Tecnotree sijoituskohteena

Aluksi kiitokset @Pohjolan_Eka (ja @Verneri_Pulkkinen), jotka ovat foorumilla ja Twitterissä vinkanneet ja saaneet minut seuraamaan ja kuuntelemaan Damodaranin oppeja.

Sitten itse kysymykseen. Ekalle suunnattu, kun tuntuu olevan perillä DCF:stä. En tiedä oletko Tecnotreehen tutustunut kuinka paljon (muuta kuin puinut Wileniuksen "vahinko"kauppoja), mutta olen yhtiön vuosikertomuksista bongannut tämän kohdan verotuksessa vähennyskelpoisista tuotekustannuksista. Noissa ei myöskään ole mitään aikarajaa (ainakaan yhtiön ilmoittaman mukaan).

Vuosikertomus 2021 (s. 76):

Kysymys siis kuuluu, että tulisiko/voisiko noita huomioida DCF:ssä? Joko niin, että huomioi ne käteisen tapaan diskontattujen kassavirtojen päälle (esim. 80M€*20% veroaste = 16M€ “käteistä” verovähennyksinä). Tai sitten huomioi nuo vähennykset matalampana veroasteena tulevien vuosien kassavirtoja laskettaessa. Esim. 15M€:lla on ainakin omissa laskelmissa jo merkittävä ero DCF:n lopputulemaan. VAI eikö näitä tulisi mitenkään huomioida ja jos näin niin miksi?

Kiitos jo etukäteen! Ja toki muutkin foorumilaiset saavat kommentoida

EDIT: Inderesin DCF:ssä verotusasteena on käytetty normaalia korkemapaa 25% (johtuen varmaan juurikin lähdeveroista, jotka ovat enemmän tai vähemmän Tecnon kiusana). Kuitenkin Inden DCF:stä euroja tarkastellessa veroprosentti on vuodesta 2023 eteenpäin n. 21,7%. Onko näitä tuotekehitysmenojen vähennyksiä siis jotenkin kenties huomioitu laskelmassa vai mistä johtuu tuo ero DCF:ssä? Ja toisaalta mitä mieltä yhtiötä seuraava analyytikko itse on noista tuotekehitysmenojen vähennyksistä? Ping @Roni_Peuranheimo

30 tykkäystä
11 tykkäystä

Ainakin Kyösti Kakkonen on lisäillyt salkkuun Tecnotreetä.

50 tykkäystä

Aina valitetaan että isot sijoittajat saa halvalla. Juuri nyt jokainen voi kuitenkin ostaa halvemmalla kuin mitä Kakkonen on todennäköisesti ostanut. Itse asiassa hinta on erinomainen tällä hetkellä.

31 tykkäystä

Todella posiitivinen uutinen Kyöstin lisäilyt ! Oli itellä jopa pelko että Kyösti myy ison kasan mutta luotto on näköjää kova Tecnopuuhun. Hyvä tästä vielä tulee. Jokaisella firmalla on välillä huonoja vuosia.

9 tykkäystä

Coeus on myynyt. Ei ole enää 100 suurimman listalla, jonne olisi päässyt 151 171 osakkeella. Kuukausi sitten oli Coeuksella vielä 578 674 osaketta.

Elokuussa Coeus on muuten myynyt 49% Qt-potistaan ja lisännyt Stockmannia 3%.

Edit: Korjattu Stockmann 23% → 3%. Kiitos @Systempuulaag :slightly_smiling_face:

5 tykkäystä

No jotta ei nyt ihan hämärry isojen omistajien liikkeet niin :slight_smile:

Ilmeisesti palstatulkinta on että Kakkonen on viisaampi kuin enemmän myynyt toiseksi suurin omistaja. Ehkä voi kysyä myös toisinpäin missä kurssi olisi ilman kakkosen ostoja.

Ihan vaan sivuhuomiona, Kakkonen toki arvostettava, mutta jos euroclear on löytänyt parempia sijoituskohteita ainakin suhteellisesti, on heillä vielä aika kasa myytävää halutessaan.

6 tykkäystä

Tuo toiseksi suurin omistaja on Luminos Sun holdings, joka tämän ketjun keskustelujen perusteella häärii Euroclear Bankin hallintarekisterin takaa. Euroclearin takaa on myyty kohtuu tasaisesti joka kuukaisi 2021 alusta alkaen.

8 tykkäystä

Eikös omistajien sijalla 32 uutena ollut K22 Finance myös?

9 tykkäystä

Jep. Kyösti myös siellä puikoissa ellei nimi kerro kaikille :+1:t2:

2 tykkäystä

Kyösti lisäs siis noin miljoona osaketta Tecnopuuta viime kuussa. Kuulostaa hyvältä :stuck_out_tongue:

14 tykkäystä

Ei huono, mutta tuo Nigerialainen firma osapuolena… toivottavasti ovat tarkkoina saatavien suhteen.

38 tykkäystä

Saisi kyllä skarpata Tecnotree tämän tiedottamisen suhteen. Uutinen löytyy Yahoo Financesta, mutta ei heidän omilta sivuilta… :smiley:

3 tykkäystä

Senköhän takia osake ei ole juuri noussut? Suuri yleisö ei vielä tiedä. :thinking:

Ei oo nordnet tehty vielä uutista…

Hyvä että tulee lisää hyvän kokoisia diilejä. Yhtiö saa lisää saatavia, joita päästään esittelemään tulevissa tulosraporteissa :smiley:.

En varsinaisesti ylättyisi, jos saataisiin lähiaikoina muitakin diilitiedotteita, kun Kyösti kerran lisäillyt (vaikkei virallisesti olisikaan diilien sopimisista markkinoita tietävämpi).

11 tykkäystä

Kyllä se siitä lähti aika vikkelään, luokkaa +3% päivälle jo taulussa ja aamulla oltiin reippaasti pakkasella. Vielä tosin aika mitätöntä kun katsoo millaisen kestopulkan jälkeen pomppaa, “yläpuolella on tilaa reilusti”

1 tykkäys

MTN toimii koko mantereella, 19 maassa, asiakkaita about 270 miljoonaa. Nigerian yhtiö on osa konsernista. Pääpaikka Etelä-Afrikka.

24 tykkäystä

Tecnotree tuntuu julkaisevan pala palalta lisää diilejä MTN Groupin eri toimintamaissa. Selvästi konsernissa todettu BSS ratkasun olevan erittäin kilpailukykyinen. Melkeen voisi mäpätä mitkä toimintamaista on jo “Tecnotree inside” ja mitkä potentiaalisia maita laajentumiseen. Saisi hyvän kuvan siitä, kuinka merkittävä tämä MTN Groupin kanssa oleva strateginen yhteistyö on. Siinä mielessä ei ihmetytä, että K2 myös lisäillyt lappua.

25 tykkäystä

Itse asiassa siellä sijalla 100 on vielä Kakkonen Kyösti Niilo Juhani ja 138 000kpl

Eli yhteensä:

  • Joensuun Kauppa Ja Kone Oy_____ + 534 057 kpl
  • K22 Finance Oy_________________+ 516 944 kpl
  • Kakkonen Kyösti Niilo Juhani_______+138 000 kpl

YHTEENSÄ ________________________+ 1 189 001 kpl

Sitten siellä löytyy myös sukua… Kakkonen Kari Heikki Ilmari ja +261 070 kpl

24 tykkäystä