Tesla - Tulevaisuuden johtava autovalmistaja? (Osa 2)

Minä en ymmärrä tätä Optimusta ollenkaan. Myönnän että Teslan Optimus videot ovat kyllä hyvin vaikuttavia. Ensireaktioni Optimukseen myös oli hämmästys. Tuntui että scifielokuvien tulevaisuus oli yhtäkkiä todellisuutta. Mutta kun aloin pohtimaan pidemmälle tekoälyn toimintaa, rajoitteita sekä mahdollisuuksia, tämä alkoi tuntumaan pahemman luokan hypeltä. Tässä nimittäin yritetään kehittää tekoälyä tehtäviin, jotka ovat ihmisille helppoja, mutta tekoälylle hankalia. Järkevämpää olisi kehittää tekoälyä tehtäviin, jotka ovat tekoälylle helppoja, mutta ihmisille hankalia tai jopa mahdottomia.

Esimerkiksi ruuvin poimiminen ruuvikasasta on ihmisille erittäin helppo tehtävä. Mutta tekoälylle tämä on yllättäen erittäin vaikea tehtävä. Sen pitää kaksiulotteisista kuvista tunnistaa ruuvi sekä sen asento. Tämän jälkeen sen pitää laskea ruuvin etäisyys ja se miten ruuviin tartutaan. Ruuvatessa ihminen todennäköisesti pitää katsekontaktin ruuvattavassa kohteessa uutta ruuvia ottaessa, koska ihmisillä on hyvin tarkka tuntoaisti. Humanoidiroboteilta taas puuttuu tuntoaisti, jolloin se tarvitsee monessa työvaiheessa suoran katsekontaktin.

Harvinaisten tautien diagnosointi on puolestaan ihmisille vaikea tehtävä. Alansa kokeneimmat lääkärit tuntevat vain pienen osan oman erikoisalansa tieteellisistä julkaisuista. Tekoäly taas pystyy käymään helposti läpi miljoonia tieteellisiä julkaisuja. Olen ymmärtänyt, että harvinaisten tautien (esimerkiksi tautien joita vain joka miljoonas ihminen sairastaa) diagnosoiminen on hankalaa, koska yleensä lääkäri ei ole aiemmin törmännyt vastaavaan tapaukseen urallaan. Tekoälylääkäri taas voisi hoitaa useita miljoonia potilaita, jolloin se olisi törmännyt vastaaviin tapauksiin ennenkin. Tämä ei pelkästään parantaisi diagnoosien antamista vaan se voisi myös kehittää uusia hoitoja harvinaisiin tauteihin, kun tekoäly huomaisi miten eri hoidot toimivat näille potilaille. Tekoäly voisi myös löytää miljoonien massoista yhteyksiä ja kuvioita, joita ihminen ei pysty huomaamaan. Tämän takia on minusta hölmöläisen hommaa kehittää tekoälyä miettimään missä kulmassa joku ruuvi tai oluttuoppi on, kun pienemmällä vaivalla voisi kehittää tekoälyä johonkin huomattavasti tuottavampaan. Uskonkin että tekoälyssä suurimmat mullistukset ja voitot tehdään jossain muussa kuin fyysisissä humanoidiroboteissa.

Suhtaudun myös hyvin skeptisesti näihin humanoidirobottien rakenteeseen. Auton omistajat tietävät miten autoihin joutuu säännöllisesti vaihtamaan öljyt, ja nivelet kuluvat, kun ne joutuvat kannattelemaan auton painoa. En edes uskalla kuvitella millaista huoltoa vaatii Optimuksen tapainen laite, jossa on paljon liikkuvia niveliä, jotka kannattelevat suuria kuormia. Teollisuusrobotit ovat yleensä lattiasta nousevia kouria, jolloin niiden nivelet eivät joudu samalla tavalla kannattelemaan omaa painoaan tai nostettavaa kuormaa. Yleensä myös eri teollisuusrobotit nostelevat painavia kuormia kuten auton koreja, ja eri robotit taas tekevät tarkkuutta vaativaa työtä kuten hitsaamista. Ihmiskeho myös kestää niin hyvin erilaisia olosuhteita, ettei sitä tule mietittyä miten laitteet pitää suunnitella erilaisiksi eri olosuhteissa. Kylmissä lämpötiloissa näissä olisi pakko olla joku lämmitysjärjestelmä, etteivät nämä hyydy pakkaseen. Vastaavissa kuumissa olosuhteissa nämä tarvitsevat jäähdytysjärjestelmän, etteivät virtapiirit ylikuumene. Kosteissa olosuhteissa ongelmaksi taas tulee ruostuminen. Nivelet pitäisi voidella erittäin huolellisesti. Tämä taas voi tulla ongelmaksi korkeaa hygieniaa vaativissa tehtävissä kuten elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Olen ymmärtänyt että kaikissa tehtävissä ei voida käyttää teollisuusrobotteja, kun vaara voiteluöljyjen vuotamisesta on liian suuri. Työmailla nämä taas altistuisivat rakennuspölylle. Keittiöissä nämä puolestaan altistuisivat rasvalle.

En väitä, että humanoidirobotit eivät koskaan yleisty, mutta minusta niitä on realistista odottaa vasta sen jälkeen kun lääkäreiden, koodarien, lakimiesten ja kirjanpitäjien työt ovat siirtynyt suurimmaksi osaksi tekoälylle. Lisäksi en usko, että ikinä tulisi yhtä humanoidirobottimallia, joka hoitaisi kaikki fyysiset työt. Luultavasti eri tehtäviin tulee omat mallit ja valmistajia on useita, jotka erikoistuvat tiettyyn erikoisalaan.

48 tykkäystä