Osakesijoittaminen

Tobii - silmänliiketunnistuksen eturintamassa

Smart Eye on herättänyt paljon mielenkiintoa tällä foorumilla, mutta se ei suinkaan ole Ruotsin ainoa silmänliiketunnistuksen huippunimi. Toinen pörssilistattu firma Tobii on muissa teknologian sovelletuksissa alan kärkeä.

Tobiin Dynavox on markkinajohtaja katseohjattavissaa kommunikointilaitteissa ALS, CP-vamma, selkäydinvamma, multippeliskleroosi (MS) sekä aivovammapotilaille. Dynavox tuottaa laitteita, ohjelmistoja ja laajasti käytetyn symbolikielen PCS:n tähän tarkoitukseen.

B-2-B puolella Tobii tarjoaa Tobii Pro-tuotteita tieteelliseen tutkimukseen ja markkinointitutkimukseen. Esim mainostajat tutkivat mihin kuluttajan katse tarttuu.

Tobii Tech segmentti taas lisensoi teknologiaa eri kuluttajaelektroniikkavalmistajille esimerkiksi VR- ja pelilaitteisiin.

Liikevaihdoltaan Tobii on kasvanut jo yli 150 miljoonaan euroon.

Muutamia tuoreita poimintoja
Tobii valittiin teknologiatoimittajaksi HP:n uuteen VR-laitteeseen:

Google integroi omaan järjestelmäänsä Tobiis kehittämän PCS-kielen. Tämä tekee PCS:stä käytännössä alan standardin.

Dynavox edustaa suuntaa jolla silmänliiketunnistukselle on ollut jo pitkään kaupallisia sovelletuksia, mutta kasvun odotetaan tulevan ennen kaikkea uusista sovelletuksista pelaamisessa ja VR-laitteissa. Liikevaihdon odotetaan olevan 2021 noin 12% ja seuraavana vuonna (2022) kiihtyvän 18%. Vuoden 2021 konsensusennusteilla EV/sales 3,81x ja EV/EBITDA 30,7x

Kurssi tätä kirjoittaessa on 57.5 SEK

29 tykkäystä

Kiinnostavaa itselleni tässä casessa on se, jos Tobii tekee liikevaihtonsa pääasiassa muualla kuin automarkkinassa, joka taas on Smart Eyen pääalue tällä hetkellä. Monipuolinen markkina on kaikille toimijoille parempi. Enemmän markkinaa jaettavaksi ja voitettavaksi. Laajempi tuoteperhe myös hajauttaa yhtiöiden kysynnän riskejä ja takaa bisnekselle varmemman jatkuvuuden.

Eikös tuo 2019 liikevaihto, 1 500 msek, muunnu noin 150 miljoonaksi euroksi, eikä 500 miljoonaan? Vuosirapsasta alla oleva. ( Hetken jo ilakoin, että tämähän on iso markkina, jos Tobii menee jo puolessa miljardissa :slight_smile: )

Hyvällä kulmakertoimella liikevaihto ollut kasvussa.

image


MarketScreenerissä 1 analyytikko seuraa, PE ennusteet alla. Harmi, että ennuste ei yllä 2023 asti. Jos/kun tulos skaalautuu hyvin, PE2023e voi painua jo maltillisemmaksi.
image

6 tykkäystä

Kiitos korjauksesta. Liikevaihto euroissa on tosiaan noin 150 miljoonaa. Avauskirjoitukseen eksyi tuohon kohtaan typo. Katson jos saan sen vielä editoitua pois.

1 tykkäys

Kiinnostava yhtiö. Voisi olettaa, että silmänliiketeknologiassa pitkässä juoksussa niche-yhtiöt yhdistyvät ja kehittävät alaa ja tuotteita kokonaisvaltaisemmin. Jos smart eye lyö läpi kuten ennusteet lupailevat, sen nopeasti kasvava tulos ja yhtiön arvo voisi mahdollistaa yritysostot.

3 tykkäystä

Silmänseuranta tuo jänniä mahdollisuuksia pelimaailmaan. Tässä demo miten Tobiin silmänseuranta on integroitu Assassin’s Creediin.

2 tykkäystä