Osakesijoittaminen

Tonttimaahan sijoittaminen

Ulkomaalainen ystäväni olisi kiiinnostunut ostamaan suomesta sijoitusmielessä maata. Onko täällä ihmisiä joilla on kokemusta tonttimaahan sijoittamisesta? Tai vinkkiä mistä voisi saada lisätietoja aiheesta. Tarkoitus olisi ostaa maata, jo kaavoitettua tai kaavoitettavaksi tulevaa pääkaupunkiseudun lähikunnista hyvien yhteyksien varrelta n. 10v sijoituksena.

Nopeasti ajateltuna kyseisen sijoituksen tuotto-odotus vaikuttaa aika kehnolta (osakesijoittamisen foorumilla kun ollaan), mutta mielenkiinnolla odotan jos joku tietää asiasta enemmän.

1 tykkäys

Äkkiseltään tulee mieleen näitä tapauksia. Tahti on mielestäni ollut enemmänkin kiihtyvä viime vuosina, joten yhdyn edelliseen kommentoijaan.

Täältä löytyy myös tällainen ketju: Oikeasti vaihtoehtoiset sijoituskohteet (viinit, kellot, keräilyharvinaisuudet) - mitä keräätte/mihin sijoitatte? jossa asiaa voisi myös pohtia.

3 tykkäystä

Itsellä on ollut sama ajatus ja on tonttikin jo katsottuna, mutta kiinteistötietämys ei ole kovin vakaalla pohjalla, joten mitään ostoja ei ole vielä tullut tehtyä. Ihan mielenkiintoinen sijoitushan tuo olisi osakkeiden rinnalle.

1 tykkäys

Tonttien omistamisessa on riskinä valtion ahneus: kiinteistöveroilla suunta näyttää olevan tulevina vuosina vahvasti ylöspäin. Siltä eivät ole suojassa muut kuin maatalousmaan omistajat. Siinä on kai jokin minimimäärä hehtaareja, jotta ehto täyttyy.

1 tykkäys

Itse kallistuisin tonttimaan sijaan metsän ostoon. Toisaalta kun ostaa metsää hyvältä paikalta niin siinä saa kaupan päälle myös potentiaalista tonttimaata.

1 tykkäys

Metsien hinnat on kasvanut aika rajusti viime aikoina, pankkien metsärahastojen johdosta. Eikä metsällä pääse kilpailukykyisiin tuottoihin muutenkaan ellei laske oman työnsä arvoksi nollaa (täytyy nauttia metsätöistä).

2 tykkäystä

Jos ostaa kunnalta jo kaavoitettua tonttimaata, niin tietää varmasti ettei lepakot, liito-oravat tai saku sammakot estä eikä rajoita enää tontin käyttöä ja riskit hallinnassa. Tosin kaupan päälle saa vielä rakentamisvelvoitteen, joka 2-3 vuotta. Ellet rakenna, niin sitten saat sakkomaksutkin kaupan päälle. Kunnathan ei kaavoita maata sijoittajien tuottojen iloksi vaan saadakseen uusia asukkaita ja yrityksiä. Raakamaan hankinnassa täytyy todella tietää mitä siellä on ja onko se todellakin se suunta, jonne tulevaisuudessa rakennetaan, ehkä 30 vuoden päästä. 10 vuotta aika lyhyt sijoitusperiodi.

3 tykkäystä

Varmaan olisi fiksumpaa ostaa olemassa oleva kiinteistö tai “kortteli” hyvältä paikalta ja kehittää, taitaa olla riskittömänpää jos tietää mitä tekee

1 tykkäys