Osakesijoittaminen

Tencent, digiä kiinasta

En löytänyt vielä ketjua tälle kiinan suurimmalle digifirmalle, joten luodaan nyt sellainen. Tencent omistaa mm. wechat, supercell yms. pelifirmoja ja omistaa siivun Universal Music Groupista. Lafka tarjoaa palveluita aina maksuista taksin tilaamiseen, kaikki tapahtuvat firman wechat alustalla, jolla on vuonna 2021 jo 1,24 miljardia käyttäjää (pääasiassa kiinassa)

edit 1.
Seuraavat luvut ovat vuodelta 2020 (eur)
työntekijöitä 51,35 k
P/E 29,81
Price to sales ratio 10,05
price to cash flow 24,87
P/B 6,43
Debt to assets ratio 0,20
Return of equity 27,28%
muutamia mainitakseni, erityisen kiinnostavan tästä tekee se, että Kiinan hallinnon politiikan takia on osakkeen kurssi laskenut tämän vuoden aikana huipusta n.83 aina n.50 euron pintaan


@ojl500 oli niin hyvä vastaus että pistetään alkuun helposti löydettäväksi

14 tykkäystä

Tencentin tulevaisuuden liikkeet ovat mielenkiintoisia sillä markkina-asema kiinassa vaikuttaa suhteellisen vakaalle. Hintakaan ei päätä huimaa kiinanhallituksen asettamien riskien takia.

1 tykkäys

Moikka @moogler !

Kiitos, kun avasit Tencentille oman ketjun. :slightly_smiling_face: Usein, kun tänne perustetaan uusi ketju uudelle firmalle, niin firmasta laitetaan vähän perustietoja, ehkä taloudellisia lukuja, käppyröitä ja tiivistetysti, mitä tekee jne. Joillekin Tencent on vähän vieraampi firma, niin luvut sekä erilaiset perusfaktat auttavat alkuun ja sen jälkeen on hyvä aloittaa keskustelemaan tästä mielenkiintoisesta firmasta. :slightly_smiling_face:

13 tykkäystä

Kiitoksia palautteesta, pyrin korjaamaan tekstin nyt oikeammaksi ja selkeämmäksi niille, jotka eivät firmasta hirveästi tiedä. Jos sinulla on ehdottaa lisää korjauksia kuuntelen mielelläni.

6 tykkäystä

Tähän voisi myös mainita, että tencenttiin voi sijoittaa amsterdamin pörssin kautta Prosus NV, jonka arvo koostuu pääosin sijoituksesta tencenttiin. Saa tuohon Kiinan regulaatioalen päälle vielä holding-yhtiö alen.

Videolla ansiokkaasti avattu kuviota.

10 tykkäystä

Kiitoksia tästä,mielenkiintoisesta avauksesta. Itse on ollut edes tajunnu tätä. Täytyypäs tutkia

1 tykkäys

Onko joku löytänyt täyden listan Tencentin omistuksista (ja niiden valuaatiosta)? Yhdella videolla jolla katsoin oli ihan hyvä lista jonka kaveri oli tehnyt itse, mutta en jaksais alkaa naputella manuaalisesti koko listaa itse exceliin.

Kiina lisää regulaatiota nuorille pelaajille.

Olen kuullut vaihtelevia arvioita vaikutuksesta liikevaihtoon.
Niiden luulisi jäävän suht pieneksi.
Kuulemani luvut ovat olleet reilun 3% ±1% luokkaa.
Regulaatio nuorille ei kuitenkaan tuhoaisi koko nuoriin kohdistuvaa liikevaihtoa, vaan osan siitä. Joten vaikutus jäisi todellisuudessa pienemmäksi?

Lisää regulaatiota, ja pelkoa markkinoille anyways. Tosin tämäkään ei tullut puskista, vaan toistantoa ja osa samaa crackdownia.

6 tykkäystä

On kuulemma ollu aikaisemminkin tota lasten peli valvontaa. Omasta mielestäni mielenkiintoista on se, miten tuota tullaan käytännössä valvomaan

Pakko kysyä tosta Prosus NV:stä, siitä näkyy löytyvän kahta eri hintaista lappua noin 70 euroa ja noin 14 euroa. Onko joku A ja B lappu juttu vai mikä tossa on ?

Käytän itse Nordeaa välittäjänä ja täällä näen vain tuon Amsterdamin lapun, joka on nyt hiukan yli 70€. Investingistä kun katoin muita listauksia niin joitain löyty
image
Toi 14€ vois olla toi jenkkilän ADR?

3 tykkäystä

Nordnetistä löytyy lisäksi 1TY tikkerillä Xetran listaus, jossa on myös mukava 70% lainoitusaste.

Tämä Prosus NV oli kyllä niin hyvä poiminta, että tuon @ojl500 ekan viestin voisi nostaa jo aloitusviestiin videoineen. Helpottaa suuresti Tencentiin sijoittamista, kun ei tarvi jenkkilän OTC lappuihin kajota, vaan pääsee nonnerotkin eurooppalaisen listauksen kautta käsiksi. Eikä tuo 9 % holding-yhtiö alennuskaan huonolta kuulosta.

Noin 90 % Prosus NV:n valuaatiosta siis koostuu Tencentistä market cappien mukaan tarkasteltuna. Tuossa vielä kuvankaappaus kyseiseltä videolta, jossa on purettu keissiä auki exceliin, ja linkki kyseiseen kohtaan videolla.

6 tykkäystä

Niinpäs taitaakin olla kiitoksia paljon, mietin vaan että onko siinä eroa että ostaako tota lappua 16€ vai 70€. Koska toi 16€ on melko edullinen

Tuo halvempi on adr, joka vastaa 0,2 osaketta. Ostaisin Amsterdamista ensisijaisesti tai nonnerona xetrasta, ellei jenkkilistaus tule välittäjälläsi kuluiltaan selvästi edullisemmaksi.

“ADRs are a form of equity security that was created specifically to simplify foreign investing for American investors. An ADR is issued by an American bank or broker. It represents one or more shares of foreign-company stock held by that bank in the home stock market of the foreign company.”

Hei kiitoksia todella paljon selvennyksestä

2 tykkäystä

Mahtaakohan tuo pelikielto toisaalta hyödyttää Tencentin omaa (Penguin Esports), ja sen osittain omistamia (DouYu, Huya) eSports -striimausalustayhtiöitä? Jos nuoriso ei lähdekään keskusjohdon toiveiden mukaan ulos reippailemaan pelikieltoajanjaksoina, vaan sen sijaan lisää striimauskulutustaan?

Joka tapauksessa, kun tuo Tencentin junailema striimausalan fuusio kariutui, niin yhtiö näemmä keskittyy yhä enemmän omaan alustaansa:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-26/tencent-beefs-up-game-streaming-arm-after-china-kills-merger

@Juha_K1, itselläsi oli vahvaa panostusta tuohon eSports-puoleen, oletko analysoinut tuon Tencentin laatikkoleikin voittajia ja mahdollisia häviäjiä?

2 tykkäystä

Monien arvostama professori Aswath Damodaran juuri julkaisi videon jossa kertoo oman näkemyksensä Kiinan teknojäteistä ja niiden valuaatiosta. Tämä saattaa kiinnostaa erityisesti Tencentiin ja/tai Alibabaan sijoittaneita tai sijoitusta harkitsevia. Mukana oli myös JD com ja DIDI.

12 tykkäystä

Laitetaan nyt tännekkin, menee tuohon kiina regulaatio aalto sektoriin, saa siirtää jos olen väärässä paikassa.

Beijning kaupunki aikoo huhujen mukaan ostaa DiDistä siivun.
En rehellisesti sanottuna tiedä mitä ajatella huhusta, koska vain päivä sitten käskettiin korjaamaan kuskien kohtelua? → Miksi käsket korjaamaan kohtelua jos olet itse pian hallituksessa? (China Regulators Criticize Didi, Meituan, Alibaba in Car-Hailing Clampdown: Video - Bloomberg)

Didi myös kiistää minkään tälläisen tapahtuman olevan meneillään:

Saapuva informaatio on täysin erilaista ja epäselvää. On ollut jo useamman viikon ajan.
Tuntuu että joku pelaa omaan pussiin syytämällä markkinoille pelkoa.
Ota ja tiedä, ehkä Kiinan kommunikaatio on vain oikeasti niin epäselvää.
Misery loves company, Ja mikään ei tuhoa markkinoita niin kuin pelko.

Jos Beijing kaupunki yritykseen ostaa itsensä sisälle, tärkein kysymys on hinta.
Jos hinta ei korreloi yhtään tai on huomattavasti alle markkinahinnan, olettaisin että näemme pakoa kiinan tech sektorilta. Jos osakkeista maksettaisiin ns fair tai markkinahinta. Olisi tilanne päinvastainen ja rauhoittava.

Tässä tulee ajateltua päivästä toiseen että “uutinen ei vaikuta omistamani yrityksen fundamentteihin”
“Omistan yritystä, en osaketta” (Toki ADR tapauksessa voi joku sanoa että en omista yhtään mitään. :joy:
Oli vaikutus fundamentteihin mikä tahansa, tämä sekoilu markkinoilla alkaa käydä jo omalle pääkopalle.

Peter lynchin sanoin markkinoilla tärkein elin ei ole aina aivot, vaan vatsa. Ja mennään sillä, tai ainakin yritetään.
Kyseinen tapaus on saanut kyllä miettimään omaa riskinsietokykyä, ja sitä minkälaisia riskejä on valmis hyväksymään. Eli jos jotakin, niin ainakin sijoittajana on tullut “kasvettua.”
Tapaus on myös korostanut että Kiinassa on TÄYSIN MAHDOLLISTA MENETTÄÄ KOKO PÄÄOMA
ja suosittelen jokaiselle näihin yrityksiin tai Kiinalaisiin yrityksiin sijoittavan tukimaan asiaa tarkkaan ennen kuin tekee sijoituspäätöksensä.

Olen yhä sitä mieltä että oma sijoitusteesini on kunnossa, ja näiden vaikutus omiin yrityksiin jää pitkällä aikavälillä kohtuulliseksi (lievästi pienempi kasvu, increased cost of capital, isompi “tax rate”).
Eikä esim Tencentin liiketoiminta tuhoutuisi nykyisestä regulaatiosta.

Itselläni on positio sekä Alibabassa ja Tencentissä, Olen nuori ja paikoin riskinsietokykyinen.
Fiilis atm on kuitenkin se, että tekis mieli vetää pipo päähän 6kk, laittaa napeista tulemaan popedaa.
Ja palata silloin katsomaan missä ollaan.

6 tykkäystä
4 tykkäystä

Tencentin liikevaihdon kasvu hidastui 13 %:iin teknojen kurittamisen myötä.

Ilmeisesti erityisesti mainostulojen lasku on hidastanut koko pumpun menoa.

8 tykkäystä