Työeläkkeen kertymä

Niinpä. Noh. Olen jo tässä useamman vuoden ollut lähinnä naureskeleva laissez-faire setä Suomen ongelmille.

Olen sitämieltä, että emme itse kykene korjaamaan ongelmiamme. Ei pysty petterit ja riikatkaan siihen vaan pahentavat vain asioita. Syy on se, että kaikki nurkkakuntaisesti vahtivat omaa etuaan.

Koulutettua nuorisoamme olen johdonmukaisesti kehottanut poistumaan Suomesta.

Marin oli itseasiassa ihan huippupääministeri. Hän yritti viedä laivaa karille. Suunta oli hyvä. Valitettavasti kausi loppui kesken. Olisipa Sanna saanut jatkaa vielä yhden kauden niin homma olisi ohi ja IMF:n mustapuvut tulleet paikalle huostaanottamaan Suomen hoitamista.

Ei tämä nimittäin muuten korjaannu. IMF sitten pakkokorjaa aikanaan. Eläkeläistenkin kannattaa jatkaa sitä nurkanpuolustamista hampaa irvessä. Nuoret häipyy ulkomaille. IMF tulee ja leikkaa kaiken alas. Sen jälkeen ei ole mitään eläkkeitä. Kaikki tekevät töitä elämänsä loppuun asti.

13 tykkäystä

Eihän tuossa mitään uutta ole. Muissakin kehitysmaissa nuoret ottavat vanhempansa ja isovanhempansa oman katon alle ja elättävät heidät. Maksamme velkaa…

3 tykkäystä

Putinin rengit ja piiatko täällä taas lietsoo epätoivoa? Eikö “kaikki on per*eestä” -vinkunaa voisi siirtää ihan omaan ketjuunsa ja jättää asiapitoiset ketjut faktaan pohjautuvalle keskustelulle, jopa argumentoinnille?

Tässä vähän faktatietoa sunnuntai-illan ratoksi:

:see_no_evil: :hear_no_evil: :speak_no_evil: ?

6 tykkäystä

Suoraan sanottuna en usko että aikuisella ihmisellä on ihan kaikki kotona, jos yksinkertaisen korkoa korolle -laskelman tekeminen tai sellaisen sisäistäminen on aivan ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Mikä siinä ei mene jakeluun, että tämä meidän eläkehimmeli on suorastaan ryöstänyt ihmisiä jo lukuisia vuosikymmeniä?

Mikä sellaisessa korkoa korolle -laskelmassa ei järjestelmän puolustajilla mene jakeluun, jossa oletetaan työuran pituudeksi 40 vuotta (ei todellakaan överioletus), eläkemaksun suuruudeksi 24% bruttopalkasta (totuus on itseasiassa hieman tätä suurempi) ja osakemarkkinoille sijoitettaessa vuotuiseksi keskimääräiseksi tuotoksi 6%?

Nimittäin jokainen ihminen, joka pystyy nuo realistiset oletukset sisäistämään ja kyseisen laskuharjoituksen omilla pikku kätösillään suorittamaan tulee samalla ymmärtäneeksi, että eläkejärjestelmämme on yksilön kannalta karmiva pyramidihuijaus siitä näkökulmasta, mitä kukin järjestelmään laittaa, mitä sieltä saa ja mikä on tämän kaiken vaihtoehtoiskustannus.

Millä logiikalla kukaan järjissään oleva pystyy tätä himmeliä puolustamaan?

Tuo kuukausittain sijoitettava summa yllä olevassa laskelmassa on 24% bruttopalkasta 3200€/kk eli ~nykyinen eläkemaksu tuon suuruisesta bruttokuukausipalkasta. Kuvassa on nykyhimmelin vaihtoehtoiskustannus.

27 tykkäystä

Ongelma syntyi silloin kun nykyinen järjestelmä perustettiin 1960-luvulla. Silloin luvattiin ja myöhemmin maksettiin ja vieläkin maksetaan eläkkeitä ansioista, joista ei oltu maksettu eläkemaksuja tai ne olivat olemattomia. Noin vuoteen 2000 asti eläkkeen suuruus määräytyi neljän eläkettä edeltävän vuoden ansioiden perusteella siten, että korkein ja matalin vuosi jätettiin pois. Tämä pahensi alijäämää, koska työsuhteet olivat pitkiä ja ansioilla oli taipumus nousta. Toki tätä ansioiden nousua kohti eläkeikää on vieläkin, mutta nykyään eläke kertyy kuukausittain ansioiden perusteella.

Käytännössä tämä tarkoitti, että 30- ja 40-luvuilla syntyneille eläke maksettiin vaikka vastaavia eläkemaksuja ei oltu koskaan maksettu tai maksut eivät ollenkaan vastanneet eläkevastuita. Eläkkeelle päästiin myös aikaisemmin.

Jos alussa ei olisi syntynyt rakenteellista alijäämää, niin mitään tarvetta keskustelulle eläkevarojen riittävyydestä ei olisi.

15 tykkäystä

Pappa oli hiukan matkailemassa maailmalla, enkä viitsinyt reissun päältä päivittää uunituoreita (1.12.23) ilmestyneitä elinaikakertoimia.

Elinaikakerroin - Telp.fi . Valitse “8. Elinaikakertoimien arvot”

Tämä on se kerroin ikäryhmittäin, jolla ansaitut kertymät laimennetaan. Esim. 1988 syntyneiltä napsitaan 10 prossaa pois, jos ei huvita jatkaa 100 vuotiaaksi asti töissä :smiley: Ilmarisen sivuilla on jo käytössä tämä uusi luku, kun kertymiä katsoo. Myös indeksikorotukset ovat sisällä. Jos et tiedä miten nämä löytyvät niin katso aloitusviestiä ketjussa.

Pappa on ollut jonkun aikaa vapaaherrana, mutta ensi vuonna alkaa osittain varhennetun vanhuuseläkkeen nautiskelu.

Hyvää Joulua kaikille eläkeläisille sekä tuleville sellaisille :heart:

22 tykkäystä

Tässä ei mitään uutta varmasti ketjulaisille ole, mutta YLE tehnyt ihan näppärän laskurin siitä, kuinka paljon mikäkin ikäluokka saa eläkettä maksamiansa eläkemaksuja vastaan. Ei tämä kovin reilulta meiningiltä näytä, nyt kun tätä näin visualisoituna ja yksinkertaistettuna katsoo. Eiköhän olisi aika vähän leikata myös niistä eläkkeistä vihdoin?

16 tykkäystä

Tämähän se tärkein kuva. Käyrä pitää saada samalle tasolle kaikille, tai sitten tuolta alkupään maksajien eläkkeitä pitää leikata tuossa suhteessa.
image

7 tykkäystä

Takautuvia eläkemaksuja?

Mediaanieläke oli toissa vuonna 1614 euroa, aika pienellä joutuisi suurin osa tulemaan toimeen. Menneisyyden virheitä ei ehkä kannata yrittää korjata tekemällä uusia.

Edit. Korjasin vuoden

10 tykkäystä

Alennettuja eläkemaksuja nykyisille.

Ei niin, on virhe korjata se nuorempien kustannuksella. Siksi tarvitaan muutosta.

8 tykkäystä

Muutoksia tulee varmasti, mutta tuskin ne aivan hirveän radikaaleja ovat.

Menopuolelta veikkaisin indeksileikkauksia. Siitä sitten seuraa kovaa valitusta ja varmaan Kimmo Kiljusen seuraksi eduskuntaan ratsastaa joku muukin samantapainen populisti.

Tulopuolella toivottavasti osakepainotusta lisätään.

10 tykkäystä

Yksi vaihtoehto voisi olla eläkkeiden verotuksen korottaminen ja progression kasvattamien.
Tällöin ei voitaisi kitistä omaisuuden suojasta ja saataisiin kerättyä edes osa “liioista” eläkkeistä pois nykyisiltä eläkeläisiltä.

Tämä ei olisi varmaankaan taloudelle yhtä katastrofaalista kuin työnteolle asetettuna haittaverona toimiva palkansaajien progressiivinen tuloverotus, koska jo eläkkeellä olevilta ei vaadita enää motivaatiota työntekoon.

20 tykkäystä

Tämän lisäksi kulupuolella olisi satoja miljoonia säästettävää kun yhdistettäisiin eläkelaitoksia.

16 tykkäystä

Yksi harvoista ideoista veronkorotuksille, joita itse kannattaisin. Ei valitettavasti taida löytyä poliittisilta päättäjiltä rohkeutta ja älyä toteutukseen?

7 tykkäystä

Vasemmistonuorethan tätä on ajaneet. Silloin taisi olla ehdotuksessa jopa 100%:n leikkuri yli 3 000€:n eläkkeille, nykyisin tuo summa taitaisi olla olla inflaatiokorjattuna n. 3 700€/kk.

Ehkä en ihan niin radikaalia ehdotusta löisi läpi, mutta jonkinlainen välimalli, jossa progressio leikkaisi suuria eläkkeitä nykyistä reilummin ja vastaavasti suurista palkkatuloista voisi maksaa prosentin pari matalammat eläkemaksut. Näin ollen sivukuluissa tultaisiin kokonaisuudessaan vähän vastaan, kun verotuksen progressio nousisi huippuunsa.

Toki ennen kuin tuotakaan lähdettäisiin ajamaan, pitäisi terävien päiden istuutua laskemaan kokonaisvaikutukset.

2 tykkäystä

Himmeleiden rakentaminen tuppaa olemaan pelkkää kosmetiikkaa ja julkisuustemppu.

Suomalainen tuntuu aina olevan innoissaan ja kannattavan lisäverotusta, jos se ei koske omia tuloja. Suuremmille eläkkeille on jo olemassa raippavero Näin parjattu raippavero osuu eläkeläisiin – ”Ei se kovin tiukka raippa ole” - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ehkä tähän lisää pitää rakentaa julkinen piiskaus, jos urallaan on tienannut hyvin ja kertymä on hyvä :smile:

10 tykkäystä

Käytännössähän tuo kovempi eläkkeiden verotus olisi vain epäsuorasti meidän eläkemaksuja maksavien verotusta, mikäli eläkemaksut pysyisivat saman suuruisina.

Eivätköhän nuo 40-luvulla syntyneet ole ansainneet vähän lievemmän eläkemaksunsa. Kumminkin elivät sodan jälkeistä elämää jossa Suomelle oli taisteltu itsenäisyys.

8 tykkäystä

Onko tehty laskemia paljon tästä voisi oikesti irrota? Verottaminen eläkeläisiltä vain koska se nykyinen systeemi on epäreilu meille ei kuulosta kovin reilulta myöskään.

2 tykkäystä

Eli 50-luvun jälkeen alkaa sopeutus eläkkeissä, vai mitä meinasit? Ei, kohdeltakoon kaikkia saman arvoisesti.

2 tykkäystä