Titanium - Kasvun toista tukijalkaa etsimässä

Kyllä vuokrankorotukset näkyvät tuossa ilmoitetussa nettovuokratuotossa ja hyvä muistaa, että se pitää sisällään samalla myös kustannusten nousut. Kuten jokainen kiinteistösijoittaja tietää, niin kustannukset ovat samaan aikaan nyt nousseet kun/jos vuokria on kyetty korottamaan. Ja vastaavasti itse kiinteistön arvot ovat loogisesti tässä markkinaympäristössä laskeneet, paikoin rajustikin. Tältä osin tosin Titaniumin kiinteistöt näyttävät lukujen valossa olevan merkillinen poikkeus.

Eli Titanium ilmoittaa nyt nettovuokratuoton olevan 5,9 % ja jos kiinteistömassan markkina-arvoksi lasketaan 686M niin se tarkoittaa, että nettovuokratuottoa rahassa olisi nykyisellään tulossa tuo mainittu 40,5M ja tästä luvusta voi sitten alkaa vähentämään niitä rahaston eri kuluja ja katsoa mihin rahastosijoittajan tuotossa voi lopulta päätyä.

2 tykkäystä

Jos monet kustannukset ovatkin nousseet, niin niitä on kuitenkin jo vähennetty nettovuokratuotosta.

Nettovuokratuotto on vuokraustoiminnan kannattavuuden tunnusluku, joka mittaa tuottoa ylläpito- ja korjauskulujen vähentämisen jälkeen.

Nettovuokratuotto = bruttovuokratuotto - ylläpitokulut - korjauskulut

Löytyy esim. tästä linkistä https://asuntosalkku.fi/wp-content/uploads/2022/11/Asuntosalkku_Oyj_laskentakaavat.pdf

Voi tarkastella kiinteistöjen absoluuttista arvostusta tai arvostusta suhteessa vuokratuottoihin.

Jätät analyysisi ulkopuolelle kokonaan viime aikoina toteutuneet kauppatransaktiot, joka on yksi tärkein mittari sille, kuinka oikeita arviot ovat. Voi niitä kiinteistöjä arvioida eri arvioitsijat kaikinlaisin eri kriteerein, mutta viime kädessä vasta todelliset kaupat kertovat, minkä arvoisesta kiinteistöstä on kyse sillä hetkellä. Toki Titaniumin rahasto ei tule myymään kaikkia kiinteistöjään, joten koko kannan arvoa ei millään ilveellä päästä sillä tavalla toteamaan. Jos Titanium vaihtaa arvioitsijansa vaikka eQ:n vastaavaan, niin saatujen näyttöjen perusteella en olisi ihan varma, että mennään laadullisesti parempaan suuntaan.

5 tykkäystä

Tämä. Jos se näyttää, haisee ja maistuu jollekin, niin yleensä se on sitä.

2 tykkäystä

No joo, mutta jos Titaniumin hoiva luopuisi Kiinteistötaito Peltolasta ja käyttäisi vaikka samaa arvonmäärittäjää kuin eQ, niin olisihan tuossa todella iso riski vastaavalle isolle kertaluontoiselle miinusmerkkiselle vuosituotolle kuin eQ:n rahastossa vuonna 2023. Tämä johtaisi luultavasti lunastusaaltoon, vaarantaisi tuottopalkkiot ja puolittaisi osakekurssin, koska hoiva on kaikki kaikessa Titaniumille. Veikkaanpa tilanteen olevan se, että tuo kahden hengen firma elää täysin Titaniumin varassa ja Titanium vastaavasti hyötyy nykytilanteesta, eikä ole kiinnostunut muutoksista.

1 tykkäys

Kyllä, tuo nettovuokratuotto nimenomaan on relevantti luku tarkastella koska se pitää sisällään mahdolliset vuokrien nostot sekä mahdolliset kustannusten nousut. Siten tuo ilmoitettu 5,9 % on hyvä luku tarkastella kassavirtoja rahastopääomalle ja arvioida rahastosijoittajan tuottopotentiaalia. Toki en osaa sanoa paljonko rahastosta mahdollisesti on käteisenä, mutta näissä oletuksissa on ollut, että se 5,9 % tuottaisi koko pääomalle (686M).

Titaniumin osalta nostaisin kuitenkin tikunnokkaan kiinteistöarvioitsijan lisäksi nuo tuottosidonnaiset palkkiot Hoivassa. Tätä voisi avata esimerkin avulla. Normaalistihan tuottosidonnainen peritään ns. high water mark periaatteella ja niitä on mahdollisuus periä vain silloin, kun rahasto on huipussaan ja tekee vertailutuottoa paremman vuosituoton. Titanium ilmoittaa Hoivan vertailutuotoksi 7 % p.a. ja tuottosidonnaiseksi 20 % vertailutuoton ylittävältä osalta. Nyt jos oletetaan, että Hoiva tuottaisi nykyiselle noin 700M rahastopääomalle esimerkiksi komeat 10 % kiinteiden hallinnointipalkkioiden jälkeen (eli oikea tuotto pitäisi olla selvästi korkeampi). Tällöin rahasto tuottaisi 3 %-yksikköä päälle vertailutuoton, joka on rahassa 21M. Tästä summasta 20 % on noin 4M, joka olisi silloin se tuottosidonnaisen osuus. Se olisi noin 0,6 % koko rahaston tuotosta pois ja noin 0,8 % rahastosijoittajien omista varoista pois (koska ne varat nyt noin 500M). Huomiona, että tällaisia 10 %+ tuottovuosia ei edes ole ollut viime vuosina pitkään aikaan. Lisäksi rahaston koko on ollut selvästi pienempi (esim. joulukuussa 2019 koko 540M ja rahastosijoittajien varat 349M).

Nyt puolestaan on tiedossa, että Titanium on perinyt systemaattisesti 1,3-1,5 % osuutta rahastosijoittajien varoista tuottosidonnaista vuosittain ja ilmeisesti tämä lysti jatkuu myös vuoden 2023 osalta, niin yhtälö on kieltämättä hämmentävä. Saulin laittamasta kuvasta arvioituna tuottosidonnaisia on Hoivan osuudenomistajilta peritty vuosien 2018-2022 välillä noin 27-28 miljoonaa euroa. Tähän päälle sitten mahdollinen 7 miljoonaa lisää viime vuodelta niin lukema on luokkaa 35 miljoonaa euroa jaettuna 6 vuodelle. Miten tämä yhtälö on edes selitettävissä? Tässä puhutaan todella isoista summista osuudenomistajien varoja. Voisiko yhtiöanalyytikko @Sauli_Vilen avata tätä näkökulmaa ja laskelmia? Yksinkertaisella matematiikalla nykykokoisen rahaston tulisi tuottaa juoksevien kulujen jälkeen 12-13 %, jotta tuo 7-8 miljoonan tuottosidonnainen olisi oikeutettu.

Titaniumin olisi uskottavuuden kannalta erittäin tärkeää tehdä ammattimainen koko kannan kiinteistöarviointi alan vakiintuneen osaajan kanssa. Lisäksi tuo tuottosidonnaisen laskentamalli ja siihen liittyvät perityt palkkiot tulisi avata avoimeksi miten nuo rajut euromäärät on saatu mahdollisiksi.

Saulin housuissa kiinnostavia kysymyksiä yhtiölle olisi mm

Onko Hoivan kiinteistöjen arvoja nostettu vuonna 2023 ja jos kyllä niin kuinka paljon ja mihin tämä on perustunut?

Miksi yhtiö ei tuota riippumatonta kiinteistöarviointia alan kokeneen ja vakiintuneen osaajan kanssa? Kuluasia ei ole oikea syy, kun puhutaan kymmenien miljoonien kassavirroista.

Mistä luvuista Hoivan tuottosidonnainen on viime vuodelta laskettu? Ja mikä on sen suuruus`?

Mikä on rahaston velkapääoman keskimääräinen kustannus ja millainen rahoitusriski siinä on lähivuosille?

1 tykkäys

En tiedä mikä on tarpeesi epäillä Titaniumin Keskuskauppakamarin hyväksymää kiinteistöarvioitsijaa? Myyntitilanteessa arvot oli laskettu hyvin konservatiivisesti ja niistä saatu korvaus oli suurempi kuin sille laskettu arvo.
Muutenkaan EQ vertaaminen Titaniumiin ei ole relevanttia koska portfolio on hyvinkin erilainen.

Samanlailla voin vähän kyseenalaistaa että kirjoittaja joka liittynyt Eq tuloksen julkistukseen aikoihin foorumille tulee heittämään hiukan kyseenalaisia epäilyjä laillistetusta kiinteistön arvioitsijasta tai ylipäätänsä “hiekoittamaan” yhtiöketjua…

Tietenkin epäilyjäkin saa olla jos ne on perusteltuja. Titaniumissa pääomistajat ovat olleet hyvin sitoutuneita yritykseen niin työpanoksellaan kuin omistajuudellaan. En nää mitään perustetta etteikö kiinteistöt ole arvioitu relevantisti. Jos tällaisessa asiassa jotenkin “huijattaisiin” niin eiköhän se kolahtaisi aika lailla nilkoille niin omistajilla kuin arvioitsijalla. Mielestäni täysin perusteetonta epäilyä nyt sinulla.

Kulurakenteesta: Titaniumillahan rahastetaan merkinnästä, lunastuksesta sen mukaan mikä on sijoitusaika, hallinnointipalkkio n. 2.95% sijoituksen arvosta vuosittain (todelliset kulut…), transaktiokulut kiinteistöjen ostoista ja myynneistä (n.0.4%(enintään 2%)), tuottosidonnainen palkkio joka on enintään 20% referenssituoton ylityksestä. mm. vuonna 2022 tuottis oli n1.5%. Sinänsä ovela systeemi että lunastuskulut pienenevät mitä pidempään omistaa. Tämä luo pitkäjänteisyyttä rahastoon.

Titanium myös rakennuttaa ja muokkaa kohteitaan soveltuvaksi omiin/ vuokralaisten tarpeisiin. Itse en nää tarpeelliseksi mitään ylimääräisiä arvonlaskentoja ja uskon että tältä osin kohteet on validisti arvioitu. Titaniumin velkavipu on myös korkosuojattu käsittääkseni.

Perityt kustannukset eivät ole sinänsä mitään osuudenomistajien varoja. Rahastot itse määrittelevät sen mitkä ovat sen ehdot ja kulut ja jokaisen ne präntit tulee lukea ennenkuin päätökset tekee. Sinänsä en usko että rahaston omistajilla on ollut suurempaa valittamista yhtiön tarjomista tasaisista tuotoista. Alla hoivan historialliset tuottoprosentit:

“Rahastoyhtiölle maksetaan lisäksi tuottosidonnaista palkkiota, joka on
enintään 20 prosenttia referenssituoton ylitteestä. Referenssituottona
käytetään seitsemää (7) prosenttia NAV-arvosta vuodessa Rahaston
alusta lukien. Referenssituotto lasketaan ja palkkio vähennetään
Rahaston varojen nettoarvosta (NAV) arvonlaskennassa.
Tuottosidonnainen palkkio lasketaan Rahaston varojen nettoarvosta
(NAV) hallinnointipalkkion vähentämisen jälkeen huomioiden
Rahastosta rahasto-osuudenomistajille maksettu tuotonjako.
Tuottosidonnainen palkkio maksetaan Rahastoyhtiölle kuukausittain
jälkikäteen. Tuottosidonnaista palkkiota voidaan veloittaa vain siitä
osasta Rahaston arvonnousua, joka ylittää edellisen tuottosidonnaisen
veloituksen mukaisen Rahaston arvon (ns. high-water-mark –arvo).
High-water-mark –arvosta vähennetään toteutuneet tuotonjaot.”

12 tykkäystä

Tämä on positiivinen asia Titaniumille. Luultavasti myös tämän myötä uusia hoivakoteja yms… saadaan työn alle

5 tykkäystä

Kyllä nuo perityt kustannukset on pois rahastosijoittajien varoista ja siksi olennaista, että mitä ne ovat ja mistä ne lasketaan. Nyt kukaan, edes yhtiöanalyytikko, ei tunnu tietävän miten tuottosidonnainen Hoivassa tarkalleen lasketaan ja minkä suuruinen se siten aina on.

Tätä voisi katsoa esimerkin avulla. Jos rahasto aloittaa toimintansa vaikka 1M pääomalla ja tuottaa ensimmäisenä vuotena juoksevien kulujen jälkeen 20 % ja refrenssituotto on 7 %, niin tästä tuottosidonnaista maksetaan yhtiölle 26 000 euroa (eli 20 % x 130 000 EUR). Seuraavaksi vuodeksi rahasto saa 100M uutta pääomaa ja se tuottaa juoksevien kulujen jälkeen vaikka 3 % samoin kuin sitä seuraavana vuotena, niin tällöinhän on selvää että referenssituotto on alittunut ja tuottosidonnaisia ei ole oikeutettua osuudenomistajilta näinä vuosina täten periä.

Nyt sitten jos alettaisiinkin vertailemaan referenssituottoa jotenkin siten, että indeksoidaan tuo rahaston kehitys ja referenssituoton kehitys ja tämän tuottoeron perusteella peritään osuudenomistajilta tuottosidonnaisia palkkioita. Tällöin äskeisen esimerkin luvuilla vuonna 1 menisi kuten edellisessä, mutta vuonna 2 menisikin peräti 1,8M tuottosidonnaista maksuun ja vielä vuonna 3 menisi 1M tuottosidonnaista maksuun - vaikka tuotto on ollut matalaa sekä vuonna 2 ja 3 eikä lähelläkään tuota referenssituottotasoa 7 %.

Eli nämä sijoittajat, jotka laittoivat 100M sisään rahastoon vuoden 1 jälkeen niin tuskin hyppivät tasajalkaa, että heidän rahoistaan peritään juoksevien kulujen lisäksi tuottosidonnaisia palkkioita ulos. Tuottosidonnaisia tulisi aina tarkastella vuosikohtaisesti ja luonnollisesti high-water-mark-periaatteella, jotta voidaan turvata uusien ja vanhojen rahastosijoittajien edut ja kohtelu on kaikille tasapuolista.

3 tykkäystä

Olet oikeassa, nuo rahastoon vuoden 1 jälkeen 100M laittaneet ovat varmaan todella pettyneitä.

3 tykkäystä

Kyllä, koska piti tulla 3 % tuotto juoksevien kulujen jälkeen, mutta tulikin 1,2 % koska tuottosidonnainen vei 1,8 %. Eli rahasto on ilman kuluja tuottanut 6 %, josta juoksevat kulut ensin 3 % ja tuottosidonnainen 1,8 % osuus - jäljelle jää 1,2 %. Transaktiokuluja tässä ei edes huomioitu.

Sitten seuraavalta vuodelta kuuluisi jälleen tulla se 3 %, niin tuleekin 2 %, kun tuottosidonnainen (1 % osuus) peritään pois.

1 tykkäys

Editoidaampa omat mokat pois ettei aiheuta hämmennystä. Jostain syystä katsoin että titaniumista uus rapsa liikenteessä🙂

Käsi ylös virheen merkiksi🙋

1 tykkäys

Eikös raportti ole päivitetty 10.1.? En ainakaan itse löytänyt tuoreempaa :face_with_raised_eyebrow:

1 tykkäys

Analyytikot kommentoivat Titaniumin tammikuun rahastoraportteja:

Hoivarahaston oma pääoma kasvoi tammikuussa noin 4 MEUR:lla 508 MEUR:oon. Laskelmiemme mukaan rahaston nettomerkinnät olivat reilu 3 MEUR (12/23: -9,1 MEUR), joten arvonnousujen positiivinen vaikutus rahastopääomiin oli katsauskaudella vajaa 1 MEUR.

Baltia-rahaston oma pääoma kasvoi katsauskaudella noin 1 MEUR:lla 109 MEUR:oon. Kasvusta valtaosa tuli nettomerkinnöistä, sillä rahaston kuukausituotto oli varsin vaatimattomalla tasolla, kuitenkin positiivisen puolella.

14 tykkäystä

https://www.titanium.fi/2024/02/14/titanium-oyjn-tilinpaatostiedote-tammi-joulukuu-2023-liiketoimintaympariston-haasteet-heijastuivat-titaniumin-tuottoihin-ja-tulokseen/

Minkähän takia lisäosingon määrää leikataan, varaa kyllä olisi jos käteiselle ei löydetä muuta käyttöä?

Hallituksen voitonjakoehdotus

Emoyhtiön jakokelpoiset varat tilikauden lopussa olivat 34 490 113,15 euroa, josta tilikauden voitto oli 11 391 660,42 euroa. Titaniumin hallitus esittää 14.3.2024 pidettävälle yhtiökokoukselle, että 31.12.2023 päättyneeltä tilikaudelta jaetaan osinkoa 0,93 euroa osakkeelta ja lisäosinkoa 0,23 euroa osakkeelta. Esitystä vastaava osinko laskettuna tilinpäätöshetken osakemäärällä on yhteensä 12 030 392,48 euroa. Yhtiön hallussa oleville omille osakkeille ei makseta osinkoa.

7 tykkäystä

Lisäosinko hiukan tippuu mutta tase on ylikapitalisoitunut. Omien ostot olisi mukava lisä tässä vaiheessa kun löhdetään hakemaan uutta vauhtia.

4 tykkäystä

Titaniumin info alkaa reilu 30min päästä 13.00. Täällä ollut paljon keskustelua eri teemoihin liittyen ja kannattaa pistää näitä kysymyksiä tulemaan chatin kautta (itse tuskin muistan kysyä kaikkia).

8 tykkäystä

Omien osakkeiden osto olisi hyvä työkalu minunkin mielestäni, mutta mitenköhän toteuttaminen onnistuisi käytännössä nykyisen kaltaisella likviditeetillä? Spread saattaa olla viiden prosentin luokkaa ja vaihto muutaman tonnin päivässä, poislukien tulosjulkistusten ympäristö.

1 tykkäys

Ihan turha tuolta oli kysyä mitään, kun mitään vastauksia ei annettu.

Koko tilinpäätöksessä ei jälleenkään ole kerrottu tuottosidonnaisten euromääristä mitään ja niitä ei annetuista kysymyksistä huolimatta myöskään toimitusjohtjan infossa annettu. Eikä myöskään kysymyksistä huolimatta otettu kantaa miten se tuottosidonnainen tarkalleen lasketaan - mitä kukaan ei tunnu osaavan firman ulkopuolella laskea. Eikä lisäksi otettu kantaa onko Hoivan kiinteistöjen arvoja nostettu vuoden 2023 aikana ja miten paljon ja mihin perustuen.

Huomioiden Hoivan nettovuokratuoton (5,8-5,9 %) ja rahaston kehityksen (+4,1 %) on kuitenkin melko selkeää että arvostuksia on nostettu (Hoivan kulutaso edelleen 4-5 % p.a.). Lisäksi on tulkittavissa, että Hoivasta on peritty ainakin 6-7 miljoonan euron välimaastossa oleva tuottosidonnainen palkkio, joka vastaa 1,2-1,4 % osuutta osuudenomistajien varoista (yhtiön liikevoitto oli 12,6 miljoonaa euroa ja viime vuosina Hoivan tuottopalkkio on kattanut noin puolet koko yhtiön liikevoitosta). Ehkä yhtiöanalyytikko ottaa nyt selvää mistä luvuista tämä merkittävä tuottosidonnainen palkkio on laskettu ja mitkä perusteet sille on?

Toiimitusjohtaja ei myöskään avannut velan (vajaat 200M) keskimääräisiä kustannuksia mitenkään mikä on ihan olennainen seikka Hoivaa arvioitaessa nousseen korkotason ympäristössä.

Toimitusjohtaja myös kertoili arvostuksista puhuttaessa varsin mielenkiintoisesti, että miten he arvostavat sitä ja tätä ja miksi he tekevät sen niin kuin tekevät. Ikään kuin he itse arvostaisivat kohteensa, eikä joku ulkopuolinen objektiivinen arvioitsija. Hyvin mielenkiintoista. Tahtotilaa ei myöskään tuntunut olevan saada kiinteistövarallisuudelle ketään muuta arvioitsijaa.

7 tykkäystä

Eikös se toimitusjohtaja nyt avannut aika monta asiaa mm. Sen että velat on suojattu johdannaisilla. Loppua sinä ”analyytikkona” voisit koittaa availla rahaston säännöistä ja muista julkisista dokumenteista… Päätellen asiavirheistäsi ja kahdella nimimerkillä itsekseen chättäilystä Sinusta ei nyt taida kuitenkaan olla siihen. :joy:

14 tykkäystä

Hieman laajempia kommentteja analyytikolta.

Lähivuosien tulosennusteemme ovat laskeneet selvästi ennen kaikkea tuottopalkkioiden aiempaa vaisumman näkymän seurauksena. Osake on mielestämme nykytasoilla oikein hinnoiteltu ja näemme riski-/tuottosuhteen neutraalina.

Liikearvopoistoista oikaistu liikevoitto oli siten 6,1 MEUR, kun ennusteemme oli 7,2 MEUR. Heikentyneestä tuloksesta huolimatta liikevoittomarginaali oli yhä vahvalla 48 %:n tasolla. Tuloslaskelman alimmilla riveillä ei nähty yllätyksiä ja oikaistu EPS oli lopulta 0,47 euroa jääden reilusti 0,56 euron ennusteestamme. Osinkoa yhtiö esitti jaettavaksi 1,16 euroa osakkeelta (0,93e perusosinko ja 0,23e lisäosinko), mikä vastasi täysin odotuksiamme.

Yhtiö ei odotetusti tarjonnut kuluvalle vuodelle tulosohjeistusta, joten tästä emme saaneet tukea tulosennusteillemme. Tulosinfossa johto vaikutti edelleen varsin optimistiselta kiinteistörahastojensa kysynnän osalta, vaikka myönsi tuottosidonnaisten palkkioiden näkymän heikentyneen merkittävästi.

2 tykkäystä