Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Olet oikeassa. On raukkamaista poimia yksittäisiä myyntialueita omien teesien tukemiselle. Käytin tässä TeslaQ:n kehittämiä aseita. :slight_smile:

Kun yrityksen markkinat ovat globaalit, ainoa oikea tapa on tarkastella globaaleja myyntilukuja.
OEM XEV
lähde: EV Sales Blogspot

Mitä luulette lukujen näyttävän vuoden päästä, kun Shanghain tehtaan linjasto toimii täydellä teholla ja kaksi uutta kolmannen sukupolven tehdasta tuuttaa gigapressien avulla hirvittävällä tahdilla uusia autoja uusilla 4680-kennon akustoilla ja lvl 4-5 FSD:lla.

Huomaattekos miten Gali jo suvujasti tekee työtänsä, sillä välin kun FSD Beta 8.2 hoitaa pääosan ajamisesta. Tässä kuussa tuleva päivitys sisältääkin sitten sen 1000:n ominaisuuden parannuksen ja jakelun kaikille FSD-paketin ostaneille Tesla-kuskeille Yhdysvalloissa.

4 tykkäystä

Kuplanpuhaltamistalkoot näköjään taas kovasti vauhdissa. Lasketut ennusteet biitataan ja Ives yms. “analyytikot” pumppaa osaketta taivaaseen. Saas nähdä päästäänkö kuitenkaan edellisiin huippuihin enää.

Siellä markkina siis nyt nostamassa lafkan markkina-arvoa >50 jaardilla 20k auton “biitillä”. Pari milliä per jokainen “ennusteen” ylittänyt auto.

4 tykkäystä

Muutama kysymys/ajatus:

  1. Onko tuo sallittua muuttaa ennustetta ja vaikuttaa merkittävästi markkinakäyttäytymiseen? Kaikkihan voisi lyödä ennusteet laudalta kun tehdään pieni säätö ennen toteutuman julkaisua. Easy profit.
  2. Teslan tuotantokyky kasvaa varmasti uuden tehtaan myötä, mutta mitä sitten? Kilpailu kasvaa merkittävästi jo 2021 aikana.
  3. Pystyykö Tesla pitämään market share %:insa Eurooppalaisten ja Itämaiden EV-autojen noustessa? Vai onko tällä väliä?
  4. Kuinka koette Teslan profiloituvan kilpailun kasvaessa? Urheiluautoja, ylemmänkeskiväen autoja vai hinnat alkaen kippoja kaikille?
  5. Auto vs Software → Onko jossakin laadukasta raporttia kuinka Teslan rahavirta tulee muodostumaan vuodesta 2021 eteenpäin?
  6. Provokatiivinen ja lyhyt mutta yksinkertainen kysymys (ja toivottavasti vastaus): mikä tai mitkä asiat tukevat tämän hetkistä osakkeen arvostustasoa tällä hetkellä huomioiden kuinka markkina ja kilpailuasetelma on muuttunut viimeisen vuoden aikana?
2 tykkäystä

Kultti voi ja elää hyvin. Jotain täysin käsittämätöntä.

10 tykkäystä

Kyllä vertailuna pitäisi olla kaikki myydyt autot eikä valn pieni segmentti. Viime vuonna myytiin yli 60miljoonaa autoa. Teslan markkinaosuus tästä alle 1%.

5 tykkäystä

Jep näin on isossa kuvassa. Lopulta kaikki uudet autot tulevat olemaan täyssähköautoja. Teslalla on siis valtavat markkinat valloitettavaksi. Jokainen myyty sähköauto on erävoitto vanhanaikaisista polttomoottoriautoista. Nyt ei ole lähdettä heittää, mutta muistan lukeneeni tutkimuksia, joissa sähköauton ostajista 98% sanoo etteivät enää palaa polttomoottoreihin.

Transitio sähköautoihin tulee myös olemaan paljon nopeampi mitä yleisesti uskotaan. Tässä hyvin selitetty, miten disruptiivisen teknologian käyttöönotto noudattaa S-käyrää.

Suomessa täyssähköt ovat menneet diesel-autojen ohi.

5 tykkäystä

Tämä nyt on suurta puppua. Kaikki uudet autot eivät tule olemaan pitkään, pitkään aikaan sähköisiä. Se nimittäin vaatisi että olisi maailmanlaajuinen latausverkosto. Tällä hetkellä edes sähköä ei ole vielä kaikkialla.

7 tykkäystä

Kerrotko vielä mistä saadaan mineraalit kaikkiin akkuihin?

1 tykkäys

Katso tämä ja ehkä opit jotain.

3 tykkäystä

Anteeksi laiskuuteni, en jaksa nyt kahta tuntia tähän aikaani käyttää. Jos viitsit ja jaksat, olen valmiina kuulemaan mistä nuo mineraalit otetaan. Tämä oli siis nöyrä pyyntö, ei mitään piruilua.

2 tykkäystä

Sori, minäkin olen laiskalla tuulella. Mutta hyvin lyhyesti vastaten: maasta ja kierrätyksestä.

8 tykkäystä

Joulukuussa näköjään olivat yksittäisen kuukauden. Tosin alkuvuonna 2021 dieseli ollut joka kuukausi edelleen voitolla. Kirittävää on vielä.

5 tykkäystä

Näin hybridikuskina olen suunnitellut, että seuraava auto tulee olemaan täyssähkö. Teslaakin olen miettinyt. Silti en lähtisi julistamaan kaikki autot tulevat olemaan sähköautoja. Siellä on vetyä, kaasua ja muuta vaihtoehtoa tulossa.

1 tykkäys

En näe vetyä realistisena raskaan liikenteen ulkopuolella. Se ny vaan on niin paljon helpompaa vain laittaa auto tökkeliin tallissa ja sen jälkeen ajaa sillä se päivä ja pistää taas tökkeliin, ei tarvitse koskaan käydä missään tankkaamassa ja ne harvat todella pitkät ajomatkat onnistuvat siedettävillä “tankkaustauoilla” kunhan 250W supercharger-tasoiset latauspisteet löytyvät tarpeeksi tiheään.

Pitkän matkan busseissa ja rekoissa joissa ison vetytankin viemä tila (kuutiometreinä) on pienempi ongelma kuin tarpeeksi ison akuston paino voin nähdä vedylle markkinaraon - tosin nämäkin siis ovat oikeasti akustosta sähkömoottorilla ajavia, mutta sitä akkua sitten ladataan polttokennosta. Muutoin täyssähkö yksinkertaisesti on jo voittanut tämän skaban.

6 tykkäystä

About samaa mieltä mutta pari haastoa:

Jos uskoo, että tulevaisuudessa sähkö ei ole rajoite esimerkiksi uusiutuvan energian, fuusioenergian tai printattavan aurinkosähkön myötä, niin miksei vety (tai joku vedystä johdettu polttoaine) voisi olla vallitseva tai edes rinnakkainen vaihtoehto? Esimerkiksi taksit ym. jatkuvaa ajoa vaativat autot ei vielä nykytekniikalla voi toimia sähköllä. Sen sijaan vetytoimisena ne voisivat jo nyt toimia. Vedyn yleistymistä puoltaa myös säätöenergian tarve.

Auton tankkailu tankkausasemalle ei ole mielestäni ylitsepääsemätön ongelma, jos tämä tuo minulle mahdollisuuden käyttää autoa koko päivän.

Sähköautojen yleistymistä varten täytyy rakentaa mieletön määrä infraa, joka on haasteen lisäksi mahdollisuus. Mutta miten ajattelette, että esimerkiksi kadunvarsipaikoilla ladataan ajoneuvoa? Jonkun langattoman latauspädin avulla? Nämä ovat toki varmasti ratkaistavissa olevia ongelmia.

Lisäksi koko kehittyvä maailma joutuu tyytymään öljypohjaisiin polttoaineisiin vielä hyvin pitkään.

Metallien puute on myös fakta, jota Musk ei pysty hokkuspokkus -puheillaan muuttamaan.

9 tykkäystä

Kyllä Tesloja on paljonkin takseina ainakin pk-seudulla. Eli toimii.

Lataustolppia olen nähnyt täällä myös kadunvarsipaikoilla. Sähköautoille tarkoitettuja paikkoja siis ja katukivetyksen puolella on lataustolppa. Toki tässä on iso homma rakentaa näitä, mutta varmaankaan jokaiselle paikalle ei tarvitse lataustolppaa.

2 tykkäystä

Ai, ite en oo törmännytkään noihin.

Tarkemmin kun miettii, niin taksikuskit taitaa aika ison osan päivästä istuskella taksitolpalla ja siinähän on hyvä hetki ladata ajopeli.

Lukekaa toi edellinen mun kommentti siten, että vaihdatte taksin tilalle vaikka wolt-kuskin :smiley:Wolt kuskit ei taida Teslalla kuskailla, eihän?

1 tykkäys

Voi se Wolttikin vetää Teslalla (jos auton suolainen hinta ei ole este). Yliarvioit paljonko nämä napsuttelevat kilometrejä päivässä (taksit, wolttikuskit jne) ja kunhan on pikalatausasema niin ruokatauon aikana auton saa jo uudestaan melko täyteen.

1 tykkäys

Oikeassa olet. Luin yle jutun, jossa kerrottiin, että Wolt kuskeilla tulee keskimäärin 40-70 km päivässä, joka ei eroa juuri keskimääräisestä ajomäärästä. Muistaakseni USA:ssa joku n.50 km on keskimääräinen päivittäinen ajomatka.

Lukekaa viestini sittenkin siten, että taksin ja wolt kuskin tilalla onkin Kainuussa maastotarkastuksia tekevä metsäalanammattilainen…

Nämä mun viestit ainakin omalta osaltaan kuvastaa hyvin sitä, kuinka vähän keskiverto ihminen tarvitsee loppupeleissä niitä rakastettuja ajokilometrejä. Mutta ne ketkä tarvitsevat, eivät voi nykytekniikalla sähköautoa käyttää.

1 tykkäys

Pikaisen googlettamisen perusteella pk-seudulla toimii kuusi Teslaa takseina, seutu oli laajennettu Kirkkonummelle ja Tuusulaan saakka.

Sähköautolla paljon ajettaessa kulut kilometriä kohtaan lienee varsin kilpailukykyiset käyttövoiman osalta.Tosin muistelen Berliinissä Tesla-taksien lopettaneen korkeiden latauskustannusten takia. Mikäli lataussähkön hinnassa maksetaan myös latauspisteiden kustannukset (investoini, huolto & sähkö yms), niin sähköllekin tulee hintaa.

Mikäli sähköauto olisi niin vaivaton ja halpakäyttöinen kuin esitetään, niin varmasti ympäri maata suhaavat reppurit joille tulee vuodessa helposti 60-80 tuhatta kilometriä vaihtaisivat siihen vikkelästi.Enpä ole boomia huomannut.

5 tykkäystä