Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Lisää päivitettyjä näkemyksiä. :point_down:

Näyttökuva 2023-11-20 kello 9.33.25

8 tykkäystä

Pari tarkentavaa kysymystä raporttiisi @Arttu_Heikura , Kuulinko väärin tulosinfossa vai oletetaanko velkaantuneisuuden tavoitetaso(alle 3,2x) saavutettavan strategiakauden loppuun mennessä eli 2025, raportissa odotetaan sitä tapahtuvaksi jo vuoden 2024 loppuun mennessä!? Raportista lainaus: “Ennustamme nettovelka/käyttökatteen putoavan seuraavan vuoden aikana noin tasolle 3x, mutta pysyttelevän samalla tasolla vuoden tai kaksi.” Onko tämä ymmärrettävä 3x ja desimaaleja päälle?

Raportin tuloslaskelmassa rahoituskuluiksi on arvioitu ensi vuodelle 30,5 miljoonaa, mutta mielestäni talousjohtaja puhui 20-25 miljoonasta sisältäen IFRS-vuokravastuut!? Näitä käsitellään suurin piirtein tulosinfon kohdassa 51:55. Ymmärsinkö jotakin väärin(tämä on hyvinkin mahdollista :slight_smile: )?

6 tykkäystä

Tulospuhelussa talousjohtaja Tapiokin oli hieman varovaivainen leveraatioasteen suhteen ja totesi että sen pitäisi olla tavoitetasolla strategiakauden loppuun mennessä. Meidän ennusteissa se saavuttaa tavoitetason ensivuoden loppuun mennessä. Meidän tase-ennusteisiin vaikuttaa useampi tekijä, eikä meillä ole yhtä hyvää näkyvyyttä yhtiön suunnittelemiin investointeihin vuosille 2024-25. Perusoletuksena tosiaan on se, että yhtiö tekee tarpeelliset ylläpitoinvestoinnit sekä myymäläavauksiin liittyvät investoinnit (näihinkin vaikuttaa se, että kuinka monta myymälää aiotaan avata). Aineellisia hyödykkeitä taseessa sitten pienentää rullaavat poistot. Jos haluaisimme nostaa velkatasoa taseessa, tulisi meidän olettaa ns. ylimääräisiä investointeja joihin meillä ei tosiaan ole näkyvyyttä.

Ymmärsit oikein. Talousjohtaja puhui 20-25 MEUR:n rahoituskuluista, sisältäen IFRS-korkokulut. Päästiin itse kuitenkin eri lukemiin ensivuodelle, olettaen, että Tokmannin korkoprosentti nousee jonkun verran H1’23 vs. H1’24. Uuden yhtiön kohdalla analyytikolla on tapana ottaa pientä turvamarginaalia ennusteisiinsa, välttääkseen isot sudenkuopat. Puhun tällä hetkellä omasta puolesta. Mikäli rahoituskulujen toteuma kääntyisi yhtiön kommunikoimaan suuntaan, olisi tämä silloin tuloksen ja sijoittajan kannalta positiivinen uutinen. Tämä hahmoittuu viimeistään Q1:n jälkeen ja katsotaan sitten ennusteita uusiksi, mikäli tarve. Ja tuleehan siinä välissä vielä Q4.

Uskoisin, että tilanne selkenee tilinpäätöksen aikaan kun taserakenne on suhteellisen selvä. Nyt taserakenteeseen vielä vaikuttaa yritysosto ja logistiikkakeskuksen myynti ja sen uudelleenvuokraus.

13 tykkäystä

Dansken Aamukatsauksessa oli tänään Tokmanni

8 tykkäystä

Kiitos vastauksesta @Arttu_Heikura , ymmärrän kyllä varovaisuuden itsellesi uudessa yhtiössä. Henkilökohtaisesti minun on vaikea uskoa esimerkiksi heikompaan EPS:ään kuin viime vuonna, viestittihän johto aika johdonmukaisesti joulukaupan alkaneen hyvin, jollei erinomaisesti. No, eipä nämä uskon asioita ole :slight_smile: Tässä tosiaan ollaan hiukan ikävässä välitilassa tilinpäätöstiedotteeseen asti, sehän on poikkeuksellisen myöhään vasta 22.3.2024 johtuen Dollarstoren kunnollisesta integroimisesta IFRS-kirjanpitoon. Liikaa toivottu ehkä on, että yhtiö antaisi jotakin uusia velkaantumislukemia heti logistiikkakeskuksen takaisinvuokrauksen jälkeen joulukuun puolivälissä, kun 57 miljoonaa on kuitattu. Vai viitattiinko tulosinfossa tällaiseen mahdollisuuteen, taisi olla vain, että siinä kysyttäessä tarkensivat asiaa!?

Pitää yrittää ainakin itse viestittää yhtiön suuntaan, että alkaisivat julkaisemaan kk-pohjaisia liikevaihtolukuja, pystyyhän siihen muun muassa Kesko ilman sen kummempia kommervenkkeja. Luvut joka tapauksessa kuukausitasolla ovat hyvin johdon tiedossa. Voisi kuvitella, että myös johdon intresseissä on sijoittajien mahdollisimman hyvä palvelu ja osakkeen oikeellinen hinnoittelu pörssissä. Monessa muussa pörssiyhtiössä johto on ollut viime aikoina ostolaidalla eli pitääpä saman tien kannustaa Tokmannin johtoa samankaltaiseen toimintaan, se on kuitenkin paras viesti ulkopuolisille siitä, että yhtiön liiketoiminta rullaa.

Myymäläavaukset rullaavat varmaan omalla painollaan tulevina vuosina, mutta olisin itse hieman huolestunut, jos lähiaikoina ilmoitettaisiin kokonaan uusista hankinnoista, nyt on pikemminkin aika sulatella muhkeaa velkalastia ja integroida hankittuja liiketoimintoja.

10 tykkäystä

Hiukan kevyempää asiaa välillä, onko porukalla tiiviisti seurannassa Tokmannin TikTok-kanava: https://www.tiktok.com/@tokmanni

Tänään viimeksi mietin, miten ihmeessä Tokmanni pystyy kilpailemaan nuorison rahoista esimerkiksi Normalin kanssa, mutta kyllä tuolla TikTokissa näyttäisi ihan hyvä pöhinä olevan :slight_smile: Vai onko nuorilla nykyään joku vielä suositumpi sosiaalisen median kanava, muistelisin jotakin aiheesta lukeneeni!? Tässä esimerkiksi ihonhoito-ohjeita Minyn tuotteilla: Tallenna tästä vinkit ihonhoitorutiiniin! @ellakangasalusta 💕 #wearem... | TikTok

Pahoittelen, jos TikTokia on jo aiemmin mainostettu ketjussa, @Vanerihands yleensä on kaikki tiedonjyvät jo kaivanut esiin ennen kuin minä sattumalta eksyn saman tiedon äärelle :slight_smile:

8 tykkäystä

Kysäisin tyttäreltä, missä mainostavat Normal, Tokmanni ym. ja kuulin, että ihan kaikki paikat on mainoksia täynnä, TikTokin lisäksi IG, Snappi. On ilmeistä, että ovat Tokmannilla ymmärtäneet palkata nuoria osaajia somemainontaan. Miny on tosi onnistunut konsepti, trendaa ja haastaa Normalia.

12 tykkäystä

Tässä on @Antti_Jarvenpaa:n erinomainen tviittiketju Tokmannista, kannattaa tsekata läpi. :slightly_smiling_face:

Kannattaa seurata häntä Twitterissä, niin saat lukea laadukasta sijoitusaiheista sisältöä mukavassa muodossa. :+1:

18 tykkäystä

Toivottavasti ovat siellä nimimerkillä TikTokmanni

24 tykkäystä

Arttu Heikura kommentoi Tokmannin Q3-tulosta ja loppuvuoden näkymiä videolla.

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:14 Q3:n pääkohdat
02:26 Dollarstore -yritysoston synergiat
04:55 Taloudellinen tilanne
07:13 Näkymät loppuvuodelle

9 tykkäystä

Toisinaan tulee ihmeteltyä Tokmannin melko rajujakin kurssiliikkeitä, mutta yksi selitys ovat, yllätys, yllätys, shorttaajat. Fivan listoiltallahan näkyvät vain 0,5% ja suuremmat positiot, mutta on olemassa myös Equilend-palvelu, jossa pienempiä positioita. Siellä komeilee tämän viime päivinä talouslehdissä pyörineen jutun(maksumuurin takana) perusteella myös Tokmanni, yhteensä 1,45% positiolla: Tässä ovat Helsingin pörssin shortatuimmat osakkeet – Aki Pyysing Finnairin annista: ”Edellisessä vastaavassa tilanteessa osaketta ei saanut lainaan lainkaan” | Arvopaperi

En oikeastaan yhtään ihmettele Tokmannin suosiota shorttaajien keskuudessa, koska sillä on aiemmin tahkottu hyviä voittoja, kun kurssi aikanaan romahti heinäkuun 2021 huippulukemista 26,90 e kesäkuun 2022 alle 11 euron lukemiin. Tällaiset isot romahtajat houkuttelevat shorttaajia paikalle kuin karhuja hunajapurkille :slight_smile:

Kannattaa siis ottaa aina huomioon, että osa isommista laskuista voidaan laittaa shorttaajien piikkiin, en toki ota tässä kantaa osakkeen nykyiseen hinnoitteluun, mutta eipä ainakaan vielä eilen kovin kummoista osinkodippiä tullut eli voi olla, että osake alkaa olemaan melko oikein hinnoiteltu jopa shorttaajien mielestä :slight_smile:

14 tykkäystä

Kiitos: Tokmanni Group Oyj: Johtohenkilöiden liiketoimet - Takoa Invest Oy | Kauppalehti

Kyseessä siis hallituksen puheenjohtajaan kytköksissä oleva eli Saastamoisten sijoitusyhtiö, sain yhteismääräksi 81 000 kpl(höpsis, lue alempaa oikeellisempi lukema), joku voi suorittaa tarkastuslaskennan :slight_smile:

Oikea määrä on siis 300 000 kpl(lopullinen tulos), kuten @Vanerihands huomautti vai vaatisikohan tämäkin tarkastuslaskennan(suoritettu). Lasketaanko spämmiksi @Sijoittaja-alokas , jos vielä tulee yksi lukema :slight_smile: Mietinkin perjantaina, että onko jotakin tekeillä, kun huomasin isomman blokin vaihtaneen omistajaa. Takoan kaupathan tehtiin hajautettuna 17.-21.11. Kyseessä on muuten pikkuriikkisen yli 0,5% koko Tokmannin osakekannasta, vahva pääomistaja on aina ilo kaikille osakkeenomistajille.

28 tykkäystä

Minä sain tulokseksi 300 000 kpl. Päädyimme siis samaan lukemaan. Laskin vielä, että Takoa Invest saa noin 4 miljoonaa euroa syysosinkoja Tokmannista. Näyttää siis puhdasoppiselta osingon uudelleensijoittamiselta. Tästä voi tulla vielä toinen tiedote, jossa kokonaismäärä ilmoitetaan.

Seppo Saastamoinen on hieno mies, erinomainen hallituksen puheenjohtajan sekä Kainuun rikkain henkilö ja suurin veronmaksaja. Olisi hieno kuulla miehestä ja hänen työurastaan lisää.

15 tykkäystä

Hallituksen jäsen Mikko Bergmanin yhtiö Sompa Capital on myös käynyt ostoksilla:

Liiketoimien yhdistetyt tiedot (39):
Volyymi: 15000 Keskihinta: 12.83105 EUR

32 tykkäystä

Salkunrakentajan juttu Tokmannista, jossa on lainattu pankin Handelsbankenin analyytikko Niclas Skogmania.

Lyhyellä kolmen kuukauden ajanjaksolla Handelsbankenin suositus Tokmannin osakkeelle on pidä. Pidemmällä kolmen vuoden ajanjaksolla pankki odottaa halpakauppaketjun osakkeelta kuitenkin markkinoita parempaa kehitystä ja kolmen vuoden tavoitehinta osakkeelle on 21 euroa. Se ylittää tämän hetken vajaan 13 euron kurssin 65 prosentilla.

25 tykkäystä

@Arttu_Heikura on laatinut informatiivisen ja mielenkiintoisen vertailun halpakaupoista: Case: Pohjoismaisten halpakauppojen kannattavuus ja kulurakenteet

Tässä muuten vielä linkki tuohon Handelsbankenin aamupalaan, johon viitataan @Sijoittaja-alokas jakamassa Salkunrakentajan jutussa: https://mb.cision.com/Public/3555/3883904/8a297b6ebf0ed334.pdf

7 tykkäystä

Black Weekin kokonaiskulutus jäi edellisvuodesta Nordean korttidatan perusteella. Kulutusmittari: Black Friday -ekstra 2023 (nordea.com)

4 tykkäystä

Liittyneekö yleisellä tasolla ( en tiedä kuuluuko tää tähän ketjuun) siihen että alennusprosentit tuotteista piti ilmoittaa nyt rehellisemmin. Hillitsikö se jossain määrin …pakko ostaa kun niin paljon alennuksessa…ostoja? Sinällään ei ehkä niin paljoa sit olis vaikutusta Tokmannin myyntiin. Paikallisen Tokmannin parkkipaikka marraskuussa ainakin ollut aina kiitettävän täynnä kun on sitä tiiraillut töistä tullessa…

4 tykkäystä

Tässä tiedote Moreeni-logistiikkakeskuksen valmistumisesta, Q3-katsauksessahan tämä jo ohimennen mainittiin: Tiedotteet – Tokmanni

Kyllähän tämä ihan konkreettista säästöä tuo heti, kun ulkoisista varastoista voidaan luopua: “Marraskuussa valmistunut Moreeni-logistiikkakeskus tuo kiperästi kaivattua helpotusta tilanteeseen, sillä sen on suunniteltu poistavan tarpeen yhtiön pitkään käyttämille ulkoisille vuokravarastoille eri puolilla Etelä-Suomea. Enimmillään Tokmannilla oli käytössään kuusi ulkoista varastoa, mutta kuluvan viikon jälkeen niiden määrä supistuu kahdesta vain yhteen.”

14 tykkäystä

Analyytikon kommentit Suomen tavaratalo- ja hypermarketketjujen lokakuun liikevaihtoon liittyen. :point_down:

8 tykkäystä