Tecnotree sijoituskohteena

:nerd_face:Miksi sijoitan Tecnotreehen?

Johdanto, jota lukematta ei voi ymmärtää perustelujani

Suomessa toimin meemiosakkeiden puuttuessa kassavirtastrategian mukaisesti. Vapaa kassavirta (FCFE) on summa, joka yritykseltä jää yli kaikkien kustannusten, investointien ja verojen jälkeen. Tällä voidaan joko maksaa osinkoja tai ostaa omia osakkeita, tai jättää makaamaan kassaan tulevia investointeja. Kyse on siis kuuluisasta osingonmaksukyvystä. FCFE, Free Cash Flow to Equity on toiselta nimeltään LFCF, Levered Free Cash Flow.

Kassavirtastrategiassani suuri vapaa kassavirta yksin ei ole ratkaiseva. Toinen puoli on yhtiön markkina-arvo. Poimin yhtiöitä, joilla ennustettu vapaa kassavirta suhteessa yhtiön markkina-arvoon on mahdollisimman korkea. Tunnusluku on FCFE/P. Lisäksi huomioin yrityksen raskaan velkataakan karsivana tekijänä. Toki rahoituskulujen kautta velan kustannus on jo mukana, mutta suuri velkataakka on riskitekijä. Otan myös huomioon osakkeen arvon liudentumisen osakeanneilla ja VVK-lainoilla, jos sellaisista on tietoa. Joskus tämä on myös karsiva tekijä, kun yhtiön on kasvu edellyttää tulevia osakeanteja, ja niiden koko on hämärä.

Katson 3 vuoden ja 9 vuoden ennustettuja kassavirtoja. Inderesin analysoimilla yhtiöillä FCFE/P on 9v ennustetuilla kassavirroilla nykypäivään diskontattuna keskimäärin 8,8 % ja mediaani on 7,7 %. Näitä lukuja Inderes ei laske tai ainakaan julkaise. Olen koostanut itse jatkoanalyysini. Inderesin analyyseissa vapaa kassavirta on FCFF (rahavirta rahoittajille mukana). Vähennän tästä vuotuiset rahoituskulut, jotta saan luvun FCFE. En myöskään lähde arpomaan WACC-mallin mukaisia yhtiökohtaisia riskikertoimia, koska ne tuottavat vahvistusharhan. Ainoastaan diskonttaan tulevat kassavirrat nykyarvoon 2,5 % korolla.

Nykyisessä Hesulin matalasuhdanteessa kelpuutan ostolistalle yhtiöitä, joiden FCFE/P on yli 10 %. Yllättävän paljon jää silti ostettavaa.

Eri aikoihin ja markkinatilanteisiin soveltuvat erilaiset strategiat. Jenkkiosakemarkkinalla sijoitusstrategiani on täysin erilainen USA:ssa sijoitan trendaaviin sektoreihin: AI, chip, defence ja kvanttitietokoneet. Lisäksi on muutama kasvuyhtiö, joissa strategiani on tyystin erilainen. Mutta se on eri tarina. Suomessa etsin aliarvostettuja yhtiöitä.

:moneybag:Tecnotreen vapaa kassavirta

Tecnotreen vapaa kassavirta FCFE tulee kasvamaan merkittävästi. Tähän on useita perusteita:

  • Odotan heikkoa 3% vuosittaista liikevaihdon kasvua.
  • Kulut kasvavat liikevaihtoa hitaammin, koska tuotteiden ja palveluiden tuottamisen suhteelliset kulut laskevat liikevaihdon kasvaessa. Odotan matalaa 1% vuosittaista kulujen kasvua.
  • Valuuttakurssitappiot tulevat olemaan keskimäärin 1% liikevaihdosta. Kuluvana vuonna liikevaihdosta 28-33% tuli Afrikan ja Latinalaisen Amerikan valtioiden valuutoissa. Tätä ennen oltiin 59-75% tasolla. Vuonna 2024 kaikki Latinalaisen Amerikan kaupat laskutetaan dollareina. Näin ei aiemmin ollut. Yhtiön tavoitteena pudottaa tämä 10-15% tasolle seuraavan 3 vuoden aikana. Jos tuo kaikki toteutuu, niin valuuttakurssitappioriski laskee alle neljäsosaan 2016-2022 tasolta. Nairan eurokurssi on ollut vakaa edelliset 3 kk ja on samalla tasolla kuin 9 kk sitten.
  • Investoinnit suhteessa liikevaihtoon laskevat viimevuosien 18 % tasolta 11 % tasolle. Tämä on yhtiön ohjeistus vuodelle 2025, ja on lyhyellä aikavälillä merkittävin ja helpoiten ennustettava vapaata kassavirtaa kasvattava tekijä.
  • Poistojen ja tuotekehityskulujen aktivoinnit tulevat olemaan yhtä suuret, ja veroja maksetaan 20% liikevaihdon ja kulujen erotuksesta.

Tecnotreen 2025-2033e vuotuinen FCFE/P osakkeen nykykurssilla on 13,6%. Tässä on huomioitu osakkeen arvon liudentuminen VVK-lainan täysimääräisellä 43,1 Meur osakevaihdolla. Ilman liudentumisvaikutusta FCFE/P olisi 25,4%, mutta tällähän ei ole juurikaan merkitystä. Jo vuosille 2025-2027 FCFE/P on 11,1%.

Helsingin pörssistä löytyy vain 8 yhtiötä, joilla on parempi 2025-2033e FCFE/P kuin Tecnotreellä. Noille yhtiöille laskin FCFE/P Inderesin FCFF-ennusteilla vähennettynä edellisen 12 kk rahoituskuluilla. Sanottakoon, että Tecnotreen FCFE/P olisi samalla tavalla laskien 13,8 % eli käytännössä sama kuin omilla ennusteilla laskemani. Miksi en sijoittaisi noihin kahdeksaan muuhun yhtiöön? No, itse asiassa omistankin niistä neljää. En tietenkään laita kaikkea yhteen koriin, ja muitakin hesulihylkiöitä on salkussani. En pakota itseäni onnistumaan kaikissa. Lopuilla neljällä on joko vaikea rahoitustilanne tai en usko niiden liiketoimintaan ilmeisestikään yhtä vahvasti kuin Inderesin analyytikot.

:muscle:Tecnotreen kasvupotentiaali

Edellä tein päätökseni olettaen Tecnotreelle heikkoa liikevaihdon kasvua. Näen potentiaalia voimakkaaseen kasvuun. Pienelle huomiolle on jäänyt fakta, että suuret IT-palveluyhtiöt HCLTech ja Accenture eli konsultit ovat tänä vuonna aloittaneet näkyvän yhteistyön TT:n kanssa. Satun tuntemaan tätä konsulttien liiketoimintaa syvällisesti kymmenien vuosien ajalta. Konsulttifirmalle yhteistyöhön kuuluu, että he perehdyttävät konsulttejaan ohjelmistoihin, jotta nämä voivat osallistua suunnitteluun, käyttöönottoprojekteihin ja ohjelmistojen liittämiseen muihin järjestelmiin. Tämä on konsulttien leipätyö ja kyse on satojen miljardien dollarien markkinasta. TT on luonnollisesti vain pieni osa kokonaismarkkinasta. Isot konsulttifirmat eivät kuitenkaan kelpuuta konsulttiensa kouluttautumiskohteiksi mitä tahansa ohjelmistoja. Suomalaisia ohjelmistoja on tuolla listalla on vain muutama: Linux, MariaDB, Bassware ja F-Secure.

Koska nämä jättiläiset ovat valinneet Tecnotreen ohjelmistot, on perusteltua odottaa seuraavan 12 kk aikana tiedotteita alkavista hankkeista, joissa TT toimittaa ohjelmiston ja konsultti tekee työt asiakkaan kanssa. Tässä on iso kasvuvipu TT:lle, ja kassavirtaan vaikutus tulee tuplavivulla. Esimerkkejä menestystarinoista ovat SAP ja Salesforce. Ne toimivat samalla liiketoimintamallilla, jota TT nyt on ottamassa käyttöön.

Jos näyttö onnistuneesta yhteistyöstä IT-jättien kanssa saadaan, Tecnotreestä tulee vakavasti otettava kasvuyhtiö, ja instituutiot ryhtyvät ostamaan.

Ennusteiden luotettavuus

Tecnotreen ohjeistukset ovat pitäneet 2022-2024. Itse asiassa nyt TT pystyy antamaan kohtuullisen luotettavan ennusteen seuraavan 3 kk liikevaihdosta ja kassavirrasta, koska ARR laskutetaan 3kk jaksoissa etukäteen, ARR on 58 % tilauskannasta ja kaikkien laskujen keskimääräinen maksuaika (DSO) oli 153 päivää (24q3). Oletettavasti tämä on ARR-laskuilla lyhyempi. Myös ensi vuoden ARR-liikevaihdon pohja on helpohkoa ennustaa, koska BBS-ohjelmiston vaihtaminen on vuoden parin projekti.

:face_with_monocle:Epäilyt väärinkäytöksistä

Liiketoiminnassa on tavanomaista, että suhteet alihankkijoiden ja tilintarkastajien kanssa ovat luottamuksellisia. Hyvät tai oikeastaan loistavat välit ovat pakollisia. Epäilyt TT:n rahavirtojen pumppaamisesta johdon lähipiirille ovat vailla todisteita. Epäilen, että osalla tämän foorumin kirjoituksista saattaa olla tietoinen tarkoitus vahingoittaa TT:tä yhtiönä. Aika moni on saanut tänä vuonna potkut Suomessa. Olisikohan tämä porukka aktivoitunut foorumilla. Ja en tässä missään nimessä syytä @WhoopWhoop:ia . Hänen tekemänsä tietojen kaivaminen ja kirjoitukset ovat olleet hyvin asiapitoisia, hyödyllisiä ja tervetulleita. Ja @Pohjolan_Eka:n matkakertomus oli mahtavaa sijoitusviihdettä.

Potentiaalisia ongelmia on kaivettava ja julkaistava. Itsekin aloitin vastaavan pommittamisen myyntisaamisten liiallisesta kasvusta ja kassavirran kotiutumattomuudesta lokakuussa 2021 kurssin huidellessa 30 euron tasoilla.

VVK-laina

VVK-laina on jälkikäteen katsoen oikea päätös yhtiön näkökulmasta, koska

  • VVK-laina antaa yhtiölle suojaa yhtiötä vihamieliseltä valtaukselta, ja
  • 0,01%-korkoinen VVK-laina on yhtiölle edullisin tapa hankkia pääomaa. (myönnän, että 0-korkoinen olisi ollut vielä parempi)

Pääomistajilla ei ole varoja hankkia koko TT:n osakekantaa haltuunsa. Myös piensijoittavat ovat siten suojassa. Olen tästä aiemmin kirjoittanut enemmän tänne:

:no_good_man:Johdon virheet

TT:n toimitusjohtajalle ja hallitukselle en voi antaa puhtaita papereita.

  • Valuuttakurssimuutoksilta ei suojauduttu, vaikka yhtiön päämarkkinat ovat hyperinflaatioalueilla. Tähän johto puuttui vasta vuodesta 2023 alkaen, kun riski oli realisoitunut. Virheelle lyön hintalapuksi 10 Meur.
  • Yhtiö investoi Iraniin vuonna 2014, vaikka Iranin ydinohjelma kiristi Iranin ja Yhdysvaltojen välejä. Vaikeuksista saamisten kotiuttamisessa ei kerrottu omistajille. Saamatta jäi 10 Meur.
  • Toimitusjohtajan liian avokätinen palkitseminen vuosilta 2019-2022 maksoi noin 4 Meur ylimääräistä.
  • VVK-lainan merkinnän alaraja 100 000 euroa jätti liian suuren osan pienisijoittajista ulkopuolella. Sijoittajien tyytymättömyys synnytti mainehaittaa yhtiölle.
  • Johto ei ole ymmärtänyt suomalaista mielenlaatua. Jos et pidä sanaasi kaikessa, olet epäluotettava ikuisesti (episodi Padma ostaa). Ohjeeni johdolle: Älä koskaan lupaa Suomessa sellaista, mitä et voi varmasti pitää.

Korjaavia toimia on tehty noiden kaikkien virheiden jälkeen. Iranin osalta on kylläkin epäselvää vieläkö siellä toimitaan ja saadaanko enää yhtään kassavirtaa kotiin. Näistäkin huolimatta luotan yhtiön johtoon. Olen kuunnellut ja lukenut paljon. Tecnotree on nyt parempi yhtiö kuin vuonna 2021.

Omat virheeni

Aloitin ostot liian aikaisin vuosi sitten noin 5,8 euron tasoilla. 23Q4 valuuttakurssitappiot 6,7 Meur tulivat yllätyksenä.

:rocket:Yhteenveto

Tecnotree on hyvä sijoitus, koska:

  1. 2025-2033e vuotuinen FCFE/P osakkeen on 13,6% heikollakin liikevaihdon kasvulla
  2. USA:ssa käynnistynyt yhteistyö HLCTechin kanssa ja lupaukset yhteistyöstä Accenturen kanssa tuovat liikevaihdolle isoa kasvupotentiaalia.
  3. Eväät kurssikäänteelle ovat olemassa. Käänne tapahtuu, kun instituutiot huomaavat potentiaalin.
131 tykkäystä