Tulikivi - Takat, uunit, saunat ja luonnonkivet

Tulikivi on palaamassa osingonmaksajaksi! Tulikiven yhtiökokouskutsun perusteella julkisen kaupankäynnin kohteena olevan A-osakkeen omistajat voivat odottaa 0,01 euron osakekohtaista osinkoa ja K-osakkeen omistajat 0,0083 euroa/osake vuoden 2023 tuloksesta.

Yhtiön tasehan on vahvistunut merkittävästi viime vuosina, joten osingon maksaminen edellisvuoden tuloksesta on jopa odotettua.

8 tykkäystä

Tulikiven vuosikertomuksen sivulla 19 on todettu seuraavasti; “Rikastushiekka sisältää lähes 40 %
magnesiumoksidia ja magnesium on mm. EU:n kriittisiksi luokittelemia raaka-aineita.”

Seuraavasta lauseesta päättelen, että termiä “rikastehiekka” on käytetty ilmaisemaan talkintuotannosta ylijäävää noin 55 %:ää louheesta.

Tästä lähtökohdasta magnesiumoksidia tulisi noin 22 % alkuperäisestä louheesta eli 220 kg tonnia kohden.

Yritin googlailla magnesiumoksidin hintaa, niin päädyin suuntaa-antavana lukuna 300 - 330 USD/tonni.

Edelleen kysyntä näyttäisi olevan kasvavaa. Magnesiumoksidia käytettiin maailmanlaajuistesti vuonna 2022 noin 15 miljoonaa tonnia ja käytön ennakoidaan lisääntyvän vuoteen 2030 mennessä 47 %:lla kaupan arvolla (dollareina) mitattuna. En löytänyt mainintaa siitä, perustuuko dollarimääräinen kasvu arvioituu hinnannousuun vai kulutuksen kasvuun.

Joka tapauksessa suuntaa antava tonnihinta olisi varsin lähellä talkin tonnihintaa.

Maallikon näkökulmasta varmasti merkittävä tuotannollinen ja taloudellinen merkitys hankkeelle, mikäli hyödynnettävä aines nousisi 44 %:sta 66 %:iin.

Maallikkona en tiedä, miten “sivutuotteena” saatavasta magnesiumoksidista saisi hapen pois ja mikä merkitys sillä olisi mahdollisesti olisi “sivutuotteen” taloudelliseen vaikutukseen hankkeen kannalta.

Onko kenelläkään parempaa/syvällisempää näkemystä magnesiumoksidin hintatasosta ja muista asiaan vaikuttavista seikoista.

5 tykkäystä

Kiitos hyvästä toimitusjohtajan haastattelusta.

Haastattelusta käy hyvin ilmi, että yhtiö katsoo Jero-malliston olevan “syömähammas” Keski-Euroopan markkinoilla ja Saksan imun jatkuvan vielä muutamia vuosia vuoden 2024 jälkeenkin.

Thomas; Onko sinulle syntynyt käsitystä siitä, mikä olisi omistussuhteen haarukka Tulikiven ja investorin välillä Nordic Talcin hankkeessa sillä edellytyksellä, että tarvittavat ympäristöluvat saadaan?

Heikin puheesta saattoi lukea, että investoreja olisi paremminkin yksi kuin useita. Ainakin hän käytti yksikkömuotoa puheessaan.

5 tykkäystä

Pidemmän päälle en tiedä miksi ostaja haluaisi pitää Tulikiveä hankkeessa mukana, mutta alkuunhan sijoitukseen liittyvää riskiä voisi varmaan porrastaa sillä, että ostaja kasvattaa omistusosuuttaan asteittain projektin edistyessä / projektiin liittyvän epävarmuuden hälvetessä.

Kauppalehdestä huomasin, että Tulikiven osakkeella käytiin juuri tuntuvan kokoinen blokkikauppa. Yhteensä 1 515 151 yhtiön osaketta vaihtoi omistajaa 0,45 euron osakekohtaiseen hintaan. Kaupan arvoksi tuli yhteensä 681 818 euroa.

Blokin koko vastaa tarkalleen Keskinäisen Vakuutusyhtiö Fennian omistusta per 31.3.2024 (8 suurin omistaja), mutta ostaja ilmennee huhtikuun lopun omistajalistauksesta.

4 tykkäystä

Kiitos vastauksesta.

Selvästikin passiivisten omistajien omistuksen pienevät ja joku/jotkut ostavat merkittäviäkin määriä yhtiön osakkeita.

Nähtäväksi jää kenelle Fennian osakkeet päätyivät.

1 tykkäys

Tämä osakeomistus meni näemmä Mikko Lakkoselle, joka 18.4 liputti ylittäneensä 5 %:n omistusrajan ja omistaa kaupan myötä jo 7,49 % yhtiön osakkeista.

3 tykkäystä

Nordic Talc Oy:n sivuilla uutisoitiin eilen sivuvirtojen hyödyntämisselvitykset.

Uutisoinnissa todettiin, että “Hankkeen keskeiset tavoitteet saavutettiin ja saatujen tulosten perusteella pystytään valitsemaan mahdolliset jatkojalostukseen soveltuvat menetelmät ja sovelluskohteet” ja “Yhtiö tulee jatkamaan selvityksiä ja etsii uusia kumppanuuksia sivutuotteen tuotteistamiseen”.

Uutisoinnin perusteella tehdyssä selvityksessä pystyttiin selvittämään saatavan magnesiitin käyttökohteet.

Käsitykseni mukaan kohteita MgO:lle voisi olla mm. rakennusteollisuus (palonkestävyyttä vaativat rakennuslevyt tai lämpöä kestävät tiilet).

Itse ymmärrän uutisoinnin siten, että sivutuotteen mahdolliset käyttökohteet saatiin selville ja seuraavaksi pitää sitten selvittää markkinat ko. tuotteelle.

Minulle on muodostunut käsitys, että yhtiö tulee jättämään seuraavaksi YVA-selvityksen ja kohta sen perään ympäristölupahakemuksen eikä yhtiö jää näiden kanssa odottamaan magnesiitin kaupallistamisselvityksiä.

3 tykkäystä

@Thomas_Westerholm on antanut ennakkokommenttinsa, kun Tulikivi julkistaa Q1-raporttinsa perjantaina.

Tulikivi julkistaa Q1-tuloksensa perjantaina arviomme mukaan kello 13. Odotamme heikentyvän kysynnän painaneen liikevaihtoa ja kannattavuutta erittäin vahvaan vertailukauteen nähden. Heikkenevässä kysyntäympäristössä huomiomme kiinnittyy etenkin tilausvirtaan ja yhtiön kykyyn puolustaa laskevaa liikevaihtoaan vientimarkkinoiden kasvupanostuksilla. Kuluvan vuoden ohjeistus vaikuttaa nykyinen liiketoimintaympäristö huomioiden todella vahvalta, mutta odotamme yhtiön toistavan ohjeistuksensa.

2 tykkäystä

Umpisurkea tulos

Avainluvut
1-3/24 1-3/23 Muutos, % 1-12/23
Liikevaihto, Me 8,5 13,0 -35,1 45,3
Liiketulos, Me 0,3 1,3 -75,2 5,5
Vertailukelpoinen liiketulos, Me 0,3 1,3 -75,2 5,5
Tulos ennen veroja, Me 0,1 1,1 -88,9 4,9
Katsauskauden laaja tulos, Me 0,1 0,8 -83,3 3,7
Osakekohtainen tulos, e 0,00 0,01 0,06
Liiketoiminnan nettorahavirta, Me -0,2 -0,7 4,9
Vertailukelpoinen liiketulos, % 3,7 9,8 12,2
Omavaraisuusaste, % 49,5 42,0 47,8
Nettovelkaantumisaste, % 61,2 77,9 58,4
Sijoitetun pääoman tuotto, % 4,7 19,7 20,8
  • Tilauskanta oli katsauskauden päättyessä 5,4 (16,1) Me.
5 tykkäystä

Huh tätä menoa kun jatketaan niin liikevaihto on seuraavan kahden kvartaalin jälkeen 0 euroa. Sitten yritys voikin keskittyä tuohon kaivostoimintaan :smiley:

3 tykkäystä

Aika akrobaatti saa olla, että 35% liikevaihdon alenemisen jälkeen nenä pysyy vielä pinnalla eli nettotulos plussalla. Loistava puolustusvoitto!

8 tykkäystä

Yllättävän hyvin tuli ensimmäiseksi kvartaaliksi myyntiä markkina huomioiden.

Suomen myynti laahaa todella syvällä, mikä sinällään ei näillä rakennuslupamäärillä yllätä, pikemminkin päinvastoin.

Puolustusvoitto, kun nenä pysyy pinnalla vaikka asuntorakentaminen on lähes seisahtunut Suomessa.

Toivottavasti uudet kiuasmallit tulevat markkinoille toukokuun aikana, koska kevät vaihtuu kesään käsitykseni mukaan viimeistään kesäkuun alussa.

Kovasti yhtiö uskoon loppuvuoteen ja kovat on tavoitteet jälleenmyynnin kasvattamisessa sekä tuoterepertuaarin sisällä että absoluuttisena lukuna. Tämä on varmasti tärkeää pidemmän päälle, jotta 50 m€ liikevaihtotavoite toteutuu.

Toivottavasti yhtiö pääsee mahdollisimman nopeasti eteenpäin Nordic Talcin lupa-asioissa.

2 tykkäystä

“Toivottavasti uudet kiuasmallit tulevat markkinoille toukokuun aikana”

onko tietoa tai aavistelua siitä, mitä parannuksia uudet mallit sisältävät, koskeeko sähkö- ja/tai puukiukaita,

vuolukivi on hieman haasteellinen murenemisen takia

Annettujen tietojen mukaan koskee ainoastaan sähkökiukaita.

En tiedä rajoittuvatko muutokset muotoiluun vai tulisiko merkittäviä teknisiä uudistuksia. Sinänsä tekniikka on varsin tuttua ja koestettua, joten varmasti suurimmat muutokset muotoilussa ja käyttöpaneelissa.

Paremman tutustumisen jälkeen osavuosikatsauksessa todettu tulevaisuuteen tähtäävät toimenpiteet ovat yhtiön kannalta oikeita ja positiivisia;

Yhtiö panostaa seuraaviin asioihin;
i) markkinaosuuden kasvattamiseen Keski-Euroopan tulisijamarkkinoilla,
ii) saunaliiketoiminnan liikevaihdon kasvattamiseen ja
iii) Suomussalmen talkkiprojektin saattaminen investointivaiheeseen.

Ensimmäiseen tavoitteen osalta Tulikivi pyrkii samaan Jero-malliston myyntiin kaikissa myyntipisteissä. Kun katsotaan hieman pidemmälle, myyntiä lisättäisiin kasvattamalla jälleenmyyjien määrää ulkomailla - nykyään noin 350 - jopa 50 prosentilla vuoden 2026 loppuun mennessä.

Saunaliiketoimintaan vaikuttaa luonnollisesti myyntipaikkojen lisäys, mutta sen lisäksi lähitulevaisuudenkin kannalta yhtiö tuo markkinoille uuden sähkökiuasmalliston vielä tämän kevään aikana.

Hienojauhettujen talkkituotteiden tuotetestauskokeiden tuloksia on esitelty potentiaalisille asiakkaille ja käyttäjille. Ei pelkästään Tulikiven oman käsityksen, vaan jopa asiakaspalautteen perusteella koetuotteet täyttäytyisivät laajasti jo nyt eri asiakastarpeita ja ne soveltuisivat käytettäväksi potentiaalisten asiakkaiden tällä hetkellä käyttämien talkkituotteiden tilalle.

Merkittäviä määriä sivutuotteena tulevan magnesiumoksidin jatkotutkimuksia jatketaan potentiaalisten asiakkaiden kanssa ja yliopistoyhteistyön kautta.

Kaikki osavuosikatsauksessa todetut toimenpiteet ovat yhtiön liiketoiminta huomioiden juurikin oikeita tulevaisuuden kannalta.

Erityisen ilahtunut olen jälleenmyyntiverkoston näinkin merkittävästä kasvattamisesta näinkin lyhyessä ajassa, mikä varmasti näkyy kasvavana myyntinä tulevaisuudessa. Selvää on, että lisäys tulee tapahtumaan tasaisesti seuraavan 2,5 vuoden aikana, joten viimeitään vuoden 2025 luvuissa tämän pitäisi alkaa näkyä. Varmasti osa jälleenmyyjien kasvusta kohdistuu pelkästään saunatuotteisiin, koska ulkomailla jälleenmyyjät pääsääntöisesti eivät myy kumpaakin tuotetta rinnaikkain vaan keskittyvät joko takkoihin tai kiukaisiin.

Ehkä nämä liikevaihto- ja liikevoittoluvatkaan eivät olleet lopun viimein niin sysihuonoja, ottaen huomioon Suomen historiallisen alhainen asuntopuolen uudisrakentaminen ja yhtiön aikaisempi tuloskunto huomattavasti paremmassakin markkinassa 2010 -luvulla.

2 tykkäystä

“Kaikki osavuosikatsauksessa todetut toimenpiteet ovat yhtiön liiketoiminta huomioiden juurikin oikeita tulevaisuuden kannalta.”

vaatimattomasti sanottu

miksi muuten asiakkaan kannattaa valita sähkö tai puuvuolukivikiuas kilpailijoiden kiukaiden joukosta? vuolukivi on murenevaa

Onko sinulla jotain faktaa tuosta murenemisesta vai mutullako heität? Olet jo toistanut asiaa, joten voisit alkaa perustellakin kantaasi.

3 tykkäystä

Ei asbestikiviä saunan kiukaaseen | Yle

“Vuolukivi ei Lahden mukaan sovi lainkaan puulämmitteiseen kiukaaseen. Kivi ei kestä kovaa kuumuutta, vaan muuttuu pikkuhiljaa poltetuksi kalkiksi. Siitä syntyy pölyä.”

1 tykkäys

Artikkelissa puhutaan kiuaskivistä, ei kiukaista itsessään.

Mikäli artikkelissa esitetty väite pitäisi paikkansa ja koskisi kiuakaan rakenteessa olevaa vuolukiveä, olisi Tulikiven kiukaat murentuneet käytössä, eikä kiveä käytettäisi kiukaissa.

Mitään tällaista uutisointia ei ole tietooni tullut vaikka viitattu artikkeli on 14 vuoden takaa.

Mitähän tapahtuisi vuolukiven takoille, joissa lämpötilat vähintään kiukaita vastaavia.

1 tykkäys

13 vuotta vanhan lehtijutun lisäksi voisit tarjota uudempaa, tutkittua tietoa.

Ei ole Juurikki osannut tehdä niin kuumia tulia vuolukivitakkaan, että kivi olisi kalkkipölyksi muuttunut. Kiukaasta ei ole kokemusta, mutta luulisi jonkun Tulikiveltä osaavan kertoa enemmän.