Osakesijoittaminen

Suurimpien omistajien merkitys

Miten paljon kiinnitätte huomiota yhtiön omistajaluetteloon? Vaikuttaako mielenkiintoonne jollakin tavalla, jos esim. jollakin yksittäisellä omistajalla on erittäin suuri omistusosuus yhtiöstä tai jos listalta ei löydy lainkaan instituutioita tms.?

Itse kiinnostuin Investors Housesta mahdollisena sijoituskohteena kuunneltuani heidän tuoreen pääomamarkkinapäivän terveiset. Yhtiön suurimpien omistajien listalta ei kuitenkaan löydy ensimmäistäkään instituutiota ja tämä herättää itselleni melko paljon kysymysmerkkejä. Katson käytännössä aina itseäni kiinnostavien yhtiöiden suurimmat omistajat eli ainakin allekirjoittaneelle omistajilla on merkitystä.

2 tykkäystä

Tottahan toki, tähän voi ottaa nyt esim Sammon, nordean suurimpana omistajana. Varmasti haluaa ajaa nordeaa eteenpäin luoden omistaja-arvoa. Toisaalta taas, jos yritys on mahdollinen " ostokohde ", niin jos jollain omistajalla on heti se 10%+ niin se voi jo yksistään torjua koko kaupan.

1 tykkäys

Tottakai listat ovat tärkeitä, mutta ongelma on, että kuka tahansa yksittäinen omistaja, niin instikka kuin karvis, voi olla kovin arvaamaton peliliikkeissään. Kun myynti alkaa, niin ihan samanlailla instikka myy pää märkänä kurssista riippumatta. Toivottavasti MH ei lue näitä juttuja…

Pohtija-Masse

Omistajaluetteloa - ainakin sitä alkupäätä - kannattaa erityisesti pienemmissä firmoissa vilaista. Omistajien sitoutumisesta ja osto-myynti-liikkeistä voi päätellä paljon. Esim. Cityconin osalta luottamusta herättää suurimman osakkaan jatkuvat ostot.

Minulla omistajat ovat vaikuttaneet positiivisesti ainakin seuraavissa: Sampo, eQ, Kone.
Nämä sattuvat myös olemaan kolme suurinta omistustani, eri järjestyksessä tosin. Ovat kasvaneet vuosien varrella ja tuottaneet myös ison määrän osinkoja.

3 tykkäystä