Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Oliko vuonna 91 markkinoilla muita vastaavia toimijoita kuin Tokmanni? Tänä päivänä kentältä löytyy muitakin halpakauppaketjuja, jotka jakavat saman markkinan.

Kokoluokka on tuolloin ollut myös aivan eri. On eri asia kasvaa kymmeniä, kuin satoja miljoonia.

En muista. Mahdollisesti muutkin pärjänneet hyvin. Tuon aikaista Tokmannia nykyiseen ei tietenkään voi verrata, mutta tuosta Kakkosen kommentista voinee kuitenkin jotain päätellä koko halpakauppamarkkinasta.

Juuri näin.

3 tykkäystä

Suomessa vuonna 1991 oli paljon “halpakauppaketjuja” jotka usein olivat kokoluokkaa muutama myymälä.

Itse asiassa Tokmannin kasvusta ja laajenemisesta suuri osa tulee em. liikkeiden ostamisesta ja liittämisestä Tokmanniin.
Esim. Tokmannin pj. Seppo Saastamoinen toimii hyvänä esimerkkinä “halpakauppiaana”.

Wikipediassa löytyy hyvin tietoa kohdassa historia: Tokmanni – Wikipedia

6 tykkäystä

Tokmanni avaa uuden myymälän Helsingin Konalaan toukokuussa 2023.

– Uuden myymälämme avaaminen Kauppakeskus Ristikkoon tuo Tokmannin tarjonnan ensimmäistä kertaa Konalaan ja tukee erinomaisesti tavoitettamme kehittää myymäläverkostoamme pääkaupunkiseudulla, Koponen kertoo.

17 tykkäystä

Tuossa on ruutukaappaus Tokmannin yritysostoista.
Tämä on inderesin laajasta Tokmanniraportista. 38 sivua ja osa tekstistä siitä yleistä alan asiaa/markkinaa !
Tämän luettua jätin halpa/vähittäisketjujen yritykset kokonaan pois ostettavista osakkeista.
Sen verran kilpailtu ala ja suomen kasvumarkkinat pienet.
Keskon jätin vielä henkiin, on sen verran hyvä menneisyys, josko riittäisi tuleville 10 - 15 vuodelle eteenpäin.

11 tykkäystä

Negatiivinen tulosvaroitus ei tullutkaan Tokmannilta vielä vaan ilmoitus Vantaan Tammiston myymälän laajennuksen valmistumisesta. Myymälää on laajennettu noin 2500 m2 ja on nyt noin 6450 m2 kokoinen. Myymälä sisältää Miny-osaston ja muita elementtejä, jotka on tuttuja Tornion myymälästä eli omia osastoja brändeille - Einhell, Elfa ja Maku.

– Laajensimme 15-vuotiasta myymäläämme Vantaan Tammistossa asiakkaiden toiveita tarkkaan kuunnellen. Asiakkaamme ovat toivoneet meiltä lisää ostettavaa, ja mittavan laajennuksen myötä myymälämme Tammistossa vastaa tähän toiveeseen jatkossa mainiosti, Tokmannin myynnistä ja toimitusketjusta vastaava johtaja Timo Heimo kertoo.

11 tykkäystä

@Olli_Vilppo on antanut ennakkokommenttinsa Tokmannin Q3-raportista. :slight_smile:

Ennustamme yhtiön myynnin kasvavan lievästi ja tulosrivien laskevan, kun kustannusinflaatio laimentaa edelleen marginaaleja. Yhtiö ei saisi nyt jäädä odotuksistamme, jotta tulosohjeistusta (90-110 MEUR) voidaan edelleen pitää realistisena. Ennusteemme on jo nykyisellään hieman alle haarukan (86,4 MEUR), mutta arvostus on tälläkin ennusteellamme silti edullinen (P/E 12x). Lue Tokmannista julkaistu tuore laaja raportti, joka on vapaasti saatavilla täällä.

8 tykkäystä

Näyttää olevan shorttaajatkin samaa mieltä potentiaalisesta tulosvaroituksesta kuin @Olli_Vilppo ja Op, Worldquant avannut maanantaina 0,5% position, ennestäänhän siellä on roikkunut tuo Capital Fundin samansuuruinen shorttipositio. No, viihdettähän nämä lähinnä ovat enkä yleensä ainakaan omia sijoituspäätöksiäni näiden perusteella tee vaikka ei toki myöskään pidä aliarvioida shorttaajien analyysia: ShortNordic.com - updated short positions

5 tykkäystä

Muistutan myös, että uskotaan kyllä Tokmanniin pidemmällä perspektiviillä (muuten ei olisi lisää-suositus), vaikka ollaankin nyt konsensuksen alimmilla tulosennusteilla liikkeellä. Ainakin etukäteen sellainen tuntuma, että yhtiö yltää meidän ennusteisiin, kun negaria ei ole ennen Q3:a jouduttu antamaan.

17 tykkäystä

Muurin takana:

16 tykkäystä

K2 äänikirja kuuntelussa. Laitan tähän muutamia huomioita liittyen Venäjään ja Kiinaan.


Tokmanni oli aikeessa laajentaa toimintaa Venäjälle vuoden 2008 ympärillä, jolloin Mäntsälän keskusvarasto valmistui. Mäntsälä oli valittu paikkakunnaksi silmällä pitäen Pietarin markkinoita. Pietaria toki voidaan pitää mielekiintoisena alueena, kun siellä on väkeä yhtä paljon kuin koko Suomessa. Tokmannilla kuitenkin selvitettiin laajentuminen perusteellisesti. Ongelmana oli kuitenkin moninkertaisesti Suomea korkeammat vuokrat, syvälle juurtunut korruptio ja mielivaltainen oikeuslaitos. Tokmanni teki hyvin kotiläksynsä ja Venäjään laajentuminen haudattiin.

Kyösti Kakkosella on melko radikaali ajatus Kiinan tuonnista. Hänen mielestä Tokmannin pitäisi luopua Kauko-Idän tuonnista ja vaihtaa Eurooppaan. Olisi kyllä aika iso muutos halpakaupalle minusta. Toki riippuvuus Kiinaan on iso, mutta sitä on myös hieman ylikorostettu Tokmanniin. Kyllä muutkin myyvät Kiinalaista tavaraa.

25 tykkäystä

Mitenhän huomenna käy? Kuluttajaluottamus on alhaalla, inflaatio jyrää ja kuluttajat pistävät rahat patjan alle. Keskon osarista saattoi päätellä, että elintarvikekauppa kannattaa, mutta päivittäistavarakauppa oli heillä stabiili ehkä vähän alavireinen.

Clas Ohlson otti kovasti siipeen edeltävässä raportissaan ja kurssi on nyt sen mukainen.

Toivotaan, että Tokmanni on saanut varastot purettua ja hyllyt ovat täynnä jouluroinaa, jos ei niin kaavitaan taskuun 9€ ja myydään 13€.

Tai siirretään potti Puuiloon.

2 tykkäystä

Liikevaihto kasvoi, kustannusten kasvu painoi tulosta

KESKEISTÄ KOLMANNELTA NELJÄNNEKSELTÄ 2022:

  • Liikevaihto kasvoi 5,3 % (7,0 %) ja oli 294,9 milj. euroa (280,1)
  • Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihto kasvoi 2,1 % (5,4 %)
  • Vertailukelpoinen myyntikate oli 97,9 milj. euroa (95,1) ja vertailukelpoinen myyntikatemarginaali oli 33,2 % (34,0 %)
  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 23,5 milj. euroa (26,1), 8,0 % liikevaihdosta (9,3 %)
  • Liiketoiminnan rahavirta oli -3,6 milj. euroa (12,5)
  • Laimennettu osakekohtainen tulos oli 0,27 euroa (0,32)

KESKEISTÄ KATSAUSKAUDELTA TAMMI-SYYSKUU 2022:

  • Liikevaihto kasvoi 2,6 % (8,2 %) ja oli 829,0 milj. euroa (807,7)
  • Vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihto laski 0,6 % (+7,0 %)
  • Vertailukelpoinen myyntikate oli 278,5 milj. euroa (275,6) ja vertailukelpoinen myyntikatemarginaali oli 33,6 % (34,1 %)
  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 50,0 milj. euroa (65,2), 6,0 % liikevaihdosta (8,1 %)
  • Liiketoiminnan rahavirta oli -5,8 milj. euroa (51,9)

TOKMANNIN NÄKYMÄT VUODELLE 2022:

  • Vuonna 2022 Tokmanni ennustaa liikevaihdon olevan edellisvuoden tasolla. Euromääräisen vertailukelpoisen liikevoiton ennustetaan olevan 90-110 miljoonaa euroa. Ennusteeseen liittyy epävarmuustekijöitä inflaation, korkotason, Ukrainan sodan ja koronapandemian kehittymisen sekä niiden aiheuttamien vaikutusten johdosta.

Tokmannin asiakaskäynnit kasvoivat kolmannella neljänneksellä 3 % edellisvuoteen verrattuna. Arjen kulujen kasvaessa asiakkaamme kiinnittävät entistä enemmän huomiota hintoihin. Pitämällä kiinni halvasta hintatasosta vastaamme asiakkaidemme toiveisiin ja vahvistamme asiakasluottamusta. Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä tämä näkyi myynnin kasvuna. Liikevaihtomme kasvoi kokonaisuudessaan 5,3 %, ja keskiostos kasvoi 2,3 %.

Kolmannen neljänneksen vertailukelpoinen myyntikatemarginaali oli 33,2 % (34,0 %), mikä on matalampi kuin edellisvuonna. Matalampaan myyntikatteeseen vaikuttivat tarjousvetoisen kampanjamyynnin kasvu sekä päivittäistavaroiden myynnin korostuminen käyttötavaraan verrattuna. Asiakkaiden ostokäyttäytymisen muutos johtuu ostovoiman ja kuluttajaluottamuksen heikentymisestä. Joulusesongin käynnistyessä uskomme käyttötavaran myynnin jälleen normalisoituvan.

Kolmannen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto oli 23,5 milj. euroa (26,1). Tulosta painoi kustannusten nousu. Tulokseen vaikuttivat erityisesti kiinteistökulujen kasvu indeksisidonnaisten vuokrien kautta sekä sähkökulujen nousu. Positiivista oli se, että onnistuimme tehostamaan toimintaamme ja laskemaan henkilöstökulujen suhteellista osuutta liikevaihdosta.

28 tykkäystä

Uskoisin, että keskustelujen alla oleva tulosvaroitus on todennäköinen. Varastot kasvavat ja tavaraa myydään alennuksella, joten kyllähän sen on pakko tuloksessa näkyä. Kiinalaiset ovat nostaneet hintoja, mutta Tokmanni ei. Osakekohtainen tulos laski ja ennuste oli 0,3€ ja toteutunut 10% alempi.

Johto voisi mennä hakemaan Keskolta oppia.

19 tykkäystä

Taidettiin jo Q2-katsauksen yhteydessä kertoa, että määrätietoiset toimet varastotason laskemiseksi on aloitettu. Ei nyt kyllä siltä näytä🙂 Ok, joulumyynti tulossa eli toivottavasti varastossa oikeanlaista/-hintaista tavaraa, joka käy varmuudella kaupaksi. Tavallistakin enemmän jää kyllä nyt Q4 varaan, EPS tosiaan jäi sekä Inderesin että korkeammalla olevan konsensuksen alle. Kiitos muuten @KuHa noista taulukoiden väsäämisestä, helpottaa kovasti vertailua ennen @Olli_Vilppo kommentteja. Harmillisesti jää itsellä materiaaleihin perehtyminen tuoreeltaan, koska Helsingin kirjamessut🙂 Siellä sunnuntaina muuten haastatellaan Kyösti Kakkosta, ehkä jopa ostan kirjan Tokmanni-osuuden takia.

Saapa nähdä, pitääkö tuo tekninen tukitaso n.10.80 e kohdalla tänään!?

Ohjeistushaarukka 90-110 miljoonaa euroa muuten pysyi ennallaan eli näkyvyys johdollakin erittäin huono.

13 tykkäystä

Tokmannin Q3-info tarjolla tänään perjantaina klo 10.00 alkaen. :point_down:

4 tykkäystä

Hieman skeptinen joulumyynnin suhteen, koska asiakaskunta on matalan ostovoiman väkeä. Elintervikkeiden hinta nousee, niin panostetaanko enemmän ruokaan kuin tavaraan. Toivottavasti olen väärässä.

Varastoissa tuskin on kertyneitä joulukoristeita, vaan tavaraa mikä ei mennyt kesällä kaupaksi. Varastointi lisää myös kuluja, jotka eivät tuota.

Tokmannia on jokin verran salkussa, niin kyllähän tämä meno sapettaa.

Täältä alustavat ajatukset Tokmanni Q3-aamutulos: Ohjeistuksen pitävyys jää joulukaupan onnistumisten varaan | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

17 tykkäystä