Tietoevry - Tähtäimessä kannattava kasvu

Mihin TietoEvryn pitäisi siis kommentoida? Ihan totta ja asiaahan tuossa kaikki TietoEvrystä oli eikä siinä sellaisia epäselviä asioita tullut mihin mielestäni pitäisi yhtiöltä saada vastaus.

11 tykkäystä

Analyytikot kirjoittelivat yhteenvedon IT-palvelusektorin Q1:stä. :point_down:

4 tykkäystä

Kovia väitteitä Tietoevrystä liittyen toteutuneeseen kyberhyökkäykseen Kauppalehdessä ja SvD:ssä "kyberhyökkäystä edelsivät Tietoevryn useat tietoturvaan liittyvät laiminlyönnit… “Salasana oli usein ’admin’ tai oletussalasana… Se oli kuin parodiaa”, lähde sanoo SvD:lle”

" Yhtiö vastaa: ei pidä paikkaansa

Toimitusjohtaja Kimmo Alkio ei tänään maanantaina ehtinyt kommentoida väitteitä Kauppalehdelle, mutta yhtiö on julkaissut Ruotsin-verkkosivuillaan tiedotteen asiasta:

”Artikkelista käy ilmi että Tietoevry on kommentoinut lehdelle, että väitteet eivät pidä paikkaansa eivätkä kuvaa Tietoevryn työtapaa."

6 tykkäystä

Pisteet siitä että huhuilta katkaistaan siivet, mutta eikös nämä tiedotteet tulisi julkaista myös englanniksi ja suomeksi.

1 tykkäys

Eipä siellä varmaan juuri ollut muita mahdollisuuksia, kuin todeta väitteiden paikkaansapitämättömyys ja todeta, että “Suhtaudumme turvallisuuteen erittäin vakavasti ja tartumme kaikkiin mahdollisuuksiin toiminnan parantamiseksi” (vapaa suomennos).

Todellisuus kuitenkin on, että ihan suurimpia yrityksiä myöden kyberturvallisessa tekemisessä on merkittäviä puutteita. Tämä korjaantuu vain johtamisen ja kulttuurin muutoksella.

Nyt olisikin hienoa nähdä Tietoevryltä hieman tekoja korulauseiden sijaan. Microsoftilla johdon palkitsemisen kriteereihin on jatkossa tulossa kyberturvallisuuden mittareita. Eli, jos sössitään kyberturva, no bonus. Toistaiseksi Tietoevryllä näyttää olleen tärkeämpää sisällyttää johdon palkitsemiseen kiintiörekrytointeja sukupuolen perusteella. Nyt sitten punnitaan onko tiedotteessa mainitulle statementille “teemme kaikkemme pitääksemme yritykset ja yhteiskunnan turvallisena” oikeasti katetta.

11 tykkäystä

Tuoreessa TiVi:ssä kerrotaan Svenska Dagbladetin artikkelista TietoEvryn tietoturvaskandaalista Ruotsissa. Jotenkin näyttää siltä, että tämä näytelmä ei ole lähelläkään loppua: SvD:n lähteet: Tietoevry laiminlöi vakavasti asiakkaidensa tietoturvan – ”Se oli kuin parodiaa” | Tivi

1 tykkäys

Huoh, siis kaikkia infraa toimittavia firmoja auditoidaan säännöllisesti, jotta he voivat säilyttää sertifikaatteja. Compliance Standards and Certifications tietoevry täyttänee kaikki.

5 tykkäystä

Valitettavasti näillä sertifikaateilla ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että organisaatio toimisi tietoturvallisesti tai vaarantamatta asiakkaitaan. Informaatioarvo näillä on hyvin lähellä nollaa. T. sertifioitu osaaja.

EDIT: esim tuossa SvD:n lähteissä on mainittu että tietoturvaa on testattu. Osa serteistä vaatii, että tietoturvaa testataan ja havainnoille on olemassa käsittelyprosessi. Sertifikaatit eivät kuitenkaan pääsääntöisesti vaadi, että prosessin lopputulos pitäisi olla tietoturvaongelmien poistaminen.

6 tykkäystä

Tämä on juuri näin - valitettavasti tosin, mutta näin se silti on.

Rakennusmaailmasta voisi myös kaivaa analogian eli kaikilla rakennusliikkeillä on vaikka ja minkämoiset laatustandardit ja valvontaa olemassa, joiden perusteella voisi kuvitella että rakentaminen on laadukasta ilman sisäilmaongelmia, puuttuvia palokatkoja, tippuvia rappauksia yms. yms. Ja sitten huutonaurua perään.

14 tykkäystä

Se on juuri näin.
Niin kauan kun ihmiset suorittaa työtä, markkinatalouden ehdoilla (=kiireellä) niin virheitä ja mutkien suoriksi vetämisiä tapahtuu enemmän tai vähemmän. Helppo uskoa, että tietovrylläkään asiat ei tässä suhteessa ole ollut täydellisesti. Parantamisen varaa aina jää.

Ehkä tulevaisuudessa tekoälyä voidaan käyttää ihmismokien tilkitsemisessä.

4 tykkäystä

Rusta aikoo hakea korvauksia Tietoevry:ltä: Rustan tulos miinuksella Tietoevryyn kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi – haluaa korvauksia | Kauppalehti

9 tykkäystä

Juuri tämäm takia en itse ole osaketta ostanut, vaikka hinta on houkutellut. Oli iso riski, ettei tuosta sotkusta selvittäisi ilman seurauksia.

3 tykkäystä

Alkion lainaus Rustan huonosta asiakaskokemuksesta:

Tämä ei kuulosta meidän tavalta toimia tai meidän kulttuurilta

Yleensä, kun asia on muotoiltu noin, niin tietää kyllä onko asiakkaan kritiikissä perää…

5 tykkäystä

Kun lukee näitä viestejä, tuntuu, että tämä TietoEvryyn kohdistunut kyberhyökkäyksen vahingot yhtiölle paisuvat kierros kierrokselta. Siksi on ihan hyvä pistää asioita mittasuhteisiin.

Rusta on arvioinut kvarttaalikatsauksessaan käyttökatteen menetykseksi 48 MSEK eli n. 4,25 Meur. Jos huomioidaan vielä Ruotsin yritysverokanta (20,6%), jää vahingoksi n. 3,4 Meur. Varan konsensus vuodelle 2024 odottaa TietoEvryltä n.240 Meuron tulosta ennen veroja eli tämä menetys on n. 1,5% suhteessa tulokseen. Toki Rustalle tässä yksittäisessä kvarttaalissa huomattava erä. Ilmeisesti asian käsittely on siinä määrin kesken, ettei Rusta ole voinut oikaista omaa tulostaan. Tästä huolimatta Rustan nettotulos kvarttaalilta olisi jäänyt pakkaselle.

Itse hyökkäyksen ”korjaus” on kuluineen Alkion mukaan on jo pääsosin ensimmäisen kvarttaalin sisällä, mikä selittänee kannattavuuden heikkenemistä. Alkio puhui myös viimeisessä osarissa, että näitä vaateita käsitellään yhteistyössä vakuutusyhtiön kanssa.

33 tykkäystä

Banking puolelta laajennus uutisia:

10 tykkäystä

Jos olet mies, niin seuraavan 5,5 vuoden aikana taitaa olla turha hakea Tiedolle töihin, kun jakauman tasapainottaminen 50 %:iin vaatii, että seuraavat 9120 htv-rekryä ovat kaikki naisia, jotta tavoite saavutetaan.

Sellaista tasa-arvoa tällä kertaa :smirk:

33 tykkäystä

Yleensä kaikki päälleliimatut arvot ovat epätoivottavia, mutta tässä lopputulosten tasa-arvoajattelussa toivon todella, että kyseessä olisi vain päälleliimattu statement, jolla saadaan fanaattisimmat aktivistit hiljaisiksi. Kunhan valitsee tarpeeksi pitkän tarkastelujakson, niin voi sitten julistaa taas uudet tavoitteet ajan trendien mukaan.

10 tykkäystä

Lisää korvaushakemuksia tulossa Tietoevrylle: Efter cyberattacken mot Tietoevry – drabbade vill ha skadestånd | Computer Sweden

5 tykkäystä

" Cyberattacken mot Tietoevry i januari i år fick stora konsekvenser för ett stort antal företag, kommuner, regioner och högskolor. Bland annat drabbades Rusta, Filmstaden, Granngården, Systembolaget, Stadium och Munters men också Vellinge kommun, Region Uppsala, Västerbottens region, Bjuvs kommun och Statens Servicecenter."

==> Tuossa ehkä 11 suurinta hyökkäyksen uhria. Rusta ainakin noista kertonut, että vahinkojen suuruuskuokka siinä 4 Me… Mutta Rusta saatiin kait kuntoon jo talvella, kun taas esim. Vellingen kunnassa kaikkia systeemeitä ei vieläkään.

Sopimuksissa lienee rajoittavia pykäliä TietoEvryn vastuista, mutta jos ovat syyllistyneet karkeaan huolimattomuuteen, rajoituspykälät eivät toimi. Samoin lienee kirjattu vakuutussopimuksissa.

TietoEvry vakuuttaa jutussa edelleen, että ei ole ilmennyt merkkejä tai todisteita huolimattomuudesta meidän puoleltamme" ("… TietoEvry tillägger också att det inte finns några ”tecken eller bevis på oaktsamhet från vår sida”).

JOTEN mene ja tiedä, prosessi tullee kestämään suht pitkään?

8 tykkäystä

H1 ei ole montaa pörssipäivää jäljellä, joten saa nähdä, että onko TechServicen arviointi tuottanut saman lopputuloksen, mitä Banking. Mitä pidemmälle tämäkin arviointi on mennyt, sitä enemmän näyttää siltä, että tästä kroonisesta alaskirjausten segmentistä ei päästä eroon. Toivottavasti olen väärässä, mutta heikolta näyttää.

5 tykkäystä