Tecnotree sijoituskohteena

Minulta mennyt ihan ohi, että deadline oli muuttunut joulukuuhun, missä tällainen tiedote tai info on ollut? Ei sisäpiiri näillä osto -ja myynticaseilla ainakaan ole hirveästi yhtiön luottamusta nostanut kuluneen vuoden aikana. Olisi ollut tärkeää että edes toimarin iso sisäpiirikauppa olisi viety maaliin tiedotteen mukaan kun siitä kerran piti isosti uutisoida poikkeuksellisen hyvissä ajoin.

3 tykkäystä

Tuossa vaihtui lopulta myös hankintahinta. Alkuun ilmoitettiin 10 pvä liukuva keskiarvo, mutta lopulta se oli 50pvä liukuva +3% preemio.

Tuossa tuo toteutuneen kaupan tiedote

Ja tuossa alkuperäinen

10 tykkäystä

Eli, periaatteessa sopimus muuttui Fitzroyn kannalta paremmaksi, ja Padman kannalta huonommaksi. En tätä itse ainakaan saa mitenkään taas negatiiviseksi käännettyä, että Padma osti kalliimmalla millä alkup. sopimuksen mukaan olisi pitänyt.

4 tykkäystä

Yhtiö saisi kyllä vähentää tällaisia kysymyksiä herättäviä, varsinaiseen liiketoimintaan liittymättömiä menettelyitä. Tässäkin tapauksessa, miksi tuosta alkuperäisestä sopimuksesta on poikettu, miksi siitä poikkeamisesta ei ole tiedotettu ennen toteutusta jne.? Sinänsä pieniä juttuja, mutta kun puhutaan pörssiyhtiöstä niin vähän toivoisi ehkä läpinäkyvämpää toimintaa…

16 tykkäystä

Kyllä, en tarkoittanutkaan tätä sinällään negatiiviseksi signaaliksi, muuten kuin siinä mielessä että alkuperäistä sopimusta on monin osin muunneltu ilman selitystä. Padman hankintahinnan nousu ihan positiivista, mutta toisaalta saanee nyt toisen erän vastaavasti halvemmalla.

3 tykkäystä

Itsestäni tuntuu, että täällä on pari kuukautta kulutettu ihan kauheasti energiaa noihin Padman osakeostojen analysointiin. Kun osakkeet ostetaan toiselta omistajalta (ei yhtiöltä itseltään) niin en oikein tiedä onko sillä kauheasti merkitystä onko niiden ostohinta 60c vai 70c vai 80c vai mitä ja mitkä kaupan tarkemmat ehdot on. Tällaisissa blokkikaupoissahan on aina erilaisia ehtoja ja myyntihinta voidaan määritellä monella eri tavalla. Padmalla on jo valmiksi iso osakepotti eikä ainakaan hänen aiempi omistushistoriansa anna aihetta epäillä, että tässä oltaisiin jotain ihme veiviä suunniteltu että “ostanpa osakkeita nyt 70c ja sitten myyn ne ensi viikolla 80c” tms. vaan hän on selvästi pitkäjänteisesti sitoutunut yhtiöön.

Se, että toimitusjohtajalla on ylipäätään iso omistus johtamastaan yhtiöstä on mielestäni aina positiivinen signaali.
Se, että toimitusjohtaja kasvattaa omaa omistustaan yhtiössään on mielestäni aina positiivinen signaali (pl. erilaiset palkkio-ohjelmat, ilmaiset optiot jne., jotka eivät signaloi mielestäni mitään).

Ei näille kuitenkaan kannata liikaa painoarvoa antaa. En ole ainakaan itse jaksanut yhtään seurata alkuperäisen ostoilmoituksen jälkeen, että miten tämä saaga etenee. Minua kiinnostaa paljon enemmän tulevan Q3:sen luvut sillä niiden jälkeen pitäisi olla jo aika hyvä käsitys siitä, onko v.2022 ennusteet toteutettavissa vai ei. Kohta odottaisin yhtiöltä jo kommentteja myös miltä markkina näyttää 2023 ja ehkä sitten kohta jo mahdollisesti jonkinlaista ohjeistustakin että miltä tuleva kasvu näyttää

115 tykkäystä

Blackrock ennustaa kehittyvien(Tecnotreen) markkinoiden ajautuvan reippaaseen taantumaan vielä tänä vuonna, erityisesti voimistuneen dollarin vuoksi.

Onko joku arvioinut vaikutuksia Tecnotreen tuleviin liiketoimintamahdollisuuksiin? Yrityshän toimii puhtaasti kehittyvillä markkinoilla.

6 tykkäystä

Veikkaisin että lähi-itään voi virrata aika hyvin öljyrahoja, niin siellä taitaa olla sitten pätäkkää hyvin kierrossa ainakin. Eri asia sitten että valuuko se teleoperaattoreille kuinka hyvin.

Afrikka voikin sitten olla eri asia. Sielläkin tosin MTN on aloittanut dollarimääräisen velan lyhentämisen jo hyvissä ajoin vuosia sitten, niin ei ainakaan niin pahasti osu suoraan isoon asiakkaaseen, kuin voisi pahimmassa tapauksessa käydä.

Mielellään kuulisin muiltakin arvioita, että miten näkevät tilanteen nimenomaan tecnon ja sen asiakkaiden näkökulmasta.

5 tykkäystä

Kukaan ei tietysti ole immuuni taantumalle, mutta itse mieltäisin Tecnotreen kuitenkin keskimääräistä paremmin taantumaa kestävänä yrityksenä. Asiakkaat ovat isoja teleoperaattoreita ja näiden kai nyt pitäisi olla niiden vähiten suhdanneherkkien yritysten joukossa. Tuotteet ovat myös liiketoimintakriittisiä eivätkä sellaista “nice-to-have”-puuhastelua, josta ollaan ensimmäisenä säästämässä.

Tecnotreellähän on myös aika paljon jatkuvaa laskutusta ja ennätyssuuri tilauskanta puskurina, joten kai taantuma niiltä osin kun sillä on vaikutusta ensin alkaisi näkymään tuossa tilauskannassa ja vasta sitten viiveellä liikevaihdossa.

64 tykkäystä

Ja käytännössä velaton yhtiö

13 tykkäystä

Juurikin näin, siksi tilauskannan kehittymisen seuraamineen on oleellisen tärkeää. Toivotaan tietysti että pysyy vahvana.

Toisaalta Tecnotreen suurimmilla markkinoilla hyödytään öljyn hinnan noususta. Onneksi osuu sellaisiin maihin asiakkaat.

5 tykkäystä

Miten tämä öljyn hinnan nousu hyödyttää Tecnotreen asiakkaita? Mielestäni päinvastoin se lisää vahvan dollarin aiheuttamaa inflaatiota.

Asiakasmaita. Öljyntuottajia. Eli yleisesti niiden maiden taloutta ja se on teleoperaattoreille ajava voima, että toimintamaan taloudella menee yleisesti hyvin. Öljykauppa käydään dollareissa eli vahva dollari tuo öljyn kauytta lisää tuloja.

Muulla tavalla mainitsemasi asia on negatiivinen asiakkaille toki. Onni vaan, että sattuu olemaan öljyntuottajia suurimpien asiakkaiden isoimmat markkina-alueet.

11 tykkäystä

Lähi-idässä se tuntuu lähinninnä prinssin diskorahan määrässä.

Tecnotreen kaksi suurinta asiakasta (68% liikevaihdosta) on MTN Group (Nigeria) ja Claro (Meksiko).

Operaattorien investoinnit ovat syklisiä. Vahva dollari ja inflaatio eivät lisää investointien houkuttelevuutta. Vahva dollari on myös iso riski Tecnotreen valtaviksi paisuneille myyntisaamisille.

1 tykkäys

Niin. Nigerian valtion tuloista 70% tulee öljystä. 90% viennistä on öljyä. Öljyn hinta määritellään dollareissa. Valtion tulot ovat massiiviset nykyisillä öljyn hinnoilla. Siitä varmasti valuu alaspäin jonkun verran.

Turha näköjään jatkaa aiheesta, kun et hyväksy mitään muuta kuin negatiiviset vaikutukset. Itse katson asiaa objektiivisesti ja hyväksyn kummankin suuntaiset vaikutukset.

41 tykkäystä

MTN esimerkiksi on yksi maailman suurimmista operaattoreista, johon verrattuna esimerkiksi kotimainen Elisa on monta kertaa pienempi.

MTN tekee sellaista 28% liikevoittomarginaalia tai toinen, uusi Tecnotreen asiakas, Ooredoo tekee 40% liikevoittomarginaalia. Näissä ei ole millään tavalla rahasta kiinni. Sitä on näillä tekijöillä niin paljon, että sitä voisi polttaa kuin Venäjä maakaasua.

Ainoa kysymysmerkki tässä on se, että pystyykö Tecnotree toimittamaan. Isot operaattorit maksavat vasta sitten, kun kaikki toimii. Siitä on nyt kaikki kiinni.

54 tykkäystä

Tässä on Ronin ja Aten ennakkokommentit perjantaista Q3-rapsajulkistusta varten. :slight_smile:

Tecnotree julkaisee Q3-raporttinsa perjantaina klo 9.00. Odotamme yhtiöltä maltillista yksinumeroista kasvua ja tuloksen jäävän vertailukauden vahvalta tasolta, kun kannattavuuteen kohdistuu painetta monelta suunnalta. Raportissa kiinnostuksen kohteena ovat myyntisaamisten kehittyminen sekä tulevaisuuden näkymät ja kaikki toimintaympäristöön liittyvät kommentit. Toivomme saavamme lisää selkeyttä yhtiön kysyntänäkymään ja toimintakykyyn nykyisessä haastavassa markkinatilanteessa, jossa kustannusinflaatio ja voimakkaasti heiluvat valuuttakurssit aiheuttavat epävarmuutta.

10 tykkäystä

Nyt on kyllä niin hirveät ennusteet, että pitää toivoa analyytikon olevan pihalla yhtiöstä :sweat_smile:. Se, että kasvu jäisi yksinumeroiseksi samalla kun tulos romahtaa “kasvupanostusten” takia ei kuullosta kovinkaan lupaavalta yhtälöltä omistajan kannalta. Vaikka osakekurssiin toki ollaankin hinnoiteltu mörnimistä.

Jos nyt edes 20m liikevaihtoa saisivat aikaan kun uusia diilejä ja palkintoja kuitenkin sadellut tänäkin vuonna.

42 tykkäystä

Yhtiön ohjeistuksen mukainen kommenttihan tuo on ja yhtiö myös viestinyt kasvupanostuksien johtavan alempaan liikevoittoon (aivan ymmärrettävää). Kommentilla nyt ei lisäarvoa yhtiötä seuraaville.

Mahdollisuus toki yllättää molempiin suuntiin lv:n ja liikevoiton kannalta. Ja jos yllätystä tulee niin ohjeistustakin täytyy muuttaa.

Toki jos lyhyellä tähtäimellä sijoittaa, tuleva Q3 voi olla pettymys. Pidemmän aikavälin sijoittajaa kiinnostavat tulevaisuuden näkymät.

4 tykkäystä