Osakesijoittaminen

TietoEVRY - Menneisyyden vanki?

Toki täytyy TietoEvryä siitä kiittää, että heti ilmoittavat, että myyntivoitto sisällytetään oikaisueriin. Tämä tosin ei tee tästä palapelistä yhtään helpommin hahmoteltavaa. Onkohan @Joni_Gronqvist :ltä tulossa huomiseen aamukatsaukseen kommenttia tästä myynnistä. Edelleen toki myös Hanselin sopimuksen menettämisen vaikutukset kiinnostavat, en siitä ainakaan tuoreeltaan huomannut mitään Inderesin kommenttia ja Nordean aamukommentti ei ole saatavilla itselläni. Hesarikin muuten oli jälkijättöisesti herännyt viikonloppuna noihin Alkion osakemyynteihin ja Hanselin sopimuksen menettämiseen: https://www.hs.fi/talous/art-2000008027495.html

7 tykkäystä

Öljy ja kaasuliiketoiminnan myynti oli huomioitu jo tuossa Q1-raportissamme. Ennustemuutokset olivat tuloksen ja yritysmyynnin ajamana alla olevat.

Tuohon Hansel sopimukseen liittyen, toki kokonaisuudessa iso sopimus, mutta vuositasolla ei kuitenkaan niin suuri vaikutus. Lisäksi nuo konesali- ja kapasiteettipalvelut ovat hyvin hintakilpailtu osa-alue, kannattavuus heikompi ja siten ei samaa tulosvaikutusta.

Toivottavasti tämä vastasi kysymyksiin :slight_smile:
Joni

21 tykkäystä

Kiitos @Joni_Gronqvist :lle nopeasta ja napakasta vastauksesta, jos tämä on analyytikoille vaikea keissi jatkuvien kertaerien takia, niin on se kaksin verroin vielä vaikeampi hahmotettava yksityissijoittajalle eli jokainen tiedonmuru ja analyytikon kommentti otetaan kiitollisuudella vastaan. Tuotto-odotushan on ihan mahtava, mikäli TietoEvry saavuttaa tavoitteensa lähivuosina ja mennään yhtiön itsensä sekä Inderesin analyysin viitoittamalla tiellä. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin divestointien(selkokielellä siis yrityksen kannattamattomien osien myynti) pitäisi pikku hiljaa olla ainakin fuusion osalta taputeltu tämän vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen voidaan tosissaan keskittyä kasvuun valikoiduilla osa-alueilla. Kertaerätkin sitten pikku hiljaa putoavat yhteen prosenttiin liikevaihdosta, joka lienee normitasoa alalla. Siitä ei vaan pääse edelleenkään mihinkään, että markkina esittää tällä hetkellä haisevan vastalauseensa TietoEvryn hienoille tulevaisuudennäkymille, mutta kärsivällisyyttä ainakin itselläni riittää toistaiseksi, kummasti kuitenkin hieman yli viiden prosentin osinkotuotto tämän hetkisellä kurssilla rauhoittaa, joten odottavan aika ei käy pitkäksi.

25 tykkäystä

Minulla on ollut kaksi syytä joiden vuoksi en ole tähän sijoittanut: jatkuvat isot “kertaerät” ja kuulemani negatiivinen palaute yhtiön tuotteista. Nyt kun vihdoin aloin harkita sijoittamista, koska on vaikea löytää muutakaan, niin tuli tieto että tj on myynyt merkittävän osan osakkeistaan…

3 tykkäystä

Tästä on ketjussa jo ollut juttua ylempänä, mutta möi siis 11 973 osaketta ja jäljellä 58 439 osaketta. Ei siis merkittävä osa, ei kytköksissä mihinkään muuhun uutisointiin, eikä vaikutusta odotuksiin. Tai ei ainakaan minulla.

7 tykkäystä

Mikä nyt sitten on merkittävä osa. Itse en mielelläni myy melkein 20% sellaisen firman osakkeista, jonka kehitykseen uskon tai jota pidän aliarvostettuna. Tietysti on voinut hajautuksen kannalta olla ihan perusteltua, tai jos on vain ollut rahalle muuta käyttöä. Mutta eihän tätä mitenkään voi ainakaan positiivisena signaalina pitää. Pidän kuitenkin edelleen TietoEVRYn harkittavien osakkeiden listalla.

3 tykkäystä

Itse en katso tätä ihan noin kiireellä kuin osa täälä. Yhtiön Q1 oli odotuksia parempi ja johdon mukaan H2 alkaa myös kasvua näkyä luvuissa. Lisäksi johto vaihdettaisiin luultavasti melko vikkelään mikäli yhtiöllä kertaerät jäävät tällaiselle tasolle pysyvästi kuin mitä Tiedolla nyt. Mikäli taas synergiat valuu ohjeistetusti viivan alle on mielestäni turhaa hätiköidä nyt liikaa :wink:

9 tykkäystä

TietoEvryn finanssipuolelta positiivisia uutisia. Kyseessä ei tosin uusi asiakas.

TietoEvry on tehnyt 200 miljoonan arvoisen palvelusopimuksen norjalaisen DNB -pankin kanssa. Sopimuksen kesto on kolme vuotta. Sopimuksen myötä DNB ja TietoEvry jatkavat strategista yhteistyötään.

28 tykkäystä

Bongasin tällaisen Findy-blogin, joka tarttuu EU:n linjauksiin. Ajatuksena se, että aiemmin digi on edennyt palvelut edellä, nyt ihmiset edellä. Alustajäteille haetaan vaihtoehtoa, jossa yksityisyydensuoja on parempi. Olisikohan tässä potentiaalia seuraavaksi yleiseurooppalaiseksi sähköisen tunnistautumisen malliksi? Pidän Findyä kyllä ihan lupaavana. Kunhan vain Vestager pysyy komissaarina :smiley:

The goal is to equip the “Digital European” with all the same communication capabilities and sovereignty as what the “analog citizen” has always had

No longer will people be monetizable users of platforms, but sovereign digital members in a digital network of trust.

Within Findy Cooperative, we have researched this world of Self-Sovereign Identities and Networks of Verifiable Data for a few years and we think that we can predict, what the future will hold.

The Findy Cooperative is excited to see that the principles advocated by this legislative proposal are fully aligned with our design principles and goals.

3 tykkäystä

Käytin matalaa pe13,5x -kerrointa ja saan TietoEvrylle 19% vuosituotto-odotuksen 2023 loppuun Inderesin eps-ennusteella. Verrokkien kertoimet ovat selvästi korkeammat. Tämän pitäisi olla kohtuullinen arvosijoitus. :thinking:

7 tykkäystä

Joni viittasi edellisen kvartaaliraportin jälkeen, että öljytoiminnan jälkeen voisi tulla uusia divestointeja. Mitä luulette, mitkä osat voisivat tulla kyseeseen ja mitkä olisi helpoiten irroitettavissa? Toki uusi strategiahan tuli vasta ulos, joten strategian terävöittäminen uudelleen olisi hassua.

1 tykkäys

Isommista bisneksistä helpoiten irtoaa muusta toiminnasta aina erillään pidetty ja globaalisti toimiva Product Development Services, joka myy kehityspalveluja mm. Samsung, Sony, Ericsson tyyppisille firmoille. Mutta ei taida T&M bisneksen arvo olla kovin korkea.

1 tykkäys

HSL korvaamassa vasta käyttöönotetun TietoEvryn järjestelmän osittain. Ohessa lisää asiasta.

4 tykkäystä

Tiivistetysti tuo KLn HSL-juttu: TietoEvryn toimittama järjestelmä otettiin käyttöön kokonaisuudessaan 2018. Järjestelmä perustuu vahvasti siihen että asiakkaan tiedot on fyysisessä matkakortissa ja nyt järjestelmää ollaan vaihtamassa asiakastilipohjaiseksi mikä luonnollisesti mahdollistaa paljon monipuolisemmat palvelut. Samalla menee kaikki matkakorttien lukijat uusiksi, mikä on se isoin kustannus.

TietoEvryn vuosina 2012–2018 toimittaman järjestelmän hinta kohosi kokonaisuudessaan 68 miljoonaan euroon. Järjestelmästä odotettiin pitkäikäistä. HSL oli laskenut kilpailutusvaiheessa sen kokonaiskustannuksiksi 12 vuoden aikana noin 150 miljoonaa euroa.

HSL arvioi, että tilipohjaisen taustajärjestelmän kustannukset ovat sen omalta osalta noin kolme miljoonaa euroa. Joukkoliikennevälineisiin asennettujen lukijalaitteiden uusimisen hintalappu nousee noin kymmeneen miljoonaan euroon. Uudistuksen kokonaiskustannukset ovat siis noin 13 miljoonaa euroa.

Varmaankin jää joitain kymmeniä miljoonia TietoEvryltä laskuttamatta kun kausi meneekin nyt jo etuajassa poikki. Isompi on mielestäni mainehaitta sillä taas kerran TietoEvryn nimi on yhdistetty epäonnistuneeseen ja kalliiseen julkiseen hankintaan ja kankeisiin järjestelmiin. Tämä siitäkin huolimatta, että todennäköisin syypää löytyy ostajan eli HSLn puolelta, joka on speksannut tällaisen korttipohjaisen mallin, joka on sitten hapantunut nopeammin kuin ehkä kuvittelivat. Toisaalta jos tuo hanke on aloitettu jo 2012 niin maailma ja internet oli silloin vielä aika erinäköisiä, mutta onhan tuo myös ollut ihan järkyttävän pitkä toimitusprojekti, eli happani siis tosiaan toteutuksen aikana.

Mutta onhan tuo HSLn matkakortti ollut ihan aataminaikainen kun Tampereella ainakin jo n. 10 vuotta sitten pystyi kortin saldoa lataamaan itse netissä ja ei taida onnistua vieläkään sama HSLn kortilla (HSLn mobiiliappis sen sijaan on hyvä ja toimiva eli eipä ole korttia tullut pariin vuoteen enää käytettyä)

19 tykkäystä

HSL:n hanke alkoi jo 2010 ja oli ongelmissa heti kilpailutuksesta lähtien. Kaksi kertaa hankinta kävi markkinaoikeudessa ennenkuin hanke pääsi aloittamaan. Alunperin piti olla käytössä jo 2014, mutta aikataulu siirtyi useita kertoja useista eri syistä. Käytännössä tosiaan maailma jättiprojektin ympärillä muuttui huomattavan nopeasti, eikä HSLn tilaamaan ratkaisun alustana toimiva teknologia enää taivu riittävästi muutoksiin.

6 tykkäystä

Kauppaa pukkaa: yhteistyö Valmet Automotiven kanssa jatkuu ja laajenee.

22 tykkäystä

Kyseessä taitaa olla vanhan sopimuksen jatkumo, eikä merkittävää uutta toimintaa.

Kyllä netissä voi ladata HSL matkakorttia, eli siten palvelu on ollut suht ajantasainen toteutukseltaan.

2 tykkäystä

Kuten tiedetään, niin pilvipalvelujen osaajista on huutava pula it-alalla, tässä TietoEvryn vastaus ongelmaan: TietoEvry kouluttaa tuhansia työntekijöitään pilviosaajiksi – ”Se on investointi, mutta eihän irtisanominenkaan ole ilmaista” | Kauppalehti

Tässä muutama pääkohta suoraan lainattuna Kauppalehden jutusta, TietoEvryn henkilöstöjohtaja Hanna Vuorikoskea siis haastatellaan:

  • “TietoEvryn yhteistyökumppani julkisen pilven palveluissa on muun muassa Microsoft ja teknologiana sen Azure-ympäristö. Viime vuoden alussa yhtiöt kertoivat yhteisestä koulutusohjelmasta, jonka tavoite oli saada peräti 3000 uutta sertifioitua Azure-osaajaa TietoEvryyn.”

  • “Nyt sertifikaatteja on jaettu 2 000 kappaletta 1 500 henkilölle.Yksi henkilö saattaa suorittaa useamman sertifikaatin.”

  • “Vuorikoski kertoo oppineensa, että tuhansien ihmisten motivoiminen opintoihin työn ohessa ei onnistu käskyttämällä. Kursseille voi hakea kuka tahansa, esimies ei kiertele valitsemassa kandidaatteja.”

  • “Yrityskulttuuri vaikuttaa opinhaluihin. Vuorikosken mukaan on erittäin tärkeätä, että yrityksen johto seisoo jatkuvan oppimisen periaatteen takana. Tässä TietoEvryn toimitusjohtaja Kimmo Alkio on Vuorikosken mukaan näyttänyt esimerkkiä ja osallistunut itsekin kursseille.”

  • “Tärkeätä on, että se uusi projekti löytyisi mahdollisimman nopeasti. Pystyisi pääsemään kiinni pikkuhiljaa, olemaan siellä apuna. Noin neljän kuukauden aikana nähdään, että se ihminen on täysin työllistetty niihin uusiin projekteihin”, Vuorikoski kuvailee.”

  • "Kouluttaminen on investointi, mutta eihän irtisanominenkaan ole ilmaista. Siitä näkökulmasta tämä on huomattavasti kannattavampaa. Se on win-win sekä yritykselle että henkilöstölle.”

  • “Vuorikosken mukaan yksi asia kouluttamisessa vaatii tasapainoilua. Se on työajan käyttö. Normityöt pitäisi saada hoidetuksi koulutuksen ohessa.”

  • “Massiivinen koulutushanke on myös opettanut, miten tärkeää palkitseminen ja tekemisen arvostaminen ovat. TietoEvryllä on otettu käyttöön viestintäkanava, jossa sertifikaatin suorittaneet voivat esitellä saavutustaan muille.”

Lisäys: Tässä vielä koulutuskokemus yhden henkilön osalta, en sitä lähde referoimaan eli hankkikaa niitä Kauppalehden lukuoikeuksia vaikka jostakin tarjouksesta :slight_smile: : 35 vuotta samassa työpaikassa vain lisäsi opinhaluja – ”Se arvostus sitä sertifikaattia kohtaan oli minulle ihan yllätys” | Kauppalehti

28 tykkäystä

Lienee kiinnostavaa luettavaa kaikille, mutta nyrpeästi kevään päätökseen suhtautuneille haluan henkilökohtaisesti näyttää tässä nyt pitkää nenää; Alalla on armoton kilpailu työntekijöistä, joten ei ole mistään pienestä tai merkityksettömästä asiasta kysymys kun hakemuksia tulee näin paljon lisää. Olen hyvin iloinen siitä, että konservatiiviset omistajat myivät lappunsa laitaan keväällä. Toivottavasti oma myrkyllisyytenne maistuu nyt erittäin katkeralta suussanne ja muuttukoon maku vain karvaammaksi kun kurssi puksuttaa kohti tavoitehintoja ja uusia huippuja :heart:

14 tykkäystä