Tecnotree sijoituskohteena

Nyt pitää sanoa, en tiedä Tecnotreen näistä kirjanpitoasioista tjms. mahd. vedätyksistä, enkä ole sijoittanut. Mutta kävin huvikseni lukemassa Tecnotreen slidet tästä Tecnotree sparkista. En siis tiedä mihin tällä tuotteella tarkalleen on pyritty ja onko jäänyt yhden nettisivun tasolle, mutta on sellaista konsulttihuttua, että saa vatsasta pitää kiinni. Esitteessä heitetään kaikki mahdolliset buzzwordit joilla vakuuttaa tietämättömiä pariin kappaleeseen.

“agility, innovative, microservices, bundling, biometric, blockchain, AI, loyaltypoints etc.”. Esitteestä päätellen ohjelmisto periaatteessa ratkaisee kaiken mahdollisen mitä voit keksiä maksamisen maailmassa pienestä toimijasta suureen.
Tässä yhdistetään vaatimattomasti mobiililompakot, maksaminen, palvelut, subscribepalvelut jne.

On varmasti todella kova softa kyseessä, kun aikoo mullistaa erittäin reguloidun isojen pelureiden hallitseman fintech maailman. Heitetään soppaan vielä vähän pienemmätkin jo tiedetyt pelurit.

Vielä en ole yhtäkään maksuoperaatiota suorittanut (käsittääkseni) Tecnotree Spark-ohjannaisella älylompakolla, mutta voisihan sitä huvikseen koettaa tämän hankkia ja etsiä sitten maan sekä valuutan missä elämästä selviää tällä…

Firman joka kehittää tällaisia tuotteita tällaisillä myyntipuheilla kiertäisin kaukaa, ja omaan sijoitusteesiin kuuluu (nykyään), että pitää tietä firman tuote ja niiden tuotteiden on oltava hyviä. :point_up:

14 tykkäystä

aika perus B2B huttua tuo Sparkki ja ChatGpt:n summaamana ihan järkevän oloinen busines case kyllä Tecnotreellä enkä kusetusta tuosta saa tuosta kyllä väännettyä ellei erehdy ajattelemaan että tuo Spark kikkare olisi kohdennettu retail porukoiden käyttöön.

Tecnotree Spark is a platform that enables telecom operators and digital service providers to offer a wide range of digital services to their customers. While Tecnotree provides the underlying technology, the services enabled by Tecnotree Spark are ultimately delivered by the telecom operators who use the platform.

Digital Services Enabled by Tecnotree Spark

  1. Mobile Financial Services:
  • Digital Wallets: Enabling customers to store money, make payments, and transfer funds via their mobile devices.
  • Microloans and Microinsurance: Offering small loans or insurance products directly through mobile devices.
  • Bill Payments: Facilitating the payment of utility bills, education fees, etc., through mobile channels.
  1. Entertainment and Content Services:
  • Music and Video Streaming: Enabling telecom providers to offer music, video, or OTT (Over-The-Top) streaming services.
  • Digital Content: Offering a platform for delivering e-books, digital magazines, games, and other digital content.
  1. Customer Engagement and Loyalty Programs:
  • Personalized Promotions: Offering tailored promotions and discounts based on customer behavior and preferences.
  • Loyalty Programs: Managing customer loyalty programs, including points, rewards, and other incentives to retain customers.
  1. IoT (Internet of Things) Services:
  • Smart Home Solutions: Enabling telecom providers to offer smart home solutions that connect and control home appliances.
  • Connected Devices: Managing and monetizing connected devices and IoT solutions across various industries.
  1. Digital Health Services:
  • Telemedicine: Enabling telecom operators to offer digital health services like virtual consultations.
  • Health Monitoring: Providing platforms for mobile health monitoring and fitness tracking.

Real-World Implementations of Tecnotree Spark

As of the last available information, Tecnotree Spark has been positioned as a commercially available product for telecom operators, but specific public case studies detailing its deployment may be limited due to the proprietary nature of such implementations.

However, Tecnotree has a history of working with major telecom operators in various regions, including:

  • Africa
  • Middle East
  • Asia
  • Latin America

Given their established presence, it is likely that Tecnotree Spark or similar platforms developed by Tecnotree are in use with operators in these regions to deliver the kinds of services mentioned above.

For precise information about specific operators using Tecnotree Spark, and details on how they have implemented the platform, it would be best to refer to Tecnotree’s official announcements, press releases, or case studies, which are sometimes published on their website or in industry reports. You may also contact Tecnotree directly to inquire about specific real-world implementations.

4 tykkäystä

Ohjelmistoalalla on tyypillinen tapa uudelleennimetä ohjelmistoja ja käyttää rinnakkain eri nimiä markkinoinnissa. Samalla kun ohjelmistopino kasvaa, voidaan pinon osista muodostaa monia eri kokoonpanoja, joille on markkinoinnin ja myynnin vuoksi hyvä tai oikeastaan pakko antaa nimiä.

Spark tai DiWa, samoja palikoita mukana ja markkinoitu eri vuosina.

Tecnotree sai ilmeisesti ensimmäisen kerran myyydyksi DiWaa tai Sparkia. Afrikkaan meni, joten toimivuutta voi käydä siellä joskus ehkä kokeilemassa.

Markkinointi ja myynti käyttää tällä alalla aina muotisanoja. Ei kukaan halua antaa sellaista kuvaa, ettei oltais kehityksen kärjessä.

5 tykkäystä

Aika samaa huttua ja elementtejä on kilpailijalla. Cerillion lanseeraus tämän vuoden huhtikuulta.

  • Digital Experience: As part of its on-going modernisation programme, Cerillion’s new Self Service is now available for first customer projects. Built on a completely new architecture, with user-centric design and a composable digital experience, CSPs get all the benefits of working with a product-based solution, whilst being able to augment the core product using a visual content management system (CMS).
  • Mobile Commerce: The Mobile App has gone through extensive updates with Cerillion’s API-first architecture now used to deliver online sales capabilities using the same APIs as CRM Plus and Self Service. There is also a newly refreshed UI design providing a modern and intuitive user experience.
  • Revenue Management: Further flexibility has been introduced in Revenue Manager with additional options for how charging can be paused and restarted when accounts are suspended, as well as configurable general ledger aggregation using user defined fields.
  • Standards-based Integration. Cerillion continues to certify its use of TM Forum Open APIs, with conformance achieved for TMF674 Geographic Site Management and TMF641 Service Ordering Management in this release, and has reached Platinum-level certification.

Tällä kertaa ei mitään epäilyttävää eikä negatiivista, vaan aivan puhdas havainto, joka mielestäni on kuitenkin mielenkiintoinen. 24H1 raportti tarjoaa kurkistuksen Tecnotreen tuotekehityksen kustannusten jakaumaan oma henkilöstön tekemään kehitykseen ja toisaalta firman ulkopuolisen porukan kehittämiseen.

Investointien rahavirrasta näemme, että tänä vuonna tuotekehityskuluja on aktivoitu (eli kirjattu taseeseen) 6,3 Meur ja ohjelmistojen IPR:ää on ostettu 1,1 Meur, yhteensä 7,4 Meur. Taseessa nämä näkyvät aineettomien hyödykkeiden arvojen nousuna. Oman kehityksen arvo on noussut 3,3 Meur (35,5 - 27,2). Ulkoisten aineettomien hyödykkeiden (IPR + ulkoinen kehitys) arvo on noussut samoin 3,3 Meur (9,6 - 6,3). Yhteensä taseessa aineettomat lisääntyneet 6,6 Meur. On siis investoitu 7,4 Meur, tästä tehty poistoja ja nettokasvu taseessa 6,6 Meur. Oman kehittämisen osuus investoinneista on puolet eli 3,7 Meur. Tällöin ulkoisen kehittämisen osuus on 2,6 Meur (3,7 - 1,1) eli 35 % tuotekehitysmenoista.

Tässä ei siis mitään ihmeellistä. Tecnotreen oma henkilöstä on 24H1 tehnyt 65 % kehittämismenoista ja ulkopuoliset tekijät 35 %. Näillä havainnoilla ei ole mitenkään yllättävää, että Tecnotree myös ostaa ulkopuolisten tekijöiden IPR:ää. Kaikkea ei yritetä tehdä itse.

Tietysti edelleen toivon, että @Roni_Peuranheimo saisi Tecnotreeltä vastuksen kysymykseen, mitä ohjelmistoja ja keneltä on ostettu vuonna 2023 kahdella miljoonalla eurolla ja tänä vuonna 1,1 miljoonalla eurolla.

14 tykkäystä

Toinen tuotetukijalka on sitten se moments, joka näyttää tältä. Montakohan miljoonaa tämä on maksanut tällä “alihankkijaverkostolla” :smiley: .

Jostain Tecnotreen osavuosikatsauksesta kuvaus tälle puolivillaiselle nettikaupalle oli:

Tecnotree Moments -alustan ja sen Fintech-valikoiman myötä toivomme saavamme kumppanuuksia viestintä- ja digitaalipalvelujen tarjoajien, ekosysteemin toimijoiden ja esineiden internetin (IOT) tarjoajien kanssa. Haluamme tarjota uudenlaisia ansaintamalleja ja sovellusrajapintajärjestelmiä 5G-käyttöönoton hyödyntämiseksi maailmanlaajuisesti ja luoda uusia digitaalisia kohtaamispaikkoja koulutuksen, terveydenhuollon, sähköisen kaupankäynnin, pelien, urheilun ja viihteen aloilla.

Ihan 100% sijoittajien kusetusta epämääräisillä buzzwordeilla.

8 tykkäystä

Kohtalaisen reipas osuus tuotekehitysmenoista kokonaisuudessaan aktivoitu taseeseen 2022-23 (lähes 90%) ja näyttäisi suhteellisesti sama tahti jatkuvan 2024.

3 tykkäystä

Tätä Momentsia on täällä ihmetelty ennenkin, mutta nyt sentimentin käännyttyä tämä kyllä kokonaisuudessaan alkaa haiskahtaa todellakin isolta pluffilta. Nyt olisi kyllä aika tulla ulos kaapista ja mielellään kuulisi myös K2:n kommentit asiaan. Vai vetäytyykö kaikessa hiljaisuudessa pois keissistä? Ei odottele mahdollista totaaliromahdusta kurssin taholta. Isoja osakepotteja on tosin haastava myydä, jos ei ostajia markkinalta löydy.

Inderesin haastikset alkaa samalla tuntua tosi pehmeiltä. Onko tässä enää mitään järkeä vai onko koskaan ollutkaan?

Tutkiiko näitä täällä esitettyjä väitteitä joku oikeasti ja millä tasolla? Mistä saadaan tietoa näin piensijoittajana? Hiljaisuus firman taholta näihin kaikkiin asioihin alkaa vaikuttaa huonolta.

Vaikka siis kaikki on täällä vain spekulointia kunnes toisin todistetaan. Nyt olisi sen aika tai uskottavuus on mennyttä, vaikka heikohkoa tuo tiedottaminen on tähän astikin ollut.

19 tykkäystä

Ilmainen Wordpress sivuston moottorina. Teemana 58 dollaria maksava eKommart (ekommart - All-in-one eCommerce WordPress Theme by Opal_WP | ThemeForest). Maksut välittää Paystack (https://paystack.com/).

Ei tuossa ihan hirveästi jää tosiaan niille 10usd/h freelancer-koodareille hommaa että saadaan tuollainen sivusto liveksi.

11 tykkäystä

Olisi kyllä kiva kuulla Hammarenin, Kakkosen ja Padman kommentit, kun he ovat ainoita jotka ovat tähän firmaan sijoittaneet kolmen vuoden aikana ( lisäksi 3 milliä joiltain muilta VVK:ssa).
Yhteensä siis noin 40 miljoonaa ja markkina-arvo on tänään 70 miljoonaa. Aikamoinen tulonsiirto muille sijoittajille. Padma toki jäävi ehkä sanomaan mitään.

3 tykkäystä

Nyt on kyllä aika kovia väitteitä. En lähtisi arvioimaan sijoittajasuhteita yhtiön ohjelmistojen markkinointilauseiden pohjalta tai ohjelmiston demosivuston kautta. Ei kai tuota materiaalia ole erityisesti sijoittajille kohdistettu?

8 tykkäystä

Tecnotree aloitti tuotekehitysmenojen aktivoinnit 2019. Erityisen rajusti tämä on parantanut kannattavuutta muutaman ensivuoden.

Mutta nuo aktivoidut tuotekehitysmenot alkavat myös näkymään poistoina. 24H1 aktivoidut tuotekehitysmenot olivat noin 6,3 Meur ja poistot 3,8 Meur. Poistot siis 60% aktivoinneista. Tuo on jo kohtuullisen hyvä taso. Viime vuonna vastaava luku oli vain 33%. Edelleen ratkaisevaa on kuitenkin vapaa kassavirta.

Juu, monesti unohtuu Hammarén ja hänen sijoitukset 2 Meur suunnattuun antiin vuonna 2021 ja 5 Meur VVK-lainaan vuonna 2023 :slight_smile: Nyt siis tarkoitan yhtiön oman pääoman lisäyksiä. Muiden kuin noiden kolmen (paitsi ne 3,1 Meur VVK) sijoitukset ovat toki sijoituksia nekin, mutta eivät ole tuoneet rahaa yhtiölle.

6 tykkäystä

Sijoittajatarinaa näistä uusista tuotteista kuten Moments muotoiltiin silloin kun TT rummutti skaalautuvan kasvun tarinaa ja polkua miljardin markkina-arvoon. Asiakkaita varten näitä toki tehdääb mutta onko niitä?

Nyt aikaa on annettu useampi vuosi liiketoiminnan kehittämiselle ja varmaan osa kehityskuluista on taseessa (ikävä kyllä ehkä). Onkin hyvä aika kysyä TT:ltä että tuleeko näistä mitään liiketoimintaa, koskaan, vain onko edessä alaskirjaukset ja uusi tarina. Paljonko sitä liikevaihtoa tulee tästä Momentsista ja mikä kasvuvektori siellä on käynnissä? Roni voisi vaikkapa penätä sitä seuraavassa haastiksessa tarvittaessa useampaan kertaan.

Korvaani särähti Padman uusimmassa haastiksessa kohta missä hän hehkutti heidän CRM ominaisuuksia ja että ovat kuulemma asiakkaiden mielestä parempia kuin vaikkapa Salesforcen. Ymmärsinköhän se oikein koska se kuulosti poskettomalta. Vaikea uskoa ja vaikka olisikin tähtitieteellisen pieni mahdollisuus tähän niin Salesforcen lienee CRM puolella helppo kopioida mitä tahansa TT tarjoaa ja ottaa relevantit asiakkaat markkinalta. Toivottavasti tästä ei tule sitä uutta tarinaa joka jää piippuun.

4 tykkäystä

Kovat on poistot. On tullut tarinaa viikonlopun aikaan ja kovia on väitteet. Sinänsä posariaiheisia on kovin vähän ja aikaisemmin laitetuista Gartnerin ymv. rappareissa yhtiötä pidetään yhtenä mielenkiintoisista AI yhtiöistä. Täällä tulee vaan lekaa ja toivotaan kv-sijoittajien paluuta markkinaan. Aika monesta yhtiöstä vois laittaa samaa epäilyksiä ja tulokset ratkaisee. Aina näitä voi kysellä yhtiön johdolta. Olisi mahtavaa, jos näitä käsiteltäisiin yhtiökokouksessa tai sit haastatteluissa. :wink:

5 tykkäystä

Moi @MoneyWalker

Kun tuon erän tarkempaa koostumusta ei ole raportissa avattu ei minullakaan tuosta tarkempaa tietoa tässä vaiheessa ole. Jokaisen tase-erän tarkempaa koostumusta en luonnollisesti käy läpi johdon kanssa tulosten yhteydessä. Kolmansien osapuolen ohjelmistojen käyttäminen on käsittääkseni yhtiölle varsin tyypillistä toimintaa. Niiden myynnistä syntyy myös liikevaihtoa. Toki tuoreet tapahtumat huomioiden noiden investointien tarkempi koostumus on aiempaa relevantimpaa. Mutta minulla ei ole lonkalta heittää suoraan vastausta tuohon, että mitä kolmannen osapuolen ohjelmistokomponentteja juuri tuohon erään kuuluu sekä keneltä ja mihin hintaan ne on ostettu. En jokaista foorumilla esitettyä kysymystä erikseen tiedustele yhtiöltä, muuten pommittaisin heitä jatkuvasti. Muutenkin odottelen viime viikkoiseen keskusteluun liittyen vielä lisätietoa. Mutta pitää tuon erän koostumusta tiedustella taas sopivan hetken tullen.

Liikearvoon liittyen 2023 vuosikertomuksessa on mainittu: ”Konsernissa ei ole liikearvona kirjattavaa omaisuutta 31.12.2023.” Ja ei sinne olisi sitä pitänyt ilmestyä tämän vuoden puolella, joten oletan että erä ei sisällä liikearvoa.

Oliko näissä joku sinun uusista kysymyksistä poikkeava kysymys tai jokin Pericius-kauppaan liittyvä kysymys jota täällä ei ole muuten käsitelty?

8 tykkäystä

Minäkin olen täällä joskus negatiivisia kommentteja esittänyt. BSS:ää seuranneena tiedän että näillä pikkupuljuilla ollaan hyvinkin luovia aina näiden “tuotteiden” kanssa, ja sehän on ihan ok. niin kauan kun kauppa käy ja pystytään toimittamaan.

Mielestäni keskustelu on täällä ollut hyvinkin asiallista muutamia kommentteja lukuunottamatta. Esimerkiksi käyttäjän WhoopWhoop-kommentit ovat juuri oikeanlaista kaivamista, ja sijoittajana varmasti haluaisin vastauksen esimerkiksi tähän yrityshankintaan liittyviin kysymyksiin, miten DD on hoidettu, mitä on ostettu ja saatu.

“paskanjauhanta”, “mielensäpahoittajat” “mutuilu”, “kusettaminen”, “faktat vs. tunteet” yms. yms.

Tämä kirjoituksesi puolestaan vaikuttaa hyvinkin asiattomalta, ja näyttää vain leimaavan käyttäjiä kautta linjan.

28 tykkäystä

Kiitos @Roni_Peuranheimo :+1:

Viikon takaisessa kirjoituksessani oli nuo samat kysymykset vain tarkemmin taustoitettuna.

1 tykkäys

Samaa mieltä Polityrin kanssa. Lisäisin vielä, että näillä pikkuyhtiöllä on myös haasteita hyvien liiketapojen kanssa, kuten tässä vaikuttaa johdon sidoksista alihankintaketjuun. Afarak, Valoe, Modulight / hyvät liiketavat, joopa joo…
Vetailun vuoksi voitte jokainen lukea, miten esim Metso kommentoi yhdistysmishuhuja: lyhyt ja selkeä viesti.

1 tykkäys

Viesti yhdistettiin ketjuun: Sijoitusfoorumin liputuskeskustelu ja liputusten jälkipuinti

Käykääpä kurkkaamassa tämä keskustelu Sijoittajaviestintäketjussa. Ajoikohan Tecnotree tiedotusmiinaan, kun kertoi Inderesin haastattelussa 9.8 myyjäksi Pericius Technologies? Se oli pörssitiedotteessa julkaisematonta osakekurssiin vaikuttavaa tietoa. Tuollaista ei ilmeisesti olisi pitänyt kertoa.

Tecnotree poikkesi mielestäni turhan tiukasta tiedottamislinjasta, jota muut pörssiyhtiöt Suomessa noudattavat. Nyt sitten kurssi kärsii tuosta. En nyt sano onko oikein tai väärin, mutta suoraan sanoen harmittaa koko yhteisön puolesta, kun normaalia avoimempi tiedottamislinja sai kolauksen. Toivottavasti Tecnotreellä ja Inderesillä ymmärtävät, että kannattaa jatkaa kohti entistä avoimempaa linjaa, jolla epäselvyydet saadaan pois sotkemasta.

10 tykkäystä