Suuri IPO / kaupankäynnin ketju: tekniset kysymykset

Kerro sitten miten tämän kanssa oikeasti meni. Virallisen ohjeen mukaan kai tuo ensimmäinen merkintämäärä (115kpl) olisi se mikä tulee toteutumaan. Mutta ei olisi ensimmäinen kerta kun tietojärjestelmissä bugeja… :slight_smile:

Jos tarkoitat tätä nyt puheena olevaa Inderesin antia, niin sitä EI voi merkitä osakesäästötilille, vain AOT:lle.

Itse merkkasin Perjantaina 750kpl,mutta muokkasin viikonloppuna 800kpl,ja äsken tuli viesti että hyväksytty 800kpl merkintä. Jos merkintää muuttaa, ennen sen hyväksyntää niin viimeisen merkintä tulee voimaan.

1 tykkäys

Onkohan tämä tekninen asia vai ei. Inderes ei näemmä jatka tätä trendiä, että osakkeen merkintähinta, nimenomaan yksikköhintana olisi “halvan” tuntuinen eli alle 10€. Heti reteä 25€ :grinning: :+1:

8 tykkäystä

Ei välttämättä ja toteutuskin vaihtelee. Joskus määritellään miniminippu ja tietty prosenttiosuus sen ylittävistä, kun nähdään paljon merkintä menee yli.

No raha oli mennyt vain 115 osakkeesta. Outoa, koska toisaalta ohjeissa sanotaan että voit lisätä määrää.

Mulla ei lähtenyt saldosta pois mitään loppuviikolla kun tein merkkauksen. Vasta tänään oli rahat iltapäivällä lähtenyt. Eipä näistä ota selvää.

2 tykkäystä

Aika useinhan nuo merkintöjen leikkaukset määritellään ennen kuin anti aukeaa merkinnöille, esim. että jokainen saa vähintään minimin, ja minimin ylimenevistä samassa suhteessa kuin on oma osuutensa merkitsemishalukkuuksien yhteissummasta. Inderesin annin osalta en löytänyt äkkiseltään tällaista tietoa, eikä liioin taida olla ennalta määritelty henkilöstöannin ja yhteisöannin osuuksia annista?

Eihän sitä minimimäärääkään voi taata jos 100k merkitsijää ryntää paikalle. Tuolloin tarjolla olevat osakkeet loppuvat kesken, vaikka kaikki merkkaisivat vain minimin.

1 tykkäys

Pahoittelut huonosta termistä, tarkoitin juuri sitä määrää, mikä lopulta kaikille jaetaan. Monesta IPOsta ei ole kokemusta mutta edellisessä mihin osallistuin, ja Inderesin tapauksessa ei etukäteen ole määritelty miten toimintaan jos anti ylimerkitään.

@Toivorikas vastasi selkeämmin kuin minä, mennään vaikka sillä :rofl:

Lieneekö ihan normaalia käyttäytymistä, kun Modulightiä merkattuani vastaus näkyi alkuun Nordnetin sivuilla, mutta merkintäajan päätyttyä vastaus on hävinnyt eikä rahojakaan missään vaiheessa ole veloitettu tililtä?

2 tykkäystä

Eipä toki voi taata mitään määrää, mutta voihan sen ilmoittaa vaikka niin, että muuten kaikille vähintään yksi osake, ja jos ei kaikille riitä, pienimmät merkitsijät karsitaan. En mä nyt ainakaan keksi, mikä estäisi kertomasta leikkaussääntöjä ennen annin alkamista.

Muistaakseni aiemmissa anneissa on myös ollut tyypillistä, että kun prosessi on vaiheessa, tiedot näkyvät miten sattuu.

4 tykkäystä

Yleisö- ja henkilöstoannin osuudet lukee niin tiedotteessa kuin esitteessä. Toki siellä esitteessä oli disclaimer, että allokaatiota voidaan säätää. (edit: pitäisin kuitenkin pienenä ihmeenä, jos a) henkilöstöantia ei merkitä täyteen ja b) henkilöstöltä “vietäisiin” osakkeita yleisöantiin")

Ylimerkintätilanteessa tapahtuvasta allokaatiosta ei ollut mitään puhetta esitteessä minunkaan mielestä. Mutta kuten SamiK jo sanoi, ei ole edes teknisesti mahdollista taata kaikille minimimäärää. Kysyntä kun voi oikeasti ylittää tarjonnan. Tyypillinen tapa Suomessa on ollut se x kaikille ja sen päälle %osuus ylimenevistä merkinnän koon mukaan. Ruotsissa on nähty sitäkin, että saajat joudutaan arpomaan (eli osa saa x määrän, osa ei mitään). Jos ei voi etukäteen kunnolla arvioida kysyntää, on vaikea kirjoittaa menettelyä, joka olisi varmasti “reilu”.

Inderesin tapauksessa joutuu siis vain luottamaan yritykseen (ja sen päätöksentekoon), johon aikoo sijoittaa.:wink:

5 tykkäystä

Palautuuko ylimerkinnän yhteydessä rahat nopeammin omaan pankkiin? Jos merkintäaika keskeytetään 5.10, tehdäänkö allokaatio vasta esitteen mukaisesti 12.10 vai aikasemmin? Mietin vain, että onko rahat jumissa Evlillä silloin kun kaupankäynti alkaa.

1 tykkäys

Jaa olihan se siellä. Sorry, kiitos.

Kuten kaikki muutkin, veikkaan, että anti ylimerkitään moninkertaisesti. Hinta on taitavasti asetettu, kuten saattoi olettaa, tuo P/E 25 -hinnoittelu on just ja just ylärajan alla, mitä itse maksaisin. Ei likikään niin halpa, että lähtisin velkavivulla tai myisin muita osakkeita voidakseni merkitä maksimimäärän, kanittaakseni merkintärahoja pankissa haudottavana, kunnes niistä palautetaan 90 %, kun kymmenkertaisesti ylimerkityt osakkeet on saatu jaettua.

1 tykkäys

Minä taas jopa odotan allokaation muutosta. Varmaan henkilöstöanti merkitään täyteen, mutta sehän on aika iso suhteessa yleisöantiin, ja yleisöantiin on kaiken järjen mukaan tulossa valtava ylimerkintä.

Ehkä tätä voisi jopa pitää pienenä happotestinä Inderesille: korostetaanko yhteisöllisyyttä myös annin allokaatiossa?

2 tykkäystä

Mitenhän alaikäisen osallistuminen Inderesin IPO:n onnistuu? Vai onko tämä lainkaan mahdollista?

Teoriassa kyllä, käytännössä ei. :smiley:
https://twitter.com/timontti/status/1439860752253427717

22 tykkäystä

Onko tietoa mikä on minimi merkintämäärä inderesin ipossa?

Minimi taisi olla 20 kappaletta. Maksimi 2000

1 tykkäys