Osakesijoittaminen

Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Helpot pisteet tulossa. Tulevaisuutta on helppo ennustaa opiskelemalla historiaa. Näinhän tämä sijoittamisessakin menee. :slight_smile: sarkasmia

21 tykkäystä

Itse sanoisin, että useimmissa tapauksissa se laina menee siis juuri siihen mihin se on tarkoitettu, eli elämiseen.

Nimimerkillä, 30 tonnia lainaa että pystyi opiskelemaan täysipäiväisesti maisterin papereihin asti ulkomailla. Lainan oton aloitin 2010 ja viimeinen maksupäivä joulukuussa 2029 :sweat_smile:

13 tykkäystä

Kuulostaa ihan omalta tilanteelta: otin n. 25k€ opintolainaa, jotta sain opiskeltua maisterit ulkomailta ja palasin tämän jälkeen koti-Suomeen töihin. Valitettavasti en aivan ehtinyt tuohon aikaisen valmistumisen veroetuuteen mukaan, sillä se tuli kesken opintojen ja lopulta myöhästyin deadlinestä muutamalla kuukaudella.

Lainat maksoin kuitenkin heti opintojen jälkeen pois. Tämä sen takia, että takaisinmaksusuunnitelmaa ei pystynyt muuttamaan (pankkina Danske), vaan maksuja piti suorittaa joka kuukausi, ja näiden yhteydessä piti myös maksaa useamman prosentin toimenpidemaksut. Eli 25k€ lainasta joka kuukausi muutaman kympin lyhennykset ja niihin parin-kolmen euron maksut päälle. Totesin, että toimenpidemaksut tekevät muuten halvasta opintolainasta itse asiassa yllättävän kalliin, ja että saan sijoituskassaa muualta halvemmalla. Varmistin em. asiat vielä kahteen kertaan Dansken asiakaspalvelun kanssa, ennen kuin päädyin maksamaan lainan pois ja sulkemaan kaikki Dansken tilini. Kannattaa siis varmistaa, mikä se todellinen kuluprosentti kunkin lainassa on, vaikka itse korko olisikin matala!

9 tykkäystä

Tuommoisessa tilanteessa kannattaa käyttää ennakkolyhennyksiä, ei siis ylimääräistä lyhennystä mikä lyhentää lainaa loppupäästä. Ennakkolyhennyksellä maksat pois seuraavia eriä. Tuon voi tehdä esimerkiksi puoleksi vuodeksi kerrallaan.

2 tykkäystä

No ainakaan 8 vuotta sitten ei tämä ollut Danskella mahdollista. Kysyin suoraan josko toimenpidemaksuilta voisi jotenkin välttyä ja että vaihtoehtona on maksaa koko laina pois (sekä sulkea tilit), niin vastaus oli että “ei onnistu”. Mutta hyvä jos tänä päivänä tilanne on parempi!

Jos on tilanteessa että duunipaikka ja sijoitukset ovat samassa lafkassa, voi olla ihan viisasta jossain vaiheessa keventää kipparoimansa yhtiön omistuksia ja hajauttaa muualle.

Kai niitä lappuja joskus saa myydä :thinking:

1 tykkäys

auttakaas kaveria:

Q1 2021 Activity
Sales in Q1, 2021 were €84.1m, a substantial improvement (+65.6%) on Q1 2020, which was impacted
by Covid-19. The Group saw strong growth in activity both in Europe, where Q1 Sales increased +59.8%
to €62.6m and in ROW where Sales increased by +85.1% to €21.5m.
Sales on a rolling 12-months basis reached €323.6 m (+31.5%).

mikä on tuo ROW??

Rest of the world? Veikkaisin

2 tykkäystä

Joo totta, jos tuossa alussa kerrottiin Euroopasta, joka on hyvin toipunut 2020 h2 lähtien, Thanks!

2020 Tiedon toimarilla Kimmo Alkiolla on ollut seuraavat korvaukset palkitsemisraportti 2020:n perusteella:

Palkka 777k
Edut 29k
Integraatiopalkkio 702k
Tulospalkkio 412k
Kannustimet ~14k osaketta + 12k osaketta vastaava summa käteistä a 26,86e (31.12.2020)

=> Pelkät käteiskorvaukset huitelee verojenkin jälkeen siellä miljoonassa. Eiköhän Kimmo pystyisi hajauttamaan omistukset ilman myyntejäkin ja jää vielä rahaa siihen kuuluisaan keittiöremonttiinkin. Alkio tehnyt uraa mm. F-Securella ja Nokialla, joten eiköhän asiat ole ihan kivalla mallilla.

Jos itse olisin toimari, niin pitäisin kyllä nuo oman firman osakkeet erillisellä tilillä ja antaisin levätä siellä kunnes eläkeikä koittaa viiden vuoden päästä.

4 tykkäystä

Voi olla pankkikohtaista, usein tuota pitää osata nimenomaisesti kysyä.

Joo, onhan hänellä varmasti varaa muutenkin hajauttaa. Toin lähinnä näkökulman tähän myyntiin — ei se aina meinaa automaattisesti case Lehtoa tai Stockmannia.

Paljon olen Inderesin analyytikkoja ja muita Inden tyyppejä kehunut sekä kiitoksia antanut heille. Harvemmin on tullut annettua kiitosta foorumin keskustelijoille, niin monelle voisin kiitokset esittää, mutta nyt haluan kiittää kolmea kaveria (nämä tuli ekana mieleen, kiitettäviä olisi loputtomasti):

@Pohjolan_Eka jakaa täällä valtavasti tietoa selkokielellä sekä vastaa ystävällisesti erilaisiin kysymyksiin. Huumoria ja itsekritiikkiäkin löytyy vähintäänkin tarpeeksi! :cowboy_hat_face:

@timontti jaksaa valtavasti tuottaa tietoa ja analyysia foorumille. Olen varmaan alussa luullut häntä jonkinlaiseksi analyytikoksi, jota hän tavallaan onkin. Esimerkiksi mun olisi todella vaikea ymmärtää ja päästä kärryille Smart Eyestä, mutta Timontin keräämien matskujen sekä selitysten avulla jopa minä olen ymmärtänyt vähän, mistä on kyse. Se on iso saavutus! :slightly_smiling_face:

@jaska1 , jos jonkun kautta olen tutustunut ulkomaisiin yhtiöihin, niin se on tämän kaverin juttujen avulla. Tykkään Jaskan tavasta kirjoittaa ja jakaa tietoa! :sunglasses:

Toki palstalla on valtavasti hyviä muitakin tietoa tuovia kirjoittajia, mutta nämä herrat tulivat ekana mieleeni. Valitettavasti kaikkia vaan ei pysty erikseen kiittämään, joten kiitän tässä yhteydessä muitakin foorumilaisia. Enpä kirjojen ja median avulla olisi pystynyt millään ymmärtämään kaikkea ja löytämään kaikkea sitä infoa, mitä tänne on jaettu. Kiitos kaikille ja mukavaa alkanutta viikkoa! :slightly_smiling_face:

97 tykkäystä

Itsekin tulin tästä tietoiseksi vasta hetki sitten, niin toin asian esille. Tosiaan tarkoitus ei ollut olla jälkiviisas, vaan jakaa tietoa. :hugs:

On selvää, että 10-vuotiaana mennään miten muut asiat hoitavat! :sweat_smile:

Itse kanssa tässä vastikään laskeskelin että omassa muutaman tonnin opintolainassa ilmoitettu korko on 0.45%, mutta todellinen vuosikorko on noin 1.2% kun koron päälle tulee käsittelymaksu ja kuukausittainen pankkipalvelumaksu.

Pitääpä tutkia tuota ennakkolyhennyksen mahdollisuutta itsekin.

2 tykkäystä

Siinä lukee ‘Marttiini’ ja se tulee terä edellä alaspäin. :drum: :drum: :drum:

Kyseessä siis sanonta, eikä mikään tarkka määritelmä. Täällä lisää: Sijoittajan yleisimmät virheet - Sijoittaja.fi : Ole Oma Salkunhoitajasi

Mikä pankki?Loppuviestillä merkit täyteen.

OP. Kk-maksu tulee siis kun opintolaina on eri pankissa kuin nykyinen ja kahdessa pankissa ei voi olla omistaja-asiakkaana, jolloin kk-maksua ei tarvitse maksaa. Lainan siirtäminen pääpankkiin oli myös huomattavan kallista, joten maksan tuon sitten kokonaisuudessaan pois jossain kohtaa.

2 tykkäystä

Done :white_check_mark: :smiley:

1 tykkäys

Ehkä tänne mieluummin, ellei jopa “sijoitusstrategiasi”-osioon…

Osin allekirjoitan näkemyksesi. Itse silti uskon että ketju täyttyy pääosin “pelisalkkujen” liikkeistä , mitä jotkut pitävät ylituoton ja mielenkiinnon vuoksi. Jokunen treidaaja toki myös löytyy.

9 tykkäystä