Tesla - Johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 2)

Yhdessäkään osavaltiossa ei ole voinut operoida L3-tasolla ilman lupaa ennen eikä jälkeen recallin. Recallilla ei ole mitään vaikutusta siihen, että siihen on aina vaadittu viranomaishyväksyntä. Kuten Tesla myös verkkosivuillaan kertoo.

NHTSA:n suosittelemalla recallilla puututaan ainoastaan siihen ongelmaan, että jotkut ovat voineet väärinkäyttää nykyistä L2-tason softaa, jossa kuljettajan täytyy koko ajan seurata liikennettä ja olla vastuussa ajoneuvosta.

Recall ei vaikuta millään tavalla siihen, mihin softa voi nykytilasta kehittyä. Kuten sanottu, L4-tasolla ei vaadita minkäänlaista kuljettajan seurantaa. Pidemmässä juoksussa kyse on ainoastaan siitä voiko softa kehittyä L4-tasolle asti vai ei - koska silloin mitään kuljettajan seurantaa ei tarvita.

Ei. Ainoastaan silloin, kun kuljettaja ei reagoi lainkaan audio/visuaalisiin huomautuksiin, silloin tapahtuu disengagement. Jos näitä kertyy viisi, niin lentää jäähylle FSD Beta -ohjelmasta. Ja esim. joulupäivityksen yhteydessä nämä “striket” nollattiin, eli pääsi aloittamaan uudestaan nollista.

3 tykkäystä

Eniten rahaa shorttaamalla sijoittajat hävisivät tänä vuonna bettaamalla Teslaa ja Muskia vastaan.

Osaketutkimuksessa on havaittu, että pitkässä juoksussa jopa 40 % listatuista osakkeista tuottaa negatiivisesti. Shorttaajien ja karhujen kannattaisi keskittyä niihin oikeasti heikkoihin yhtiöihin, eikä yhtiöistä parhaisiin.

16 tykkäystä

Vuodet 2016 ja 2022 olivat poikkeus, mutta muuten on mennyt kivasti vuosituotot. Itse hyppäsin mukaan 2020 keväällä.

16 tykkäystä

Nyt on kyllä taas niin heikko provo, että kehtaako tähän edes tarttua…

Vuodesta 2021 lähtien Tesla on tuottanut sijoittajille reilu 5 %. 2022 vuonna -65 %. Ilmeisesti viime vuonnakaan ei shorttaajien kannattanut keskittyä Teslaan? Tesla ei ole heikko yhtiö, mutta valtavasti yliarvostettu se on. Ilmeisesti hyvää yhtiötä ei kannata shortata, jos näkee sen olevan yliarvostettu? Mielenkiintoista.

Vuosi 2023 on ollut huono operatiivisesti Teslalle, kun marginaalit ovat romahtaneet täysin ja nythän yhtiö on siellä tasolla “ynnämuut” autonvalmistajat. Kauas on tultu näistä “teknologiayhtiön” kannattavuuksista. Joo, ennätyskvartaaleista huudellaan, mutta kai niitä kasvuyhtiöllä pitäisikin tulla?

17 tykkäystä

Juuri mitä yritin sanoa. Vuodesta 2021 olisi löytynyt useita satoja shorttikandidaatteja, joilla olisi voinut tehdä 70-99% tuotot shorttaamalla. Niitä oikeasti heikkoja yhtiöitä. Teslaa shorttaamalla jopa euforisen 2021 alussa olisi hävinnyt rahaa.

Tesla kuuluu niiden osakkeiden joukkoon, joilla shorttaajat ovat historiassa tehneet eniten tappioita. Aika vaikea argumentoida, että Tesla olisi ollut millään tavalla hyvä shorttikandidaatti yhtään pidemmässä juoksussa.

Tesla on noussut pörssihistoriansa alusta yli 19 000 %. Ehkä nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kaikki ne yhtiöt, joiden kurssit pitkässä juoksussa monikymmenkertaistuvat, ovat osoittaneet operationaalista erinomaisuutta ja kuuluvat pörssin parhaimmistoon. Siihen ryhmään, joita vastaan ei kannata lähteä bettamaan.

Tesla on sitten varmaan ollut vuonna 2023 hyvä shorttikandidaatti? Eiku…

12 tykkäystä

Mitäs hyötyä 4680 akuista on?

Ever since the Tesla Cybertruck was spotted charging, people suspected that Tesla’s 4680 cells were as bad as they were on the Model Y. The first documented Cybertruck charging curve confirms this, showing that the Tesla Cybertruck spends a lot of time charging.

On tämä melkoinen firma :rofl:

3 tykkäystä

Niin siis cybertruck käyttää 800v tekniikkaa ja v4 superchargereista saa parhaimman latausnopeuden max on 350kw mitä tesla lupaili cybertruckille ja tässä oli kyseessä v3 joka on 400v tekniikalla. Tesla on myös perinteisesti pitänyt lataustehoja alhaalla kun on uusi akusto/auto tullut ja myöhemmin nostanut kokemusten myötä lataustehoja.

On vähän sama kun veisi lucidin 400v laturille ja ihmettelisi kun nopeudet jäävät alhaisiksi vaikka valmistaja lupaa paljon nopeampia latauksia ,siinähän on hyvät latauskäyrät 800v latureilla ja aivan onnettomat 400v.

Eli odotetaan nyt vielä v4 latauskäyriä ennen kuin taas vedetään lopullisia johtopäätöksiä.

6 tykkäystä

Hyvä yhtiö/ parhaat yhtiöt ja hyvin osakkeen omistajille tuottavat yhtiöt ovat kaksi eri asiaa ja tunnut vähän sekoittavan asioita.

Kannattaisiko edes yrittää katsoa asioita muidenkin kuin bull lasien läpi? Kertaakaan en ole sinulta kuullut enkä lukenut mitään negatiivista kyseisestä yhtiöstä? Jos ei pysty objektiivisesti tutkimaan yhtiötä ja myöntämään tiettyjä faktoja niin sitten ei varmasti pysty.

Lähinnä ärsyttävää tänne on itsellekin kirjoitella negatiivista ja sitä toista puolta yhtiöstä mutta pakko kun te “asiantuntijat” että tee objektiivista arviota yhtiöstä vaan joka posti on puolustamista, hehkuttamista ja ainoastaan hyviin asioihin keskittymistä.

Eniten kiinnostaisi nähdä sinulta jonkinlainen swot-analyysi yhtiöstä jossa näkyisi myös yhtiön uhkia/ heikkouksia/parannettavaa niiden positiivisten näkökulmien lisäksi. Ei mikään yhtiö ole vain niitä hyviä asiota.

Enkä kirjoita nyt Teslasta mutta onko hyvä yhtiö se joka tuhoaa vaikka sademetsää, tuhoaa paikallista luontoa, paikalliset pohjavedet, jättää jätteensä paikallisten ongelmaksi, käyttää lapsityövoimaa ja toimii monessa mielessä epäeettisesti vaikka tuottoprosentit olisivat mitä? Siksi mielestäni typerää puhua samassa yhteydessä parhaista yhtiöistä kun sillä ei ole mitään tekemistä hyvin tuottavien yhtiöiden kanssa. Hyvä yhtiö voi olla myös yhtiö joka ei tuota rahallisesti juuri mitään. Se voi olla yhtiö joka tuottaa yhteiskunnallisesti järkevillä toimillaan ja arvoillaan/pitkäjänteisellä työllä kestävää kehitystä, tietoisuutta ja parempia oloja maapallolle.

Ei edelleenkään ole itselläni mitään Teslaa vastaan mutta sitä vastaan minulla on että ei käsitellä asioita kuin joko puolesta tai vastaan. Omissa silmissäni arvoa nostaisi se että vaikka olisi osakkeeseen kuinka Bull niin osaisi käsitellä objektiivisesti asioita ja miettiä yhtiön vahvuudet, mahdollisuudet, heikkoudet ja mahdolliset uhat. Jos joku luulee että Indereksen foorumilla näiden asioiden miettiminen ja julkitulo vaikuttaisi edes promillea osakkeen arvostukseen on naurettavaa.

20 tykkäystä

Mestari itse uskoo vieläkin Teslasta tulevan maailman arvokkain pörssiyhtiö ja vähän päällekkin:

Arvokkaimmaksi yhtiöksi ei kyllä päästä pelkästään olemalla perinteinen autoyhtiö vaan:

Näistä mielenkiintoisista tulevaisuuden suunnitelmista tullaan kuulemaan tuoreimpia uutisia piakkoin:

5 tykkäystä


Mestarin aikataulut saattaa vähän heittää mutta kovalla prosentilla kaveri toimittaa loppujen lopuksi tuloksia. Saapa nähdä mikä lie Teslan arvo viiden-kymmenen vuoden päästä.

Mennyt vuosihan oli oikein hyvä Tesla-sijoittajan näkökulmasta vaikka karhut jälleen koko vuoden ennustivat päinvastaista. Mutta uhkaako ensi vuodesta tulla “välivuosi” kun uusia tehtaita/linjoja ajetaan ylös ja Model 2, FSD ja Optimus hiotaan loppuun? Tämän kaltaista itse odottelen ja 2025 olisi vuorossa isompi pomppaus toiminnassa. Voin kyllä hyvin olla väärässäkin. Joka tapauksessa tarkoitus on pysyä kyydissä ja ehkä jopa lisäillä jos isompaa sulamista esiintyy. Menestyksekästä vuotta 2024 kaikille osakkeenomistajille ja miksei vihaajille myös!

9 tykkäystä

Onhan tästä nyt jo kaksi kuukautta, kun heitin täyslaidallisen negatiivisia pointteja, joita Keisarikin kiirehti kiittelemään objektiivisuudestaan. Oon palstallakin kritisoinu tänä vuonna lukemattomia kertoja Teslaa mm. hinnanalennnuksista ja jo viime syksynä varoitellu tulevasta lyhyen aikavälin heikkoudesta.

Näistä lyhyen aikavälin heikkouksista ja tietyistä huonoista päätöksistä huolimatta, uskon Teslan olevan pitkällä aikavälillä hyvä yhtiö ja hyvä sijoitus. Kun ollaan sijoituspalstalla, niin ehkä parempi keskittyä kuitenkin siihen pitkän aikavälin näkemykseen (min. 5v), eikä tarkertua pelkästään lyhyen aikavälin pointteihin (vaikka teen myös lyhyen aikavälin treidejä, mm. shortit edellisiin osareihin). Vaikka kaikenkirjava uutisvirta heiluttaa osaketta lyhyellä aikavälillä, yhtiön operatiivinen onnistuminen pitkässä juoksussa määrittää kuinka hyvä sijoitus se on.

22 tykkäystä

Tämä varmasti boostaa BEV megatrendiä Jenkeissä eli siis Teslaa yli 50% markkinaosuudellaan ensi vuonna.

I estimate an additional 150 million Americans will be able to use the full $7,500 point-of-sale EV rebate starting January 1, 2024.

2 tykkäystä

Troyn ajatuksia tästä vuodesta:

Tesla teki ennätysluvut 2023:

BYD meni kuitenkin ohi:

8 tykkäystä

Hyvää uutta vuotta kanssakeskustelijoille! Vuosi paketissa ja sen johdosta mielenkiintoista dataa saatavilla. Eniten silmään pomppasi Suomen graafi eri voimanlähteiden ensirekisteröinneistä. Voiko tuota oppikirjamaisempaa S-käyrän alkua olla? :grin:

Tässä oma ennustukseni miten graafi kehittyy kuluvan vuosikymmenen aikana.

24 tykkäystä

Teslan 2024 numeroita on vaikeaa ulkopuolisen ennustaa, kun mallisto on nyt murroskohdassa 2024. Troy toistelee analyysia, joka perustuu vanhan malliston varastoalennuksiin eikä ota huomioon uutta dynamiikkaa tässä.

Highland ja Cybertruck ovat uusina markkinoilla ja vetävät todella hyvin, ainakin osassa maailmaa. Highlandin kysyntä on ollut huipussa Ranskassa ja Model 3:n myyntiluvut näyttävät erittäin hyviltä ympäri Eurooppaa sekä Kiinassa. Todennäköisesti myös UK:ssa ja muualla APAC:ssa kysyntä nousee, kun RHD-versioita saadaan tarpeeksi. Koska kysyntä on niin positiivista uskon, että Tesla kiirehtii Model Y:n uudistusta sekä Model 2:sta. Kaikkien osalta kyse on enemmän tuotannon rampupista kuin kysynnän puutteesta. Highland olisi jo jenkkituotannossa, jos toimitusketju olisi täysin kunnossa - todennäköinen kysyntä sielläkin vahvaa johtuen IRAsta sekä kilpailun puutteesta.

Katsotaan mitä 4Q sanoo marginaalista, mutta tuskinpa sieltä mitään huolestuttavaa kasvun estettä tulee. Kunhan linjastoja ja tehtaita saadaan lisää työn alle, kasvu jatkuu vahvana.

9 tykkäystä

Highlandin Ranskan luvut selittyvät tukien loppumisesta vuoden vaihteessa.
Kiinassa myynti on ollut heikkoa. Ehkä on keskitytty vientiin.

Eurooppa oli muuten hienon kvartaalin huolenaihe. Hyvin myyneet maat olivat Ranska ja Tanska, jossa tukia leikataan vuoden vaihteessa. Vielä kun Saksa lopetti tuet kokonaan, Q1:stä tulee negatiivisen kasvun kvartaali. Euroopan myynti polkee paikallaan siten jo 6 kvartaalia.

3 tykkäystä

Tarkennatko, mitä tarkoitat tässä “kaikkien osalta”?

Siis tarkoitan Highlandin, Model Y:n uudistuksen, Model 2:n ja Cybertruckin tuotantoa ja toimitusketjua.

Nyt Cybertruckin myötä on huomattu taas, että Teslalla on käsissään “Game changer”-teknologiaa, siis Steer-by-wire ja 48V-arkkitehtuuri. Jos nuo saadaan tuotua uuteen Model Y-malliin, ajokokemus menee taas uudelle tasolle vielä enemmän kuin OPD aikanaan - kysyntä olisi taattua nykyhinnoilla. Voi olla, että tuossa on liikaa kynnystä ja uudistus pitää saada nopeammin ulos.

Oletan näissä olevan ongelmana enemmän toimitusketjun rampup kuin oma tuotanto. Volyymit ovat 3/Y-ketjussa valtavia. Kiinassa saatiin Highland-ketju valmiiksi nopeasti, mutta jenkeissä ja Euroopassa ketjussa on enemmän tekemistä. 48V lienee vielä vaikeampaa ja siksi Tesla julkisti suunnitelmiaan koko teollisuudelle.

4 tykkäystä

Peter Bannon sanoi Sandy Munron videolla ettei näitä uusia teknologioita päivitetä vanhoihin tuotteisiin olemassa olevan toimitusketjun muutoskustannusten takia, mutta uusiin tuotteisiin kyllä kuten CT ja Next Gen, koska toimitusketju pitää joka tapauksessa rakentaa.

Olettaisin siis MY päivityksen olevan hyvin saman kaltainen kuin M3.

4 tykkäystä