Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Market cap ~40000 miljardia. En katsonut videota mutta saa setelikoneet taikoa hyperinflaation että noihin lukuihin päästään.

11 tykkäystä

Täytyy kyllä sanoa, että kultti voi ja elää hyvin! Tesla sijoittajien piireissä ei ole ilmeisesti tapana pohtia sijotuksiaan kriittisesti, tai sitä onko tämä edes paperilla mahdollista.

6 tykkäystä

Eihän tuo 40 000 mrd ole kuin reilu 40% koko globaalista osakemarkkinasta, jäähän siinä muille vielä sentään yli puolet :wink: :
https://www.cnbc.com/2020/11/12/global-stock-market-value-rises-to-a-record-95-trillion-this-week-on-vaccine-hope.html

Ei minulla siis mitään erityisen vahvaa mielipidettä ole Teslasta suuntaan eikä toiseen, mutta kannattaisi tosiaan pari ihan nopeasta matemaattista laskutoimitusta tehdä ennen kuin alkaa tekemään videoita 40k osakkeen hinnasta.

12 tykkäystä

Videoon kannattaa ja pitää suhtautua kriittisesti ( aina ). Videon otsikointi on tarkoituksella sellainen kuin se on. Kuinka monesta yhtiötä kuitenkaan uskalletaan edes maalata näin isoja kuvia? Luvut eivät ole hatusta vedettyjä, vaan kaveri onnistuu osaltaan perustelemaan näkemyksensä.

Eikös tämä kerro suoraan siitä, että markkinalla on perkaleesti aliarvostettuja ja tässä tilanteessa hypeissä/startupeissa ym. on “liikaa” rahaa. Toki markkinathan nämä määrittelee ja onko ne keskimäärin kuinka usein pielessä voidaan olla montaa mieltä.

Tykkään tästä ryhmästä Teslan omistajana, tulee monenlaista näkökulmaa ja fiksujakin pointteja kritiikin keskellä :muscle:

Videosta riittää kun katsoo n. minuutin pätkän alkaen n. 26:20, jossa kaveri selittää nuo hänen exponentiaaliset käppyränsä. Ei tarvitse tietää perusteluja niin ymmärtää kyllä, että nämä ovat ihan hatusta heitettyjä isoja extrapoloituja prosentteja:
Hänen “ultrakonservatiivisessa” versiossaan Tesla kasvaa “vain” 30%/vuosi seuraavat 10 vuotta vuoteen 2030 saakka. Tuossa optimistisimmassa versiossa (ilmeisesti se 40k€/osake-versio?) odotetaan +50%/vuosi kasvua seuraavat 10 vuotta 2030 saakka.

Ei tarvitse pitkää matematiikkaa ymmärtääkseen, millainen korkoa-korolle vaikutus näin isoilla prosenteilla on kun niitä extrapoloidaan pitkillä aikajaksoilla. Tuolla +50%/vuosi tahdilla Teslan liikevaihto olisi vuonna 2030 n. 8 650 Mrd$. Vertailun vuoksi todettakoon, että Amazonin liikevaihto oli v. 2019 n. 280 Mrd$ ja Applen viimeisen 12kk:n liikevaihto 274 Mrd$ eli kyseessä olisi 30 x liikevaihdoltaan isompi yritys kuin kumpikaan näistä maailman isoimmista yrityksistä nyt.

Ja kun vauhtiin päästään niin miksi pilata hyvää tarinaa lopettamalla extrapolointia vuoteen 2030? Lasketaan saman tien vuoteen 2040 jatkoa tuolla +50%/vuosi-tahdilla. Eli Tesla vaihtaisi siis vuonna 2040 n. 500 000 Mrd$ (mikä on muuten moninkertaisesti koko maailman GDP).

Exponentiaalinen kasvu hidastuu / loppuu aina jossain vaiheessa. Tesla voi tarjota hyviäkin tuottoja vaikka vuoteen 2030 saakka, mutta osakkeen arvo ei takuuvarmasti silloin 40k$ ole.

Tällaiset extrapoloinnit ovat mielestäni hyviä esimerkkejä tästä “new economysta” (ks. kirjoitukseni pörssien suunta -ketjusta) kun todellisuus ei enää mitenkään tunnu rajoittavan tuottoja.

16 tykkäystä

Kyllä, ja myös Tesla karhut :smiley:

Fakta on kuitenkin:

Eli ihan mukavasti on Tesla tuottanut arvoa fanikunnalleen.

Nimim. Itsekin omistan koska Musk on mielestäni maailman arvokkain toimari ja uskomaton visionääri!

2 tykkäystä

Luvut on täysin hatusta vedettyjä, jos et tätä tajua niin todennäköisesti haluat uskoa ko. hypeen etkä katso asiaa kirkkain lasein.

1 tykkäys

Tarkoitin lähinnä, ettei kaverin perustelut olleet täysin harusta vedettyjä. Pohjasi tuon kasvun ( 50%/vuosi ) Muskin asettamiin tavoitteisiin. Hän on julkisesti maininnut tämän tavoitteen olevan voimassa vuoteen 2030 asti.

Ymmärrän myös täysin, että tuo 40 000$ hintalappu on aivan järjetön, eikä perustelut tähän riitä millään. Videolta jäi lähinnä mieleen ajatus, että yhtiössä piilee enennäkemätön potentiaali. En tuota ”40 000$ / share” skenariota ota tosissani.

Muskin tavoitteet on huumehöyryisiä horinoita.

Käy katsomassa toteumat tähän asti ja mieti kuinka hyvin Musk on onnistunut visoissaan. Tämä on sama kaveri joka vielä viime vuonna väitti kivenkovaan että heillä on level 5 FSD ja robotaxit tulossa 2020 loppuun mennessä - täyttä kusetusta.

5 tykkäystä

Muskia tosiaan pidetään maailman parhaana toimitusjohtaja, eikä väite ole mielestäni perusteeton. Kaveri tekee oikeita asioita kunnioitettavalla temmolla. Muskin lausunnot eivät myöskään ole vain hänen näkemyksiään vaan yhtiön työntekijät ja muu johto on vahvasti sitoutuneet toimintaan ja tukevat osaltaan Muskin ajatuksia.

5 tykkäystä

Onko Keisari jäänyt Teslajunan kyydistä, vai miksi näin kovasti keljuttaa?

Jos joku kohde tarjoaa mulle 1000% tuottoa, ei mua kiinnosta onko toimarin tavoitteet huumehöyryissä kehiteltyjä.

Off topiccina: Aika monta piilaakson legendaarisinta firmaa on lähtenyt pyörimään enemmän ja vähemmän THC-, LSD- ja muiden stimulanttien vaikutuksen alaisena. Toisinaan se tajunnan laajennus on hyödyksi :wink:

(en suosittele, saattaa olla laitonta)

6 tykkäystä

Tämän on myös erittäin hyvä pointti. Tulevaisuutta on helppo maalata optimistiseen tyyliin, mutta todellisuudessa toteutuneet luvut voivat ja ovatkin monesti olla kaukana tästä.

Tämäpä se onkin, kun luulet tietäväsi etukäteen Teslan tuoton tulevaisuudessa.

En tiedä tulevasta, mutta menneestä tiedän sen verran, että viimeisen viiden vuoden aikana sijoitus on abouttiarallaa tuhat pinnaa plussan puolella. Jotain on tehty oikein, jos ei muuta, niin ainakin luotu oikeanlainen hype.

1 tykkäys

Ei keljuta yhtään, ei ole minulta yhtään pois, hienoa jos suomalaiset ovat saaneet kasvatettua varallisuuttaan Teslan avulla. Olen seurannut pitkään tätä ja tunnen Teslan todnenäköisesti paremmin kuin 99% siihen sijoittaneista, minusta Tesla on tämän hetken suurin kupla pörsseissä (isoista firmoista) ja tulee jossain kohtaa puhkeamaan.

Jos kohde tarjoaa sinulle oikeasti 1000% tuottoa niin sitten vedä all-in, silloin ei tosiaan pidä miettiä mitä toimari sanoo tai tekee.

Katsokaa Teslan toimitusmäärien ja liikevaihdon kehitys so far, saattaa ehkä avata vähän silmiä. Tesla hinnoitellaan siten että se saa kymmenien prosenttien markkinaosuuden EV markkinoista tästä ikuisuuteen ja lisäksi että se tekee voittoa isommalla prosentilla kuin mikään muu firma koskaan automaailmassa.

Jokainen voi miettiä onko se realistista.

14 tykkäystä

En menetä uniani, vaikka en enää omista Teslaa. Jos ostamattomia arpoja harmittelee, niin perustason ymmärrys todennäköisyyksistä on hyvin huonolla tasolla.

Tuo video oli huvittava, etenkin kun miettii, että miten yritysten arvostus toimii. Yleensä arvostuksessa se jatkuvan kasvun osuus tuottaa suurimman osan nettonykyarvosta, joten vaikka kasvu olisi jotenkin 50% vuoteen 2030 saakka, niin sitten sen pitäisi sitten jatkua sellaisena.

Videon tekijä nyt vaikutti hieman jännältä, mutta käytin sen verran aikaa, että laskin että mitä tuo 50% kasvu tekisi myydyissä autoissa, siis perustuen hänen 2024 optimistiseen ennusteeseen, mikä oli n.5 miljoonaa autoa. Tuolla kasvuvauhdilla se tarkoittaisi n 56 miljoonan auton myyntiä vuonna 2030 :smiley:

Kerrotaan nyt vielä, että maailmassa myydään n. 70 miljoonaa autoa, joten onhan tuo aikamoinen saavutus.

6 tykkäystä

Lisäys vielä omaan koeajokokemukseen. Keli oli hieman sateinen ja tämän vuoksi auto valitti jatkuvasti, että kamerat on pois pelistä. Ei vaikuttanut kovin lupaavalta full self drivingiä ja robotaxeja ajatellen.
image

5 tykkäystä

Hyvä ettei keljuta, halusin vain varmistaa :blush:

En millään tapaa kritisoi karhumaista asennettasi Teslaa kohtaan. Se on ihan hyvää vastapainoa yleiselle “buumille” ja monesti on täälläkin herätellyt tutkimaan kuvioita entistä kriittisemmin.

Omakaan positio ei ole salkkuun naulattu. Jos skenaario kuplasta realisoituu, olen kyllä valmis jättämään laivan melko vikkelästi. Toistaiseksi kuitenkin uskon, että Tesla on paljon muutakin kuin pelkkää autokauppaa.

Toim.huom. Omasta tallista ei (ainakaan vielä) löydy Teslaa, joten “osta mitä ymmärrät”-filosofia ei ihan vielä täysin toteudu.

1 tykkäys

Teslasta puhutaan autovalmistajana, mutta hyvin moni vertaa yhtiötä enemminkin teknologiayhtiöksi. Se on mielestäni selvää, että Tesla on kaukana normaalista autovalmistajasta.

Toisaalta en itsekään ole sijoittanut Teslaan juuri korkean arvostuksen takia ( kuplamainen vaikutelma )