Tecnotree sijoituskohteena

Terve @MoneyWalker

Valitettavasti näkyvyys kyseisten erien sisälle on varsin heikko, enkä osaa antaa tuohon tarkkaa vastausta. Kyseessä voi olla jokin kirjanpitotekninen seikka. Toimistohallintoon liittyvät kulut laskivat selvästi edellisestä vuodesta, joten voi olla että kuluja on siirrelty erien välillä. Ja kuten mainitsit, suunnattu anti voi hyvinkin osittain selittää tuota Professional services -erän kasvua. Voimme kysyä yhtiöltä mikä noiden taustalla tarkemmin on viimeistään seuraavan laajan raportin yhteydessä. Kokonaisuuden kannalta en pidä kuitenkaan muiden kulujen eri eriä erityisen tärkeinä vaan kannustaisin seuraamaan koko kuluerän kehitystä.

38 tykkäystä
45 tykkäystä

Voisiko kyse olla siitä, että alihankintaan laskettaisi alihankintana teetetty ohjelmistokehitys ja ulkoiset palvelut olisi sitten muuta? Joku tämmöinen kuvio olisi johdonmukainen, ja tähän detaljiin voisi toki kysyä tarkennuksen. Ping @Roni_Peuranheimo @Atte_Riikola

5 tykkäystä

Mitäs mieltä muut on siitä, että 16 vuoden ajan tilintarkastusta hoitanut PwC vaihdettiin vuonna 2019 alkaen yhden henkilön pyörittämään kokonaisuuteen (ei ole ainakaan työnantajarekisterissä tai työntekijöitä linkkarissa). Olisi mielenkiintoista kuulla valinnan perustelut, mutta niitä ei taida olla saatavilla? Tecnotree muodostaa myös puolet kyseisen tilintarkastusyhteisön liikevaihdosta. Kuinkakohan yleistä tämmöinen on… Laskutus tuplaantunut kolmessa vuodessa (c150k->c300k). Luulisi että omistajat suosisivat, että tarkastuksen hoitaa pieni armada niitä “kirjaimellisia”, joilla voisi olla myös data-analytiikka halllussa. Kansainvälinen tarkastus muutenkin hoituisi helpommin kansainväliseltä yhtiöltä (verkosto).

En normaalisti olisi kiinnittänyt huomiota, mutta tuo kulujen siirtely erien välillä ja erityisesti myyntisaamisten määrä herätti mielenkiinnon. Lisäksi, ainakin foorumin perusteella sijoittajaviestintä on myös heikkoa, joten tilintarkastajankin merkitys tässä nousee kun asioita on täten vaikeampi ulkopuolisten selvittää? Myyntisaamisten tarkastus on mielestäni lausuntojen perusteella heikentynyt:

2020:“olemme arvioineet konsernin laskelmia ja odotuksia koskien luottotappioiden kirjaamista sekä näihin saatavilla ollutta konsernin taustatietoja koskien aikaisempien vuosien toteumia. Olemme arvioineet myyntisaamisten koostumusta”

2018 PwC: Tarkastuksessa kartoitettiin myynti-saamisten seurantarutiineja sekä analysoitiin avoimia myyntisaamisia ja käytiin läpi tilikauden päättymisen jälkeisiä maksusuorituksia mahdollisten epäkuranttien myyntisaamisten tunnistamiseksi. Lisäksi on arvioitu yhtiön kirjaaman odotettavissa olevan luottotappion asianmukaisuutta.
— Olemme lisäksi arvioineet myyntituottoja ja myyntisaatavia koskevien tilinpäätöstietojen
asianmukaisuutta

Viimeisimpänä: sekä myyntisaamisten että yli 360 päivää vanhojen saamisten määrä on jotakuinkin tuplaantunut 2017-2021. Vielä vuonna 2017 yli 360 päivää vanhoista saamisista kirjattiin luottotappoksi 38%, vuonna 2021 enää 23%. Tässä optimismissa voi olla takana myös asiakkaiden maksukyvyn parantuminen.

Pieni heitto vain koulun penkiltä. Pidän tällä hetkellä suhteellisen todennäköisenä, että tässä harjoitettaisiin aggressiivista kirjanpitoa (esim luottotappioiden määrä alakanttiin). Olen toki myös perehtynyt yhtiöön vasta päivän ajan, joten voin olla myös hakoteillä :smiley:

71 tykkäystä

Taitaa olla lievää kikkailua tilkkarien puolelta tuo yhden henkilön toimisto tarkastajana. Toiminta ainakin linkittyy Tietotiliin Yrityksen johto | tietotili, joka taas toimii osana HLB:tä, joka ei ole ihan pieni pulju. Tuo nykyinen tilkkaritoimisto löytyy ihan tuolta Tietotilin yhteystiedoista. Sen luotettavuudesta en toki osaa sanoa, mutta ei sentään taida olla ihan yhden ihmisen pyörittämä kokonaisuus.

5 tykkäystä

En ole tuosta huolissani. PwC ja muut isot ovat kalliita verrattuna pieniin kotimaisiin tilintarkastajiin. Kansainvälisessä liiketoiminnassa noilla suurilla on enemmän osaamista, mutta yksittäisellä tilintarkastajalla voi olla silti pienessäkin firmassa poikkeavan hyvä ammattitaito.

Tilintarkastaja on Tietotili Audit Oy, Urpo Salo, KHT. Kuuluu isompaan kokonaisuuteen, henkilöstöä 52. https://www.tietotili.fi/yhteyshenkiloet. https://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/tietotili+consulting+oy/07920870

Tecnotreen 2021 tilinpäätöksen sivulta 129 tilintarkastuslausunnosta kannattaa lukea ainakin tämä https://inderes-ir-pages-prod-assets.storage.googleapis.com/tecnotree/documents/Vuosikertomus2021.pdf:

15 tykkäystä

Tuo tilitoimistojärjestely lienee samanlainen kuin joillakin lääkärikeskuksilla ja konsulttiyhtiöillä (Innotiimi esim). Yksittäiset osaajat toimivat käytännössä itsenäisinä yrittäjinä, mutta omistavat ja muodostavat isomman sateenvarjon alla yhteisen markkinointiyhtiön ja toimivat sen alla isomman näköisenä. Tämä toimii, kun myytävä tuote on käytännössä oma ammattitaito ja tulos määräytyy ihan oman viitsimisen mukaan.

11 tykkäystä

Tässä nimetty päävastuullinen tilintarkastaja on kyseisen firman omistaja vuodesta 1986 alkaen linkkarin mukaan. On firman toimari myös.
https://www.linkedin.com/in/urpo-salo-8200306/

5 tykkäystä

Tuolloin 1986 Tietotili toimi Klaukkalassa ja Vantaalla. Urpo Salo ja Veikko Virkki omistajat. Veikko näkyykin tuossa firman nyky esittelyn kuvassakin. Ei mikään pikku firma enää.

12 tykkäystä

Huomasin jo alustavasti Tietotili Consulting-yhtiön olemassaolon (mielestäni tämä yhtiö johon yllä olevissa kommenteissa viitataan ei oikeastaan ole olennainen?). He eivät tätä tilintarkastusta toimita käsitykseni mukaan, vaan konsultointipalveluja (tilitoimisto) taloushallintoon liittyen. Yritin viitata eksklusiivisesti tähän sisaryhtiö Tietotili Audittiin.

Ehkä työntekijät toimivat kahdessa yhtiössä kahdella eri työnkuvalla (tilintarkastusta alkuvuosi ja palkanlaskentaa yms loppuvuosi, mikä kuulostaa hassulta) tai sitten todennäköisemmin tarkastajat ovat itsenäisiä palkattuja tarkastajia juuri tuolta HLB- ketjusta, ja tämän takia ei ole muita työntekijöitä. Oli miten oli, vaikuttaa että Veikolla on paljon lankoja käsissä, ja varmasti tarvitsee tämän kokoluokan yhtiön tarkastukseen paljon osaavaa apua. En vain löytänyt monia tilintarkastuksen osaajia yhtiön luetteloista. Taloushallinnon osaajia ja myyntihenkilöstöä taas löytyi.

Myönnettäköön, että alun perin käsitin että HLB International on nimenomaan konsultointi ja kirjanpitoverkosto, mutta yritys tarjoaa kyllä tilintarkastuspalvelujakin :+1:

Olennaisesti oli samanhintainen kuin PwC:kin.

Edit: Moneywalkerin kuvaan vastaus: Tuosta kohdasta minä nuo sitaatit otinkin. Pointtina oli, että “kuinka kyseisiä seikkoja käsiteltiin” - sarakkeen laatu oli mielestäni heikentynyt…

8 tykkäystä

Myyntisaatavista tulee ollakin huolissaan. Ne ovat Tecnotreellä poikkeuksellisen korkeat suhteessa liikevaihtoon ja taseen loppusummaan. Tästä on ketjussa vuosi sitten paljon keskusteltu. Tilanne on kyllä hieman parantunut parina kvartaalina.

Tecnotreen ajautui aikoinaan velkasaneeraukseen juurikin myyntisaatavien jäätyä saamatta. Markkina-alue ei ole vanhoista ajoista muuttunut.

Sen verran täytyy noita tilkkarien juttuja kritisoida, että tällaiset lauseet “Tarkastuksessa kartoitettiin myynti-saamisten seurantarutiineja” eivät oikeastaan anna mitään lisäturvaa meille sijoittajille. Pitäisi tarkemmin kertoa, mitä ne rutiinit ovat, selittää kuinka ne alentavat riskejä ja missä määrin niitä on käytetty. Tarkoitan siis, etten ole omistajana tyytyväinen kummankaan tilintarkastajan antamaan lausuntoon.

27 tykkäystä

Hallituksen jäsen Wilenius vähentänyt n. 6% omistuksestaan, eli ~200k:n arvosta. Olisikohan loogista päätellä tästä, että koska viikkoa pidempään ei maltettu odottaa myyntien kanssa, osari ei luultavasti tule olemaan erityisen hyvä, vaan ennemminkin neutraali tai heikko.

26 tykkäystä

Eikö kaupat ole kielletty sisäpiiriltä näin lähellä tulosjulkistusta? :face_with_raised_eyebrow: Vai eikö koske muka hallitusta?

19 tykkäystä

Mielestäni ei kummoista signaali arvoa, jos olisi huonoja uutisia tarjolla luulis vähentävän enemmän. Kuitenkin yli kolme miljoonaa viel kiinni.
Tecnolla ollut ihan hyvän oloinen alkuvuosi (perustuu täysin omaan tuntumaan) ja odotan positiivisia näkymiä loppuvuodelle.
Mielenkiinnolla Q2 raporttia kohti.

5 tykkäystä

Ei se silti ole mikään pikkusumma, joten tuon myynnin perusteella minusta uskottavinta olisi neutraali tulos, kun silloin ei olisi niin väliä, myykö ennen vai jälkeen.

1 tykkäys

Wilenius on myynyt viime vuosina n. 400-500 000 lappua joka vuosi oli kurssi kehittynyt mihin tahansa. Kun hakee tästä ketjusta nimellä niin näkyy vastaavaa spekulaatiota viimeiseltä parilta vuodelta.

29 tykkäystä

Tässä esimerkkiä, jonka takia en ehkä peesailisi hänen mukanaan ainakaan myyntejä.

26 tykkäystä

ja vanha viisaus muistuttaa, että myynnille syitä voi olla miljoonia mutta ostolle vain yksi

27 tykkäystä

MTN Tecnotreen iso asiakas

35 tykkäystä

Tecnotree noudattaa arvopaperimarkkinoita säänteleviä lakeja, kuten EU:n markkinoiden väärinkäyttöasetusta, Suomen arvopaperimarkkinalakia, Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisten (ESMA) ja Suomen Finanssivalvonnan (Fiva) antamia määräyksiä. Lisäksi Tecnotree noudattaa Nadaq Helsinki Oy:n julkaisemaa Pörssin sisäpiiriohjetta 2016. Yhtiössä on laadittu myös oma sisäpiiriohje.

Markkinoiden väärinkäyttöasetus velvoittaa Tecnotreen johtohenkilöitä ja heidän lähipiiriin kuuluvia ilmoittamaan Tecnotreelle ja Finanssivalvonnalle Tecnotreen Rahoitusvälineillä tekemänsä liiketoimet. Myös Johtohenkilöiden lähipiiriin kuuluvilla henkilöillä on siten itsenäinen velvollisuus ilmoittaa liiketoimet Tecnotreelle ja Finanssivalvonnalle.

Tecnotree on laatinut luettelon kaikista johtotehtävissä toimivista henkilöistä sekä heidän lähipiiriin kuuluvista henkilöistä.

Johtohenkilöitä ovat:

Tecnotreen hallituksen jäsenet, mahdolliset varajäsenet, toimitusjohtaja sekä toimitusjohtajan sijainen; sekä
Muut ylemmän tason johtajat, joilla on säännöllinen pääsy sisäpiirintietoon ja valtuudet tehdä kehitystä ja liiketoimintaa koskevia päätöksiä.

Tecnotreen hallitus on vahvistanut edellä mainituille kaupankäyntiä koskevan rajoituksen, joka kieltää kaupankäynnin yhtiön osakkeilla 30 vuorokautta ennen osavuosikatsauksen tai tilinpäätöksen julkistamista.

Tarvittaessa yhtiö laatii merkittävistä hankkeista hankekohtaisia sisäpiirirekistereitä.

Sisäpiiriasioiden ohjauksesta ja valvonnasta vastaa yhtiön talousjohtaja.

Tecnotree Oyj Pörssitiedote 28.7.2022 klo 12.00

Tecnotree Oyj - Johdon liiketoimet


Ilmoitusvelvollinen
Nimi: Markku Wilenius
Asema: Hallituksen jäsen/varajäsen

Liikkeeseenlaskija: Tecnotree Oyj
LEI: 743700MRPVYI7ASHCX38
Ilmoituksen luonne: ENSIMMÄINEN ILMOITUS
Viitenumero: 18082/4/4


Liiketoimen päivämäärä: 2022-07-25
Kauppapaikka: NASDAQ HELSINKI LTD (XHEL)
Instrumenttityyppi: OSAKE
ISIN: FI0009010227
Liiketoimen luonne: LUOVUTUS

Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot
(1): Volyymi: 250000 Yksikköhinta: 0.78 EUR

Liiketoimien yhdistetyt tiedot
(1): Volyymi: 250000 Keskihinta: 0.78 EUR

4 Aug, 2022 Half-Year Financial Report 1.1.-30.6.2022

:thinking:

102 tykkäystä