Tecnotree sijoituskohteena

Eikö tuo raportti nimenomaan aika hyvin kuvaa sitä, että kahden suurimman asiakkaan merkitys on voimakkasti pienentynyt viimeisten vuosien aikana?

4 tykkäystä

Edellisvuodesta laski 75 prosentista noin 50 prosenttiin, mutta se taisi mennä MTN:n liikevaihdon laskun takia (Nigerian nairan heikentymisen syynä).

On se kyllä totta, että on se asiakaspohja laajentunut paljon siitä, mitä se on joskus ollut - varsinkin, kun katsoo kauemmas. Esim. 2018 84%, 2021 68% ja nyt 49%.

EDIT:

Kahden suurimman asiakkaan liikevaihdot:

2022: 54 miljoonaa
2023: 38 miljonaa

5 tykkäystä

Lähinnä tarkoitus tuossa on korostaa sitä, että yhtiön ollessa tuloslaskelmaa katsoessa erittäin kannattava pitäisi tämän riittää rahoittamaan orgaaninen tuotekehitys. Ideaalitilanteessa käyttökate (-verot) vastaisi suunnilleen liiketoiminnan rahavirtaa, josta sitten investoinnit rahoitettaisiin. Ja jos investoinnit ja poistot olisivat tasapainossa liikevoitto (-verot) vastaisi suunnilleen vapaata rahavirtaa. Nyt toki näin ei ole, erotus on hyvin suuri ja tuotekehitystä rahoitetaan vaihtovelkakirjoilla. Pidemmän päälle toki olisi hyvä jos yhtiö pystyisi itse rahoittamaan tuotekehityksen, sillä eihän se pitkän päälle kovin optimaalista ole jos tasaisin väliajoin joudutaan keräämään diluutiota aiheuttavaa oman pääoman ehtoista rahoitusta. On ehkä hiukan harhaanjohtavaa katsoa tulospohjaisia kertoimia jos yhtiö ei pysty tätä tekemään vaan toimii pitkälti kuin tappiollinen yhtiö. Jännä nähdä minkälaisia tuloksia (ja kassavirtaa omistajille) nyt tehtävät suuret investoinnit tuottavat.

15 tykkäystä

Jos oikein muistan Padman puheista, niin tästä rahat pitäisi tulla Q2:lla? Mielenkiintoista seurata myös tuota Intian päätä, kun parikin tiedotetta tullut aiheesta muutaman päivän sisällä.

18 tykkäystä

Tecnotreen ratkaisutoimitusyksikön johtaja Ramaseshan Subramanian myynyt yli puolet osakkeistaan. Ennen myyntiä 17 186 osaketta. Myi 10 937 osaketta. Isoimmat johdon myynnit noin vuoteen.
Tecnotree Oyj - Johdon liiketoimet | Kauppalehti

9 tykkäystä

Entäs johdon ostot? Kummat ovat isommat? Näkökulmia on erilaisia ja Padma taisi ostaa viimeksi. Äkkiseltään yhtiön toimitusjohtajan pitäisi tietää enemmän firman asioista kuin yksikön johtaja.

4 tykkäystä

Enemmän ehkä Subramanianin myynti merkki siitä, että hän olisi jättämässä yhtiön. Ei tuollaisia johtoryhmän jäsenen osakemyyntejä voi CEO muuten oikein hyvällä katsoa.

Arvelen, että tehdyt henkilöstösäästöt olisivat osuneet hänen organisaatioonsa.

14 tykkäystä

Voi olla ja mitä nyt jollain ymmärryksellä intialaiseen johtamiskulttuuriin, niin siinä vain parhaimmat pärjää ja pidetään firmoissa. Oli noi säästötoimenpiteet ja irtisanomiset rapeaa luettavaa. Heidän firmoissa ei punaliput liehu ja töitä tehdään tuloshakuisesti. :grinning:

2 tykkäystä

15 tykkäystä

Eikös suosituksella ja tavoitehinnalla ole noilla perusteilla suora matemaattinen yhteys? Juuri nyt kurssi on 5,25 eur ja upside 6 euron tavoitehintaan on 14,3%, joka ylittää 12,1% tuottovaatimuksen (WACC), jolloin pitäisi antaa Lisää-suositus?

Hieman kriittisesti suhtaudun nykyään Inderesin sekavaan suositusmalliin, koska edes kaltaiseni veteraanisijoittaja enää ymmärrä sitä.

24 tykkäystä

Reverse splitit on niiiiin haastavia tietojärjestelmille. :smiley:

5 tykkäystä

Voisi jolla tutkimuksen paikka, vaik alkuun graduna maisteritasolle…ja etenkin laskusyklin aikana vielä korostunut. Olisiko indikaattorit kaikilla painotettava kassavirtaan ei kirjanpidollisiin tunnuslukuihin kuten PE-luku, joka nyt vajaa 6 näillä ennusteilla. Kohtuu alhainen it-yhtiölle tai millainen yhtiö nyt määritellään kasvuyhtiöksi ?

Ihan vaan nopea kommentti:

Tecnotreellä, tai siis silloisella Tecnomenilla on paljonkin kokemusta tähän liittyen 2000-luvun alkupuolelta. Silloin keksittiin aktivoida kuluja tuotekehitysmenoiksi taseeseen, vaikka kassavirta näytti ihan samalta kuin nykyäänkin. P/E-luku näytti jonkin aikaa hyvältä, mutta kirjaukset loppui yrityssaneeraukseen.

4 tykkäystä

Itse tulkitsen siten, että tuotekehitys alkaa olla toivotuissa vaiheessa. Kuitenkin asiakaskunnan laajenemisen myötä Tecnotree joutuu investoimaan, jotta voi toimia lähellä asiakasta. Tähän uppoaa VVK:n rahoja. Ja toki johonkin niitä ”pitääkin” käyttää.

7 tykkäystä

VVK-pääomia kuluu myös käynnissä olevaan yritysostoon. Siitähän on jo maksettu 2 Meur ennakkomaksu ja TT kertoi due diligencen valmistuvat Q2 aikana. Yrityskauppaan menee vielä useita miljoonia VVK:lla kerättyjä euroja olettaen, että ennakko oli alle puolet lopullisesta kauppahinnasta. Lisäksi on mahdollista, että ostettavalla yhtiöllä on pitkäaikaista korollista velkaa taseessaan. TT:n kassavirtaprofiili huomioiden korollinen velka kannattaa maksaa pois VVK:n pääomilla. Ostettavasta yhtiöstä ei ole kerrottu muuta kuin, että sen ohjelmistoja (IP) on osana TT:n ohjelmistoja. Tämä tarjoaa valittavasti myyjälle vipua hintaneuvotteluun. @Roni_Peuranheimo tosin kirjoitti laajassa analyysissa, että ohjelmistot olisivat vain kokeiltavina. Itse kyllä muistelen, että CEO olisi sanonut niiden olevan asiakkailla käytössä.

Sitten vielä yksi käännöskukkanen. TT on siis lopettamassa konsulttien ulkoistussopimuksia ja ottamassa näitä henkilöitä omille palkkalistoilleen.

Suomenkielisessä käännöksessä Tecnotree saa päätökseen globaalin liiketoiminnan rationalisoinnin ja henkilöstöön liittyvät rakennemuutokset - Inderes asia on ilmaistu juuri päinvastoin :slight_smile: Ja ei heitä Suomessa kutsuta IT-alalla urakoitsijoiksi vaan konsulteiksi tai alihankkijoiksi.

15 tykkäystä

Sain vihdoin luettua Ronin laatiman laajan raportin. Hyvää antia. Nostan erityisesti raportista yhden kuvan, joka kuvaa mielestäni parhaiten, miksi TT:n kurssi matelee, vaikka yhtiön liikevoittomarginaali keikkuu hienoissa 30% lukemissa. Rahaa ei tule. Ja vapaa rahavirta on ainoa syy omistaa yhtiötä. Ilman vapaata rahavirtaa ei ole perusteita osakkeen hinnan nousulle tai osingonmaksulle.

Yllä siis 11 vuoden historia. Mutta mitä Inderes ennustaa seuraavalle 10 vuodelle? Luvut löytyvät raportista, mutta kuvan laadin itse.

image

Rahaa tulisi 172 Meur seuraavan 10 vuoden aikana. Kuvassa nykyarvoon diskonttaamattomat luvut. Diskontattuna vapaata rahavirtaa tulisi 164 Meur. Markkina-arvo on 84 Meur. Vaikka suositus on vähennä (12 kk). Jos uskoo laajaa raporttia, niin onhan tuo selvä osta (10 vuotta).

No, mikä yllä unohtui? Yritysostot. Ne eivät ole mukana DCF-laskelmassa, vai mitä @Roni_Peuranheimo?

24 tykkäystä

Saahan nuo käppyrät näyttämään mitä haluaa. Tecnotreen pitäisi saada lisää asiakkaita muualta kuin maista, joissa rahan arvo tippuu kun sen siirtää omalle tilille. Eihän tässä käytännössä ole muusta kyse. Noh onnistuuko se? en tiedä, tuote on sinäänsä ihan hyvä toivottavasti Globalhitss kehuu muille.

Tuota ihmettelen, että miksi 2022 rahavirta huononi? Silloinhan vedettiin kovimpia tuloksia koska elvytykset oli käynnissä.

No onhan tuo asiakaskunta koko ajan monipuolistunut ja riskiprofiili parantunut. Saamisten laatu on myös huomattavasti aiempaa parempi. Sinänsä tämä näyttää hyvältä. Mutta toisaalta saapi sit nähdä miten todellisuudessa käy. Sitä mä ihmettelen vähä miksi yhtiö tekisi ns. feikkivoittoa kun eikös tosta voitosta makseta kumminkin verot. Jos alaskirjattaisiin happanevia saatavia ja ei aktivoitaisi niin paljon “investointeja” säästyisi rahaa miljoonia veroissa.

6 tykkäystä

Tecnotree (emo) teki vuosina 2008-2017 tappiota. Oletan, että noista on vahvistettu verotuksessa tappio, ja näitä saa vähentää (Suomessa) voitoista seuraavan 10 verovuoden aikana. Vuosien 2018-2020 voitot on käsittääkseni saatu vähentää kokonaisuudessaan. Vuosien 2021-2023 voiton näyttämistä en ymmärrä.

Aktivoidut tuotekehitysmenot ovat tulevina vuosina poistettavissa (jos niitä ei alas kirjata) ja sitä kautta tulevien vuosien veroja saadaan pienemmiksi. Mutta kuten tunnettua, tänä vuonna saatu raha on arvokkaampaa kuin ensi vuonna saatu. Verojen maksua kannattaa aina lykätä. Jos TT toimisi vain Suomessa, voisi aktivointeja kai pitää ylisuurina. Mutta TT:llä on tyttäriä ulkomailla ja tämä vaikuttaa verotuksen suunniteluun. En lähde enempää arvailemaan.

5 tykkäystä

Kyllähän se vaikuttaa siltä, että on maksettu miljoonia veroja koska halutaan näyttää paremmalta kuin ollaan. Vrt. HUHTANEN CAPITAL joka maksoi myös virtuaalituotoista veroa. Mulla on tällä hetkellä vielä toistaiseksi tasan 5000 lappua tätä, mutta kyllähä tää mietityttää. Ja niinku puolisoni on sanonut, että eikö niitä sun rahoja vois sijoittaa mieluummin johonkin kunnon firmaan… Miksi mä edelleen oon kiinni tässä, varmaan pelkään että missaan sen maalaillun ruusuisen tulevaisuuden.

12 tykkäystä