Osakesijoittaminen

Trainers' House - Sarasvuon kolmas renessanssi

Trainers’ Houselle ei näytä täältä vielä ketjua löytyvän, joten availen sellaisen.

Yhtiö on hyvin vahvasti perustajansa Jari Sarasvuon omistuksessa 34,17%:n osuudella. Muut suuremmat omistajat löytyvät täältä: Suurimmat rekisteröidyt omistajat – Trainers' House

TOP5:ssa vielä The Orange Company (Hyökyvaarat), Thomasset Oy (Jouhkit), Azaliya Sungatullina ja talousjohtaja Saku Keskitalo, joka sai ison potin Sarasvuon osakkeita viime vuonna ja lisäsi 0,50€ tasosta reippaasti lisää.

Toimitusjohtaja Arto Heimonen on yhtiön 10. suurin omistaja.

Yhtiö kertoo kotisivuillaan oleva muutosyhtiö: “Trainers’ House on muutosyhtiö. Asiakkaamme käyttävät meitä strategiansa nopeammassa, tuloksekkaammassa ja todennäköisemmässä toteuttamisessa. Asiakkaamme luottavat osaaviin ja asiakaskeskeisiin ihmisiimme, toimiviin työkaluihimme ja moderneihin menetelmiimme. Työtämme mitataan asiakkaamme saavuttamilla tuloksilla. Todennettavia tuloksia saavutetaan parhaiten, kun yrityskulttuuri tukee tavoitteita.”

Asiakaskeisseistä löytyy huomattava määrä merkittäviä suomalaisia yhtiöitä ja näiden henkilöstöä, joiden liiketoimintaa TH kertoo auttaneensa. Yhtiön rekrysivuilta saa tarkempaa kuvaa siitä, minkälaisia rooleja yhtiössä on auki: Trainers' Housen vuosi 2020 – Trainers' House Oyj

Näkyvimpiä uudistuksia on ollut Sarasvuon paluu talk show -hostiksi Mojo Studio -hankinnan kautta. Tätä kautta on nostettu esille yhtiön Growth Academyn kautta muualle edenneitä tekijöitä, yhtiön omaa henkilöstöä ja mielenkiintoisia hahmoja, mm. Anna Kontula -keskustelu oli erinomainen.

Ulospäin eniten näkyy muutoksiin tähtäävä valmennustoiminta, johon kuuluu käynnissä oleva kuukausimaksuinen Fight Club sekä kertaostoiset valmennukset.

Markkinoijat buukkailevat asiakasyrityksille liidejä tapaamisiin ja ilmeisen hyvin sekä tehokkaasti tehden tulosta asiakasyrityksille.

Itse pomppasin lukujen pohjalta reunasta tutustumaan yritykseen vuoden 2019 syksyllä, kun arvostuskertoimet olivat käänteen tehneellä yhtiöllä kohdallaan. Sitten tuli korona ja yhtiön arvo oli 4 miljoonaa euroa, kassasta löytyi 2 miljoonaa. Tankkasin.

Nyt kovien nousujen jälkeen mietityttää, että joko tämä tarina on nähty vai pidetäänkö vielä pottia salkussa.

Sijoitusmentorini suositus oli aikoinaan tämän yhtiön kohdalla tällainen: “Tämän kaltaisiin kioskeihin, joissa kaikki riippuu pääomistajan päivän kunnosta, ei pidä missään nimessä sijoittaa omia rahojaan penniäkään.”

Toisaalta Jari näyttää olevan vedossa ja TH osti Stronghold Sukseen osaksi firmaa viime vuonna. Näyttäisi siltä, että pääomistaja haluaa nähdä vielä TH:n nousevan luokkaa menestyvämmäksi firmaksi.

Ehkä siinä kannattaa olla mukana?

Yhtiökokoukselle on esitetty 0,02€ osinkoa ja hallitukselle lupaa jakaa tilanteen mukaan vielä 0,03€ lisää vuoden 2021 aikana. Liiketoiminta on kääntynyt voitolliseksi ja luvut näyttävät edelleen omaan silmään hyvältä, jos perushomma vain toimii jatkossakin kohtuullisesti.

(Ketjun avaus ei missään nimessä sisällä sijoitussuosituksia millään muotoa.)

9 tykkäystä

Yhtiö on kassavirtakone, joka parhaimmillaan raapii hurjaa tulosta. Huonoimmillaan pudotaan rajusti ja taseessa ei kassan lisäksi muuta olekaan. Taseesta siivottiin liikearvoa viime kaudella isolla kädellä, mikä on mielestäni terve peiliinkatsomisen merkki.
Sarasvuolla on vahvat näytöt siitä, että onnistuessaan yhtiö pystyy olemaan todella kannattava. Silti uralle mahtuu myös käsittämättömiä ohilyöntejä.
Olisiko vanha koira oppinut nyt tavoille? Ehkä kolmastoista kerta toden sanoo.
Onnekseen Sarasvuon ei tarvitse olla toimitusjohtajana vaan johdossa on muita ammattilaisia joka rooliin.
Henkilövetoisuudesta ollaan pyritty pääsemään irti jo vuosikausia, mutta kyllähän yhtiö edelleen Sarasvuohon nojaa. Ei kuitenkaan niin paljoa kuin menneisyydessä.

Omistan pienen siivun ja tulen tarkkailemaan yhtiön edesottamuksia. TH nähkyy mediassa kohtuu hyvin, mutta varsinaisia tiedotteita toiminnasta tulee todella harvoin.
Markkina-arvo on tällä hetkellä nakkikioskiluokkaa, mutta ponnistuksen osuessa kohdalleen lennetään pitkälle. Tähtäin Sarasvuolla ei koskaan ole ollut keskinkertaisuudessa.
Parhaimmillaan tästä voi saada kivat tuotot, pahimmillaan hyvät naurut.

5 tykkäystä

Sarasvuo ei ole enää ollut pitkään aikaan paljoa päivittäisessä tekemisessä mukana. Hänen nimensä on edelleen synonyymi Trainers Houselle ja vice versa, mutta päivittäinen johtaminen on jo ihan muiden käsissä. Hoitaa joitakin asiakkuuksia ja valmennuksia.

TH olisi ollut erinomainen poiminta koronakuopasta, mutta ei jotenkin käynyt vain mielessä silloin.
Syynä, että TH:lla on todella voimakas kulttuuri, joka ajaa ihmisiä venymään ja siten selviytymään. Siellä ei käydä vain töissä, vaan eletään ja hengitetään kulttuuria - eletään kuten opetetaan. Olivat mm. samantien tarjoamassa etävalmuksia, kun monessa paikassa vasta ihmeteltiin mikä on Teams.

Erinomainen nosto! Uskon, että Trainers’ House on yksi Helsingin pörssin parhaiten varjelluista helmistä tällä hetkellä. Ei lainkaan analyytikkoseurantaa, yhtiönä pienimmästä päästä ja historiasta johtuen moni karttaa kuin ruttoa. Oma ehdotus ketjun otsikon värittämiseksi olisi ”Trainers’ House – Maineensa vanki?”.

Miksi TH on mielestäni kiinnostava sijoituskohde:

  • Sekoilut alkaa olla takanapäin ja käänne on selvästi saatu tehtyä
  • Yhtiö pystyi koronassa tekemään selvästi positiivisen tuloksen (ks. alla), vaikka kaiken järjen mukaan tämän tyyppisen toiminnan pitäisi kärsiä koronasta todella paljon
  • Jari Sarasvuo palasi hommiin viime syksynä. Kaverista saa olla mitä mieltä tahansa, mutta paluu on ehdottomasti hyvä asia Trainers’ Houselle.
  • Pikkulinnut ovat laulaneet, että firmassa on todella hyvä meininki ja kyseessä on haluttu työpaikka
  • Osake on kurssinoususta huolimatta tunnusluvuilla todella halpa yleiseen tasoon verrattuna

Hinnoittelusta pari nostoa. Market cap 13 M€. Nettokassa yli 2 M€ (positiivinen). Oikaistua liikevoittoa viime vuodelta rapiat miljoona euroa. Iso alaskirjaus veti tuloksen tappiolle, mutta ei kassavirtavaikutusta. Kuten edellä mainittiin tälle vuodelle tarjolla osinkoa 0,02 + 0,03 € (yli 8% osinkotuotto). Ja nämä luvut siis koronavuodelta.

Mielellään kuulisi foorumin näkemystä riskeistä. Itse nostaisin toiminnan sylkisyyden ja hankalan ennakoitavuuden. Maine on myös hyödyn lisäksi haitta. Samoin taitaa olla mr. Sarasvuo.

Naulan kantaan!

PS. Talousjohtaha Keskitalo tankkaili ihan kunnolla maaliskuun alussa.

3 tykkäystä

Trainers’ Housen P/S-luku on 0,61 euron osakekurssilla 1,39. Tuo vaikuttaa melko korkealta, sillä liikevaihto laski 2019 10,5 me → 2020 9,4 me, eli -10,4%.

Mutta EV/S (joka on paljon järkevämpi mittari) on 1,24. Mielestäni edullinen, kun ottaa huomioon, että firman liikevoittoprosentti oli viime vuonna 11%. P-pohjaiset kertoimet eivät TH:lle toimi, kun firma nettovelkaisuus on positiivinen, joka on aika poikkeuksellista.

Liikevaihto putosi rajusti, mutta se on täysin loogista, kun huomioi koronan. Toki liikevaihto junnasi paikallaan 2019 → 2020. Oma fiilis (100% mutu) on, että koronan jäljiltä pakka on lopullisesti siivottu ja kunhan tästä päästään niin kasvu-ura voisi odottaa.

Sanotaan vielä, että itse bisneksestä en pidä lainkaan :smiley: Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei tässä voisi olla sijoituscase.

4 tykkäystä

Minä en tee arvioita minkään yksittäisen tunnusluvun perusteella.
TH:ssa moni asia loksahtaa kohdalleen.
Pelkkä osingon mahdollisuus (4-10%) on kova.
Liiketoiminnasta saatiin koronavuonna tehtyä täyskäännös vauhdissa ja tulos lopulta plussalle.
Tase siivottiin. Kassa vahva.
Kannattavuus on perinteisesti ollut hyvä hyvinä aikoina, kunnes on jostain käsittämättömästä syystä ajettu seinään.
Pääomistaja on volatiili pähkähullu tai nero, miten nyt haluaa tulkita.
Liiketoiminnasta vastaavat nykyään pääasiassa muut kuin JS.

Kun kaiken lasken yhteen, ei tästä voi olla sivussa.
Riski on älytön, mutta ei pelkästään alaspäin.
Ja hei, kerranhan täällä vain eletään!

Yleensä en omista omistuksista halua huudella, mutta kun tämä nyt on tuolla ulkona, niin menköön. Pienen seurantaposition olen ottanut.

Yhtiöllä on myös vakava mainehaitta, minkä takia se voi olla sijoittajienkin epäsuosiossa. Huolestuttavaa siinä on se, että osa asiakkaista ei halua nimeään esille Trainer’s Housen yhteyteen, vaikka silti käyttävät palveluita mielellään.
Voidaan sanoa, että TH edustaa pörssissä pornoteollisuutta, jota kukaan ei tunnusta katsovansa, mutta kaikki tykkää. Ja joku tekee siinä sivussa rahaa.

4 tykkäystä

Trainers’ Housen osakekohtainen tulos jatkuvat toiminnot: 2018 0,01€ → 2019 0,03€ → 2020 -0,14€. 2021 maksettava 0,02€+0,03€ osinko ei voi tällä tulostahdilla jatkua tulevina vuosina.

Myikö Sarasvuo Stronghold Suksee Oyn Trainers’ Houselle sen jälkeen, kun Sukseella alkoi olla toiminnassaan liikaa liisteriä, samoin kuin Iivo Niskaselle suksien vaihdon jälkeen 50 kilometrillä Oberstdorfin MM-kilpailuissa?
Stronghold Sukseellahan oma pääoma oli menetetty jo 2019 (omavaraisuus -28%), eli ennen koronaakin. Ilman Stronghold Sukseen myyntiä Sarasvuo olisi joutunut pääomittamaan tuota.

Tämähän tuntuu olevan Sarasvuon lempilapsi. En käsitä miksi hän sen myi. Sarasvuo jaksanut tehdä kaiken näköistä sisältöä ja koulutusta tuon kauttaa netissä. Mikä sen parempaa voi laskuttaa saman materiaalin luonnista useammalta ihmiseltä. Yksi parhaita keinoja käyttää halutun puhujan aikaa.

Kasvun takiahan tuo näyttää heikosti kannattavalta. Jossain vaiheessa ei tarvitse enään panostaa kasvuun ja kate nousee saman tien roimasti.

Tässä on yksi erinomainen syy miksi junaan vielä ehtii mukaan. Ei analyytikkoseurantaa, joten kukaan ei pureskele lukuja valmiiksi ja vain yhteenvetorivejä katsomalla menee metsään. Vuonna 2020 yhtiö teki siis 5,1 miljoonan (huom. kokoluokka, kun yhtiön markkina-arvo on 14 M€) alaskirjauksen, joka veti tuloksen tappiolle, mutta tällä ei ole kassavirtavaikutusta.

Ei riitä itselläni osaaminen ja tieto arvoimaan kovin tarkasti oikaistua epsiä, mutta H2/2020 yhtiö teki 4,4 M€ liikevaihdolla ja 0,4 M€ liikevoitolla 0,03 € osakekohtaista tulosta ja koko vuoden liikevaihto oli 9,4 M€ ja oikaistu liikevoitto 1,0 M€. Alaskirjaus oli siis H1:llä. Olisiko koko vuoden oikaistu eps sitten 0,06-0,07€? Toiminta ei investointeja (pl. yrityskaupat) juuri kaipaa, joten kyllä tuolla ihan hyvää osinkoa makselee.

Kassa myös pullistelee rahaa, jota sopii jakaa omistajille, jos ei ole järkevämpiä investointikohteita.

Edit: Mahtava otsikko muuten :smiley:

4 tykkäystä

Juuri näin.

Itse ainakin odotan, milloin “suuri yleisö” alkaa hypettämään.

Kuukaudessa 44% ja ytd 64%. Eikö tätä ole jo aika lailla hypetettykin?

2 tykkäystä

Tämä viesti on liputettu ja on siksi piilotettu väliaikaisesti.

2 tykkäystä

Kun poimin tätä salkkuun ensin 0,3x€ hintaan ja myöhemmin 0,21-0,23€ tasoilta enemmänkin, niin laskeskelin käyväksi arvoksi pörssin nykyarvostuksilla noin 1€ per osake.

Eilisen päätöskurssilla oikaistu P/E oli 12, mikä ei kovin hurjalta vielä nykypörssissä kuulosta.

Pienellä yhtiöllä on totta kai riskit, mutta jos H1:n tulos jatkaa hyvää linjaa ja hallitus päättää ton 0,03€:n lisäosingon irroitella, niin onhan se hurjan tuoton tarjoava osake vielä nykyhinnalla.

Stronghold Sukseen osto näkyy mielestäni juuri Sarasvuon haluna viedä rakkain yhtiölapsista vielä kerran kohti kukoistusta ennen kuin eläkepäivät koittavat. Jos Jarin työuraa on seuraillut, niin melkoisia kuoppia matkalle mahtuu, mutta paluut ovat olleet näyttäviä ja voimakkaita kuten taas.

5 tykkäystä

Hyvää settiä täällä. Tuli tätäkin tongittua vähän viikonloppuna, ja otettua seurantapositio n.3% salkusta eilen.

Arvostus on hyvin maltillinen, tase on vahva, talousjohtajan aiempiin omistuksiin suhteutettuna ihan hyvän kokoiset tankkaukset maaliskuussa, erittäin vahva kassavirta…yhtä kaikki, paljon hyvää.

Joku kyseli yllä riskeistä. Näkisin itse aiempien vuosien lukuihin peilaten epävarman kasvun. Ennen koronaakin oli jo laskuvuosi takana, toki sitä ennen oli kasvettu edellisinä vuosina ihan ok mutta sanoisin kasvua epävakaaksi ja vaikeasti ennustettavaksi, kuten yhtiö itsekin vuosikertomuksessa riskeistä puhuttaessa tuo ilmi. Eli jos kasvua ei tule niin nykyinen matala, viime vuoden isosta ei-kassavirtavaikutteisesta alaskirjauksesta oikaistu P/E on ihan perusteltu. Viime vuoden operatiivisessa tuloksessa näkyi myös vahvasti koronasta aiheutuneet säästöt kuluissa mikä ei ole pysyvää.

Kuitenkin reilusti enemmän positiivisia puolia näen tässä vielä tällä arvostuksella. Osinko tuo myös pientä patjaa alle. Ei tästä mitään salkun kivijalkaa tule, mutta kaikki yllä mainittu summattuna tällä arvostuksella vielä katsomisen arvoinen kortti hyvin maltillisella panoksella.

1 tykkäys

Trainers’ House mainittiin Pörssipäivässä, noin 21 min kohdalta eteenpäin. Mielenkiintoinen nosto siksi, että vieras Veli-Pekka Kellokumpu oli selvästi haluton keskustelemaan osakkeesta ja mainitsikin hetkeä myöhemmin, ettei halua avata salkkuaan, kun hänellä on monessa osakkeessa osto-ohjelma päällä.

Maaliskuun lopun omistajalistauksessa hänen omistuksensa on kasvanut +22% edelliskuusta.

3 tykkäystä

Toimittaja oli bongannut omistukseni edellisen kuukauden listalta (tai tältä palstalta) ja kysymys TH:sta tuli täysin puun takaa. Toki tiesin, että mahdollisesti tutkii omistukset ja jotain saattaa tulla. Ohjelma tehtiin livenä purkkiin puhelimella, eikä tuossa ehtinyt tuon kummempaa vastausta runoilemaan.

Mitä tulee TH:iin yrityksenä. Minulla ei ole mitään mystistä sisäpiiritietoa. Kaikki mitä tiedän on julkista. Olen toki seurannut sitä sekä eksentristä isähahmoaan jo HPR:n ajoista asti ja sillä perusteella olen päätökseni tehnyt.

Syy miksi en julkisesti juuri kommentoi omistuksiani on se, etten jaksa alkaa joka käänteessä vänkäämään tuosta tai tästä yksityiskohdasta. Varsinkin kun en tykkää kirjoittaa. Kahden keskisissä keskusteluissa voin mielelläni avautua enemmänkin. Muutenkin keskustelu on luontevampi ja hedelmällisempi tapa edetä kuin pelkkien faktojen naulaaminen.

TH nousee nyt valitettavan nopeasti, mutta uskon sen nousevan minun jutuistani huolimatta ei niiden tähden.

En ole (ehkä) enää ostamassa, mutta en taatusti ole myymässä.
Tässä on vasta vähän pölläytetty alkua. :smirk:

16 tykkäystä

Hurjalta näyttää taas nousut eikä varmaankaan huonoa julkisuutta tuonut haastattelusi.

Jotenkin näin nopea nousu merkittävässä omistuksessa alkaa itsellä nostaa mietintöä myynnistä. Jos tämän päivän nousu realisoituu, niin tämä nousee salkun suurimmaksi omistukseksi.

Silti ollaan ihan siinä kehityksessä, mitä povasin vuodelle 2022.

Jännittäviä aikoja.

1 tykkäys

Sori, en mä osannut yhdistää nimimerkkiä ja henkilöä! Tähän joku miljoona noloa hymiötä. Menee vähän offtopic, mutta erinomainen haastattelu ja tykkäsin kovasti strategiastasi!

Nostin sen takia, että mielestäni aina mielenkiintoista osakkeenomistajan kannnalta, kun pienyhtiöt saa mainintoja mediassa ja sullakin on selvästi homma ns. rokannut vuosien varrella, joten ei sekään huono merkki ole, että olet mukana :wink:

Käänneyhtiöissä alkava nousu tuntuu aina ruokkivan nousua ja samalla sitten keskustelu lisääntyy (kuten tämän ketjun avaus), kun osake roikkuu useampana päivänä top 10 nousijoissa ja lisääntynyt keskustelu taas usein boostaa lisää nousua. En itse näe tätä vielä myyntihinnoissa, mutta tämän kaltainen nousu tuskin jatkuu kauaa.

4 tykkäystä

Ei tarvitse nolostella. Täällä netissä ei aina tiedä kuka hessu missäkin luuraa. Itsestäni ei vielä parodiahahmoa ole.

Teknisesti laskeskelin TH:ssa olevan vastustason jossain 0,75€:n paikkeilla. Noin 5 v sitten kauppaa on käyty noilla tasoilla huomattavasti ja osa tuolloin ostaneista miettinee myyntiä nyt kun saisi omansa pois. Nyt näyttää käyneen reilusti yli tuon, mutta vaihto on niin pientä, ettei turhan suoria johtopäätöksiä parane tehdä.

Osakekurssin sijaan olennaista on miettiä mitä yhtiössä on tapahtunut oikeuttaakseen kurssinousun, joka on alkanut jo huomattavasti aikaisemmin?
Vastaus lienee että suunta on kääntynyt pohjalta ja toisaalta lyhyellä tähtäimellä eipä paljon mitään.
Toki siellä koko ajan touhutaan, aamupyllistellään ja mestarivalmentajat virittävät asiakkaitaan.
Yhtiö tiedottaa virallisia kanavia myöten todella harvoin. Varsinaiset tiedotteet tulee puolen vuoden välein, paitsi posari mikä tuli ennen joulua.

Sen sijaan somessa tihkuu vähän väliä epävirallisia posareita. Välillä tekee mieli soittaa Jarille ja opastaa kuinka pörssiyhtiön tiedottamista tulisi hoitaa tai olla hoitamatta. Olen pidättäytynyt toistaiseksi ja odotan soittavan minulle, jos jotain.

Olen nyt jo puuttunut keskusteluun liikaa, pitäisi elää niin kuin opettaa.
Vaikeata.

10 tykkäystä