Tukholman löytötori - ruotsalaiset pienyhtiöt tutkan alla

Heitetään Lumen Radion ketju myös tänne.

Surgical Sweden kuuluu mielestäni tänne.

Valaistus ja automaatioratkaisuja tarjoava Plejd. Vuosirapsa tuli kuun alussa

Adverty, pelien sisäistä mainontaa.

Readly poistuu pörssistä ostotarjouksen myötä, mutta potentiaalinen listautuja kun kasvatellaan pörssin ulkopuolella tovi :slight_smile:

15 tykkäystä

Hyvä avaus. Juuri tän sektorin käännettä olen itsekin kyttäillyt. Omassa salkussa Genovis, Physitrack ja Calliditas. 2 ekasta löytyy täältäkin vitjat, joten ei niistä sen enempää.

Calliditas on erittäin mielenkiintoinen kahdestakin syystä:

  • q4 raportti huomenna

  • liiketoiminta

Kehittelee lääkkeitä harvinaisiin sairauksiin. Munuaisongelmiin kehitetty lääke sai juuri täyden hyväksynnän USAssa ja Kiinassa. Myynti on lähtenyt hyvin liikkeelle. Uusia läkkeitä on jo putkessa pitkällä. Tulos menossa selvästi plussalle, toimarilla iso omistus…

Ja isoa kuvaa tästä:

6 tykkäystä

Vertiseit AB:n osari oli 15.2.2024


9 tykkäystä

Christian Berner.

Toimistolta ainakin @Verneri_Pulkkinen omistaa puljua. Muistaakseni Mikaelilla joskus salkussa ollut myös näitä tukkureita (Yleiselektroniikka?).

Ulkomaalaiset sarjayhdistelijät ketjusta löytyy jonkin verran nostoja, vaikka keskustelu painottuukin vahvasti kvartaaliraporttien ympärille. Menee siis edelleen mielestäni ‘tutkan alla’. Nonnero omistajia 525.

10 tykkäystä

Mielenkiintoinen ketju, omassa salkussa suurin osa ruotsalaisia (vähintään entisiä) pienyhtiöitä

  • Swedencare: Lisäravinteita ym terveysvaikutteisia tuotteita lemmikeille valmistava yritys. Saksalainen Symrise tulee ostamaan tämän jollain aikavälillä pois, omistaa jo ~40%. Omasta mielestä hyvin pätevä johto
  • Genovis: Entsyymejä ym biopharma-kehitykseen. Redeyellä hyvää matskua ja foorumillakin oma ketju tästä. Isoja upside-skenaarioita sekä mahdollinen yrityskauppakohde.
  • Plejd: Älykodin komponentteja, lähtenyt valojen ohjauksesta ja laajentaa portfoliota vähitellen. Erinomainen tuote, omassa kodissakin käytössä valoille. Sähkömiehet tykkäävät asentaa, koska on hyvin toimintavarma ja helppo. Omien kokemusten mukaan esim. Shelly ei luotetettavuudessa ole lähelläkään.
  • Humble Group: Sustainable FMCG, omistaa Suomessa tunnetuista tuotemerkeistä mm. Jalotofun ja Humble:n bambuhammasharjat. Yhteensä n. 50 alan yhtiötä omistuksessa. Kiintoisa kasvutarina ja muutos makeutusainevalmistajasta kuluttajatuoteyhtiöksi. Pidän erittäin potentiaalisena yrityskauppakohteena vaikkapa Orklalle. Ainoa listaamistani, jota olen lisännyt viimeisen vuoden sisällä. Alta Foxin raportti Humblesta https://static1.squarespace.com/static/5aaacb57506fbe4636414126/t/651336f09fd2b91b8a91467f/1695758065852/Alta+Fox+HUMBLE+SS+Presentation+Sept+2023.pdf
  • USWE: Mielestäni alan parhaat juoksu/MTB ym juomareput/liivit. Ei hölsky, ei heilu. Bisneksessä koronahulluuden jälkeen hieman haasteita, mutta uskon edelleen yhtiöön
16 tykkäystä

Pari ruotsalaista pienyhtiötä löytyy salkusta, molemmista ketjut myös täällä

Physitrack: IPO pari vuotta sitten, muutama yritysosto sen jälkeen, kurssi alas ja nyt odotellaan kannattavuuden palautumista
Physitrack PLC (PTRK) - Healthcare and Virtual Wellness

Saxlund Group: kaikenlaista erilaista greentechiä, inflaatio iski pahasti kannattavuuteen ja projektien hännät näkyy vielä. Pitäisi kääntyä kun EUR/SEK palaa normaaliin ja vanhat projektit saadaan pois alta
Saxlund - Käänneyhtiö Ruotsista

7 tykkäystä

Oman salkun suurin sijoitus Intellego Technologies jolta pari päivää sitten Q42023 tulos. Tukholman pörssin kovimpia kasvajia ja tekee tulosta. Kassavirta jäi huonoksi kun asiakkailla pitkät maksuajat johtuen uusista tuotteista/asiakkuudesta. Kassavirran pitäisi kohentua H12024.

Liikevaihdon pitäisi kasvaa 180 mSEK → 300 mSEK tänä vuonna ja EBIT 80 mSEK → 110 mSEK.

ROE 45 % ja profit % 32%. Uusia asiakkuuksia paljon. Jatkon kannalta oleellista miten uudet tuotteet myy.

13 tykkäystä

linkki yhtiön discord

4 tykkäystä

Kysymys sijoittajille keillä on kokemusta ruotsalaisten osakkeiden puolelta: Miten luotettavia ruotsalaiset yritysjohtajat ovat puheissaan?

Jos meillä huonossa ääripäässä on kanadalaiset toimarit, jotka huijaavat minkä kerkeävät, ja hyvässä ääripäässä on suomalaiset suht. luotettavat toimarit, niin mihin ruotsalaiset tässä asettuvat? Extrapisteitä jos osaatte kuvata tilannetta ruotsalaisten pienyhtiöiden johtajien kannalta. Siihenhän ketjun aihe liittyy tarkimmiten.

Oma motiivi on olla astumatta miinoihin “pörssin ulkomaanmatkoilla”, ja täten yritän oppia asioita etukäteen.
Vastaajille kiitoksena hyvää mieltä ja lämmintä kättä!

9 tykkäystä

Ruotsalaiset ovat lähempänä Amerikkailaista tyyliä. Ovat ensisijaisesti yrityksen kasvot ja myynninedistäjä, joten kannattaa ottaa kommentit suolan kera, erityisesti pienyhtiöissä. Asetelmaa voi sitten pohtia, mikäli vanhat puheet realisoituu osareiden yhteydessä luvuiksi.

6 tykkäystä

Oli pakko aloittaa jostain, että saan Tukholman löytöretkeilypelini auki. Ostin Eniroa pienen avausposition. Tämä oli lähinnä avaus, jolla pakotan itseni tutustumaan yhtiöön. Ennen kuin kukaan peesaa minua, muutama varoitus:

:warning: En ole tehnyt kunnollista omaa analyysiä, vain pintapuolisen lukujen ja viimeisimmän osarin tarkastelun (taseeseen pitäisi pureutua tarkemmin ennen kuin kertoimiin voi luottaa)
:warning: Idea ostoon tuli eräästä keskustelyryhmästä (ihan fiksua porukkaa kyllä)
:warning: Yhtiöllä on kammottava track-record lähes kahden vuosikymmenen ajalta ja kyydissä lienee muutama pettynyt omistaja (osake 2006 maksoi 350.000,00 sek ja nyt 0,56 sek :face_with_spiral_eyes:)
:warning: Historiassa on jotain omistajariitoja, joihin liittyvä oikeuskeissi edelleen vireillä
:warning: :warning: Verneri sanoi toimistolla, että yhtiö investoi tekoälyyn viitaten Shareville-nimimerkin jakamaan uutiseen

Miksi kuitenkin ostin:

  • Arvostuskertoimet ovat käsittämättömän matalat (vaikka ottaisi pienen turvamarginaalin Redeyen 0,55x EV/EBIT ennusteeseen :smiley: )
  • Bisnesmalli on kiinnostava, jatkuvaa laskutusta ja potentiaali ihan hyvään kannattavuuteen (vrt Fonecta Suomessa EBITDA 23 %)
  • Ei nopeasti katsottuna kriisiyhtiön merkkejä, tase ihan kunnossa ja kassavirtaakin syntyy
  • :exclamation: OSINKOTUOTTO 7 % @Verneri_Pulkkinen :exclamation: → antaa myös vähän selkänojaa

… mutta tältä pohjalta lähden siis tutustumaan tähän yhtiöön, jos muilla näkemyksiä Enirosta jakakaa ihmeessä :slight_smile: Otan tässä samalla tutkalle Inderes-tililleni seurantaan muita teidän vinkkaamia (sekä tietenkin Inderesin analyysiin tulevia ruotsalaisia).

35 tykkäystä

Ensi ajatuksen tuli mieleen, että nyt operoidaan kuolevalla alalla (vertailuna puhelinluettelot). Toiminta saatu pyöräytettyä kannattavaksi, mutta mistä kasvu? Osakekurssi vaikuttaa siltä, että markkina odottaa lähinnä kassavirtojen hiipumista ja lappua luukulle. Onko AI hopealuoti? Jos heillä on jotain data assetteja puhelin- ja osoitetietojen lisäksi niin sieltä voisi jotain bisnestä generoida, ehkä. :thinking:

Mites olisi Investor AB aika hyvää tulosta takoo ja saat monta Ruotsalaista huippufirmaa samalla kertaa? :smile:

3 tykkäystä

Olen tässä hiljalleen harrastanut Tukholman pörssin tonkimista. Oppimismielessä lähinnä - ja ties vaikka sieltä joku löytökin tulisi salkkuun poimittua.

En skriinannut alkuun mitenkään vaan lähdin aakkosjärjestyksessä käymään kaikkia pintapuolisesti läpi. Toki sen verran koitan olla tuhlaamatta aikaa, että en minä kauaa niistä lue, mistä tiedän jo valmiiksi, että oma kompetenssi ei riittäisi ikinä tekemään sijoituspäätöstä. Tappiolliset pienet lääkehittäjät sun muut siis.

Reilu sata nimeä käyty läpi, ja vasta Beessä menossa (aloitin Aasta)! Kahlattavaa riittää siis vielä…

Muutaman lauseen luonnehdinta tässä vaiheessa jokaisesta tehtynä, värikoodattu kiinnostavimpia, jatkotutkimusta vaativia, jne.

Heitetään muutama täky ilmoille:

  • ADDvise: terveysteknologian sarjayhdistelijä/konsolidaattori (vrt. Addlife, Thermo Fisher). EV/EBIT ~10x TTM ja noin 8x 2024 (RedEyen ennusteet). Markkina-arvo euroissa alle 200 miljoonaa, tärkein markkina Yhdysvallat. Sinällään houkutteleva sektori ja liiketoimintamallissa on parhaimmillaan hurjasti potentiaalia, mutta parin osaripuhelun kuunneltuani en vielä ihan tiedä. Joko tämä “platform” riittää johdolle ja aletaan rahoittamaan tulorahoituksella hommaa? Tähän mennessä laajentumista varten on tehty anteja. Hieman nihkeää jos nykyisten omistajien diluutio jatkuu näillä arvostuksilla.

  • Balco Group: parvekkeiden rakentaja/korjaaja. Aika niche-sektori, jota yhtiö on myös konsolidoinut. Osti tammikuussa suomalaisen Riikku Groupin, joka on melko iso suupala (n. 40meur liikevaihtoa verrattuna reilu 100meur Balco Group v. 2023). Arvostus voisi olla ihan mielenkiintoinen, mutta normalisoidun tulostason arvailun jätän kiinnostuneille. Tästä altistusta myös raksasektorille, jos haluaa masokismia harrasta.

  • Betsson: foorumiltakin löytyy jo ketju ja tätä ei voi kyllä ketjun otsikon mukaisesti pienyhtiöksi haukkua. Nostetaan silti nimenä, koska arvostus huokuu inhoa ja pelkoa yhtiön track record ja numeroilla mitattu laatu huomioiden. Uhkapelisektori ei taida olla parhaassa huudossa, ja regulaatiopeikko vaanii joka nurkalla.

10 tykkäystä

Viime nousukauden kokemuksella kehuisin tuota Surgical Science Sweden AB:tä.

2 tykkäystä

Minulla jäi pari kuukautta sitten screeniin yhtiö nimeltä Opter Ab.

Pieni Ruotsalainen Saas-yhtiö, joka tekee ratkaisuja pohjoismaisille kuljetusalan yhtiöille. Listattu vuonna 2021 ja kasvanut kiitettävästi ja onnistunut kansainvälistymään. Tällä hetkellä kasvua haetaan etenkin Suomesta, mutta uusia avauksia lienee tulossa. Johto suurimpana omistajana.

21 tykkäystä

Tämä näyttää mielenkiintoiselta ja menee kamman alle! Pitää tutkia millaisia ratkaisuja ovat tehneet rajapintoihin. Jos on pääasiassa EDIFACT tai muuta legacy liikennettä, ilman järkeviä API ratkaisuja niin se on varoitusmerkki. Näitä haasteita on paljon tällä alalla.

4 tykkäystä

Laitetaan tänne myös yksi omista suosikeistani eli BPC Instruments.

BPC kehittää, valmistaa ja myy mittaus- ja analyysivälineitä sekä teollisille asiakkaille että tutkimuskäyttöön. Instrumentit korvaavat enenevissä määrin aikaa vievää manuaalista työtä, jossa raaka-ainetta analysoidaan biokaasun tuotannossa. Aiemmin asiakkailla ei ole ollut tarkkaa tietoa mitä ainetta prosessiin laitetaan sisälle ja täten hyötysuhde on ollut heikko. Euroopassa biokaasun tuotannon odotetaan kasvavan 32% CAGR aina vuoteen 2030. Lisäksi BPC on ottanut edistysaskeleita Jenkeissä ja Aasiassa esimerkiksi Intiasta on tullut merkittävä markkina BPC:lle Kiinan ohella.

Firma listautui 2021 lopulla. Tällöin IPO esitteessä puhuttiin houkuttelevista mahdollisuuksista laajentaa liiketoimintaa myös biokaasutoimialan ulkopuolelle. Näistä on saatu viime aikoina näyttöjä. Esimerkiksi viime vuonna lanseerattiin BPC Blue, jota voidaan käyttää muovimateriaalien biohajoavuuden analysointiin. Muina toimialoina mainittakoon myös jäteveden analysointi.

BPC perustettiin vuonna 2005 Jing Liun (toimitusjohtaja), Gustaf Olssonin (hallituksen pj) ja Kristofer Cookin (hallituksen jäsen) toimesta. Jing omistaa 65% firmasta ja muilla kahdella on 12% ja 5% omistus.

Jing on ainoa heistä joka on tänä päivänä aktiivisesti mukana operatiivisessa toiminnassa. Oikeastaan hänellä on erittäin suuri rooli BPC:ssä. Firmassa oli vuoden 2023 lopulla ainoastaan 12 työntekijää ja kun kävin Ruotsissa Lundissa viime huhtikuussa heidän toimistolla, tuntui siltä että hän vastasi kaikesta. Tuotekehitys, myynti, markkinointi, Kiinan kontaktit jne. Mitä firmalle kävisi jos Jing ei syystä tai toisesta enää olisi kuvioissa…? Ehkä näin osakkeenomistajan näkökulmasta henkivartija vierellä voisi olla paikallaan? :smiley:

Lundin parin tunnin visiitin aikana kävimme läpi muun muassa heidän kaikki olemassa olevat laitteet ja mitä kaikkea tuotekehitysputkessa oli sillä hetkellä. Jing mainitsi, että uuden sukupolven laitteistolla (2023 päivitetty laitteisto) päästään vielä entistä parempaan gross marginiin ja tämä on pitänyt hyvin paikkansa. Lisäksi nykyiset laitteistot ovat paljon helpommin skaalattavia ja eri laitteiden “aivot” ovat hyvin pitkälti samankaltaisia toistensa kanssa kuten myös käyttöliittymä ja ulkoasu.

Korkeasta gross marginista johtuen firma saavutti viime vuonna 30% liikevoittomarginaalin. Tämä taso on mielestäni kestävällä pohjalla. Mikäli volyymit kasvavat, marginaalin pitäisi nousta vielä korkeammalle tasolle. Toisaalta muistettakoon henkilöstön määrän lisäys 12 → 16 tälle vuodelle, mikä näkyy etenkin tänä vuonna korkeampina henkilöstökuluina. Firman tuotteet ovat investointiherkkiä, recurring revenue ja olematon ja yhdellä kvartaalilla firma voisi pahimmassa tapauksessa tehdä tappiota. BPC toimii niche markkinassa ja muistaakseni heillä on yli 90% markkinaosuus biokaasussa. Kilpailu kiristynee mikä voi aiheuttaa hintapainetta mutta toisaalta volyymin kasvu tuo skaalaetujen takia myötätuulta.

Tällä hetkellä BPC on listattu Spotlightissa Ruotsissa. Uskon, että lähitulevaisuudessa firman tarkoituksena on siirtyä First Northiin. Tämän yhteydessä uskon myös Jingin keventävän hieman nykyistä 65% omistusosuutta (ehkä 5-10 prosenttiyksikön kevennys).

Summa summarum. Mielenkiintoinen, kannattava pieni niche-markkinoilla toimiva instrumenttifirma. Päätoimiala kasvaa ja penetraatioaste muille toimialoille on vasta alkutekijöissä. 95% asiakastyytyväisyys heijastaa tuotteiden laatua. Muistetaan kuitenkin, että vielä vuoden 2023 firmassa oli ainoastaan 12 työntekijää. Kun kävin heidän toimistolla viime vuonna, laitteita oli joka puolella konttoria :smiley: Sihteerin deskillä oli monta pinoa laitteistoa :smiley:

48 tykkäystä

Nykyään liiketoiminnasta iso osa pk-yrityksille tarjottavia digitaalisen markkinoinnin tuotteita, mitä pidän ihan kiinnostavana markkinana.

4 tykkäystä

Q4 EBITDA = 24MSEK ja tämän päivän yritysarvo (jos oikein laskin Googlen tiedoista) 958MSEK, eli EV/EBITDA = 10. Ei minusta hurjan halpa, jos huomioidaan Eniron meriitit tällä epävakaalla alalla.

3 tykkäystä

CapitaliQ antaa eri luvun EV:lle

1 tykkäys