Suuri IPO / kaupankäynnin ketju: tekniset kysymykset

Yrityksellä pitäisi olla liiketoimintaa. Mielellään kannattavaa sellaista jo. En usko, että nyt on hyvä hetki listautua tarinavetoisena yhtiönä, joka tarvitsee pääomaa kehitystyöhön ja sitten joskus saadaan liikevaihtoa.

Yrityksen kilpailuasetelma kiinnostaa nykytilanteessa. Kuinka he ovat varautuneet inflaatioon, onko yhtiöllä oikeasti hinnoitteluvoimaa ja perus, mikä tekee yhtiöstä erilaisen.

Listautumisen hinnoittelussa kannattaa olla konservatiivinen ja laatia hinta mieluummin neutraaliksi tai halvaksi ja antaa pörssin sitten määrittää kohteen todellisen arvon. Koska se on mitä pörssi tekee.

12 tykkäystä

Täällä vastaa suhteellisen noviisi sijoittaja, joten ei ole kovinkaan analyyttisia ajatuksia luvassa, mutta tässä saatte yhden sijoittajan mielipiteen. Ehkä vähän lapsellisia ajatuksia, miten koen ja ajattelen, mutta kerron silti.

1.Miksi kiinnostaa?
Rehellisyyden nimissä anteihin osallistuessani olen usein tavoitellut ihan vain pikavoittoja, mutta joskus anteihin osallistuessa olen ajatellut, että uskallan ottaa riskiä ja haluan lähteä mukaan kasvuyhtiöön, jolla on suuri kasvupotentiaali.

Tässä markkinatilanteessa, kun (maallikkona) koen kaiken niin epävarmana ja en usko pahemmin nyt enää osakkeiden hypemäiseen nousuun, mikä vie multa suurimman innon pikavoittojen metsästykseltä, niin mua kiinnostaa enemmän ei-niin-trendimäisellä alalla olevat firmat, joilla on jo vähän jonkinlaisia näyttöjä kannattavasta toiminnasta. Nyt ehkä kiinnostelisivat vähän ehkä defensiivisemmät ja ns. tylsemmät firmat.

2.Miksi ei kiinnosta?
Taisin jo yllä vastata osittain tähän, mutta uskon tällä hetkellä maailman olevan poikkeuksellisen epävarma ja aika pitkään vielä, joten koen etenkin jännittävimmillä aloilla olevien firmojen antien olevan turhan pelottavia; ei pikavoittoja, mutta isoja pudotuksia saattaisi olla luvassa ensimmäisinä pörssipäivinä.

Voi olla, että joku firma on oikeasti lupaava, mutta kuvittelen hieman sijoittajien “henkisen/psykologisen” puolen olevan esteenä innokkaalle kurssikehitykselle.

3.Minkäläiset listautuvat yhtiöt nyt kiinnostavat ja millaiset ei?
Nyt kiinnostelee sellaisten firmojen anti mua, joilla on näyttöjä ennestään ihan lukujenkin valossa. Nyt varsinkin osakkeen hinnoittelu täytyy olla kovin kohdillaan, sillä markkinoilta löytyy nyt jonkin verran sellaisia “dipanneita” yhtiöitä mun mielestä, jotka alkavat olemaan aika kiinnostavia.

Lyhyesti sanoen riskit kiinnostelevat vähemmän kuin ennen, mutta ne tylsemmät enemmän.

Yhteenveto
Vastauksiani ei pidä lukea kuin piru raamattua, mutta itse koen edelleen nykyisen tilanteen olevan osakemarkkinoilla ja maailmassa niin epävarmaa, niin mietin asiaa ehkä normaalia enemmän myös sijoittajien “psykologian” kannalta. Muotoilin nämä vastaukseni aika äkkiä ja en miettinyt kovin syvällisesti, mutta pääpiirteittäin ajattelen jotenkin noin, mitä kirjoitin.

Pahoittelut ympäripyöreästä vastauksesta, mutta toivottavasti sait tästä jotain irti! :grin: :see_no_evil:

P.S. Kärjistin tarkoituksellani vastauksiani, jotta pointtini nousisivat paremmin esille.

10 tykkäystä

Kyllä kiinnostaa.
Omassa salkussa riski sijoitukset ovat aika lailla tapissa, joten myyntiä tekevät ja kannattavat menee isommalla panoksella läpi.
Myös yritykset joilla on selkeä tuote markkinoilla ja kasvuun hakevat pääomaa sopivat hyvin palettiin.
Alkuvaiheen yhtiöihin en toistaiseksi sijoita.

2 tykkäystä

Tottakai kiinnostaa uudet listautujat. Ei se vaadi kuin sen että valuaatio on järkevä ja vertailukelpoinen pörssin nykyisten firmojen kanssa. Toivotan ainakin itse siis kaikenlaiset firmat tervetulleiksi, kunhan hinta on järkevä.

Tietysti jos ajatus firmalla ollut vain rahastaa hype-hinnalla, niin ei kannata kyllä tulla nyt eikä koskaan.

EDIT: @Sauli_Vilen , liittäkää listautumista miettiville firmoille vastaukseen tuo @Pohjolan_Eka viesti. Eihän tätä asiaa tuon paremmin voi ilmaista!

21 tykkäystä

Hyvä bisnes hyvään hintaan kiinnostaa aina. Nyt valitsen varmasti kohteen tarkemmin, kun “pikavoitot” eivät ole enää niin todennäköisiä. IPOa katsotaan siis samanlaisilla laseilla kuin kaikkia muitakin sijoituskohteita, kun osakkeita saa todennäköisesti järkevämmän määrän. Se vain nostaa IPOjen kiinnostavuutta!

5 tykkäystä

Aina voi listautua pörssiin!

Suomessa listautumisnarratiivi pyörii todella kummallisten asioiden ympärillä ja ylipäätään pörssilistautumiseen suhtaudutaan kuin kutsuun Linnan juhlille. Paljon on mediassa tyhjänpäiväistä puhetta siitä että pitää listautua silloin kun saadaan mahdollisimman hyvä hinta ja kurssi ei mitenkään saa laskea listautumisen jälkeen eikä listautumisprosessi saa missään nimessä epäonnistua. Vahvasti tuntuu siltä että yhtiöt kuuntelevatkin aivan liikaa kumppanina olevaa pankkia, joka haluaa saada sulan hattuun pystyäkseen houkuttelemaan itsellensä lisää asiakkaita, sen sijaan että he pohtisivat mitä sijoittajat aidosti haluavat tai tarvitsevat. Tässä muutama täky listautujille, jota pankit eivät välttämättä tuo esille:

  1. Pörssi ei ole kasvuyhtiöiden kaatopaikka eikä yrityksen kehityksen päätepiste! Me sijoittajat haluamme olla mukana kun kehitätte yhtiötä seuraavalle tasolle tulevien vuosien aikana ja tehdä rahaa teidän kanssanne. Te ette tule pörssiin maksimoimaan yrityksen listautumisarvoa vaan etsimään kumppaneita ja rahoittajia päästäksenne seuraavalle tasolle.

  2. Ei haittaa jos kurssi laskee listautumisen jälkeen! Osakkeen kurssin raju ja hallitsematon volatiliteetti kuuluu pörssin luonteeseen eikä siinä ole mitään pahaa jos listautumisen jälkeen mennään muutama vuosi vaakamamboa. En edes kykene ymmärtämään mistä tämä pelko tulee, eikä siitä kannata stressata.

  3. On parempi yrittää ja epäonnistua listauksessa, kuin olla yrittämättä! Pörssilistautumisen epäonnistuminen ei ole häpeällistä tai ongelmallista muuten kuin johtoryhmän omassa päässä. Länsinaapurissa on useita yhtiöitä pörssissä joilla on luokkaa alle 10 työntekijää, koska heille on normaalia pyrkiä pörssiin heti kuin mahdollista ja yrityksillä on rohkeus ottaa se askel aikaisessa vaiheessa ilman turhia pelkotiloja. Aina on hyvä hetki listautua ja sinunkin yrityksesi kykenee kyllä yrittämään listautumista pörssiin, jos vain löytyy oikeanlainen tahtotila!

  4. Jokainen pörssiyritys tarvitsee narratiivin ja numerot! Me haluamme tietää mihin käytätte listautumisessa saadut rahat ja paljonko tienaamme itse tulevaisuudessa rahaa sijoittamalla yritykseenne. Teidän pitää piirtää portaat nykyhetkestä tähän kultaiseen tulevaisuuteen ja antaa myös konkreettisia tavoitteita joka portaalle. Pelkkä toimitusjohtajan kertoma tarina ei riitä, eivätkä myöskään menneisyydessä tehdyt kasvu/voittoprosentit.

  5. Pienen yhtiön tehtävä on kasvaa! Pienyhtiösijoittajat haluavat lähtökohtaisesti nähdä teidän kasvattavan liikevaihtoa mahdollisimman paljon ja pitkään, koska se on pienyhtiön ainoa etu suuryhtiöön verrattuna. Ne 5% osinkotuottoa hakevat papat ostavat Elisaa ja Nordeaa, eivätkä sinun firmaasi! Tyypillinen suomalainen yhtiö yrittää ensin ottaa hitaasti Suomen markkinat haltuun ja sitten käydään kokeilemassa Ruotsin markkinaa, samalla kun maksetaan osinkoja joka vuosi. Ota mallia länsinaapurista, jossa mennään suoraan akselille Saksa/Yhdysvallat/Kiina eikä turhaan nöyristellä!

  6. Opettele miten yhtiön osaketta voi käyttää omistaja-arvon luomisessa! Minimissään ymmärrä että kun pörssit ovat kuumat ja kuplassa, niin kannattaa tehdä yritysostoja ja osakeanteja omalla osakkeella ja kun kurssit ovat historiallisen alhaisia, niin kannattaa tehdä yrityskaupat käteisellä ja ostaa omia osakkeita takaisin pörssistä. Te olette pörssissä allokoimassa omistajien pääomaa, joten opetelkaa tekemään se kunnolla!

  7. Älä kuseta! Avoimesti kerrotut epämiellyttävät totuudet tuovat teille arvostusta, kun taas valheet, huiputukset ja osatotuudet aiheuttavat pysyvää mainehaittaa. Internet saa kyllä lopulta totuuden selville ja sitten jotkut epämääräiset nimimerkit riepottelevat teidän yhtiötänne Twitterissä kaiken kansan edessä. Et tarvitse massiivista IR-tiimiä, vaan riittää että kohtelet osakkeenomistajia kuin tasavertaisia kumppaneita. Ottakaa mallia Witted Megacorpista miten listautumisesta voidaan viestiä avoimesti ja tehokkaasti!

134 tykkäystä

Vastasin, että “ei” vaikka oikeasti tarkoitin, että “riippuu tilanteesta”. En hirveästi haluaisi ottaa nyt riskiä aivan alkuvaiheen firmoista tai kasvuyhtiöistä, joiden rahavirrat ovat kaukana tulevaisuudessa. IPO-huuma omalta osaltani meni jo.

6 tykkäystä

Toki uudet listautujat kiinnostaa. Omalla kohdallani ehkä enemmän rajoittaa “stoc-cash -ratio”, joka on suunnilleen 99,8:0,2 :grin:

Nykymarkkinassa listatutuvasta yhtiöstä ei saa enää samaa hintaa kuin vielä 3 kk sitten. Sijoittajan kannalta tämä on hyvä paremman tuotto-odotuksen muodossa, listautujalle ei niin hyvä, sillä uudelle omistajalle on annettava eurolla enemmän omistusosuutta ja mahdollisen pääomistajan omistus laimenee enemmän (tai annissa kerättävä raha jää vähäisemmäksi).

Tällä hetkellä oma kiinnostus kohdistuu enemmän yhtiöihin, joilla on jo liiketoimintaa ja yhtiö tekee jo nyt tai viimeistään 12 kk kuluessa positiivista käyttökatetta. Erityisesti megatrendeistä hyötyvät yhtiöt kiinnostavat.

Valuaatiolla on tietenkin suuri merkitys. Oikeastaan fokuksen pitäisi aina ollakin tässä. Nykyisessä tilanteessa ei ehkä ole niin paljoa spekulatiivista rahaa, mutta uskoisin kyllä, että järkevä anti menee läpi. Tuskin mitään 10x ylimerkintöjä nykytilanteessa nähtäisiin, mutta tarvitseeko sellaisia ollakaan? Listautuvan yhtiön kannaltahan ei niinkään liene väliä, että tuleeko merkintasumma spekulantilta vai pitkäaikaiseksi omistajaksi aikovalta.

9 tykkäystä

Laitetaanpas tämä @Kaisa_Vanha-Perttula kysely myös tänne, voi muutaman vastaajan täältäkin tavoittaa.

15 tykkäystä

Kyllä voi listautua. Oikea hetki on silloin, kun se sopii listautuvalle yritykselle. Mielestäni markkinaa ei pidä ajoittaa. Nyt kai voi kuvailla markkinaa synkäksi, mutta tälllaisena aikana voi saada omistajaksi pitkäaikaisia sijoittajia.

Kriteerini listautujalle:

  • vähintään yksi kestävä kilpailuetu
  • toimii nopeasti kasvavalla markkinalla
  • mukana globaalissa trendissä
  • perustajan johtama
  • antivarat käytetään investointeihin, ei käyttöpääomaan
  • osakeannissa ei ankkurisijoittajia, vaan allokaatioperiaate sama kaikille sijoittajille
13 tykkäystä

Jos yhtiöllä on hyvät lähtökohdat listautua ja se haluaa selkeästi ja uskottavasti listautua listautumisen / kasvun vuoksi, ja uskoo vahvasti omaan menestymiseensä, niin sellaisiin IPOihin tekee aina mieli osallistua, oli markkinatilanne mikä oli :grinning:. Varsinkin jos yhtiön liiketoiminta tuo lisäksi jotain uutta ja mielenkiintoista pörssiin. Mutta jos selkeänä taka-ajatuksena on rahastus niin sellaisiin IPOihin ei välttämättä yhtä helposti irtoa ylimääräisiä varoja näinä aikoina, ainakaan itseltä :sweat_smile:

6 tykkäystä

Vaikka vallitseva maailmantilanne on ikävä asia niin mielestäni muu maailma ei voi silti pysähtyä. Tuetaan apua tarvitsevia, mutta muuten elämän pitää jatkua ja niin myös yritysten liiketoiminnan ja strategian toteutuskin.

Eli kyllä voi listautua, jos se ajaa yhtiötä eteenpäin, on sopiva uusi askel firmalle sekä on strategian mukainen liike.:+1:

2 tykkäystä

Toivon, että firmat uskaltaisi tulla listoille tässäkin markkinatilanteessa. Aidosti kiinnostuneet sijoittajat saisivat suuremman allokaation, kun pikavoiton hakijoita tuskin nyt on jonoksi asti.

Jokuhan niitä osakkeita ostaa joka päivä pörssistäkin, niin miksei myös annista, jos valuaatio on linjassa jo listoilla olevan tavaran kanssa.

22 tykkäystä

IPO:t juuri tällä hetkellä ei oikein kiinnosta. Venäjän takia alensin omaa riskitasoani, velkavipu pois ja katselen nyt rauhassa, miten tilanne kehittyy. Saatan ostaa pörssistä jotain tuttua firmaa, mutta tulevaisuuden lupauksia listautumisanneista en tod.näk. osta lähiaikoina.

Syynä lähinnä:

EcoUp ja Administer toivat tuntuvat pikatappiot itselleni, näitä en toivo lisää salkkuuni. Ei kauheasti lämmitä jos esim. 3 vuotta holdaamalla pääset ehkä omillesi antihintaan nähden jos osakekurssi joskus vielä nousisi.

Toisaalta nyt on liian suuri riski sille, että teen merkinnän osakeannista ja sitten sen jälkeen Venäjä lähettää panssarivaununsa jonnekin Moldovaan ja osakekurssi ekana pörssipäivänä tuleekin -30% alas jos sotatilanne lähtisi eskaloitumaan ja kaikki dumppaavat osakkeensa myyntiin.

Riski pikatappiolle on suuri vaikka näin ei edes tapahtuisi. Veikkaan suuren osan sijoittajista olevan hermoheikkoina juuri nyt ja jos pikavoittoa ei tule, pikatappion riski on moninkertainen hyötyyn nähden.

Tämä kyllä lämmittää sydäntä :slight_smile:… Vastasin, että joo kiinnostaa.

Miksi kiinnostaa?
Itse seuraan IPOja nyt ihan uudella silmällä. Nyt kun on päässyt kurkistamaan Kimonon alle niin tajuaa vähän paremmin miten IPO:t toimii. Siellä on aika monta tahoa aina taustalla, jotka pyrkivät varmistamaan IPOn onnistumisen. Varman päälle haluaa pelata 1) itse yhtiö ja sen omistajat, jotka haluvat näyttää hyvää kasvutarinaa myös pörssissä, 2) Järjestäjä (investointipankki), joka haluaa varmistaa että IPO onnistuu ja antiin varatut osakkeet menevät kaupan, 3) ankkurisijoittajat, jotka yhtiön muiden omistajien tapaan tahtovat nähdä homman pitkänä pelinä jossa arvo kehittyy pitkällä aikavälillä eteenpäin eivätkä halua yhtiön arvon sahaavan.

Nyt Q1 aikana ei näytä tulevan Suomessa yhtään IPOa (ITF:ien pitäisi olla jo ulkona), joten odotan tosi mielenkiinnolla Q2:n osalta mitä tulee tapahtumaan. Meillä projekti on edelleen päällä ja aikataulussa, joten Wittedin osalta tarkoitus olisi edelleen H1 aikana olla maalissa. Jännät ajat menossa!

26 tykkäystä

Kyllä kiinnostaa. Itse kuulun siihen sijoittajajoukkoon, joka nauttii enemmän tasaisen rauhalliseen tahtiin tulevista listautumisista kuin ruuhkaisista “IPO per viikko” -ajoista. Tässä muutama syy, miksi mielestäni listautua voi sen kuumimman ajan ulkopuolella:

  1. Huomio / mahdollisuus perehtyä. Eli sama idea kuin Inderesin mainostamassa tulostiedotteiden ajoittamisessa. Jos tavoite on piilottaa faktat mahd. hyvin, niin tiedoittaminen / listautuminen ruuhkaan on hyvä idea. Jos tavoite on olla läpinäkyvä ja antaa kaikille tilaa ja aikaa tutustua asiaan, on parempi listautua ruuhkan ulkopuolella
  2. Allokointi. Pahimpaan IPO-kiiman aikaan piensijoittaja saa yleensä murusia haluamastaan osakemäärästä ja yritys taas saa vastineeksi erittäin lyhyen tähtäimen omistajia. Kuka tässä voittaa (pl Nordnet ja muut välityspalkkioista elävät)?
  3. Uskottavuus. Jos yrityksen tarina on kunnossa, ja sijoittajasuhteita on hoidettu hyvin jo ennen kuin IPO idea keksittiin, on listautuminen kovimman kiiman ulkopuolella jossain määrin jopa vahva vakuutus siitä, että meihin kannattaa uskoa. Erityisesti kun vertaa niihin, jotka tulee puskista IPO-kiiman viime hetkillä sisään ja joista juuri kukaan ei ole kuullutkaan ennen.

Siitä olen aiemmin kommentoineiden kanssa samaa mieltä, että tilanne toki on eri jos verrataan jotain pre-revenue firmaa vs Fazer ja kaikille ei välttämättä käy listautumisessa hyvin. Mutta yrityksille, joilla on talous, liiketoiminta ja tarina kunnossa, ja siitä on viestitty jo vuosia, ikkunan pitäisi olla aina auki.

Valuaatio voi toki olla alhaisempi nyt kuin 6 kk sitten, mutta toisaalta eikös listauminen usein tehdä joko exitin tai liiketoiminnallisten syiden takia? Exit-caset voi toki olla nyt vaikeampia, mutta jos liiketoimintaa listautuminen hyödyttäisi, on listautumisen lykkäämisessä myös negatiivisia aspekteja. Onko hieman alempi valuaatio pahempi juttu kuin niiden kuuluisien, listaumisessa tavoiteltujen, liiketoimintahyötyjen lykkääntyminen? Ajatellaan vaikka, että yritys saa 15% alemman valuaation. Onko se huono vaihtoehto, jos toisessa vaihtoehdossa vaikka yrityskauppoja joudutaan lykkäämään 2v (ja sitten tekemään ne kovemmalla hinnalla)?

13 tykkäystä

Ei sillä ole lähtökohtaisesti väliä mikä yleinen tilanne pörssissä on, järkevästi hinnoiteltu yhtiö uskottavalla liiketoimintamallilla saa kyllä vietyä listautumisen hyvin maaliin. Toinen puoli sitten on se, onko vallitsevasta makrotason tilanteesta johtuen pallo enemmän sijoittajilla vai listautujalla, ymmärrettävästi viime vuonna listautuneet pystyivät asettamaan huomattavasti korkeampia merkintähintoja ja nostamaan sitä kautta enemmän rahaa annissa. Kuitenkin ei mielestäni kannata nähdä asiaa vain sen kannalta milloin saisi nostettua maksimaalisen määrän rahaa annissa. Jos ajoitus on kaikilta muilta osin sopiva listautumiselle ja pörssi nähdään järkevimpänä rahoituskanavana yhtiölle, niin kaikin mokomin listautuminen käyntiin. Suosittaisin lähestymään ipoa molempia, sekä listautujaa että sijoittajia hyödyttävästä näkökulmasta. Järkevää ei ole vain ajatella “mitä minä saan sijoittajilta” vaan nähdä tilanne reiluna kauppana molempien osalta. Niin kuin aiemmin mainitsin niin vallitseva tilanne saattaa antaa hieman vetoapua jommalle kummalle osapuolelle, mutta sen ei kannata antaa olla esteenä listautumiselle jos kaikki muut tekijät puoltavat listautumista nyt yhtiön tulevaisuuden kehittymisen kannalta!

11 tykkäystä

Suuret kiitokset @Pohjolan_Eka !
Arvostan kovasti, kun sulta tulee kiitosta meidän viestinnästä. Teemme kyllä kaikkemme, että myös jatkossa tällä osa-alueella olisimme malliesimerkki.

Harri

19 tykkäystä

Vastasin, Kyllä!

@Pohjolan_Eka erinomainen vastaus, joka tiivistää omia ajatuksianikin. Tykkään itse toki hieman defensiivisemmästä kassavirrasta, enkä mitään Fifax :fish: turskaa halua salkkuuni.

Yhtiöllä pitää olla näyttöjä jo olemassa olevasta liiketoiminnasta, enkä todennäköisesti osallistuisi “hype” sektorin IPOihin.

Valuaatiolla toki on myös merkityksensä, mutta ehkä tähän voisi sitten ottaa hyväksi esimerkiksi yhden Norjan energiayhtiön IPOn, jos listautuva yritys haluaa pitkäjänteisiä omistajia, eikä pikavoiton tavoittelijoita. ( Esimerkki IPOssa Vår Energi antoi “bonus osakkeita” → Yleisöannissa merkinnän tehnyt yksityissijoittaja saa yhden bonusosakkeen jokaista kymmentä sijoittajalle allokoitua osaketta kohden edellyttäen, että sijoittaja ei myy yhtäkään tälle allokoiduista osakkeista listautumista seuraavien 12 kuukauden aikana. )

Toisena nostona voisi sanoa, että toivoisin yhtiön tekevän osakkeiden liikkeellelaskun sen sijaan, että osa omistajista keventäisi nykyisiä positioitansa - nykyisillä markkinatunnelmilla.

Kolmanneksi haluaisin vielä sanoa mielipiteeni näistä “ankkurisijoittajista”.
:exclamation: Ei missään tapauksessa ainakaan rahastoja ankkurisijoittajiksi :exclamation:
Kuka tietää jonkun rahaston, joka aktiivisesti osallistuu yhtiön kehittämiseen ja luomaan arvoa? Ei taida kukaan. Moni tosin osaisi varmasti luetella rahastoja, jotka myyvät heti IPO:n jälkeen osakkeet pois joko pienellä voitolla - tai turskalla :money_with_wings: .

Inderesin yhteisön kautta listautuva yhtiö kyllä tavoittaa huiman määrän potenttiaalisia sijoittajia ja keskimääräistä isomman osakesalkun omaavia! - toisaalta taas hieman tarkkasilmäisempiä :eye:. Toki aina joukosta löytyy ‘paperikäsiä’ ja pikavoittojen tavoittelijoita, niistä ei pääse mihinkään :man_shrugging:

12 tykkäystä

Ehdottomasti kiinnostaa! Omalla kohdalla erityisesti tällaiset kriteerit täyttävät firmat ovat kiinnostavimpia (listasin nyt päällimmäiset mieleen tulevat jutut - pienempiäkin juttuja toki riittäisi löhes loputtomiin).

  1. Kasvetaanko kannattavasti - tai onko mahdollisuus kasvaa kannattavasti halutessaan (esim. hieman hidastamalla laajentumistahtia). Nykyisessä inflaatio- ja korkoympäristössä näkisin tämän melko oleellisena. Ja tähän kiinteästi liittyen…

  2. Hinnoitteluvoima ja kustannusrakenne kunnossa. mitkä ovat firman suurimmat kuluerät? Esim. jos henkilöstökulut (vaikkapa IT-konsulttitalot) ovat iso osa niin onko kykyä nostaa hintoja kun palkat nousevat. Myöskään hyvin raaka-aine intensiivinen bisnes (pääraaka-aineista riippuen) ei välttämättä olisi nyt kaikkein houkuttelevin.

  3. Suomen ulkopuolisesta liiketoiminnasta on jo näyttöjä ja antipääomaa tarkoitus käyttää kansainväliseen kasvuun. En pidä Venäjä-riskiä Suomelle (toistaiseksi) vielä kovin isona, mutta tämä pienentää nyky-ympäristössä riskiä merkittävästi. En myöskään yleensä ole kauhean innoissani IPO:ista joilla lähdetään ”harjoittelemaan ulkomaan liiketoimintaa”

  4. Tarina kunnossa ja riskiprofiilista ollaan rehellisiä. Yhtiön tarinan pitää olla mielestäni selkeä ja mielenkiintoinen. Tämä ei tarkoita että sen pitäisi olla jännittävä, mutta siitä pitää ilmetä fokus ja yhtiön ydinosaaminen ja miten johto näkee eron kilpailijoihin (esim. Kreate oli tästä mainio esimerkki). Riskiprofiilin rehellisyys puolestaan tarkoittaa sitä, että sanotaan rehellisesti että isoon mahdollisuuteen liittyy myös riskejä (eikä vain haudata tätä IPO-esitteen riskiosioon). Todella monessa IPO:ssa tehdään esim. mielestäni aivan poskettomia oletuksia siitä, millaisia siivuja globaalista markkinasta voidaan saada ilman että kannattavuus kärsii.

  5. Johto on uskottavaa esiintymisessään ja puheissaan. tämä on enemmänkin bonus kuin vaatimus (ja hyvän esiintymistaidon ei saa antaa hämätä jos bisnes on huono). Kuitenkin ympäri maailmaa myyntiä ja markkinointia ym. hommia tehneenä ainakin oman kokemuksen mukaan jos tietynlaisia kysymyksiä vältellään tai vastaukset eivät ole ylipäätään varmoja niin yleensä nämä henkilöt eivät myöskään ole niitä oikeita tyyppejä viemään yritystä isosti eteenpäin varsinkin kv-liiketoiminnassa (vaikka hyviä johtajia olisivatkin olleet tähän asti). Ei siis tarvitse olla todella räväkkä esiintyjä tms. mutta varmuutta pitää löytyä.

7 tykkäystä