Taaleri sijoituskohteena

Taalerin Q4 raportti (tilinpäätöstiedote)

3 tykkäystä

Taalerilta tulospettymys.Vastoin odotuksia osinko 1e/osake on ällistyttävä.Mielenkiintoista nähdä kuinka markkinat reagoivat.Osingon irtoamisen jälkeen kurssi rommaa ?

Ihmettelinkin mistä tuo osingon puolitus oli napattu ennusteisiin. Ylikapitalisoitunut tase ja Garantian vahva kassavirta kyllä antavat mahdollisuuden tähän osinkotasoon. Lisäksi vanhat omistajat joilla iso osuus kokonaisomistuksesta varmasti preferoivat osinkokassavirtaa eikä hätiköityjä yritysostoja.

2 tykkäystä

Ja eihän nuo marginaalit nyt huonoja ole - liikevoittomarginaali 48%, pitkäaikaiselle osakkeenomistajalle jälleen hyvää kassavirtaa. Kysytään näin päin että miksi et ostaisi näin kannattavaa bisnestä tuolla green transition trendin tuomalla potentiaalilla.

6 tykkäystä

Ja Hallitus täydentyi huippuskarpilla EQT taustaisella partnerilla (Bonsdorf), joten yhtiön osien summien jalostamisen osaamista löytyy, olipa se myyminen tai listaaminen. Lisäksi tj. on ansiokkaalla toiminnallaan kerännyt luottamuspääomaa laaja-alaisesti, joten yhtiö on oikeassa paikassa oikeaan aikaa. Hienoa💎

5 tykkäystä

Tässä on vielä Saulin ja Kasperin kommentit aamun tuloksesta. :slight_smile:

6 tykkäystä

Sauli ja Kasper ovat tehtailleet illalla yhtiöraportteja ja tässä olisi niistä yksi. :slight_smile: :gem:

Taalerin Q4-raportti ei lopulta tarjonnut suurempia yllätyksiä ja ennustemuutokset ovat jääneet maltillisiksi. Yhtiön sijoitustarina muutti selvästi marraskuun CMD:llä ja oman taseen sijoitukset näyttelevät tulevaisuudessa selvästi isompaa roolia. Sijoittajien kannalta keskeinen kysymys onkin luottamus yhtiön johdon kykyyn allokoida pääomia tuottavasti.

Rapsasta lainattua:

Yhtiön sijoituscase tiivistyykin yhä voimakkaammin yhtiön kykyyn allokoida sen tasesijoituksia onnistuneesti. Sijoittajan näkökulmasta keskeinen kysymys kuuluukin, luottaako johdon ja hallituksen kykyyn allokoida pääomia onnistuneesti.

EDIT:

Tässä olisi vielä kommentit:

4 tykkäystä

Tässä on Henri Elon analyysi Taalerista. :slight_smile:

Jatkuvien tuottojen kasvu luo tärkeän arvonmuodostumispotentiaalin sijoittajan kannalta. Jos yhtiö kykenee saamaan hallinnoimilleen pääomille hyvän ja kilpailukyisen tuoton, se palvelee menestystä ja rahastojen kysyntää jatkossakin. Hallinnoitavan pääoman kasvu muodostaa isomman tulospotentiaalin sekä jatkuvien tuottojen että tuottopalkkioiden osalta.

Alaotsikot:

  1. Kovin kasvutavoite on kiinteistöissä
  2. Uusiutuva energia ja bioteollisuus ovat yhtiön ydinosaamista
  3. Ylimääräinen osinko yllätti sijoittajat
4 tykkäystä

Piia haastatteli Peter Ramsayta mm. Taalerin uudesta strategiasta. :slight_smile:

Taaleri released a new strategy in November. Taaleri’s CEO Peter Ramsay explains how the turbulent markets affect the company and what the new strategy means going forward. You will also learn how Taaleri differs from other asset managers.

Content:

00:00 Start
00:13 What Taaleri does
01:20 Q4 and 2023
02:00 How does the housing market affect Garantia
03:00 Investment opportunities in renewable energy
04:20 Capital allocation plans
06:30 Bioindustry business
09:37 Plans outside Finland
12:12 What makes Taaleri different

4 tykkäystä

Tuotteiden laatu (uusiutuva energia) on kohdallaan, viittaan kansainvälisen laajentumisen kohtaan oheisella videolla, mutta onko skaala kunnossa kansainvälisille instituutioille. Koko AUM määrä voisi olla yksi rahasto kansainvälisessä vertailussa. Nykyiseltään Taalerilla taitaa isoimmat litterat olla jotain 20-30m€ luokkaa. Näkisin tämän varsin tärkeäksi kehityspoluksi yhtiöllle jatkossa: miten saada skaalaa korkeammaksi?

2 tykkäystä

Näyttää että Taaleri 3 viikkoa sitten viimeksi ostanut omia osakkeitaan,reipas 109 000 ostanut osto-ohjelman aloituksen jälkeen eli vajaa miljoona tuohon mennyt,rahulia oli maksimissaan 1,9 miljoonaa tarkoitus käyttää ja korkeintaan 200 000 osaketta.Onhan tässä vielä kuukausi aikaa ostella,mutta lieneeköhän ostot tässä kun kurssi kuitenkin noussut aloituksesta,periaatteessahan tuo ei kuitenkaan ole kuin taskurahoja Taalerille.

2 tykkäystä

Olikos tästä projektista kirjattu jo jotain palkkioita Taalerin osalta? Varsin maltillisesti arvostettu taseessa 10m€ vs. 7%:n osuus käynnissä olevasta 336MW tuulipuistosta.

2 tykkäystä

Taaleri mitätöi omistamansa omat osakkeet.

3 tykkäystä

Pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Ei ole kirjattu mitään sijoitustuottoja, vaan ne tuloutuvat sitten irtaantumisen yhteydessä. Summa on maltillinen, mutta samalla lopullista kauppahintaa on todella vaikea arvioida, kun tietoa on tosi rajallisesti käytössä (minkälainen rahoitusrakenne puistossa, miten hyvin puisto todellisuudessa tuottaa yms.). Käsittääkseni puisto alkaa hiljalleen olla irtaantumiskelpoinen ja meillä on ennusteissa 2025 osalta irtaantuminen ja 4 MEUR tuotto (älä kysy miten tähän 4 MEUR on päädytty).

5 tykkäystä

Hallintarekisteröidyt +144 000 ja +0.5% osakkeista. Taalerilla on ollut enemmän nousupäiviä niin olen pohtinut että onkohan ulkomaisilla sijoittajilla lisääntynyt kiinnostus Taaleria kohtaan.

Tässä pieni pohdinta myös. Jos siis tuulimyllyt lasketaan infra-rakentamiseksi.

3 tykkäystä

Taitaapa tämä viimeaikainen aktiviteetti olla vain perinteistä osinkokiimaa, jota Taalerissa ollaan nähty kevät toisensa perään. :thinking:
En toki ihmettele jos tämä value trap alkaisi pikku hiljaa aukeamaan.

2 tykkäystä

Taaleri on jo nyt Suomen suurin tuulivoiman tuottaja rahastojensa kautta. Se ei sijoittajan näkökulmasta kuitenkaan ole se tärkein pointti, vaan että Taalerilla on yli sadan huippuammattilaisen henkilöstö perustamaan pitkällä kokemuksella yhä uusia tuuli- ja muiden uusiutuvan energian hankkeita. Omistaminen ei riitä, vaan jonkun pitää ihan käytännössä tehdä ne hommat.

6 tykkäystä

Inderesin ja monien muiden povaamaan “kotimaisten varainhoitotoimialan konsolitaatiota” ei olla nähty vielä, mutta yhtälailla se lienee yhtä potentiaalista esim. pohjoismaisella tasolla, ja uusiutuvissa energialähteissä voitanee kai puhua “teollisista varainhoitajista” ja siellä konsolitaatiota voisi olettaa tapahtuvan lähitulevaisuudessa vieläkin enemmän perinteisten rahamanagerien sijaan. Odottavan aika voisi alkaa jo koittaa vihdoinkin😂

2 tykkäystä

Todellakin.

Mandatuminkin osalta on jo vähintään puolitoista vuotta julkisesti, saati sisäpiirissä, puhuttu konsolidaatioiden tarpeesta suorastaan alan ja Mandatumin elinehtona. No yhtiö on ollut vasta puolivuotta itsenäinen mutta kai näin tärkeää asiaa voidaan sopia hyvinkin pitkälle ennen jotakin virallista organisaatiokuviota. Mandatumin listautuminenkin oli sinettiä vaille varma jo vähintään vuosi sitten. Mutta ainakin julkisuudessa Mandatumin osalta keskiössä edelleen on, kuka sisäpiiriläinen on ostanut tai myynyt Mandatumia ja paljonko osinko kahden vuoden kuluttua mahdollisesti on. Itse olisin odottanut, että Mandatum olisi tehnyt peliliikkeitä hyvinkin nopeasti listautumisen jälkeen.

Itse arvaan, että jos ja kun jonkin sortin merkittävämpiä konsolidaatioita alalla tapahtuu, todennäköisimmin mukana ovat Taaleri, Titanium tai Mandatum. Enkä tarkoita, että em yhtiöt välttämättä yhdistyisivät tai sulautuisivat juuri keskenään vaan pikemminkin että yhtiöt olisivat mukana jonkin kolmannen osapuolen yhdistymiskuvioissa mukana.

Hyvin mahdollisena pidän myös sitä, että kun pullo kerran aukeaa, jos aukeaa, voitaisiin nähdä kuvio, jossa pelimerkkejä jaetaan uusiksi useammankin toimijan kesken. Nimittäin ei varmasti ole olemassa kuviota, jossa kaksi suomalaista, tai miksei pohjoismaalaistakin, rahoituspalvelu yritystä voisi yhdistyä siten että molempien osapuolien kaikki pelimerkit ja resurssit tulisivat täysimittaisesti hyödynnettyä. Yhtiöt ovat niin erilaisia, että väkisinkin yhdistymisissä jää ylimääräisiä häntiä jotka eivät oikein istu uusiin ydinstrategioihin. Mutta jotka hännät voivat olla hyvinkin arvokkaita jollekin muulle.

Itse en tiedä, että alalla olisi mitenkään merkittäviä listaamattomia yhtiöitä, jotka voisivat yhdistyä keskenään tai listatuiden yhtiöiden kesken siten että yhdistymisestä syntyisi suurempaa vaikutusta alalla. Toisaalta Eq:sta ylöspäin Aktiaan, Evliin, Ålandbankeniin… en oikein pidä niin todennäköisenä, että nämä suuremmat Suomalaiset yhtiöt yhdistyisivät keskenään tai ostaisivat keskikokoisia kilpailijoitaan. Paitsi ehkä Mandatum, koska asia Mandatumin osalta on ollut tapetilla yhtiön itsensäkin toimesta. Niinpä seuraan suurella mielenkiinnolla mitä tapahtuu nimenomaan keskikokoisille rahoituspalvelu yhtiöille vai tapahtuuko mitään. Vai jääkö lopulta koko konsolidaatio piippuun, mihin en oikein usko, sen verran tärkeästä asiasta lienee kyse?

6 tykkäystä

Taaleri neuvotteli ja toteutti uuden pankkirahoituksen Erikoissijoitusrahasto Aktia Toimitilakiinteistöille

Taaleri on menestyksekkäästi neuvotellut ja toteuttanut uuden rahastotasoisen kokonaisrahoituksen salkunhoidossaan olevalle Erikoissijoitusrahasto Aktia Toimitilakiinteistöille. Solmittu rahoitus kattaa koko rahaston kiinteistöportfolion. Nyt sovitusta rahoituksesta osa toteutettiin rahaston historiassa ensimmäistä kertaa vihreän rahoituksen alla. Tämä on osoitus rahaston ja salkunhoidon toimivasta strategiasta, jossa muun muassa kehitetään kiinteistösalkkua kohti hiilineutraaliutta ja parannetaan kohteiden energiatehokkuutta.

5 tykkäystä