Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Uskon, että Teslan arvostus normaalisoituu vuoden sisään koska:

  • entistä hienompia sähköautoja alkaa ilmestyä enenevässä määrin muilta valmistajilta ja Tesla alkaa olla arkinen ajoneuvo

  • autonomisen tason 4/5 autoja alkaa ilmestyä varsinkin Kiinassa Waymon lisäksi ja Teslan tekniikka alkaa olla yksinkertaista niihin verrattuna

Elon Muskin hype nousi osin SpaceX:n onnistumisen myötä ja se vaikutti myös Teslan kurssiin
Toki Tesla pärjää jatkossakin hyvin, mutta turha arvostus lähtee osakkeen hinnasta

5 tykkäystä

Elon on tämän aikakauden kiistaton ykkösnero. Voittaa jopa Jobsin. Arvostus tulee vasta kuoleman jälkeen.

Sitten asiaan, lähinnä huvittuneena lukenut näitä “miksi ei lidar” -kommentteja joissa yleensä on perusteluna että kamera ei näe tien reunoja lumisateella tms. mutta lidar näkee. Miten sitten ihminen pystyy ajamaan lumisateella? Eihän meilläkään ole lidareita, ja hyvin menee pimeellä ja sateella, kahdella kameralla eli silmällä?? Jos ihmisen, eli simpanssin tasolla olevat aistit riittää jo nyt ajamiseen, niin mihin siinä lidaria tarvitaan? Mun Fordissakin on tutkia sen verran että tietää missä penkka menee. Elon luottaa tekoälyyn, joka kyllä oppii autonomiseksi, ja ei tarvita kovin kummosia kameroita joilla jo näkee paremmin kuin silmillä.

3 tykkäystä

Täällähän on juttu lähtenyt hyvin laukalle. Keskustelu pyörii nyt ehkä turhan henkilökeskeisesti kulttihahmon ympärillä. Muskin saavutukset ja onnistumiset pitää huomioida, mutta hänen julistuksia tai muita sanomisia ei kannata liian tarkasti kuunnella. Ollaan menossa implantit päässä jo Marsiin. Mikä sitten on todellisuus? Se, että Teslalla edelleen opetellaan miten saada kattolasi pysymään kiinni autossa tai sivulasit kestämään.

Ihmeellistä, jos tuote on ylivoimainen ja vuosia muita edellä, ja kysyntä on lähes “unlimited”. Miksi hintoja pitää koko ajan pudottaa.

3 tykkäystä

Plus Teslan kannattavuus laskee todellisuutta vastaavalle tasolle, kun päästöhyvitystulot vähenee.

2 tykkäystä

Muskin seikkailuista Boring uutisissa:

Vastataanpa tähän vuodatukseen kohta kerrallaan @Tomes . Jatkossa voisit käyttää edes kappalejakoa jos et halua lainata minun viestejäni suoraan kun vastaat minulle. Ja tägäämisenkin voisit opetella.

Ei ole henkilökohtaista Muskia vastaan siinä mielessä että en ole koskaan häntä tavannut. Kyllä siinä mielessä että hän on kusettaja ja kohtelee työllisiään surkeasti.

Jos sinulla on ongelma pitkien listojen kanssa niin mitä jos kokeilisit vastata niihin kohta kerrallaan?

Voitollisia kvartereita voi olla vuoden verran mutta voitollisia vuosia ei ole yhtään. Piste. Kerrotko vielä missä olin väärässä?

Btw, kannattaa katsoa miten voitolliset kvarterit on saatu aikaan, Teslan perusbisnes ei ole todellakaan ollut voitollinen neljää kvarteria vaan esim. Q1 ja Q2 2020 olivat voitollisia ainoastaan päästökrediittien etupainoisella kirjauksilla. Nämä tulot muuten hyytyvät jo Q3:sta alkaen ja ensi vuonna ovat minimaalisia tähän vuoteen verrattuna.

Juuri toistepäin, hän on narsisti ja siksi ei pysty myöntämään olevansa väärässä.

Puolustelin Nikolan tekemisiä osin Tesla-fanien vety-hyökkäyksiä vastaan, toisaalta olen dumannut myös Nikolan tekemisiä. Tai siis Trevor Miltonin. Voimme sopia että Milton ja Musk ovat molemmat kusettajia jos tämä helpottaa oloasi?

Samaa mieltä, toivon asiallista keskustelua. Siihen kuuluu mm. oikeat lainaukset, tägäykset, väitteiden tukeminen faktoilla jne. Suosittelen vahvasti sinulle näiden haltuun ottamista.

7 tykkäystä

Mun mielestä omistajan kannattaa olla hieman huolissaan mikäli yrityksen tulos perustuu subventioihin, ei varsinaiseen liiketoimintaan. Toiseksi Tesla viestinnässään painottaa jatkuvasti kovaa kysyntää, mutta alituiseen tiputtaa härveleidensä hintoja. Mikäli tilanne on todellisuudessakin se, että kaikki valmiiksi saatu myydään samantien ja kapeikko on oikeastaan tuotannossa, niin miksi ihmeessä hintoja tulisi tiputtaa lainkaan?

3 tykkäystä

Tämä on se 200 miljardin dollarin kysymys johon kukaan ei oikein halua vastata, ei ainakaan bull-puolelta. Väite siitä että hintoja lasketaan sitä mukaan kun tuotantokustannukset halpenevat ei lennä yhtään jos kaikki tehty menee kaupaksi nykyhinnoillakin (mikä ei todellakaan pidä paikkaansa).

Käsittääkseni kaikki Green Dealit ja vastaavat perustuvat subventiohin. Tesla on vain yksi monista yrityksistä, jotka hyötyvät subventioista. Autoteollisuudessa tilanne on sikäli kieroutunut, että Teslan isot kilpailjat ovat käytännössä näiden subventioiden maksajia muiden veronmaksajien mukana.

1 tykkäys

Toki Green Dealit perustuvat subventioihin ja niiden pyrkimys on auttaa kehittämään ympäristöystävällistä teknologiaa. Kuitenkin katson erittäin vaaralliseksi liiketoiminnan pohjautumista täysin subventioiden ja muiden tukien varaan. Liiketoiminnan pitäisi päästä start up-vaiheen jälkeen ilman tukia vähintään nollatulokseen ja tukien sitten muodostavan mahdollisen voiton. Ei mun mielestä elämää (yrityksenkään) voi rakentaa sen varaan, että muut sen maksavat.

3 tykkäystä

Sinänsä ok että saastuttajat maksaa ja puhtaat hyötyvät, ei minulla ole mitään sitä vastaan, sehän on parasta mahdollista markkinatalouden ohjausta mitä voi olla.

Bisneksen kannalta olisin erittäin huolestunut jos käytännössä suurin osa voitoista ja kassavirrasta tulee muualta kuin perusbisneksestä, erityisesti kun huomioidaan että se tulovirta kutistuu koko ajan.

3 tykkäystä

Itsekin seuraan huvittuneena keskustelua lidarista ja joskus tuntuu, että keskustelijat eivät tunne näitä kolmea asiaa

1 Mihin ihmisen näkö perustuu
2 Miten neuroverkko toimii
3 Miten lidar toimii

1 Ihmisen näkö pohjautuu kahden silmän eli “2D-kameran” lisäksi osin muistiin ja kahden kameran näyttämien kuvien poikkeamiin.
3D-kuvan saaminen edellyttää useita 2D-kuvia eri kulmista ja paljon laskentaa, jota aivot tekevät ja osin vertaavat tietoa aikaisemmin näkemäänsä. Tämän vuoksi aivoja on helppo harhauttaa ja netistä löytyy 3d näköharhoja

2 Miten neuroverkko toimii
Neuroverkko ei ole älykäs ja esim. Sopihia robotin älykkyys perustuu yksinkertaiseen päättelypuuhun Sophia robot
Neuroverkon älykän/oppiva osuus toimii siten, että testidata sisältää sisääntulo- ja lähtödatan. Kun dataa syötetään paljon, neuroverkko etsii sisäisille kertoimille optimiarvot.
Kun tuotantodataa syötetään sisään, löydetyt kertoimien optimiarvot antavat todennäköisyyden oikeille lähtöarvoille. (ei perustu samalla tavalla muistiin, kuin ihmisen oppiminen)

Jos tuon yksinkertaisen esimerkin jaksaa katsoa, ymmärtää karkeasti mikä on neuroverkon älykäs/oppiva osuus Neuroverkko
Kuvien tunnistuksessa ensin tunnistetaan kuvasta muotoja ja lopuksi älykkäällä osalla päätellään todennäköisyys sille, mitä kuva esittää testidatan opittujen muotojen perusteella. Tämä on Konvoluutio neuroverkko CNN

Teslassa on tällainen konvoluutioneuroverkko tämän videon kohdassa 1.52 Tesla DataEngine
Video kertoo muutenkin ratkaisusta (multi-task) ja sen haasteista

3 Lidar
Lidar lähettää laser signaalin ja mittaa paluusignaalista tarkan etäisyyden. 360 asteen lidar antaa suoraan 3D-avaruuden vaatimat koordinaatit jokaiselle pisteelle
Lidar antaa ilman monimutkaista laskentaa suoraan datan tarkkaa 3D-karttaa varten Hyvä lyhyt demo Lidar 3D-mallista
Autonomiset ajoneuvot luovat 3D-kartan ympäristöstään ja siihen lidar (yhdessä kameroiden kanssa) on optimiratkaisu.

3D-kartasta tunnistetaan objectit (ihminen, pyöräilijä…) ja voidaan ennustaa näiden liikkeitä vaikka ohjelmistomekaanisella todennäköisyyksien päättelykoneella eli neuroverkolla

Viihdyttävä ja hyvä 3 min video lidar vs kamera vs radar

7 tykkäystä

Tesla on onnistunut aina kyllä jakamaan mielipiteitä ja rankalla kädellä. Eikös joku vanha loru mene, että kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta.

Hyvää pohdintaa yllä ja hienoa nähdä selviääkö Tesla näistä haasteista voittajana vai tuleeko perinteiset valmistajat rinnalle jossain kohtaa eri kulmalla.

Itse olen sitä mieltä, että Elon Musk on poikkeuksellinen lahjakkuus. Hänen “valehtelu” on vain hänen tapansa saada julkisuutta, myyntiä ja rahoitusta.

Autopilotin linjanmuutos osin tapahtui 2016 lopussa, kun Autopilotin vetäjä Sterling Anderson lähti Teslalta ja perusti Google Waymon CTO:n kanssa Auroran https://aurora.tech/
Auroran ratkaisu perustuu Lidariin ja muihin koko liikenteen huomioiviin teknologioihin.

2017 Elon Musk nosti Sterlingin paikalle neuroverkkoguru Andrej Karpathyn. Tällöin Teslan ratkaisu alkoi painottumaan hyvin pitkälle neuroverkkoihin (kansan kielellä tekoälyyn)
Andrejn näkökulmista voisi päätellä, että hänen kokemuksensa on melko puhtaasti neuroverkoissa.

Hän on esitellyt Software 2.0 mallin, jossa function/metodin/rajapinnan… toiminnallisuutta ei koodata vaan se pohjautuu neuroverkkoon. Tämä ajatusmalli sopii kuitenkin vain toiminnallisuuksiin, joissa todennäköisyys riittää eikä ehdotonta tiedon oikeellisuutta vaadita. Lisäksi on mahdoton tietää, mitä neuroverkko testidatan perusteella tietää, muuten kuin testaamalla

4 tykkäystä

Täytyy koettaa hillitä pidempien vuodatusten kirjoittelua tai parantaa luettavuutta paremmalla kappalejaolla ja/tai lainausten käytöllä. Lueskelen ja kirjoittelen palstalle aikalailla puhtaasti kännykän välityksellä (kun vain ehdin) ja joka hiukan hankaloittaa suorittamista koska kännykkää ajatellen ei foorumi ole ihan parhaiten optimoitu mutta näillä mennään :slight_smile:

Tuo on ihan totta että päästökrediiteillä on tehty varsin merkittävä osa tuloksesta menneinä kvartaaleina ja se tietysti tällä hetkellä on osa bisnestä mutta ei voi olla pysyvä tapa tehdä tulosta tietenkään. Tästä onkin juttua esim. ao. artikkelissa, tuosta näkyy myös se, että viimeisten kahdeksan kvartaalin osalta kuusi niistä on ollut voitollista, krediittien kanssa toki:

Nyt ensi keskiviikkona on menneen kvartaalin tulosjulkistus ja sen ainakin periaatteessa pitäisi olla luvuiltaan varsin hyvä, koska autojen valmistusmäärissä tehtiin kuitenkin tuotantoennätys. Jos viivan alle jäävä tulos on siitä huolimatta kehno niin onhan se kova pettymys ja varmasti näkyy kursseissa koska niin tiukat ennakko-odotukset siihen on ladattu.

Jos/kun nyt kvartaalin tulos on hyvä niin samat kovat odotukset ovat edessä taas seuraavaakin kvartaalia ajatellen, jälleen pitäisi pinnistää ennätyksiä että koko vuoden odotuksiin päästäisiin (n 500 k autoa/2020). Tuo tuloksen teko puhtaasti autoja tuottamalla jatkossa on asia, jota olisi varmasti hyvä pureskella enemmänkin. Kovin suoraan “kate per auto” tyyppistä käppyrää en onnistunut löytämään, mutta ehkä seuraava antaa osviittaa ja sen perusteella kate olisi ainakin Model 3:ssa melko kova (Kiinaversio):

" According to the report, for the Model 3 Long Range, would be achieving a 32% profit per unit manufactured. A figure that grows to no less than 35% in the case of the Standard Range Plus. Something that indicates that curiously, the cheapest version, is being more profitable."

Lisäksi tämä seuraava kertoisi siitä, että noita marginaaleja olisi mahdollista jopa kasvattaa ja hintojakin jopa samalla laskea (marginaalien kärsimättä), näistä hiljattain tapahtuneista useammista hintojen alennuksistahan on ollutkin juttua myös tässä ketjussa aiemmin:

" But undoubtedly, the most exciting part of the report is related to the potential yet to be exploited. For analysts, with an [increase] in components made in [China], such as [batteries] that will begin to receive from the CATL and LG Chem plants located in the Asian giant. [Tesla] could still further [increase] its profit margin per unit, at least to double.

This will undoubtedly lead to a reduction in Model 3 prices in this market. This will allow [Elon Musk]’s to be more competitive while maintaining profit margins per unit sold that are the envy of the sector."

Artikkeli:

Tällä hetkellä Teslan eri malleja on uitettava Euroopan markkinoille jenkeistä ja joka varmasti vaikuttaa osaltaan paitsi toimitusaikoihin niin myös hintaan. Kun Euroopan tehdas saadaan tulille, pitäisi sen lyhentää toimitusaikoja ja todennäköisesti myös ajan myötä vaikuttaa hintoihin, koska käsittääkseni Berliinin tehtaassa on tarkoitus ottaa käyttöön mm. “Giga press” valmistustekniikkaa jonka pitäisi nopeuttaa ja suoraviivaista valmistusprosessia, aika tietysti näyttää tapahtuuko näin… Yksi lisäparannustoive olisi tietysti laadun tarkkailun tehostaminen jotta maaliongelmista ja joskus havaituista koripaneelien kohdistuksissa ja niiden väleissä olevista isoista raoista päästäisiin eroon.

Kysyntää ainakin toistaiseksi Teslan laitteille näyttäisi löytyvän ja kun Euroopan tehdas valmistuu, toimii Tesla kaikilla kolmella suurimmalla markkina-alueella, jossa autojen myyntimäärät ovat yleisesti melko massiivisia (USA n 15 miljoonaa, Kiina n 21-25 miljoonaa, Eurooppa n 16 miljoonaa). Lisäksi puheissa on ollut laajentuminen Intian markkinoille. Kysyntä ei ole varmastikaan “unlimited” mutta melkoisen mittavilla markkinoilla kuitenkin toimitaan jos automyynnin kokonaismäärä ajattelee ja vaikka kilpailukin EV markkinalla varmasti kiristyy, vaikuttaisi tilaakin eri valmistajien laitteille löytyvän.

9 tykkäystä

Teslan laatuongelmista on ollut jonkin verran täällä keskustelua. Helppoa ei ole Audillakaan. Tässä Audi e tronin omistajan vuodatus. Viat eivät ole ihan pieniä. Videolla on 249 812 katselukertaa.

osa 2

1 tykkäys

Teslan Gross Margin ilman krediittejä ja deferred revenueta oli muistaakseni 14.5% (tästä ketjusta löytyy tarkka graafi), tässä tulee huomata että paras gross margin on SuX puolella ja niiden myynti sakkaa huolella plus niiden hintaa lasketaan koko ajan eli Model 3:n ja Y:n pitää kasvattaa gross marginia ja myyntimääriä jotta edes tuo vaikutus saadaan kompensoitua.

Lisäksi tulee huomioida että Tesla kikkailee luvuilla, esim. takuukustannuksia ei usein merkata warranty-kuluiksi vaan goodwill-korjauksiksi jolloin 1) nämä kulut eivät mene COGSiin vaan SGA:n (gross marginiin ei vaikutusta) ja 2) goodwillin kautta korjatut viat eivät näy “lemon law” listalla eli ostaja ei voi vedota näihin vikoihin jos haluaa palauttaa auton vikojen takia.

Jos kaikki tehdyt autot menee kaupaksi niin hintoja ei ole mitään järkeä pudottaa, hintojen alennus kannattaa tehdä vasta siinä vaiheessa kun kysyntä ei vastaa tuotantoa.

Kysykää itseltänne; miksi kukaan muu autonvalmistaja, esim. valmistustekniikkaa about 100v hionut Toyota ei ole ottanut käyttöön tätä “giga press” valmistusta jossa ei ole teknisesti yhtään mitään uutta?

Tässä haisee taas pitkälle Muskin savuverho.

Tästä kysynnän riittävyydestä voi olla montaa mieltä. Ja joku voisi kysyä että mitä tapahtuu kun Berliini alkaa tuottamaan autoja markkinoille joissa jo valmiiksi kysyntä yskii ja kilpailijat ovat tuomassa tänä ja ensi vuonna muistaakseni 40 uutta BEV-mallia kaikkiin hintaluokkiin?

Mielenkiintoista nähdä.

EDIT aargh taas tämä quote bugaa kybällä, @Verneri_Pulkkinen voitko korjata ja samalla kertoa mitä tein väärin?

7 tykkäystä

Tulkitsen Teslan taktiikaksi pudottaa hintoja siten, että koko tuotantokapasiteetti saadaan 100% käytettyä. Tätä kautta voidaan yksikkökustannus pitää Teslan näkökulmasta optimaalisena. Samalla Teslan mallien hintakilpailukyky paranee. Vaikuttaisi, että Tesla jatkaa tällä linjalla ilman tavoitetta positiiviseen tulokseen. Tällä taktiikalla on jokin nimikin. Kuka muistaa?

Kilpailu EV-markkinalla on kovaa. Teslalla ei ole varaa pitää hintoja entiseen tapaan korkeina. Mielestäni markkinan odotus korkeista osakekohtaisista tuloksista on epärealistinen. Nykysuunnalla en näe missään vaiheessa tulevaisuudessa erinomaista tuloksentekokykyä.

3 tykkäystä

Miten nyt näitä Teslan tuloksia tarkemmin seuraavat tietäjät: Teslallahan on pankissa vielä vanhoista tappioista verovähennyksiä, niin cashataanko ne nyt tälle neljännekselle, jotta saadaan vahvistettua casea SP500- indeksiä varten?

Muskillehan on todella tärkeää pitää yllä hypeä, joten tuo SP 500 inkluusio voisi hyvinkin antaa kovaa nostetta kurssille, joten nyt kannattaa käyttää kaikki mahdolliset vapaudu vankilasta - kortit. Oletan että pitkän aikavälin suunnitelma on kuitenkin käyttää arvostustasoa kasvun rahoittamiseen/ylläpitämiseen. Vaikka keisarilla ei olisi ollut vaatteita, niin nyt sillä on niin helvetisti rahaa, että se pystyi ostamaan naapurikeisarien vaatteet.

Tuskin niitä verotappioita jenkeissäkään voi noin vaan rysäyttää haluamalleen kvarterille?

Q3 on tärkeä saada kova tulos koska Q4 voi olla aika synkkä M3SR+:n Euroopan myynnin loppuessa kokonaan.

S&P500 on osoittanut että heille ei kikkailtu tulos riitä vaan pitää olla vähän enemmän tukevaa maata jalkojen alla jotta pääsee indeksiin. Saas nährä.