Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Kuten Zachin vastauksesta voi lukea, hän ei ennustanut Q1 marginaaleja, vaan koko vuoden marginaalia. Oletuksena tammikuussa todennäköisesti oli, että hinnanalennukset on tehty ja loppuvuonna kustannussäästöjen kautta palataan päälle 20 % marginaaleihin, jolloin koko vuoden keskiarvo voisi palata yli 20 prosenttiin.

Tesla kuitenkin teki pitkin Q1 hinnanalennuksia eri markkinoilla ja eri malleissa, lisäksi nyt vielä isommat alennukset Q2 puolella. Tuo kommentti on sinänsä vanhentunut ja tuskin enää paikkaansa pitävä.

Ja kuten toimitusmäärien kanssa, osakkeen hintakehityksen kannalta sillä on merkitystä mitä markkina on hinnoitellut sisään ja mitkä ovat tulevaisuudessa toteutuvat luvut. Sillä mitä Tesla itse ennustaa/arvioi ei ole niin suurta merkitystä.

7 tykkäystä

Moni EV-valmistajista menettää USA:n $7500 hankintatuen. Tesloista tuli taas vähän halvempia verrattuna kilpailijoiden autoihin.

25 tykkäystä

Kova piristysruiske Boltille. Vielä isompi ongelma saattaa olla se, että Japanissa valmistetut autotkin saattavat päätyä IRAn piiriin, koska uudet kauppasopimukset jenkkien ja Japanin välille.

2 tykkäystä

Odotan huomenna Teslalta short pain, long gain -viestiä sekä proaktiivinen vs reaktiivinen -näkökulmaa.

Parempi olla selittelemättä katteiden laskua tai lupailla niiden paranemista tänä vuonna.

Keskittykööt kertomaan kuinka hinta-ale on strateginen liike, joka maksaa myöhemmin korkoineen takaisin.

Musk ehkä sanoo, että näin Tesla edistää missioitaan maailman pelastamiseksi ja voi tarjota Tesloja taviksille. Zach taas voi keskittyä kertomaan, kuinka ale ajaa kilpailijat polvilleen.

Jos sijoittajat tarttuvat viestiin, katteiden laskulla ei ole väliä, ainakaan vielä.

7 tykkäystä
6 tykkäystä

Tältä ennusteet näyttivät elokuussa 2022

Pari nostoa ennusteelta tälle kvartaalille Q12023

  • Toimitukset >500k
  • EPS 3.58 (non-GAAP)
  • GM 33.3% (automotive excl credits)
  • ASP 61.6k

Ja tuostahan ne luvut vasta Jamesilla lähtivät lapasesta. En edes kehtaa toistaa mitä ne olivat Q42023.

Tämänkinpäiväiset hinnanalennukset vahvistavat yhden Bear-teesini: 65k maksava auto ei voi olla maailman myydyin malli vuonna 2023.

Edit: @Jukka_Lepikko : Jamesin luvut kelpasivat sinulle mainiosti vielä elokuussa 2022. Väittelimme esim. ASP:n realistisuudesta. Ai niin … maailmantalous …

6 tykkäystä

Stephensonin track record on ollut lyhyen aikavälin ennusteissa hyvä, selvästi parempi kuin WS analyytikoiden. Kunnes nyt viimeisen 6kk aikana kaikkien Teslaa seuraavien (myös analyytikkojen) ennusteet on menny metsään liian optimistisina. Mitä bullimpi sitä enemmän ennusteet on mennyt metsään.

Myös omia odotuksia on koko ajan joutunut madaltamaan, vaikka kylläkin viime syksynä pivotoin omaa näkemystä hyvään aikaan syyskuussa ennen isoa kurssilaskua. Siinä vaiheessa alkoi näkymään heikkoutta markkinalla ja Teslan backlogissa.

Syyskuulta:

5 tykkäystä

Myöskin Model 3 alennuksien piirissä:

1 tykkäys

Spekulaatio liittyen Teslan hinnan alennukseen jenkeissä:

  • Saadakseen $7 500 verotuen, uuden sähköauton hinta saa olla enintään USD 55 000
  • Model Y Performancen hinta oli $56 990 > Ei oikeutta verovähennykseen
  • Nyt hinta pudotettiin $53 990
  • Useimmat Model Y:n erikoisvärit maksavat $1 000 > Listahinnaksi $54 990, jolloin oikeus vähennykseen säilyy
  • Model Y Performancen hinnan alennus johti ketjureaktioon, jossa muidenkin mallien hintaa oli pudotettava
1 tykkäys

Ei. Y menee sen SUV kategorian mukaan, jolloin hintakatto on 80 t$. Eli hinnan puolesta se oli jo tukien piirissä.

3 tykkäystä

Kappas vain, asiaan on hiljattain tullut muutos.

Tesla’s Model Y model and other electric vehicles from auto manufacturers including Ford, General Motors and Volkswagen will now qualify for a federal tax credit of $7,500, the IRS said Friday.

The change comes after the U.S. Treasury Department revised its vehicle classifications in a way that broadens the definition of what qualifies as an SUV, which has a higher price threshold to qualify for the tax credit. Previously, the five-seat Tesla Model Y was classified as a sedan, which meant it didn’t qualify for the EV tax credit because it cost more than $55,000 price cap for sedans stipulated under the government’s rules.

Itse ajan sijoittajana kaksilla rattailla, joten on oletettavaa että alalla sijoittavatkin ovat “monimerkkisiä” sijoittaessaan, mutta ehkä merkkiuskollisempia sitten itse auton valinnassaan.

Perinteisesti autoja on myyty hyvin paljon mielikuvamarkkinoinnilla ja samalle pohjalle sitten tehty premium malleja. Mikä tekee sähköautosta premiumin 2030-luvulla?

1 tykkäys

https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/byd-seagull-sub-%C2%A38000-electric-supermini-china

BYD julkisti Seagull -mallin. Hinta-arvio Iso-Britanniassa alle 9000€

Hintatukien jälkeen hyvä kun ei miinukselle mene!
Voi voi eurooppalaiset autovalmistajat ja Tesla: Milloin VW ID2 ja Tesla Model 2 olikaan tulossa ja millä hinnalla?

Vastaa kooltaan Fiat Pandaa eli pieni kauppakassi, mutta edukas sellainen. Näppärä kaupunkiauto.

3 tykkäystä

Tässä IRA EV WSJ lehden kokoelma, kuka ja ketkä saa ja ketkä ei:

Niin ei menisi käsitykset niin paljon täällä ristiin.

2 tykkäystä

Ei tossa artikkelissa ainakaan lue mitään Iso-Britanniaan tulemisesta Seagullin osalta. Tuo on hinta Kiinassa. Eli ei ole edes halvin EV-koppi, vaan siellä on jo halvempiakin myynnissä.

Kuten sanottu tuo ei ole edes Kiinan halvin EV. Ja tottakai mikä vain malli saatetaan tuoda mille vain markkinalle. Mutta Euroopassa hinta ei ole alle 9000€, ihme jos alle 15k€.

5 tykkäystä

Artikkelissahan ei mainita että tämä olisi tulossa Isoon-Britanniaan varmuudella. Lukijalle voi nyt syntyä kokonaan väärä kuva kommenttisi perusteella(varsinkin kun annat autolle UK hinnan) jos ei lue artikkelia tarkkaan. Vähintäänkin siis harhaanjohtava viesti, ilmeisesti tahaton sellainen?

5 tykkäystä

Lukee siinä sen verran että se on mahdollista… Hyvään suuntaan mennään kuitenkin kun saadaan hintoja painettua alas ja autoja enempi tavantallaajan ulottuville. Kunhan nyt kestäisivät auton normaalin elinkaaren.

1 tykkäys

Totta, ymmärsin väärin. Kiinassa alle 9k€.
Rahti ja verot päälle mutta silti alle 15k.

Silti. Kyllä kiinalaiset tulee Eurooppaan. Vuosi 2024 voi olla mielenkiintoinen kun VW ja Tesla eivät vielä myy omia halpismallejaan. Sitä paitsi Teslakin joutuu rahdin maksamaan, koska kakkosta ei aluksi Euroopassa tehdä. Ja miten kakkosen akut? Rahti Kiinasta Meksikoon, vai onko CATL rakentamassa LFP akkutehdasta Amerikan mantereelle?

P.S miltä Teslan yli 60k ASP ennuste vaikuttaa tässä valossa? ASP piti vaan nousta myynnin mukana. Nyt 40k ASP Q2:lla voi olla tekemätön paikka.

Hienoa että @Jukka_Lepikko että arvioni kiinnostaa noin paljon, ihon alle ei tosin kannata näitä keskusteluita viedä.

Lupasin tosiaan alkuviikosta laittaa omat arviot mutta muut kiireet söivät kaiken ajan ja pääsin vasta nyt illalla laskemaan.

Oletukset arviolleni:

  1. ASP tippuu 51.4K → 46K
  2. COGS/car tippuu 38.9K → 38K (tarkka arvio olisi vaatinut myyntimix -matriisin rakentamista, tähän ei aika riittänyt), kyseinen heittoarvio perustuu pitkälti SuX myynnin romahdukseen
  3. Revenue arvio ASP x total deliveries (taas puuttuu itseltäni tarkempi laskelma myyntimixistä joten on arvio)

GP täten 3383M ja GM 17,4% joka on jonkin verran korkeampi kuin aikaisempi arvioni, tähän vaikuttaa COGS/car huimasti kuten kaikki varmaan tietää, sain omassa laskussani GM:ksi 19.6% jos COGS/car tippuu 37K tasolle.

Troy ennustaa 19,7% joka lienee varmasti lähempänä totuutta koska hänellä on niin paljon paremmat kaavat rakennettuna.

Noniin, 5min ennen closea valmis, kohta nähdään.

14 tykkäystä

GM 18.3% ex-creds, mielenkiintoista nähdä tarkat luvut

YoY GP -17% auts

Q3/22 OCF 5.1B, nyt 2.5B

Jahas raportointiformaatti muuttunut, nyt ei suoraan disclosata creduja. Hmmmm. Credujen kanssa ASP 47K

EDIT olivat siirtäneet myöhemmälle sivulle

Q1/23 actual:

ASP 46K
COGS/CAR 37.3K
GP 3687M
GM (ex-cred) 18.9% omassa laskussani, CNBC raportoi 18.3%

18 tykkäystä