Osakesijoittaminen

Teleste sijoituskohteena

Tänään ilmestyi perinteikkäästä turkulaisesta teknologiayhtiö Telestestä laaja raportti ja avataan sen kunniaksi yhtiölle oma ketju tänne foorumille!

Laaja raportti on luettavissa täältä: https://www.inderes.fi/fi/syklin-taitetta-edelleen-odotellessa

Käytiin Telesteä myös videolla läpi ja omat fiilikset yhtiön suhteen pitkälti välittyvät siitä: https://www.inderes.fi/fi/videot/teleste-ei-nuolaista-ennen-kuin-tipahtaa

Vuoden 2016 kulta-aikojen jälkeen osakkeenomistajien kyyti on ollut harmillisesti kuoppaista pulkkamäkeä alaspäin.

image

Viime vuodet iso kysymys on ollut, että joko ollaan laskettu mäki alas ja lähdetään hissillä takaisin kohti korkeuksia. Tulosennusteet ovat laskeneet melko tasaisesti viime vuosina ja nyt odotukset tuleville vuosille alkavat olla hyvinkin kohtuullisia ja yhtiön historiallisen kehityksen valossa realistisesti saavutettavissa. Lähivuosien tuloskasvu on kuitenkin kaapelioperaattorien käsissä ja hajautetun verkkoarkkitehtuurin investointien pitää käynnistyä, jotta Telesten tuloskasvujuna saataisiin uusille raiteille. Myöskään ongelmallisen palveluliiketoiminnan kannattavuus ei saisi ainakaan enää nykyiseltä nollatasolta painua takaisin tappiolle.

Osakkeessa on lähivuosille selvää nousupotentiaalia, jos operaattorien investointihanat käynnistyvät ja Teleste onnistuu tässä uudessa teknologiasukupolvessa ja USA:n laajentumisessa. Vastapuolella myös riskit liittyvät näihin samoihin asioihin ja tässä vaiheessa näkyvyys näihin tekijöihin on yhä heikko. Erityisesti riskinä on, että investointien käynnistyminen jälleen pitkittyy ja yhtiön tuloskasvun realisoituminen valuu jälleen pykälän kauemmas tulevaisuuteen.

Varmaa on se, että hajautetun arkkitehtuurin investointien käynnistyminen on tänä päivänä lähempänä kuin edellisen laajan raportin (12/2018) yhteydessä, jolloin tuntui, että investoinnit ovat jo aivan nurkan takana. :sweat_smile: Jäädään tässä ketjussa seuraamaan ja jännittämään, milloin hajautetun arkkitehtuurin teknologiasykli käynnistyy toden teolla! Oikealla ajoituksella Telesten osakkeessa voi tuotto/riski-suhteen näkökulmasta avautua vielä erinomainen paikka hypätä osakkeen kyytiin, jos ja kun operaattorien investointihanat aukevat.

10 tykkäystä

Tämä peijakkaan koronavirus saattaa sumentaa muuten aika kelpo näkymiä Telestellä.

Ilman koronavirustakin Teleste on vuosia ollut sellainen “jatkuva takaisku”. Ongelmia omassa toiminnassa, ongelmia asiakkaiden investointien alkamisajassa, ongelmia VARKAIDEN kanssa… Näiden tähden luotto Telesteen on näyttöjen päässä. En ole oikein saanut kiinni siitä, miksi siellä mättää koko ajan jokin, ja mitä se vaatisi korjautuakseen.

Omistin muistaakseni 2016 vuodesta alkaen, ensin hilpeään ylämäkeen ja sen jälkeen vuosi vuoden ja osari osarin perään latteita uutisia. Näissä viimeisissä laskuissa en enää ole ollut onneksi kydissä, vaikka harvinaisen pitkään katselinkin. Nythän tuo kehitys on kyllä nuijittu kurssiinkin, mutta muuttuuko auvoiseksi jos ja kun investoinnit alkavat? Vai onko yrityksellä muutenkin sisäisiä heikkouksia?

Piltkottuna tämä voisi olla arvokkaampi?

3 tykkäystä

Tai ostettuna :sweat_smile::joy:

1 tykkäys

Herätellään Teleste-ketjuakin Q1-tuloksen jäljiltä, kun samalla yhtiössä tapahtuu isoja strategisia liikkuja! Tuohon ketjun avausviestiini viitaten lähdettiin nyt varovaisesti ennakoimaan ensi vuonna sarastavaa syklin taitetta, josta kommentit aamarissa: https://www.inderes.fi/fi/uutiset/teleste-teravammalla-profiililla-kohti-teknologiasyklin-taitetta

Uutinen Saksan palveluliiketoiminnasta irtaantumisesta poistaa nyt yhden merkittävän lähivuosien tuloskehitystä varjostaneen tekijän ja lähivuosien tuloskasvu on nyt pitkälti kiinni hajautetun arkkitehtuurin investointien käynnistymisestä. Vielä on epävarmaa, miten hyvän aseman Teleste saa uudessa teknologiassa, mutta syklin käännettä ennakoiva sijoittaja rohkenee nykyisellä arvostuksella jo aloittaa varovaiset ostot.

5 tykkäystä

Tänään näkyi tulevan Pörssitiedote, että Stadler valitsi videovalvonta- ja matkustamokuulutusjärjestelmät Wales & Borders -yhtiölle toimitettaviin FLIRT-juniin. Osaisiko joku sanoa, minkä suuruisia tilauksia nuo suurinpiirtein ovat per juna?

1 tykkäys

Mitenköhän Nokian myymät kaapeliverkkotoiminnot Telesten kilpailijalle vaikuttaa Telesten kilpailukykyyn?

2 tykkäystä

Isossa kuvassa tällä tuskin merkittävää vaikutusta on Telesten kannalta, sillä Vecima on kokoluokaltaan sen verran pieni peluri kaapelimarkkinalla. Jatkossa yhtiöt varmasti kuitenkin kohtaavat yhä enenevissä määrin kilpailussa, kun Teleste on parhaillaan laajenemassa Pohjois-Amerikan markkinalle. Veciman vuosiraportissa yhtiö on myös listannut Telesten kilpailijakseen:

Telesten USA-valloitukseen suurin kysymys on se, miten yhtiö pärjää kilpailussa suurempien toimijoiden (esim. Commscope, Cisco, Casa ja Harmonic) kanssa. Tähän saadaan näillä näkymin näkyvyyttä ensi vuodesta alkaen, kun hajautetun arkkitehtuurin investointien pitäisi vihdoin käynnistyä.

3 tykkäystä

Kiitos Atte Riikola nopeasta vastauksesta!

Tulos ei pikaisella silmäyksellä tarjoa oikein mitään hyvää - ja alle ennusteiden meni.

2 tykkäystä

Juu ei ole Telesten kevät ollut, jostain pitäisi kaivaa uutta intoa tekemiseen…?

1 tykkäys

Samaa mieltä. Sitä voisi lähteä hakemaan ihan ylhäältä päin…

3 tykkäystä

Olen ollut n. 11v kyydissä ja pyöritään sen aikaisessa ostohinnoissa, välillä pieniä lisäyksiä tehty, kuten myös myyntejä. On salkun pienimpiä omistuksia ja aikanaan olisi päässyt ok voitoilla täysin eroon. Ajatellut et tämä pysyisi salkussa ikuisesti, ainoa josta olen ollut valmis näin ajattelemaan, mutta yrityksen johtaminen ollut viime vuodet pettymyksestä toiseen siirtymistä, joten vakavasti pohdittava omia arvoja. En osaa enää edes perustella itselleni miksi pitää salkussa.

4 tykkäystä

Aivan samoin ajattelen. 1998 ensimmäiset ostot.

Mä alan nähdä punaista kun puhutaan teknologia syklin käänteestä tai siis uuden teknologiapolven markkinalla tulemisesta.

Onhan tämä nyt nähty Nokian kanssa kuin kivinen on ollut 5G tie…
Uusi teknologia tuo aina uusia murheita vanhojen päälle…

Telesten kurssi lienee nyt edullinen (maksaa kpl saman nyt kuin Nokia), mutta koska tämä voisi olla sitten selkeästi enemmän?

Kuinka moni vaihtaisi esim. 5000kpl Nokiaa samaan nippuun Telesteä?

OP laskee Telesten suosituksen Vähennä-tasolle (aik. Lisää). Uusi tavoitehinta on 4,00 euroa (aik. 4,50) , niin Indereshän on Lisää ja 4,50

Nyt vaan Telestä hankkimaan lisää, osake on ainakin kohtuullisesti nyt hinnoiteltu.
Kyllä Teleste tästä nousee ja omistajissa on sellaisia tahoja että positiivinen käänne tulee vastaan.
Luin rapsan läpi ja kylähän se on kuin Nokian vastavaa lukisi, pitäisi tulla käänne mutta tuleeko… ehkä sitten.

1 tykkäys

Telestessä pitää 8 isointa omistajaa majoriteettia hallussaan, muut sitte matkustaa mukana…
Luin nyt tarkemmin tään Q2 raportin ja onhan siinä joka rivillä miinus ja iso.

Tiedä sitten miksi tässä on Sampo taustaista omistajakuntaa… Mandatum, Stadigh, Lapveteläinen jne…

Jos ovat aikoneet myydä Nokialle hyvällä hinnalla, mut nyt Nokia myi omat cable-toiminnot veks.

Eikö Teleste ja Rinnevaara alisuorita pahoin ?

EI huono lainkaan…

1 tykkäys

Miten @Atte_Riikola tämä Telesten Saksan liiketoiminnan myynti?
Eikö tuo ole tappiollisesta toiminnasta ihan kiva summa?

Telesten ongelmana ollut huono kannattavuus paranee, joten plussaa oli, että rahaakin tuli, eikä tarvinnut ajaa kannattamatonta liiketoimintaa alas ja kirjata koko liikearvoa tappioksi.

2 tykkäystä