaisuuteen ja antaa myös konkreettisia tavoitteita joka portaalle. Pelkkä toimitusjohtajan kertoma tarina ei riitä, eivätkä myöskään menneisyydessä tehdyt kasvu/voittoprosentit.

  5. Pienen yhtiön tehtävä on kasvaa! Pienyhtiösijoittajat haluavat lähtökohtaisesti nähdä teidän kasvattavan liikevaihtoa mahdollisimman paljon ja pitkään, koska se on pienyhtiön ainoa etu suuryhtiöön verrattuna. Ne 5% osinkotuottoa hakevat papat ostavat Elisaa ja Nordeaa, eivätkä sinun firmaasi! Tyypillinen suomalainen yhtiö yrittää ensin ottaa hitaasti Suomen markkinat haltuun ja sitten käydään kokeilemassa Ruotsin markkinaa, samalla kun maksetaan osinkoja joka vuosi. Ota mallia länsinaapurista, jossa mennään suoraan akselille Saksa/Yhdysvallat/Kiina eikä turhaan nöyristellä!

  6. Opettele miten yhtiön osaketta voi käyttää omistaja-arvon luomisessa! Minimissään ymmärrä että kun pörssit ovat kuumat ja kuplassa, niin kannattaa tehdä yritysostoja ja osakeanteja omalla osakkeella ja kun kurssit ovat historiallisen alhaisia, niin kannattaa tehdä yrityskaupat käteisellä ja ostaa omia osakkeita takaisin pörssistä. Te olette pörssissä allokoimassa omistajien pääomaa, joten opetelkaa tekemään se kunnolla!

  7. Älä kuseta! Avoimesti kerrotut epämiellyttävät totuudet tuovat teille arvostusta, kun taas valheet, huiputukset ja osatotuudet aiheuttavat pysyvää mainehaittaa. Internet saa kyllä lopulta totuuden selville ja sitten jotkut epämääräiset nimimerkit riepottelevat teidän yhtiötänne Twitterissä kaiken kansan edessä. Et tarvitse massiivista IR-tiimiä, vaan riittää että kohtelet osakkeenomistajia kuin tasavertaisia kumppaneita. Ottakaa mallia Witted Megacorpista miten listautumisesta voidaan viestiä avoimesti ja tehokkaasti!

134 tykkäystä