Talenom - Automatisoiduilla prosesseilla tehokkaammaksi

Talenomin yritysostovetoinen kasvu jatkui voimakkaana, mutta kasvuinvestoinnit painoivat kannattavuutta ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala kommentoi analyytikko Juha Kinnusen haastattelussa.

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:16 Suomessa vahvaa orgaanista kasvua
2:09 Arvostustasot Ruotsin ja Espanjan yritysostoissa
03:37 Orgaaninen kasvu Ruotsissa ja Espanjassa
04:37 Kustannusten nousu painoi kannattavuutta
05:46 Espanjan kannattavuus
06:59 Yritysostoihin liittyvät kulut
08:09 Omien ohjelmistojen käyttöönotto Ruotsissa
10:12 Ruotsin kannattavuus
11:46 Nettorahoituskulut koholla
12:22 Ohjeistus vuodelle 2023 ennallaan

15 tykkäystä

Talenomin tavoitehinta tarkentuu Inderesillä 8,80 euroon (edellinen: 9,00 €), suositus pysyy ennallaan (LISÄÄ). Analyytikon aamukatsauskommentit. :point_down:

:gem: https://www.inderes.fi/fi/ryppyja-kannattavuudessa

12 tykkäystä

Tällainen osui silmään. Talenomin kumppanuuspuoli ei ole itselleni ollenkaan tuttu, mutta jos joku osaa kommentoida laajemmin, niin olisi ihan kiinnostavaa.

25 tykkäystä

Salkunrakentaja on kirjoittanut jutun Talenomista ja sen tulosta. Jutussa on lainattu mm. toimarin ja firman juttuja sekä Juha Kinnuksen pohdintoja.

Tilitoimistopalveluiden tarjoaja julkisti torstaina tammi-maaliskuun tulosraporttinsa. Yhtiö on kasvanut vakuuttavasti viime vuodet. Kun vuonna 2018 yhtiön liikevaihto oli 49 miljoonaa euroa, nousi se viime vuonna jo 102 miljoonaan euroon. Neljässä vuodessa liikevaihto on siis yli kaksinkertaistunut.

Yhtiö on pystynyt myös pitämään kasvun kannattavana. Tosin sijoitetun pääoman tuotto laski viime vuonna 14 prosenttiin, kun se vuonna 2021 oli 17,7 prosenttia.

Kiivas kasvu näyttää jatkuvan myös vuonna 2023.

7 tykkäystä

Erikoinen tilanne Talenomissa, kun kynnetään monen vuoden pohjia, vaikka pörssien pohjat on ohitettu kuukausia sitten ja osa kasvuyhtiöistäkin on noussut kymmeniä %ja. Liikevaihto n tuplannut 3 vuodessa ja tuloskin noussut 7,6 - > 11,8 miljoonaan (Yahoosta katottuna). Toiminta ennustettavaa/defensiivistä, kasvu on vain kiihtymässä ja jatkopotentiaali näyttää erittäin hyvältä, kun niitä pitkäänodotettuja konkreettisia ulkomaan avauksia on vihdoin tehty.

Mutta aika huonosti kelpaa Kinnuselle ja vielä huonommin ‘‘markkinalle’’. Yhtälö on palkittu 55% kurssilaskulla ja vähän yli 3 P/Sllä. Omasta mielestä lyhytnäköistä ja selkeä ylilyönti yhdelle kotipörssin kovimmalle kannattavalle kasvajalle. Tukea tälle ajatukselle voi hakea vaikka omistajalistauksesta. Helmikuussa top 100 osti nettona lähes 400 000 osaketta, maaliskuussa 250 000 osaketta ja viime kuussa yli 300 000 osaketta. Mielenkiintoisena uutena omistajana Heikkilä & Con Proprius Partners, josta avattu uusi ketjukin hiljattain. Myyjistä vaikea sanoa, onko tuulipukua vai ulkomailta, kun kotisivujen tilastot (omistajamäärät/ulkolaisomistus) eivät päivity omistajalistojen mukaisesti kuukausittain.

32 tykkäystä

Kaks peräkkäistä johdon myyntiä samana päivänä :thinking: Määrät ei toki mitään valtavia, mut ei suoranaisesti ainakaan positiiviseks uutiseks tätä saa tulkittua mielestäni millään. Nopeesti arvioituna varmaan aika nollauutinen isossa kuvassa, mut ei varmaan kuitenkaan varsinkaan TJ mitenkään tarkotuksella huonoa osakekauppaa tekis :thinking:

33 tykkäystä

Tänään kolme johdon myyntiä. Myyntien osake määrät vastas 2.5 palkkiona luovutettujen osakkeiden määrää.
Tiedä sitten voiko tuosta päätellä jotain. Itse en myy jos kuvittelen ja uskon osakkeella olevan nousu potentiaalia.

5 tykkäystä

Oliko ensimmäinen mahdollinen päivä kun pääsivät myymään palkkiona saadut osakkeet? Vetää kyllä sanattomaksi jos tuossa palkkaluokassa myynnit tehdään mahdollisimman nopeasti kurssin ollessa melkein 3 vuoden pohjilla…kaikilla putkiremontti?

12 tykkäystä

Ei jäänyt myyntien jälkeen Otto-Pekalle kuin muutama hassu lappu :grin:

15 tykkäystä

Kurssilaskun lyhytnäköisyys liittyy mielestäni vahvasti kasvaneeseen riskiin tuloskasvun toteutumisesta ja nimenomaan miten kauan kestää tuloskasvu-uralle palaaminen. Lupaus ostettujen tilitoimistojen kannattavuuden nostamiseksi talenomin ”normaali kannattavuustasolle” 3 vuotta hankinnan jälkeen myös ulkomailla on itselleni juuri tällä hetkellä erittäin kriittinen ja Ruotsin näyttöjen perusteella kyseenalaistan tätä lupausta erittäin vahvasti. Talenom ei mielestäni ole vielä lunastanut tätä lupausta kertaakaan ulkomailla ja siksi pidän riskiä, ettei tuloskasvu toteudukkaan vielä moneen vuoteen talenomin laajentuessa kiihtyvää vauhtia ulkomaille suurena. Itse uskon, että talenom voi kääntää ostetut yritykset erittäin kannattaviksi, mutta uskon siinä kestävän pidempään kuin on luvattu. Siksi myin omat osakkeeni viime tulosjulkistuksen jälkeen. Kiihtyvällä tahdilla ulkomaille laajentuminen tulee oman ennusteeni mukaan pitämään talenomin tuloskunnon vielä monta vuotta flättinä tai negatiivisena.

Juha Kinnunen ennustaa erilailla ja en itse ole mikään oraakkeli, mutta ennen kuin ulkomailla osoitetaan hyvää kannattavuutta, niin pidän talenomin hinnoittelua tällä hetkellä korkeana riskiin nähden.

Moni Helsingin pörssin firma pystyisi lähtemään ostamaan liikevaihtoa ulkomailta niin halutessaan. Harva pytyy tuomaan tuloksen viivan alle. Todistakoon talenom minut olemaan väärässä. Olisin erittäin onnellinen kaikkien suomalaisten puolesta niin käydessä.

19 tykkäystä

Nyt on tärkeää tarkentaa, että Talenom on sanonut ostettujen yritysten kannattavuuden nousevan ydinliiketoiminnan tasolle 3 vuotta omien ohjelmistojen käyttöönoton jälkeen, ei yritysoston/-hankinnan jälkeen. Ruotsissa omia ohjelmistoja alettiin rullaamaan ensimmäisille asiakkaille/toimistoille viime vuoden loppupuolella, eli 3 vuoden aikaikkuna alkoi näiden osalta siitä. Hyvä myös muistaa, että ohjelmiston käyttöönottoa ei tehty yhdellä kertaa kaikille asiakkaille/ostetuille toimistoille, vaan tämä tehdään osissa jolloin 3 vuoden aikaikkuna alkaa aina siitä hetkestä kun kukin toimisto siirtyy omiin ohjelmistoihin.

Olet siis täysin oikeassa ettei Talenom ole tuota lupaustaan vielä ulkomailla lunastanut, sen piti tehdä ensiksi varsin mittava ohjelmistokehitystyö, jotta tätä lupausta ollaan edes teoriassa pystytty lähteä Suomen ulkopuolella toteuttamaan. Käytännössä kannattavuuden pitäisi alkaa paranemaan silminhavaittavasti pikkuhiljaa vuodesta 2024 eteenpäin, lähelle Suomen kannattavuutta pääseminen mennee vuosikymmenen lopun tienoille vaikka kaikki menisi kuin Strömsössä, jos/kun oletetaan uusia yritysostoja tehtävän jatkossakin aktiivisesti.

29 tykkäystä

Kannattaa muistella sitä vanhaa cmd päivää, siellä kerrottiin suomen ytimen kannattavuuden olevan 23-24% ebit luokkaa ja sen jälkeen on palkanlaskenta automatioistu käsittääkseni.

Itse ajattelen tätä sellaisen hätä skenaarion kautta, jossa tarvittaessa voitaisiin vetää jarrua ja Suomessa todistettavasti on kannattavuus saatu rullattu aika hyväksi. Joten suomen liikevaihdolle voitaisiin minun mielestä laskea hyvä kannattavuus.

Normi tilitoimistot on varmaan jossain 10% kannattavuuden tasolla, joka varmaan olisi mahdollista saavuttaa jos vedettäisiin hätäjarrua ja potkittaisiin Myynti tiimiä pois ja ylimääräisia kirjanpitäjiä (kannattavuuden parantamisessa on tähän saakka luotettu myynnin kautta tuleviin lisä adiakkaisiin/kirjanpitäjä), jolloin omista ohjelmistoista on saatu asteittain lisää hyötyä, kun kirjanpitäjä on tullut tehokkaammaksi ja voinut ottaa lisää asiakkaita ja myydä asiantuntija palveluita olemassa oleville asiakkaille.

Tämä varmaan vielä lisänä Suomessa kannattavuuteen.

Hinnan korotuksilla paikataan pian kannattavuuden painumista, kun talenom korotti palkkojaan.

Jos kasvetaan edelleen tuota 20-30% vuosivauhtia on minusta ihan validia ajatella miten se kannattavuus saataisiin aikanaan tarvittaessa vähän väkivaltaisemmin paremmaksi, jos tarvetta.

Siitä voi jokainen laskeskella mitä suomen liikevaihto ilman yritysostoja olisi jos tuo kannattavuus olisi ytimentasoa+ orgaaninen. Kasvu siihen päälle.

Ulkomaat jos hihasta vetäisee n. 10% kannattavuuden niin silloin ne tuovat vähön rahaa, kun todellisuudessa ne ovat nyt tappiollisia.

Varsinkin jos vielä katsoo 2-3 vuotta eteenpäin, niin numerot näyttävät varsin kohtuullisilta.

Tietenkään talenom ei tule tällaista temppua tekemään vaan luottaa strategiaansa, mutta kyllä siellä alla on hyvin kannattava talenom vakaalla ja hitaastikasvavalla alalla, vaikka nyt on panostettu nykyiseen strategiaan, joka on sijoittajalle paljon hankalampi, kuin 10-15% orgaaninen kasvu ja jatkuvasti suhteellisesti parantuva kannattavuus (tässä skenaariossa kun voitto riville tuli kokoajan enemmän rahaa).

Nykyisella mallilla vaan otetaan niin sanotusti vipua tuohon kasvuun ja kannattavuus optimoidaan myöhemmin.

Ehdottomasti tietysti toivon, että ruotsi alkaa tuottaa parempaa kannattavuutta tässä parin vuoden sisällä.

@Juha_Kinnunen ketä täällä on Talenomilta:

TALENOMIN JOHTO, olisiko kohtuullista pyytää teiltä jossain vaiheessa jotain raportointia siitä miten Ruotsin toimistojen kannattavuus edistyy, niissä toimistoissa, joissa omat ohjelmistot otetaan käyttöön, se helpottaisi asian seuraamista, miten homma sujuu, kun kuitenkin niitä omia ohjelmistoja otetaan Ruotsissa käyttöön asteittain ja kaikki toimisto tai asiakkaat eivät ole tässä heti mukana?

Saataisiin Ruotsin YDIN sitten jossain vaiheessa esimerkiksi. Vähintään haastatteluissa tai vastaavissa inffoa!?

Kiitos.

24 tykkäystä

Ja jatkakaa vaan Nykyisella strategialla! Pidän siitä, mutta tehkäähän hommat huolella ja parhaat käytännöt monistaen ja virheistä oppien!

Viljo

5 tykkäystä

Tota aina mietin, kun peruskirjanpitäjillä jäisi aikaa automaation johdosta myydä asiantuntijapalveluita. Onko kovinkaan monella pienellä ja keskisuurella yrityksellä kovinkaan paljon kysyntää tällaisille palveluille, jotka tuottaisi koulun penkillä vielä istuva tai juuri valmistunut kirjanpitäjä, jonka työkokemus on vähäinen ja mikä on osaamisen taso? Näin siis kärjistettynä.

2 tykkäystä

Minä olen lähestynyt Talenomia ihan samasta kulmasta. Yhtiöllä näyttää aivan aidosti olevan mahdollisuus valita lyhyellä tähtäimellä kannattavuuden ja kasvun väliltä, mikä pienentää downside-riskiä merkittävästi jos kasvupanostukset lopulta osoittautuvat hukkaan heiketyiksi.

Mainitsemasi väkivaltainen skenaario, jossa lopetetaan kasvu ja saneerataan kaikki toiminnot kannattavuus edellä, saisi tuloslaskelman ja kassavirran näyttämään valtavan erilaiselta kuin tällä hetkellä. Laskuvara pitkällä tähtäimellä nykykurssissa onkin tämän ansiosta mielestäni varsin maltillinen, vaikka toki kurssi varmasti kävisi roimasti alempana jos kasvu tosiaan osoittautuisi mokaksi. Eihän tuollaiseen väkivaltaiseen skenaarioon nimittäin aivan käytännössä päädyttäisi muuten kuin pakon edessä useamman tosi heikon vuoden jälkeen, niin kasvuhakuisia ja pitkäjänteisiä pääomistajat järjestelmällisesti ovat olleet.

Alkaa nykyhinnoilla jo houkuttamaan lisäostot ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Pitkäjänteiselle sijoittajalle hyvä vain, että markkina on pitkästä aikaa lyhytnäköisempi Talenomin suhteen :slight_smile:

18 tykkäystä

En osaa sanoa osakekurssin perusteella onko yhtiö hyvä sijoitus vai ei, mutta ennen viime vuosien defensiivisisyys/kasvukuplaa osakkeesta maksettiin p/e 20x luokkaa ja se oli sellainen ok, nollakorkoaikana…

Onhan yhtiö tällä välin tehnyt tosiaan avauksia ulkomaille mutta kyllä siinä epävarmuutta on ihan tarpeeksi. Sanotaan että jos yhtiö saa rakennettua sen toimivat brändit kätevästi saman katon alle jolla valloitetaan eurooppaa, mikäs tätä ostaessa tällä hinnalla. Mutta toistaiseksi yhtiön eteneminen on aika raskasta ollut eikä mitään suurempaa kv-markkinoita dominoivaa reseptiä ole löytynyt, vaikka kaikkea ollaan yritetty ja varsinkin puhuttu.

Kai tämä tällä hinnalla on ihan jees pitkäaikaisen omistajan salkkuun mutta ei tästä näillä eväillä varmaan vielä mitään conviction buyta saada.

26 tykkäystä

Kiitos taulukosta, mielenkiintoista dataa. Nollakorkoympäristössä P/S huiteli tosiaan yli kympissä ja nyt ollaan palaamassa suunnilleen tuonne 5 vuoden takaiseen arvostukseen. Vertailun vuoksi voisi heittää vaikka Admicomin tai Revenion, joilla P/S 2-3 x suurempi kuin Talenomin vastaava, vaikka kasvu niillä samaa luokkaa tai selvästi allekin ja P/E samalla hehtaarilla. Toki eri aloilla mutta näin jos vertaillaan yritysten kasvuvauhtia P/Sn suhteen. Näistä Talenom panostaa nyt kovasti ja tietoisesti kasvuun, joten P/E suht korkea senkin vuoksi.

Omat ajatukset resonoi varsin hyvin viljon ja ollikohan mietteiden kanssa. Ite oon seurannut Talenomia sivusta vuosia ja harmitellut, kun en ollut kyydissä. No nyt ei enää tarvitse harmitella ja olenkin ostellut osaketta laskeviin kursseihin. Itselle on ollut ihan perusajatus ja oletus, että kasvua haetaan ulkomailta rohkeasti juuri nyt, kun sääntely ja teknologia tarjoavat sopivaa epäjatkuvuuskohtaa. Riskejä varmasti on ja niitä on tälläkin palstalla pidetty hyvin esillä, joten taas kerran jokaisen pitää itse tuumata, mihin uskoo ja haluaako olla tässä mukana ja millä hinnalla.

14 tykkäystä

Vastaavasti kannattavuuskin noilla, tai ainakin Admicomilla on yli 2x Talenomiin nähden, niin toki P/S kuuluukin olla suurempi.

Ja ainakin Admicom on kyllä historiassa kasvanut vähintään yhtä kovaa kuin Talenom, toki jos vertailet tämän hetken kasvuluvuilla niin Admicomilla rauhallisempi vaihe kuin mitä historiallinen ja tuleva kasvuvauhti.

Talenom kiinnostaa, joskaan en ole perehtynyt yritykseen erityisen hyvin. Mutta itselläni on se käsitys, että ei ole vielä riittävästi näyttöjä siitä, että Suomessa niin toimiva malli saadaan tuottamaan tulosta myös muualla. Eikö esim. Ruotsissa ole mennyt aika tahmaisesti? Korjatkaa, jos olen edellä jossakin kohtaa väärässä.

Mutta että edellisistä syistä johtuen en ole itse valmis hyppäämään Talenomin kyytiin näillä hinnoilla.

Minua Talenomissa häiritsee jokseenkin surkea softa verrattuna esimerkiksi Netvisoriin. Useita taloushallinnon ohjelmistoja käyttäneenä sekä Talenominkin asiakkaana olleena ymmärrän heidän konseptin siitä, että saman katon alta halutaan tarjota kaikki taloushallinnon palvelut. Mutta on lukuisia yrityksiä, jotka haluavat tehdä kirjanpidon ja taloushallinnon puolella myös asioita itse eikä lähetellä ainoastaan myyntilaskuja tai tarkastaa ostolaskuja. Myös integraatiorajapinnat verrattuna esimerkiksi Netvisoriin eivät ole läheskään niin hyvät. Mielestäni Talenomin konsepti esimerkiksi Aallon Groupiin verrattuna ei eroa muuten kuin, että Talenomilla on oma softa. Tämä softa ei ole asiakkaan näkökulmasta lähellekään niin hyvä kuin monilla kilpailijoilla. En voi ymmärtää miten Talenomista maksaa joku tällaisia kertoimia. Kyse on kuitenkin hyvin pitkälti palvelubisneksestä sellaisella ohjelmistolla joka ei pärjää monille kilpailijoille.

23 tykkäystä