Toivo Group - Toivossa on hyvä elää

Alla on @Matias_Arola:n tekemä tuore laaja raportti. :slight_smile:

Kesällä 2021 listautuneen Toivo Groupin kasvu on ollut viime vuosina vakuuttavaa. Kiinteistömarkkinoiden tilanne on korkojen nousun myötä vaikeutunut kuitenkin selvästi ja yhtiön liiketoiminta pääsee lähivuosina todelliseen happotestiin. Mielestämme osakkeen tuottopotentiaali on riskeihin suhteutettuna lyhyellä aikavälillä rajallinen.

2 tykkäystä

Oiskohan Toivossa saumaa “joulu/tammirallille”, vai miksi sitä kutsutaan. Kurssi niiannut voimakkaasti, ja veromyynnit painanee päälle? Toisaalta ketkä myy, koska vaihto vähäistä jo muutenkin, onko mitä myydä? Tekeekö sijoitusrahastot veromyyntejä?

Tässä on vielä Matiaksen aamarikommentit Toivosta. :slight_smile:

Kesällä 2021 listautuneen Toivo Groupin kasvu on ollut viime vuosina vakuuttavaa. Kiinteistömarkkinoiden tilanne on korkojen nousun myötä vaikeutunut kuitenkin selvästi ja yhtiön liiketoiminta pääsee lähivuosina todelliseen happotestiin. Mielestämme osakkeen tuottopotentiaali on riskeihin suhteutettuna lyhyellä aikavälillä rajallinen. Siten toistamme aiemman vähennä-suosituksemme ja 1,5 euron tavoitehintamme. Yhtiöstä julkaistu laaja raportti on luettavissa täällä.

1 tykkäys

@Matias_Arola , aivan mahtava laaja rapsa :clap:, pikku hiljaa ehtinyt sitä lueskella tässä. Huomioitani:

  • Kokonaisuudessaan erittäin antoisa raportti, jossa myös asiaan perehtynyt lukija saa hyvän koosteen markkinan ajankohtaisesta kehityksestä, uutta tietoakin siinä muun ohessa. Raportissa esitettyjen arvioiden ja johtopäätösten osalta on myös hyvin helppo olla samaa mieltä.

  • Prime-tuottovaatimuksen itse olen arvellut menevän vielä yhtä desimaalia lähemmäksi nelosta, eli 3,9 % asti. Mutta hihastahan nämä minunkin arvaukset tulevat (vaikkakin data-avusteisesti).

  • Huomasin, että Toivon tuottovaatimuksen odotettua nousua oli pudotettu 5,4 % → 5,15 %. Itse arvoin tässä ketjussa marraskuun 10. pv, että 5,4 % tuntuu liian suurelta, ja tällä kertaa analyytikon tarkastettua näkemyksensä ( :wink: ) olemme päätyneet käytännössä täysin yksituumaisiksi. Omissa papereissani on 5,2 % ja arvonlaskuksi esitin tuolloin 15-18 M€, nyt laajassa rapsassa 18 M€.

  • Laskelmissamme lienee pienen pieni ero myös siinä, että itse oletan nettovuokratuoton kasvavan aavistuksen enemmän kuin 4,0 %, varsinkin kun katsotaan tapahtuvia vuokrankorotuksia koko seuraavan 12 kk ajalta (2023 tilinpäätöksen arvonmääritystä ajatellen). Tarkka arviointi on kyllä haastavaa, mutta pieniä desimaalieroja tässäkin siis.

  • Tuo oli mukava lisä arvonmääritykseen tuo hankesalkun potentiaalin dcf. Toki sisältää monia karkeitakin yksinkertaistuksia, mutta pallokenttä on ehdottomasti oikeassa kaupunginosassa.

Onhan tässä tosiaan käynyt itselleni silleen klassisesti, että osake on nyt ns. “siirtynyt pitkään salkkuun” :see_no_evil:. Mutta näillä mennään! :golfing_man:

11 tykkäystä

@Emma_Kuusinen ja @Matias_Arola juttelivat Toivosta. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:20 Toivo Groupin liiketoiminta
02:55 Kannattava rakentaminen
05:42 Riskit ja korkojen nousu
07:02 Vuokra-asuntojen markkinat 09:38 Arvostus

3 tykkäystä

Kun katsoo tehtyjä kauppoja ja tarjoustasoja osto- ja myyntipuolella voi todeta että kaupat ovat ’mikkihiirikauppoja’ , joilla yritetään tukea uppoavaa laivaa. Kerroin kommentin aiemmin, mutta se ’liputettiin ulos’ turhan takia. Osakekurssi nyt mennyt ennusteideni suuntaan. Eikö erilaisia mielipiteitä saa kertoa jos Inderes haluaa antaa toisenlaista näkymää?

5 tykkäystä

Niin se alkaa Toivossakin käymään likviditeetti ohueksi, kuten useassa muussakin pienyhtiössä.

Tilinpäätös ajankohdasta tulee mielenkiintoinen. Kiinnostavaa seurata mm.

  1. Tuleeko tarkennusta nykyisiin tuottovaatimustasoihin?

  2. Kuinka korkeita vuokran korotuksia uskaltavat yrittää?

  3. Millaista tulosta yhtiö uskaltaa ensi vuodelle oheistaa?

  4. Millaista investointivolyymia vuosille 2023 ja 2024?

  5. Muuttaako hallitus pitkän aikavälin taloudellisia tavotteita? 500meur (2026)

4 tykkäystä

Ongelma ei ole nykyinen markkinatilanne vaan se, että yhtiö meni/pääsi pörssiin ylisuurella arvostuksella ja lupauksilla. Nykyinen markkinatilanne iskee kaikkiin alan toimijoihin, mutta tähän erityisesti. Projektikehityskatteet tippuvat lyhyellä tähtäimellä radikaalisti, vuokratasoa ei pysty pitämään ennallaan ilman lisääntyvää tyhjäkäyttöä, hoitokustannukset ovat kasvaneet merkittävästi, korkotaso on noussut erittäin paljon, nykyisten omístusten arvot laskevat jne.

En viitsi sanoa enempää, jotta minua ei heti liputeta ulos kuten aiemmin. Sen voin kuitenkin sanoa, että kokemusta alalta on vuosikymmenten verran. Nähty on suurimmat nousut ja laskut rakennus- ja kiinteistöalalla. Ei yhtään Toivon osaketta omistuksessa eli olen jäävi asian suhteen enkä aio hankkia. Mielestäni koko pörssiin menon alkuperäisen ajatuksen tuloksellisen toiminnan kasvattamisen lisäpääomalla on pilannut alkuperäisen omistuksen rahastaminen päättömillä lupauksilla ja ennusteilla. Ei koske vain tätä yritystä.

10 tykkäystä

Luulen itse asiassa, että liputtamisten logiikka toimii toisin päin.

Jos kirjoittaa pelkästään sen, että yhtiö antaa päättömiä lupauksia koko listautuminen oli rahastus, voi liputus olla todennäköinen. Jos kirjoittaa enemmän, eli yllä olevan lisäksi perusteluita edellisille ja näkemyksiä liiketoiminnasta (vuokratasot eivät pidä, hoitokustannukset kasvavat, korkotaso nousee, jne), todennäköisesti kirjoitus on silloin antoisampi, eikä päädy niin herkästi liputetuksi. Viimeisin viestisi oli minusta hyvä kirjoitus, vaikka en olekaan yhtä pessimistinen esim. vuokratasojen suhteen.

10 tykkäystä

Kiitos @Realisti1 , mukava kuulla analyysia suoraa alalla vuosikymmeniä toimineelta!

Ensimmäisessä lauseessa kerrot, että markkinatilanne ei ole ongelma ja toisessa lauseessa, että markkinatilanne iskee yhtiöön erityisesti. Tarkennatko tätä? :thinking:

1 tykkäys

Kannattaa unohtaa epäasiallisuudet ja muotoilla näkemys kohteliaasti. Tätä foorumia arvostetaan juuri siksi, että ihmiset näkevät vaivaa asiansa perusteltuun ja asialliseen ilmaisuun - silloinkin kun ketuttaa.

Kommentoit tässä analyysin tekijää ja viesteistäsi sain sellaisen kuvan, että “olihan tämä nähtävissä”. Maailma on kuitenkin vuodessa muuttunut merkittävästi ja osakesijoittamisessa on tärkeää nöyrästi hyväksyä se, että ympäröivän tilanteen muuttuessa myös näkemykset yhtiöiden suorittamisesta muuttuu. Koska ympäröivä tilanne muuttaa yhtiön menestymisedellytyksiä.

Katsoin, oletko ennen maailmantilanteen muuttumista - tai edes kesällä - kommentoinut tähän ketjuun kritiikkiä ja näkemystä siitä, että haasteita on edessä huomattavasti enemmän, kuin mitä porukka vaikkapa vuosi sitten odotti. Sellaiset näkemykset perusteluineen ovat aina arvokkaita. Et ollut. Miksi, jos tämä oli sinulle päivän selvää? Tässä tilanteessa kaikkien on helppo nähdä haasteet. Jälkiviisaus on helppoa.

7 tykkäystä

En ole kommentoinut aiemmin muille kuin oikeille yhteistyökumppaneille. Tämä tapahtui jo ennen listautumisantia. Kaikki ovat kiitollisia neuvoista. Tunsin ja tiesin Tovon sijoituskohteet jo vanhastaan. Se mikä näyttää liian hyvältä ei ole totta.

2 tykkäystä

Perustelen @Realisti1 hyvät nostosi puolestasi :slight_smile:

  1. Yhtiön ongelma ei ole nykyinen markkinatilanne. Väärin, nykyinen markkinatilanne, jonka mukana rahoituskustannukset ovat nousseet, taseen tuottovaatimukset ovat nousseet, kiinteistöjen ylläpitokustannukset ovat nousseet ja rakentamisen kustannukset ovat noussseet, ovat yhtiön liiketoiminnalle ainakin lyhyellä tähtäimellä ongelmallisia.

  2. Yhtiö listautui pörssiin ylisuurella arvostuksella. Väärin, yhtiön ipo hinta ei ollut ylisuuri, koska anti ylimerkittiin.

  3. Yhtiö listautui ylisuurilla lupauksilla. Väärin ainakin lyhyellä tähtäimellä, yhtiö on ylittänyt omia alkuperäisiä ohjeistuksia. Pidemmän aikavälin taloudellisten tavotteiden toteutumisesta emme vielä tiedä.

  4. Nykyinen markkinatilanne iskee kaikkiin alan toimijoihin. Oikein, kyllä jo pelkästään rahoituskustannusten nousu tuo haasteita, jokaiselle rakentajalle ja velkaa hyödyntävälle taseyhtiölle.

  5. Projektikehitys katteet tippuvat lyhyellä tähtäimellä radikaalisti. Ehkä, se nähdään.

  6. Vuokratasoa ei pysty pitämään ennallaan ilman lisääntyvää tyhjäkäyttöä. Melko varmasti väärin. Alan isoimmat pelurit tulee todennäköisesti ajamaan suht merkittäviä vuokrankorotuksia pk seudun kohteisiin, mikäli yhtiö pitäisi vuokratasot ennallaan max 1-1,5vuotta vanhoissa kohteissaan, on vaikea uskoa, että vuokralaiset karkaisivat kalliimpiin 30 vuotta vanhempiin asuntoihin.

  7. Hoitokustannukset ovat kasvaneet merkittävästi. Oikein, yhtiön uusissa energiatehokkaissa kohteissa n. 15% y/y, verrokeilla selvästi enemmän.

  8. Korkotaso on noussut erittäin paljon. Oikein, niin paljon, että vuokramarkkinat käy kuumana ja asuntokauppa jäässä.

  9. Nykyisten omistusten arvot laskevat. Oikein, tätä ei taseyhtiö karkuun pääse.

12 tykkäystä

Tuli äsken annettua väärä tykkäys kommenteillesi. Olet varmaankin ammattilainen osakkeita arvioidessa tilinpäätösten ja yhtiön antamien tietojen perusteella. En itse ymmärrä täysin osakemarkkinoiden logiikkaa, mutta sen tiedän että yhtiön tulosennusteet ja ’lupaukset’ eivät ole realistisia. Esim. projektikehityskate 30% ja omistettujen asuntojen hoitokustannukset 2,5 €/asm2. Totuus max. 20% ja min. 4 €/m2. Kun tulos on tehty pääasiassa nykyisten omistusten arvonkorotuksin (kuka arvioi luotettavasti?) tulevaisuus ei näytä valoisalta. Tiedät varmaankin itse hyviä esimekkejä muista verrokkiyrityksistä. Myöskään pääomistajan tausta Lehdosta (osake -97% 10 v aikana) ei ainakaan minulle tuo luottoa yrityksen johtoon eikä omistajien tarkoitusperiin. Katsellaan miten menee.

3 tykkäystä

Tällä hetkellä yrityksen arvo on korkeintaan nykyisten omistusen arvo, joka tulee laskemaan asuntojen hintojen laskun takia. Todennäköisesti rakenteilla olevat kohteet tuottavat tappiota kustannusten nousun johdosta.

1 tykkäys

Vaihto tänään 63k, keskiarvo 16k.
Ketkä myy ja ketkä ostaa, kun kurssi niiasi vain vähän?

Veromyyntejä? Ostaako samat henkilöt takaisin, ketkä myy?

Ihan kiinnostava paikka… Ei kauaakaan, kun oltiin 2e kantturoissa ja nyt ollaan 1,25e tienoilla…

Näkis vaan ketkä myy ja ketkä ostaa, niin vois paremmin päätellä mitä tapahtuu.

Mitkä on Toivo Groupin tytäryhtiöitä? Ilmeisesti useita.
Tämä yhtiö kiiinnostaa ammatillisessa mielessä, sillä tämä on perustettu 2015 ja Lehto Group Asko Myllymäen poikkeuksellisen onnistuneet myynnit 11-13e välillä herättää mielenkiinnon, että mikä tässä yhtiössä on tarkalleen tarkoituksena. Siksi kiinnostaa tytäryhtiöt ja niiden omistajat…ettei vaan Raatihuone löydy sieltäkin ja Toivo keinona saada pörssistä rahaa :).

Esimerkiksi listautumismateriaaleista löydät konsernirakenteen.

Ka niinpä löytyi;

Nämä on fiksuja, nämä Myllymäet, niin lähinnä kiinnostelee että mitä kautta nämä oikeen itselleen ja omistajille tuloja pääasiassa järjestelee. Että onko tavoitteena nostaa nimenomaan Toivo Groupin arvoa, vai tytärtyhtiöiden tulosta ja sieltä jakaa tuloja itselleen.
Toisaalta jos tosiaan Toivo Group omistaa edelleen 100%:sti noi tytäryhtiöt, niin varmaan ihan hyvin menee.

Arvostustaso alkaa olla mielenkiintoinen jossain välissä.

1 tykkäys

Tietenkin siellä on samat päättäjät, koska nuo ovat 100% Toivon omistamia yrityksiä.

En oikein ymmärrä tätä spekulaatiotasi? Kun ovat 100% pörssiyhtiö Toivon omistamia firmoja, niin mitenpä tuossa nyt sitten kikkailtaisiin noiden avulla itselleen sen enempää mitä omistusosuutensa pörssiyhtiö Toivossakin on?