Tecnotree sijoituskohteena

Kyllähän rivien välistä voi lukea ettei toimaria juurikaan piensijoittajat kiinnosta ja vastaukset ovat sen mukaiset. Vaikuttaako tähän kulttuurierot, stressi, ajatusmaailma vai mikä? Paha sanoa, kun yksilöt voivat ajatella asioista niin eri tavalla. Mitä jos Padma pohtii ettei ajankäytöllisesti ole järkevää käydä kommentoimassa yhtiön toimintaa, vaan fokusoi itse yhtiön johtamiseen. Osakekurssihan tätä on kontrannut jo pidemmän aikaa ja instikoistakin on mainintaa täällä ollut, että tuskin niin helposti mukaan hyppäävät. Pidemmällä aikavälillä tosin osakekurssikin kyllä kunnioittaa, jos kassavirtaa tulee ja firma porskuttaa kuin puheissaan.

Luonnollisesti piensijoittajille viestintä on erittäin olennaista ja mikäli se on vajavaista tai jopa harhaanjohtavaa, niin yrityksen riskikerroin kyllä nousee merkittävästi. Samalla myös odotuksiin tulee suurempaa hajontaa, mikä voi pitkällä aikavälillä tehdä osakkeesta erittäin hyvä tai huonon sijoituksen.

Henkilökohtaisesti osakkeenomistajana ja kenties naiivina ihmisenä ajattelen, että K2 välillisesti pitää meidän pienempienkin puolia ellei sitten tapahdu sitä pahinta skenaariota omassa päässäni eli K2 lähtee menemään, kun on ensiksi saanut nostatettua kurssia talouslehti esiintymisten kautta. Näen erittäin positiivisena asiana kuitenkin sen, että kyseinen herrasmies on isosti menossa mukana ja sparraa johtoa.

10 tykkäystä

Ihan naiivi ei kannata taaskaan olla. Onhan Aki Pyysingkin kirjoittanut Joensuun Kauppa ja Koneesta kriittiseen sävyyn.

13 tykkäystä

Sehän se yksi yhtiön ongelma on, että CEO on haalinut liian paljon tehtäviä/vastuita itselleen eikä nimenomaan keskity ydintehtäväänsä. Tässä yhtiössä on niin monenlaista hallinnollista ja operatiivista ongelmaa, etteihän niistä edes viitsi täällä puhua. Riittää jo alkuun, kun katsoo hallituksen ja johtoryhmän kokoonpanoa. Kuka vastaa myynnistä, jonka pitäisi olla tärkein tehtävä tuotekehityksen jälkeen?

Kuka vastaa viestinnästä sijoittajille ja sidosryhmille? Johtoryhmä on täytetty ohjelmakehityksen ympärillä olevilla vastuilla lähes täysin. Siihen riittäisi kaksi henkilöä. 7/9 on intialaisia, yksi suomalainen alkuperäisjäsen ja yksi jenkki (ostetun AI-firman ex-toimari). Very finnish company.
Hallituksen kokoonpanosta täällä onkin jo ollut juttua, kiitos @MoneyWalker.

Jo pelkästään kotisivut on osittain sellaisia, että ei tiedä, mitä sanoa. Kyllä, yhtiölle itselleen on hyvä viestiä - jos sieltä joku vastaisi. Enkä tänne yhtään kommenttia laittaisi, jos ei olisi omia rahoja sijoitettuna, valitettavasti. Kaikki asiat kestää loputtoman kauan, liittyi se mihin tahansa täälläkin esille nostettuun asiaan. Se kertoo jostain. Mutta hyvää joulua siitä huolimatta!

15 tykkäystä

Jos Fizroy ei haluakaan myydä Padmalle osakkeita kun hinta on pudonnut niin paljon, niin ei kai mikään estäisi Padmaa ostamasta osakkeita pörssistä nyt kun niitä halvalla saa. Kurssikin voisi tykätä. Vai odottaako Padma että kurssi nousee takaisin ja ostaa sitten kalliimmalla osakkeet Fizroylta?

12 tykkäystä

Niin, onko siihen mitään estettä ostaa jos on jo sitoumus päällä Fizroyn kanssa? Voitaisiinko sellainen tulkita esim. kurssimanipulaatioksi? Toki ei välttämättä ole rahaakaan ostella tai sitten ei luota firman tekemiseen. Syitä varmaan on monia.

Tulee ehkä jo palkkioina niin paljon ettei tartte. Miksi muutenkaan pörssiyhtiöiden johtoporras ei vättämättä osta oman firman osakkeita vaikka saattavat puhua hyvistä näkymistä?

Laidasta varmaan sais 100-200k suunnilleen tähän hintaan. Sitten voisi myyntilaita ohentua.

Ja voimmehan me ostella, jos siltä tuntuu. Itse olen ostellut ja aina ei ihan "siltä’ ole tuntunut…

7 tykkäystä
42 tykkäystä

Jorma Nieminen lisännyt 537 344 osaketta :+1:t2:

Markku Wilenius myynyt 3,1 miljoonaa osaketta. Toisella foorumilla oli juttua että Luminos olisi ostanut osan tai jopa kaikki. En voi vahvistaa asiaa :thinking:

24 tykkäystä

Wilenius myynyt joulukuussa 3,1 miljoonaa osaketta, mutta yllättäen ei myynyt kaikkia osakkeitaan.

Euroclear lienee todennäköinen ostaja. Loput 600 000 osaketta ehkä Saxon ja SEB:n suojiin? Niemisen Osuusasunnot myös ostanut merkittävästi lisää.

20 tykkäystä

Miten niin yllättäen? Parempi kysymys, miksi on pitänyt myydä? Ehkä kurssi vaan valui liikaa alaspäin. Muutkin ovat myyneet lappuja wileniuksen perässä. Nyt aika näyttää, tuleeko vastaava korjausliike

1 tykkäys

Nooh ei kai ole pakko kuin kuolla ja maksaa verot, mutta Wilenius mokasi pahan kerran antiin osallistumisessa ja sai monoa hallituksesta. Tuollaisen jälkeen on ihan luonnollista, että myy omistuksensa firmasta. Taisi olla vielä reilusti voitolla nykyiselläkin kurssilla.

12 tykkäystä

Kyllä Tecnotreessä kannusteet on kunnossa, siitä ei ole kiinni.
Niin toimitusjohtajan kuin muidenkin…, ote KL jutusta

48 tykkäystä

Maksetaankohan 210k€ rahana vai osakkeina?

Onkos sellaisia mielipiteitä laisinkaan, että kurssi olisi nyt oikean hintainen vastoin yleistä tohkaamista, että osake on nyt edullinen? Ei ole oikein tammirallikaan lähtenyt? Keskustelutkin olleet vähissä viimeiset pari viikkoa.

1 tykkäys

Yleensä osakkeen oikeaa hintaa on turha spekuloida ja pohtia, mutta yleisesti ottaen Tecnotreen nykyinen osakekohtainen hinta on järkeen käypä näiden velkakirja yms. säätöjen jälkeen ainakin markkinat näin kertovat vaihtomäärien perusteella ja osakkeen hinnan uudelleen arviointi tapahtuu luultavasti jos ja kun saamisia ruvetaan saamaan. Laskennallisestihan alle 9 P/E luku on suht matala teknologiayrityksille. Kehittyvien maiden on myös pysyttävä 5G kehityksessä mukana ja tarjottava asiakkailleen palveluja yms. Yrityksen tulevat tarvitsemaan myös alustaa big datan yms. käsittelyyn

10 tykkäystä

Toi Wileniuksen omistus… voisko olla, että hän on vain SIIRTÄNYT omista nimistään Euroclearin taakse jemmaan? Onhan sillä transaktiolla hintansa, mutta toisaalta sitten eipä ole Wilenius myöskään enää sitten aiheuttamassa mainehaittaa yhtiölle? Koska ko herrahan on ymmärtääkseni kuitenkin AIEMMIN ollut aika optimistinen yhtiön näkymien suhteen, joten miksi luopua kokonaan?

4 tykkäystä

Onhan tuo toki mahdollista vaikkapa ulkomaisen sijoitusvakuutuksen kautta. Mutta en pidä kovin todennäköisenä, koska tästä järjestelystä olisi tullut hänelle kuluja. Toiseksi Wileniuksen myymä 3,1 miljoonaa osaketta olisi pitänyt näkyä vastaavan kokoisena pottina jonkin hallintarekisterin pitäjän ostoina. Toki siellä on muitakin kauppoja, mutta viime kuukausina ei ole päästy tähän mittaluokkaan.

Wilenius ei ole enää mainehaitta yhtiölle, koska ei ole enää hallituksen jäsen eikä tietääkseni missään muussakaan roolissa yhtiössä. Omistaja hän on edelleen, mutta se on ihan hänen oma asiansa.

21 tykkäystä

Sinänsä kiva, että Nordea kertoo tekoälyn mahdollisuuksista. Siitä ei tosin voi johtaa mitään kantaa Tecnotreen mahdollisuuksiin.

Tekoäly tarkoittaa vain sitä, että opetusdatan mukaan säädetään algoritmin muuttujia siten, että algoritmi laskee todennäköisyyden mahdollisimman hyvin.
Kaikki riippuu siitä, mitä sillä tehdään.

Sen mitä tiedän on, että useille pienillekin kymmenien työntekijöiden firmoille tehdään tällä hetkellä Suomessa tekoälysovelluksia.

Tecnotree viestii tekemisistään tyyliin “AI ja 5G mullistaa CSP-liiketoiminnan”, kertomatta miten se tulee tapahtumaan.

Itse olen lukenut vain 2 Tecnotreen mainitsemaa AI:n vaikutusta

  1. Verkkoliikenteen optimointi
  • tähän tällä palstalla kommentoitiin, että ei sinänsä liity Tecnotreen tarjoomaa
  1. Käyttäjien profilointi
  • käyttäjätietojen profilointia on tehty jo vuosia perinteisimmillä menetelmillä. En täysin ole vielä hahmottanut, miten Tecnotree tekee sen paremmin siten, että se lisää merkittävästi sen liikevaihtoa ja kannattavuutta.

Kun vertaa Tecnotreetä vaikka toisen salkkuni firman Sitowisen tiedottamiseen tuotteistaan ja projekteistaan, niin Tecnotree ei kerro juuri mitään.

Tecnotree voi siis onnistua AI:n hyödyntämisessä tai ei. Sekin on Tecnotreen kohdalla suuri arvoitus, kuten aika moni muukin asia ja siksi kurssi on missä on

Edit

Omalla kohdalla vertasin Tecnotreetä ja Sitowiseä yleisen systemaattisuuden ja sen tuoman tiedottamisen ja dokumentoinnin vuoksi.
Sitowisen alisivuun “ajankohtaista”, päivittyy jatkuvasti uutta tietoa projekteista
Palvelujen alta löytyy kattavasti kaikki palvelut kuvauksineen ja niihin liittyvine asiakasprojekteineen
Youtubesta löytyy tuotteisiin liittyvää tietoa jne.

Sinänsä Sitowisen ja Tecnotreen kannattavuus tulisi olla eri sfääreissä. Sitowise on Talonrakennuksen ja infran (Vesihuolto, kunnallistekniikka…) suunnittelufirma ja digikehitys on vasta n. 15%, AAR joku 3%

21 tykkäystä

Sitowise on sinänsä hyvä verrokki, että markkina-arvo lähes sama. Myyvät softaa, suunnittelua ja konsultointia. Kaikille kaikkea omalla alallaan. Sitowisen liikevaihto ja henkilöstö on 2,5x. Velkaa 90 miljoonaa ja liikearvoa 160miljoonaa (2022). Nettokannattavuus euroissa keskimäärin puolet pienempi kuin Tecnotreellä. Ei globaali vaan lokaali. Suhteessa tosiaan Tecnotreen arvon pitäisi olla moninkertainen. Tecnotreeltä puuttuu sijoitusviestinnän ammattilainen, joka muokkaisi nettisivuista lähtien julkisivun kuntoon, jotta (suomalaiset) sijoittajat ymmärtäisivät oikeasti mitä firma tekee. Näkyisi varmaan arvostuksessa.

27 tykkäystä

Toisesta keskustelusta @Lexus lainattua:
”Ericssonilla odotetaan että vapaa kassavirta paranee kun läntiset markkinat investoivat jälleen enemmän. Selkeästi Intiassa ja muissa vastaavissa kohteissa operaattoria joudutaan rahoittamaan kovasti, ja maksut tulevat siis jälkipainotteisesti. Sama tarina myös Nokialla.”

Täällä on käyty keskustelua, että Tecnotreen palvelut ovat kriittisiä ja siten pitäisi saada neuvoteltua paremmat maksuehdot. Sama haaste on vähän suuremmallakin toimijalla. Jos operaattorit ovat tottuneet, että maksavat hitaasti, kun verkkoja rakennetaan, niin vissiin menee läpi kaikessa tekemisessä.
Pääomaköyhissä maissa potentiaalia on mutta vissiin rahoitukseen osallistuu vähän jokainen toimija….

7 tykkäystä

Noh jos otetaan esimerkiksi vaikka Tecnotreen isoin asiakas MTN niin MTN GHANA on sanonut aikovansa investoida 1 miljardia dollaria 2021 – 2026 pelkästään infraan. Siihen sitten erikseen Tecnotreen ratkaisut joilla palvellaan asiakkaita niin kyllä lähivuosina rupeaa rahaa valumaan kassaan kun ratkaisuja otetaan käyttöön ja luultavasti jo tänä vuonna.

Lainaus: “MTN’s target is to increase 5G coverage to 40% of Nigeria’s population by 2025.”

Ghanassa oli muistaakseni osittainen 5G rollout by 2025 myös tai joku target

16 tykkäystä