Suuri IPO / kaupankäynnin ketju: tekniset kysymykset

Pankkitililtä. Arvo-osuustili on arvopapereita (osakkeita) varten, ja sen “parina” on pankkitili, jota usein kutsutaan vastatiliksi. (Osakesäästötili on sitten erilainen, sillä siinä on samassa “kuoressa” osakkeet ja käteiset).

4 tykkäystä

Onnistuuko Netumin merkintä OST:lle Evlin kautta?

Kuten aina, tämäkin vastaus löytyy listautumisen tiedoista, yhtiöesitteestä.

Sivu 20:

Ja lisätään vielä muistutukseksi niille, joille tuo vaadittu parin tonnin minimi on iso raha ja sille on heti tarvetta:

11 tykkäystä

Trollaatko? Juuri edellisessä viestissä on kuvakaappaus, jossa sanotaan että ei.

6 tykkäystä

En trollaa. En lukenut aiempia viestejä. Kiitos.

3 tykkäystä

Muuten menee juuri noin, mutta oman ymmärrykseni mukaan merkkaukseen tarvittavat varat tulee olla pankkitilillä josta ne maksetaan eikä nordnetissä.

3 tykkäystä

Onko jollain varmaa tietoa kummalla tilillä niiden osakeantiin tarvittavien rahojen täytyy olla AOTilla vai pankkitilillä? Hieman erilaisia vastauksia tullut vastaan. Sijoitukset Nordnetilla ja pankkitili Nordealla. Netumin antiin liittyen.

2 tykkäystä

Pankkitilillä. Lue listautumisannin ohjeet ja esitteet.

4 tykkäystä

Merkintä maksetaan välittömästi, eli pankkitilillä mitä käytät maksuun.

3 tykkäystä

Pankkitilillä. Merkintälomakkeella kysytään molemmat aot ja pankkitili, mutta pankkitililtä veloitetaan.

3 tykkäystä

Miksihän esim. Kreaten ja Orthexin kanssa OST kelpasi mutta ei Netumin IPO:ssa?

3 tykkäystä

Muistelisin, että tämä liittyy OST:n verotukseen ja muutenkin poikkeaviin käytäntöihin. Jos esim OST on Nordnetissä, mutta annin järjestäjä on Evli, tarkoittaisi merkinnän maksaminen OST:n varoista käytännössä nostoa OST:ltä (ja tästä olisi veroseuraamuksia) ja tässä kohtaahan et vielä voi tietää saatko osakkeita, ja jos saaat, kuinka paljon. Lisäksi osakkeiden siirto/lisääminen OST:lle ei pääsääntöisesti onnistu, sillä OST:lle ei voi siirtää kuin rahaa (paitsi jos siirrät koko OST:n pankista toiseen).

Se, että merkintä parissa annissa on onnistunut, liittyy käsittääkseni siihen, että Nordnet oli järjestäjä ja OST:si oli heillä, jolloin he pystyivät hoitamaan tuon talon sisällä (esim noissa mainitsemissasi anneissa ei onnistunut muistaakseni merkintä kuin Nordnetissa olevalla OST:lle).

4 tykkäystä

Miten pitäisi toimia merkintäsitoumuksen kanssa, kun Nordnetin kautta pistin Meruksen IPO:on vastauksen. Pienten laskelmien jälkeen tarkoitus oli laittaa antiin vielä hieman lisää. Nordnetin kautta on mennyt rahat jo merkintäsitoumukseen. Nordnetin sivun kautta vastaus on kuitenkin vielä muokattavissa, voinko lisätä vastaukseen haluamani lisäyksen osakkeiden määrään vai tulisiko minun tehdä uusi vastaus antiin haluamastani lisämäärästä?

2 tykkäystä

Pitääkö pankkitilin, jolta Netumin osakkeet maksetaan, olla AOT:n “vastatili” (se tietty tili, jolta ja jolle AOT:lle/lta siirretään rahaa) vai kelpaako jokin toinenkin pankkitili? Kiitos ja anteeksi, jos tämä käsiteltiin jo. Yritin lukea nopsaan hyppien.

2 tykkäystä

En keksi mitään syytä, miksi maksamiseen ei kävisi mikä tahansa pankkitili. En myöskään keksi mitään tapaa, miten Evli saisi tietää sinun AOT:n vastatilin.

4 tykkäystä

Merkkasin juuri Netumia ja tässä tiivistetyt ohjeet miten homma sujuu helposti näin Nordnettiläisenäkin:

  1. https://www.evli.com/fi/netum löytyy “Tee merkintä (yleisö)”
  2. Tunnistaudut oman pankkisi tunnuksilla (itsellä Nordea)
  3. Syötät henkilötiedot ja sen AOTin (huom. OST ei kelpaa) tilinumeron mihin haluat merkattavat osakkeet. (tuo AOTin numero löytyy Nordnetissa Oma profiilini & asetukset->Tilit)
  4. Merkkaat sen tilinumeron, johon palautetaan rahat jos merkkaus ei mene kokonaisuudessaan läpi (laitoin tuon Nordean tilini).
  5. Suoritat merkkausmaksun aivan kuten “normaalinkin” verkkopankkimaksun. (huom. rahat pitää siis olla tuolla sinun normaalilla pankkitilillä. Itsenikin piti alkuviikosta siirtää Nordnetin AOTilta käteistä Nordean tililleni, jotta siellä oli riittävästi käteistä merkkausta varten, eli tämä oli käytännössä se ainoa pieni ylimääräinen säätö mikä piti tehdä kun ei voinut Nordnetista suoraan merkata).

Voila! Nyt sitten vain jännittämään, että missä määrin tuo merkkaus menee läpi. Tuo merkintähän voidaan sulkea jo huomenna klo 16 ja luulen, että anti on niin ylimerkattu että näin tapahtuu. Eli siis tänään & huomenna viimeiset hetket merkata jos haluaa mukaan.

(huom. ei sijoitussuositus vaan vain ohje siitä miten merkkaus käytännössä tapahtuu jos sellaisen haluaa tehdä).

29 tykkäystä

Akilta hyvää tekstiä nykypäivän listautumisbuumista, joita jokaisen pikavoittojen metsästäjän ja firettäjän alun, sekä tietenkin meikäläisenkin kannattaa pohtia.
Joillekuille myydään vielä Eppu Normaalin kokoelmalevy | Sijoitustieto
Muutamia poimintoja;
-houkuttelevista ipoista tuppaa tulemaan pelkkiä murusia kun merkintöjä leikataan rajusti osallistujamäärän vuoksi, mätäomena-caseissa saattaa tullakin sitten täyslasti kuraa syliin. Tämä niille jotka osallistuvat järjestäen jokaiseen antiin kaikella rahalla mitä löytyy
-kuumeneva listautumismarkkina on yleensä huolestuttava indikaattori pörssin lähitulevaisuuden kehityksen kannalta
-loppuvaiheessa listautujayhtiöiden taso saattaa heikentyä kun kaikki menee kaupaksi
-missä on rahaa siellä on rikollisia; jos sijoittajat avaavat lompakkoaan jokaiselle yhtiölle houkuttelee se äkkiä paikalle kaikenlaisia onnenonkijoita. Joten tarkkana
-merkintää kannattaa pantata niin pitkään kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään ensimmäiseen mahdolliseen keskeytyspäivään asti (tämä oli minulle ahaa-oivallus)
-kolumnissa ei käsittääkseni jumaloitu Jeanssia kertaakaan. Hyvä Aki!

Tuskin koskaan löytyy oikotietä onneen. Jokaiseen listautumiseen osallistuminen ei liene poikkeus.

9 tykkäystä

Varmaan paristakin syystä:

  • Merkintöjä voi tulla monia reittejä, ei ole täysin reaaliaikaista

  • Listautumisten ei ole tarkoitus olla nopeuskisoja, vaan sijoittajalla tulee olla aikaa tutustua yhtiöön

  • Raju ylimerkintä luo kuvaa haluttavasta yhtiöstä ja todennäköisemmin johtaa positiiviseen pörssitaipaleen alkuun

Nämä nyt tuli ekana mieleen. Kysyntään voisi vaikuttaa myös hinnoittelulla ja minimerkinnän koolla, mutta niissäkin on omat kääntöpuolensa

13 tykkäystä

Olisiko kenelläkään valistunutta arvausta siitä että kuinka kauan kestää ylimääräisten rahojen palautus Evlistä?

6 tykkäystä

Arviolta viiden pankkipäivän kuluessa.

5 tykkäystä